• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #80476  autor: kliver
 19 cze 2006, 11:06
Witam szanownych grupowiczów.

Mam takie pytanie. Jestem teraz abonentem plusa. Umowa skończyła mi się w grudniu i zastanawiam się co dalej. Czy wziąć sobie nowy telefon czy zmienić sieć... Mój bieżący abonament to 75 zł rachunki wahają się w przedziale 110-150 zł.
Mam w planie długi wyjazd za granicę ale nie chciał bym rezygnować z telefonu. Będzie taki czas kiedy będę korzystał z niego tylko w roamingu.
Zastanawiam się nad Orange ponieważ chyba tylko oni jak na razie mają coś co nazywają kwotą zobowiązania. Płacąc abonament np 120 zł mogę w całości wykorzystać tą kwotę na rozmowy w roamingu. W plusie czy w erze wszystkie rozmowy są doliczane do abonamentu a orange są wliczone w abonament. Oczywiście kiedy ich wartość przekroczy wielkość abonamentu dopłacam różnicę :). W plusie tak czy owak dodają mi rozmowy w roamingu do abonamentu.

Podsumowując, jeżeli zależy mi głównie na rozmowach w roamingu to orange będzie najlepsze?

Pozdrawiam i dzięki za komentarze.

#80477  autor: kamil1221
 19 cze 2006, 11:18
A nie lepiej jak kupisz sobie jakis prosty telefon bez simloka i kupisz na miejscu za granica starter u lokalnego operatora??
Wyjdzie ciebie napewno taniej... i do polski bedziesz mial tniej i w kraju w ktorym bedziesz.

A do jakiego kraju sie wybierasz ??
Jak do wloszech to takie sa ceny - bynajmnie takie byly w tamtym roku:
:arrow: Starter sieci TIM 15 euro, 1 minuta 50 centow, 1 sms 15 centow,
:arrow: Siec WIND - chyba tez 15 euro starter, 1 minuta 25 centow, 1 sms 15 centow.
:arrow: Nie wiem jak sie ma sprawa w Vodafonie :smt010

#80479  autor: kliver
 19 cze 2006, 11:28
Wybieram się do Sanów. Telefon na miejscu będę miał, to nie problem.
Chodzi mi o to aby zachować numer tutaj w kraju. Więc jeśli mam za to płacić jeszcze abonament to wolał bym z tego telefonu raz na jakiś czas skorzystać, a tak w plusie będę płacił abonament którego i tak nie wykorzystam i jeszcze dodatkowo za roaming.

#80480  autor: pantera
 19 cze 2006, 11:35
zastanawiał bym się bardzo czy w kwotę zobowiązania wchodzą połączenia reamingowe ... na 99% doliczane są ponad kwotę zobowiązania ...

tak więc zachowaj sobie nr, wykup na ten czas najtanszy abonament i będzie grało :)

#80481  autor: kliver
 19 cze 2006, 11:37
Pytałem w kilku salonach i wszędzie potwierdzano mi że tak, tzn wchodzą w abonament. Dlatego właśnie zastanawiam się nad Orange...

#80484  autor: l3p
 19 cze 2006, 11:46
A nie lepiej wziac mixa w Orange np za 100zl ? Cala kwote bedziesz mogl wykorzystac na rozmowy roamingowe sms. Nic Ci wiecej nie dolicza wykorzystujesz tylko kwote zobowiazania.

#80485  autor: kliver
 19 cze 2006, 11:57
mniej więcej o to mi chodzi. Tylko dlaczego mix? nie dość że płacę abonament to jeszcze jak go przekroczę to muszę dopłacać, w abonamencie dopłacam dopiero na koniec miesiąca.

#80487  autor: Cubus1981
 19 cze 2006, 12:22
Proponuje wybrać sobie kwote zobowiązania 10 zl w Polsce i zaplacić od razu z 5 lub 6 rachunków w zależności na ile miesięcy wyjeżdżasz.
Następnie w stanach kupić telefon i korzystać z jakiegoś lokalnego operatora na terenie USA.

Takie rozwiązanie wydaje mi sie najbardziej odpowiednie.

7663V5M: T8100, 2GB RAM, 160GB 5400rpm HD, 14.1in 1440x900 LCD, 128MB nVIDIA Quadro NVS 140M, CDRW/DVDRW, Intel 802.11agn wireless, Bluetooth, Modem, 1Gb Ethernet, UltraNav, Secure chip, 6c Li-Ion, XP Prof. ENG

#80500  autor: kliver
 19 cze 2006, 14:21
Te 60-90 zł za abonament to jeszcze nie tragedia. Za taką kwotę mogę nawet zadzwonić i kilka razy pogadać. Krótko bo krótko ale zawsze... Płacić z góry za pół roku? Też nie za bardzo. Będę miał polecenie zapłaty i nie ma problemu, po za tym zawsze mogę zapłacić przez sieć.
Interesuje mnie bardziej czy to na pewno tak działa (roamnig wliczony w abonament). Może ktoś jest w orange i miał podobne wątpliwości?

#80512  autor: gomez1982
 19 cze 2006, 14:55
Mam telefon w orange byłem w Anglii i sprawdzałem stan konta i kapitał pieniędzy schodził do zera.Więc nie masz się o co martwić za to ile masz abonamentu tyle dzwonisz.

#80513  autor: kliver
 19 cze 2006, 15:00
Cóż, dziękuję. W takim razie jednak kierunek Orange... Choć trochę szkoda tego plusa...

#80530  autor: Bobb
 19 cze 2006, 16:46
To przejdz z abonamentu na simplusa z zachowaniem numeru. Jak wrocisz do Polski to wrocisz sobie na abonament...

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#80556  autor: D@rio
 19 cze 2006, 20:11
Bobb pisze:To przejdz z abonamentu na simplusa z zachowaniem numeru. Jak wrocisz do Polski to wrocisz sobie na abonament...
Nie ma takiej możliwości. Plus nie migruje abonentów z post-paid -> pre-paid. Natomiast, autorowi tematu poleciałbym taryfy BiznesKlasa w Plus'ie. Tam, cała kwota pakietu kwotowego może być wykorzystana na połączenia i usługi realizowane w roamingu.

Obrazek

#80609  autor: Sirmark
 20 cze 2006, 04:05
D@rio pisze:Nie ma takiej możliwości. Plus nie migruje abonentów z post-paid -> pre-paid. Natomiast, autorowi tematu poleciałbym taryfy BiznesKlasa w Plus'ie. Tam, cała kwota pakietu kwotowego może być wykorzystana na połączenia i usługi realizowane w roamingu.
biznesklasa fajna sprawa ale nie kazdy ma firme

w przypadku klivera rozwiazaniem jest wziecie udzial w promocji plusa "superkarta 10"
abonament 10 pln a ew. roaming doliczany ekstra, co jednak nie powinno w tym momencie stanowic problemu.
powinno sie dac tez zachowac obecny numer.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#80610  autor: Bartosz
 20 cze 2006, 07:24
a tak z ciekawości to na ile wyjeźdzasz ?? bo jeżeli więcej niź 8 m-cy to trzeba się zastanowić po co ci stary nr ? większość przestanie dzwonić ze względu na koszty (Twoje) a jak wrócisz to przecież możesz wszystkim podać nowy nr :mrgreen:

#80639  autor: D@rio
 20 cze 2006, 11:40
SirmarK pisze:
D@rio pisze:Nie ma takiej możliwości. Plus nie migruje abonentów z post-paid -> pre-paid. Natomiast, autorowi tematu poleciałbym taryfy BiznesKlasa w Plus'ie. Tam, cała kwota pakietu kwotowego może być wykorzystana na połączenia i usługi realizowane w roamingu.
biznesklasa fajna sprawa ale nie kazdy ma firme

w przypadku klivera rozwiazaniem jest wziecie udzial w promocji plusa "superkarta 10"
abonament 10 pln a ew. roaming doliczany ekstra, co jednak nie powinno w tym momencie stanowic problemu.
powinno sie dac tez zachowac obecny numer.
Tak, jeśli nie ma kiver telefonu na firmę to taka opcja byłaby najlepsza. Tyle że Superkarta10 jest to promocja adresowana dla nowych klientów. Oczywiście, technicznie są możliwośći przejścia na tę taryfę jednakże musiałyby być spełnione wszystkie warunki trwającej umowy dot. taryf, czasu trwania itp. No i musiałby napisać zapewne prośbę do Departamentu Reklamacji o zmianę na tę taryfę w ramach indywidualnego podejścia do klienta. Dla chcącego jest to zdrobienia ;) No ew. kupić drugą aktywację bez zbednego czekania i pisania, 10 PLN abonamentu brutto to nie dużo. Zawsze można wydzwonić.

Obrazek