• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #140154  autor: hiper
 08 sty 2007, 16:53
Witam,

Ostatnio zmieniłem telefon na SE w300i. Ogólnie chodzi zupełnie bezawaryjnie i jestem bardzo zadowolony. Mam jednak pewien problem: co jakiś czas (zupełnie nieregularnie) pojawia mi się komunikat "karta SIM nieaktywna". Wtedy oczywiście nie da się dzwonić i do mnie dodzwonić lub wysłać smsa, ale wskaźniczek zasięgu pokazuje, że jak najbardziej jestem w zasięgu. Korzystam z abo Plusa, a dokładnie na tej karcie miałem simplusa, którego zmienilem na abo w trakcie slynnej awarii w zeszłym roku. Zastanawiam sie czy to wina telefonu, czy tez karty i plusa. Po wyłączeniu i włączeniu telefonu wszystko jest OK.

Wcześniej używałem Siemensa ME75, i nie miałem takich komunikatów, ale często zdarzało się, że telefon nagle tracił sieć i jej szukał przez kilka do kilkunastu minut. Może to to samo tylko SE pokazuje to inaczej?

Czy mieliście może taką sytuację? Nie znalazłem nic na forum na ten temat.

Pozdrawiam,

#140188  autor: tomico
 08 sty 2007, 19:21
Po pierwsze sprawdź czy karta sim jest dobrze umocowane czy nie jest zakurzona. Jak tam jest wszystko ok to są 2 możliwości.
1: najprawdopodobniej w plusie platforma siada w takim razie przejdź na nową. Nie powinno być problemów. Z tym traceniem zasięgu to mogło właśnie z tym być związane.
2: soft w telefonie wariuje, wtedy idź do serwisu zmienić go na nowszy

Na 90% to pierwsze.

#166272  autor: RamZes400
 25 mar 2007, 17:06
Telefony Sony Ericsson mają często problemy ze stykami na połączeniu z kartą Sim. Przetrzyj to szmatka i powinno pomóc