• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #278990  autor: DD7
 23 lip 2008, 15:54
Witam.
Pisze z kolonii i mam problem. Koleżanka chciała żebym naprawił jej joya w k310i. i tak chciałem. ale mimo tego że zasłoniłem wyśw chustą to i tak sporo spreyou przedostalo sie na ekran ;/ nie wiem co robic... jak zasuszylem to ekran jest jakby bez podświetlenia, a jasność jest nba 100%, praktycznie nic nie widać.

proszę o pomoc :(

--------yagi edit--------
Poprawa nazwy tematu.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2008, 19:36 przez DD7, łącznie zmieniany 1 raz.

#279006  autor: Phoenix
 23 lip 2008, 17:33
Według mnie to wyświetlacz został uszkodzony i trzeba będzie chyba go wymienić najlepiej jakbyś wysłał zdjęcie jak to mniej więcej wygląda w jak największej rozdzielczości będę mógł coś więcej na ten temat się wypowiedzieć :) . A tak z drugiej strony jakiego ty sprayu używałeś ? :shock: I od kiedy przy czyszczeniu układów scalonych używa się substancji ciekłej ? :o Było trzeba użyć sprężonego powietrza :wink:

Siemens C30 -> Nokia 5110 -> Alcatel OT322 -> Samsung X200 -> Sony Ericsson K600i -> Sony Ericsson K660i

#279010  autor: butterfly
 23 lip 2008, 17:59
Uzywa sie np. WD-40 :) Tylko trzeba umiejętnie.
PS. Zła nazwa tematu.

#279011  autor: elrond
 23 lip 2008, 18:01
blade_ninja, co to był za spray? Antyperspirant? :wink: Jeśli tak, to być może na wyświetlaczu osadził się talk. W najlepszym wypadku, jest to kwestia rozebrania obudowy i wyczyszczenia bezpośrednio wyświetlacza.
Jeśli natomiast był to jakiś "rzadki" dezodorant, z dużą ilością wody, to niewykluczone że coś się popaliło i Phoenix ma rację - 35 zł nie twoje (allegro).
No i jeszcze jedno - prędzej przy joy'u pomoże zwykłe dmuchnięcie, lub powietrze sprężone. U mnie działało też zataczanie kółek tym joystikiem przez kilkanascie sekund - wtedy się odblokowywał.

#279013  autor: Phoenix
 23 lip 2008, 18:12
Ja myślałem że on rozkręcał obudowę i czyścił joya ale jeśli robiłeś to za pomocą antyperspirantu i w obudowie to owszem jest szansa na to że wyświetlacz się nie uszkodził a jest zabrudzony. Ale radze teraz go rozkręcić i najlepiej popatrzeć czy gdzieś na płytce się nie osiadł i następnym razem zainwestuj w sprzężone powietrze :-)

Siemens C30 -> Nokia 5110 -> Alcatel OT322 -> Samsung X200 -> Sony Ericsson K600i -> Sony Ericsson K660i

#279018  autor: DD7
 23 lip 2008, 18:36
rozebrałem tylko dwa panele bo nie miałem torxa. no i tasm zdjąłem nakładke i spreyem wzielem. to byl jakis adidas... qrde c robic??

#279078  autor: hettman
 23 lip 2008, 21:23
blade_ninja pisze:to byl jakis adidas... qrde c robic
-prosta sprawa-zalales telefon(dezodoranty maja 20-40%wody ktora bardzo fajnie penetruje elektronike ze wzgledu na to ze jest niesiona przez sprezony gaz :roll: -jak zaradzic-standardowo:rozkrec fona ,daj mu wyschnac,przeczysc styki alkoholem do elektroniki(jezeli to pierwsze zalanie to bedzie ok)

#279081  autor: Klusek
 23 lip 2008, 21:27
Albo oddać telefon do wyczyszczenia w wanience ultradźwiękowej, to chyba pewniejszy sposób na pozbycie się tego badziewia ze wszystkich części telefonu. Jeżeli dezodorant dostał się pod układy lub jakieś inne trudno dostępne części to sam tego nie wyczyścisz szczoteczką, w takich sytuacjach z pomocą przychodzi właśnie wanienka.

Obrazek
Obrazek

#279083  autor: Cinkonskin
 23 lip 2008, 21:29
blade_ninja pisze:to byl jakis adidas
o lol , myślałem że to żart na początku , dezodorantem w telefon :shock: :shock: :shock: :shock:

Wg mnie samo poleżenie przy rozkręconym telefonie powinno pomóc.

#279115  autor: Phoenix
 23 lip 2008, 23:45
Jeśli to dezodorant to módl się tylko by jego cząsteczki nie uszkodziły płytki wyświetlacz jak dla mnie jest na straty lub płytka coś się po prostu spaliło może w jakimś tam stopniu osuszenie go pomoże (wiem bo mój były alcatel przeżył ze mną kąpiel w jeziorze po pijaku osuszyłem go i miał różne dziwne błędy ale jeszcze 3 miesiące potrzymał po czym go pożegnałem :( ) ale już na dłuższą metę telefon nie pociągnie bez wymiany uszkodzonego układu.

#279707  autor: castagnet
 27 lip 2008, 23:15
Jeżeli podświetlenie działa to spróbuj wyczyścić ekran. Może ta substancja działa tak ,że wyświetlacz wygląda jakby bez podświetlenia.
Jezeli podświetlenia naprawde nie ma, to może pomóc wyciągnięcie i włożenie z powrotem tasiemki LCD. Wydaje mi sie że prędzej padł LCD niż układ na płycie gł. (jeżeli klawiatura się podświetla - jeżeli nie, to układ na pł.gł.) Jego wymiana może rozwiązać problem.