• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #111379  autor: wojttek
 04 paź 2006, 19:54
Jak to wygląda? ze strony praktycznie się nic nie dowiedziałem - jest podana tylko cena 50 zł brutto do końca nie wiadomo za co. Nie ma tam żadnych regulaminów 'wyjścia z sieci' - tylko obszerny artykuł, jak do nich wejść... :|
Za to ze strony Plusa wyczytałem, że wystarczy do nich przyjsć z papierami i poczekać aż oni wszystko załatwią...

Jak to jest naprawdę? Czy ktoś już coś podobnego robił i jak to się odbywało? :?
Mam abo w erze (Era Jedyna - koniec umowy 23 grudnia br.) i jest bardzo możliwe, że będę przechodził do Plusa (może abo, może prepaid..).. Czy jeśli w tej chwili chiałbym przenieść mój nr, to co z umową? czy nawet jakbym teraz złożył wszystkie papiery lub poszedł do plusa, to mój nr zacznie być aktywny w Plusie dopiero po końcu umowy w Erze?

I niedawno czytałem (nawet chyba to dotyczyłu era-->Plus), że jak w erze się zapłaciło te 50 zł, to Plus oddawał to u siebie w formie jakiegoś pakietu czy dawało rabat... jak jest teraz?

I jakie są 'standartowe' promocje dla nowego klienta z innej sieci w Plusie? (abo - może być też biznesowe ewentualnie i simplus.)

Pozdrawiam,
Wojtek :-)

[scroll]To przyjemność pomagać ludziom.[/scroll]
[center]Ericsson GF788e -> Ericsson T10s -> Ericsson R320s -> N 5510 -> SE P900 -> N 3220 -> N 6810 -> N 6681 -> N 6290 -> N E52 -> HTC One S4 -> LG G3[/center]

#111388  autor: Irek
 04 paź 2006, 20:13
Dokładnie w praktyce jest tak, że te 50 złotych to płacisz oficjalnie za możliwość przeniesienie numeru, czyli praktycznie tak jak byś go wykupił od operatora na własność.

Dalej rzeczywiście jeśli złożysz prośbę, aby konsultant Plusa wszystko załatwił tak się stanie. Cała operacja trwa 7 dni. W ciągu dwóch dni dowiesz się czy istanieje taka możliwość, ale to praktycznie tylko formalność.

Jeśli umowa kończy Ci się w grudniu, a teraz złożysz wniosek o przeniesienie numeru do innej sieci to niestety będziesz musiał w Erze zapłacić karę umowną za zerwanie umowy.

"And one more thing..."

#111392  autor: wojttek
 04 paź 2006, 20:23
IreQ pisze:Jeśli umowa kończy Ci się w grudniu, a teraz złożysz wniosek o przeniesienie numeru do innej sieci to niestety będziesz musiał w Erze zapłacić karę umowną za zerwanie umowy
Czyli w praktyce, żeby żadnej kary nie zapłacić, to wniosek mógłbym złożyć najwcześniej 24 grudnia?
IreQ pisze:Dokładnie w praktyce jest tak, że te 50 złotych to płacisz oficjalnie za możliwość przeniesienie numeru, czyli praktycznie tak jak byś go wykupił od operatora na własność

hmm ale jakbym np. przeniósł do simplusa, a miesiąc później znów do ery, to musiałbym znów coś operatorowi zapłacić, choć nr teoretycznie jest wykupiony jak napisałeś na własność?

I czy Ktoś już przenosił na forum numer z Ery? :-)

[scroll]To przyjemność pomagać ludziom.[/scroll]
[center]Ericsson GF788e -> Ericsson T10s -> Ericsson R320s -> N 5510 -> SE P900 -> N 3220 -> N 6810 -> N 6681 -> N 6290 -> N E52 -> HTC One S4 -> LG G3[/center]

#111401  autor: Kaczy
 04 paź 2006, 20:41
wojttek pisze:hmm ale jakbym np. przeniósł do simplusa, a miesiąc później znów do ery, to musiałbym znów coś operatorowi zapłacić, choć nr teoretycznie jest wykupiony jak napisałeś na własność?
Oj- tu chyba padło źle określenie- "numer na własność".
Jeżeli będziesz znów chciał przenieść numer do Ery to będziesz musiał znów płacić.

...::: Made for loneliness :::...

#111403  autor: Irek
 04 paź 2006, 20:42
ad1. Jakoś tak będzie!
ad2. Dokładnie przeniesienie to przeniesienie. Za każde zapłacisz z osobna.

Moja podpowiedź jest taka, jak skończy Ci się umowa to przenieś się do TakTaka, za to nic nie zapłacisz, a Era chętnie tak robi, żeby nie obniżać statystyk liczby abonentów. Potem zastanów gdzie chcesz się przenieś i złoż wniosek w Plusie.

"And one more thing..."

#111404  autor: Irek
 04 paź 2006, 20:44
Kaczy pisze:
wojttek pisze:hmm ale jakbym np. przeniósł do simplusa, a miesiąc później znów do ery, to musiałbym znów coś operatorowi zapłacić, choć nr teoretycznie jest wykupiony jak napisałeś na własność?
Oj- tu chyba padło źle określenie- "numer na własność".
Jeżeli będziesz znów chciał przenieść numer do Ery to będziesz musiał znów płacić.
No tak to potocznie nazwałem. Każdy chyba wie, że chodziło o możliwość przeniesienia numeru do innego operatora.

"And one more thing..."