• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #833775  autor: Pawelek1120
 07 lis 2015, 14:45
Witam od kilku dni poważnie planuje przenieść numer do operatora play.
Na rożnego typu forach można przeczytać opinie na temat tej sieci a mianowicie bardzo dużo negatywnych opinii (chyba więcej niż pozytywnych).
Sporo użytkowników narzeka na slaby zasięg internetu i słabą jakoś połączeń
Większość z nich została wystawiona dawno temu.
I tu kieruje do was pytanie jak się ma siec PLAY na dzień dzisiejszy?
Czy poprawiła się cos w kwestii zasięgu? Gdyby ktoś mógł jednym zdaniem wypowiedzieć się i rozwiać moje wątpliwości czy warto zmieniać operatora orange na play to byłbym bardzo wdzięczny.
Dziękuje i pozdrawiam
 #833776  autor: Morvius
 07 lis 2015, 14:58
Wyznaję zasadę, że jeśli nie masz o sobie nic dobrego do powiedzenia to źle mówisz o innych i osobiście się tego wystrzegam. Bowiem mam 2 numery w sieci Play + internet i nie mogę powiedzieć na nie (usługi) nic złego. A tak naprawdę jak komuś dobrze coś działa, to nie będzie miał czasu na siedzenie w internecie i tego wyznawanie tylko zajmuje się życiem i szczęśliwie korzysta. Jak komuś nie działa to dopiero wtedy siada i całe żele wylewa do sieci, w sumie nie wiem w jakim celu. Może to jakiś etap terapii?

Klasyczny obserwator wątku.
 #833779  autor: goral2099
 07 lis 2015, 15:14
Najlepiej będzie jak odpuścisz sobie internetowe opinie i sam sprawdzisz na starterach prepaid. Ja osobiście jestem zadowolony z jakości i prędkości playowych, ale nikt Ci nie zagwarantuje, że u Ciebie będzie ok. Sprawdź sam i tyle. :)
Morvius: no po to jest internet i fora, żeby się opiniami wymieniać (zarówno dobrymi i złymi) i radzić innych użyszkodników. No a jak ktoś jest już jakąś sytuacją sfrustrowany, to się w internetach dzieli tą frustracją. To też jest jakiś bat na operatorów, bo jak jest tego za dużo to może się odbić na sprzedaży, więc muszą problemy rozwiązywać.
 #833789  autor: Niezgodna7
 07 lis 2015, 16:35
Czy to pytanie też mnie dotyczy..?
:- D
Odpowiem najdelikatniej:
W3, a na końcu p4

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #833796  autor: goral2099
 07 lis 2015, 17:03
Calm: A czemu miałoby Ciebie nie dotyczyć. Każdy może wyrazić swoją opinię, choćby bezpodstawną i napisaną pod wpływem uprzedzenia. :)
 #833803  autor: Remington
 07 lis 2015, 17:12
Moja opinia o roamingu w Play:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 27#p833627

Znam zarówno bardzo zadowolonych, jak i bardzo niezadowolonych. Moje wnioski z 5 lat korzystania - sporo ciekawych usług po stronie "centrali", jak np. Stop spam, kopia SMS na e-mail itp. Jakość działania w roamingu zależna od miejsca, bywa bdb, bywa ndst. Jakość poł. głosowych przez własne nadajniki Play niska (słaby kodek by zmieścić więcej rozmów).
 #833804  autor: goral2099
 07 lis 2015, 17:16
Remington: ja mam odwrotnie - na roamingu jakość gorsza, internet wolniejszy niż w sieci macierzystej. Tylko, że nie wszędzie ten macierzysty zasięg jest. Telefon ustawiony w tryb WCDMA.
 #833807  autor: loker
 07 lis 2015, 17:25
Zależy z czego i gdzie będziesz korzystał. Do rozmów czy SMSów najlepszy zasięg, bo w miastach mocne WCDMA 2100, a w terenie 3G oraz 2G o T-Mobile i Plusa.
Karty internetowe logiką się tylko do macierzystej sieci, która jak jest to działa dobrze.

Słaby zasięg Play, że bazuje na roamingu to fikcja. Prawdziwa opinia sprzed 10 lat, a w tym czasie wiele się zmieniło.
 #833812  autor: Pawelek1120
 07 lis 2015, 18:13
W sumie to zależy mi glownie na internecie lte by to nie bylo ponizej 1mb a takie opinie juz czytalem...
Mam zamiar kupic karte startowa play i sprawdzic szybkosc i zasieg internetu w miejscu zamieszkania i w pracy bo tam glownie bede korzystal z internetu.
Czy taki test bedzie adekwatny do tego co bedzie gdy przejde do play juz ?? Dobrze mysle???
Jak cos to prosze mnie poprawic
 #833813  autor: cyanoone
 07 lis 2015, 18:16
Test trzeba przeprowadzić kilka razy w różnych porach. Wtedy będzie adekwatny.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #833817  autor: dan7
 07 lis 2015, 18:27
@Pawelek1120 - tak jak tutaj chłopaki mówią: kupić starter i wypróbować. Z mojego doświadczenia (a używam karty różnych opów) W4 (u mnie) ma najsłabszą jakość rozmów. Chyba że ustawię na sztywo roaming T-Mobile. Rozmawiając przez nadajniki Play dzieją się różne dziwne rzeczy (albo nie mogę się połączyć albo rozmówcę wogóle nie mogę zrozumieć), oczywiście nie jest tak zawsze. Wszystko zależy od lokalizacji.

Sok przecierowy z Orange, Play, Virgin i T-Mobile
 #834139  autor: grzegi
 09 lis 2015, 14:13
Tak jak pisali koledzy. Najlepiej zamówić darmowy starter zasięgowy i samemu sprawdzić. Jeden mieszka w dużym mieście, gdzie P4 ma ostro nasiane nadajników WCDMA, a drugi w takiej lokalizacji gdzie ten zasięg nie dociera i będzie psioczył.

Mogę się wypowiedzieć jako użytkownik Play od 6 lat. W moim rodzinnym mieście - Bielsku-Białej generalnie Play spisuje się b. dobrze, chociaż w lokalizacji, w której mieszkam zasięg WCDMA i GSM jest na pograniczu braku w obu technologiach. Osobiście mi to nie przeszkadza, bo mam dostęp do trzech innych operatorów roamingowych i zawsze jak jestem u siebie w domu to sobie przestawię sieć manualnie na kogoś z W3 i problem z głowy.

Co do handovera i płynnego przechodzenia między operatorami to kiedyś 2-3 lata temu faktycznie zwrywało połączenia, teraz już czegoś takiego dawno nie zaobserwowałem. Owszem, mając chociażby szczątkowy zasięg macierzysty P4, karta będzie się tego kurczowo trzymać, ale zupełnie mnie to nie dziwi (chcą minimalizować koszty roamingowe). Tak jak wspomniałem, dawno się nie spotkałem z taką sytuacją żeby mi zerwało rozmowę, bo jestem na styku nadajników.

Jeszcze raz - wszystko zależy od lokalizacji.

Jeżeli chodzi o internet to polecam przestestować kilkukrotnie o różnych porach dnia: rano w południe, w godzinach wieczornych 19-22 i w nocy kilkukrotnie.
 #834700  autor: misiek303
 13 lis 2015, 07:06
Nie mam większych zastrzeżeń do tej sieci. Dobry zasięg, dobra jakosć rozmów, dobre ceny. W zasadzie nie ma do czego się przyczepić.
Obsługa też jest na dobrym poziomie. Wiele rzeczy można załatwić zdalnie.
 #834729  autor: SzalonyMjut
 13 lis 2015, 11:12
To ja muszę dodać że przeszedłem niedawno z play do nju mobile ze względu na pakiety roamingowe.
W Play zdecydowanie lepszy zasięg ( może to zależy od telefonu? nigdy nie miałem problemu ze zrywaniem połączeń ), LTE praktycznie wszędzie gdzie bywam, lepszy BOK, o cenach nie wspominając.
Gdy tylko skończą mi się wyjazdy do Mediolanu to wracam do play ;)
 #835184  autor: f0ku5
 16 lis 2015, 15:04
Zasieg PLAY lepszy od Orange, mhm. Zawsze sie zastanawialem ile Wam placa za takie teksty ;)
 #835194  autor: Morvius
 16 lis 2015, 16:32
A co w tym dziwnego f0ku5isko? Cudowne Orange nie wszędzie ma swoje anteny przez co może się okazać, że inne sieci mają zasięg. Mam praktykę z tym związaną w rodzinnej miejscowości gdzie Orange ma słaby zasięg a play śmiga jak szalone i trudno szukać tu wymówek. Play ma coraz więcej masztów własnych i to też ma wpływ na jakość usługi. Kończy się powoli era wyśmiewania sygnału tej sieci :)

Klasyczny obserwator wątku.
 #835221  autor: cyanoone
 16 lis 2015, 18:33
Swoją drogą klient P4 zawsze będzie miał zasięg tam gdzie klient Orange, ale w drugą strone to nie działa.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)