grzegi pisze:
A ja wśród moich znajomych i rodziny, którzy mają Play nie znam nikogo, kto by narzekał. A to jest z samej rodziny ~17 osób i ze znajomych ~30.
Rodzinę przeszkoliłem jak sobie wybrać w telefonie zasięg tego operatora, który im w miejscu, w którym najczęściej przebywają najbardziej odpowiada i każdy potrafi sobie manualnie ustawić operatora. Narzekań brak.
Ludzie z reguły mają w nosie na jakim zasięgu są i ich wcale to nie interesuje, do czasu kiedy mogą dzwonić, pisać smsy i korzystać z neta.
Kwiatki zaczynają się dopiero wtedy, gdy mają problem i nie mogą korzystać z sieci tak jak zakładają.
Kumpel podpisał umowę z Play bo LTE. I co z tego? W domu ma zasięg szczątkowy, telefon skacze z TM do P4 i odwrotnie - nie może po chacie chodzić w czasie połączenia, bo połączenie zaraz zrywa.
Żeby w domu mógł gadać, to ustawił sobie na sztywno TM.
W czasie jazdy do pracy SKM musi wymuszać Play żeby mieć LTE. Do szewskiej pasji go doprowadza.
Drugi kumpel - podpisał w Play ze względu na HDVoice. I co z tego? Zmienił mieszkanie i nadajnika P4 brak. Korzysta z roamingu, gdzie HDVoice nie działa i często nie idzie się do niego dodzwonić albo on ma problem z inicjowaniem połączenia.
Ja osobiście miałem dość również P4. Wiele dziur w Trójmieście sieci P4, przełączanie się na roaming i wieczne na nim siedzenie. Nie chciał wracać do macierzystego i musiałem ciągle wymuszać aby wrócić do P4.
Masakra!
Więc powtarzam. P4 ludzie wybrali ze względu na cenę. Większość ma w poważaniu na jakieś sieci siedzą, bo ich to nie interesuje póki roaming działa dobrze i nie mają problemów z połączeniem, wysyłaniem smsa czy korzystaniem z neta.
Ale każdego którego spytam nie jest zadowolony bo w żadnej innej sieci nie mieli tyle problemów co mają z Play. Zadowolony jest tylko ich budżet, jeśli mają jeszcze stare umowy.
Jeszcze gorszej jakości jest Virgin Mobile i ile ludzi do nich ucieka.
Trzeba być ślepym aby nie zauważyć, że Polacy idą za ceną a nie za jakością.
Mówisz, że gdyby TM czy Plus zaproponowało takie ceny jak Play to ludzie by nie przenosili numerów. Trudno gdybać, być może by tak było, jednakże w chwili obecnej na korzyść Play działa co innego - jako pierwsi zaproponowali naprawdę korzystną stawkę minutową na rynku i tanie telefony. Ludzie mają to w pamięci, nawet jeśli dzisiaj nie do końca to jest prawdą - działą cały czas efekt postrzegania konkretnej marki.
Już pisze to po raz milionowy. P4 wygrywa marketingiem i brakiem świadomości ludzi.
Kryniczanin kiedyś napisał o tym, że klienci P4 to najbardziej świadomi klienci
Do dzisiaj się z tego śmieje

Podobnie ponoć ludzie, którzy mają konta w mBanku to najbardziej świadomi ludzie
Gdyby się teraz ludziom wybiło, że P4 najtańszy nie jest i by ruszyli 4 litery po każdej skończonej umowie do innego salonu jak P4, to dawno P4 dużo ludzi by stracił. Ale zakodowane mają w głowie, że P4 jest najtańszy i jeżeli Play im nie da, to nikt nie da.
Prawda jest taka - większość chce taniość nie jakość.
Korzystałem z Plusa i długi czas byłem zadowolony ale niestety zauważyłem, że od pewnego czasu coraz częściej zdarzają się przypadki, że nie mogę wysłać SMSa i wykonać połączenia pomimo pełnego zasięgu. Oczywiście do mnie dodzwonić się także nie można. Taka sytuacja potrafi trwać kilka godzin. Specjalnie sprawdzałem na numerze macierzystym Plusa i tam wszystko działa prawidłowo.
@Ruben
Ja mam służbowy w Plusie i co się ostatnio z tą siecią dzieje to jakaś masakra.
Problem w wykonaniem połączeń, problem z dodzwonieniem się do mnie. Net działa jak ścierwo.
Do tego często mnie całkowicie wywala z sieci i muszę restartowac telefon. Zmieniałem karte SIM i telefon i dalej to samo.
Już nie wspomnę, że handovery ostatnio w Plusie to jakaś pomyłka. Trzyma Cię na 3G do granic a potem nie zrzuca na 2G tylko zrywa połączenie. Ponawiasz połączenie i o dziwo - już jesteś na 2G.