• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Gdzie kupić Nokie 6280/

#74724  autor: pumba
 20 maja 2006, 00:19
Jak zapewne niektórzy na forum wiedzą od pewnego czasu zamierzam kupić Nokie 6280, a dziś dzięki wspaniałym wieścią Witka dowiedzieliśmy się że od poniedziałku będzie ona dostępna w ofercie abonamentowej ery i w Mistrzowskiej Promocji przy abonamencie za 45zł (2x oferta uniwersalna) kosztuje ona 839zł brutto a w wolnej sprzedaży też w erze 1569zł choć w MIX RTV AGD można ją kupić za 1499zł. Już dawno kupiłbym ten telefon ale Nokia jakoś nie kwapi się aby dostarczyć je do sieci sklepów MIX RTV AGD i teraz mam dylemat czy kupić ten telefon w wolnej sprzedaży czy w abonamencie ery ale tu zaczynają się schody bo jak wiadomo korzystam z sieci Orange bo era zraziła mnie jak miałem u nich telefon przez 2 lata w abonamencie i po tym fakcie trochę jestem nastawiony anty do tej sieci i uważam że Orange może nie jest najtańszą siecią ale ma najlepszą ofertę usług i wogóle po dzisiejszym artykule Witka "Wzorzec megabajta" utwierdziło mnie w tym przekonaniu. Jak czytamy w tym artykule era ma beznadziejną ofertę GPRS a zważywszy na fakt że nieraz korzystam z internetu przez komórkę to Orange było by korzystniejszym rozwiązaniem aniżeli era. Jeśli jednak miałbym zakupic ten telefon w ofercie abonamentowej ery to tylko z zachowaniem dotychczasowego numeru który mam w Orange a dokładnie w POPie i tu zaczynają się jeszcze większe schody. I teraz mam dylemat i prośbę do was o opinie czy lepiej kupić taniej telefon razem z abonamentem w erze i pomęczyć się z wszelkimi formalnościami lub dać te półtorej tysiąca i mieć święty spokój, telefon bez simlocka i w każdej chwili mieć możliwość zmiany operatora a w najbliższym czasie może wziąć abonament w Orange bez telefonu na 12 miesięcy?

[center]UPDATE[/center]
Oferty ery nie biorę już pod uwage teraz zastanawiam się nad zakupem w wolnej sprzedaży za 1500zł lub odczekaniu do czasu aż pojawi się w Orange i zakupić wraz z ofertą Orange Premium cena pewno będzie taka jak N70 czyli około 800zł. Kupując w Orange Premium będę miał ubezpieczenie telefonu gratis na czym najbardziej mi zależy, ale z drugiej strony telefon będzie miał simlocka choć raczej nie będę korzystał z innej sieci i jeszcze prawdopodobnie będzie w nim Orange menu choć w nowych telefonach ma być możliwoś wyłączenia tego menu. I co wy na to?

[center]Teraz jest nowa ankieta więc zapraszam ponownie do głosowania[/center]
Ostatnio zmieniony 22 maja 2006, 14:54 przez pumba, łącznie zmieniany 4 razy.

#74729  autor: rafael
 20 maja 2006, 01:23
:lol: w erze nokia 6280??? hmm a od poniedziałku :lol: zobaczymy

Przeżyliśmy trzy zabory, przeżyjemy i Kaczory! albo i nie

#74731  autor: l3p
 20 maja 2006, 07:29
A jak juz chcesz wiazac sie cyro z Erą to nie lepiej bedzie sciagnac simlocka z 6280 i smigac dalej na Orange. Nie wiem jak jest z sciagnieciem sima z tej Nokii czy sa problemy czy nie. A z abo wydzwanial bys tylko darmowe minuty:)

#74761  autor: rafael
 20 maja 2006, 10:58
:D jeszcze zostaje zasadnicze pytanie o dostepnosc telefonów dzwoniłem do boa i jak tydzien temu to tez niemaja telefonow(nokia 6680,SE P910i,SE W800)ciekawe jak bedzie z 6280 ?czy tylko w cenniku bedą :lol:

Przeżyliśmy trzy zabory, przeżyjemy i Kaczory! albo i nie

#74763  autor: Cubus1981
 20 maja 2006, 11:15
Zdecydowanie w wolnej sprzedaży.
Jestem zwolennikiem unikania abonamentu wraz z cyrografem i w dodatku w beznadziejnej wg mnie sieci jaką jest ERA.

7663V5M: T8100, 2GB RAM, 160GB 5400rpm HD, 14.1in 1440x900 LCD, 128MB nVIDIA Quadro NVS 140M, CDRW/DVDRW, Intel 802.11agn wireless, Bluetooth, Modem, 1Gb Ethernet, UltraNav, Secure chip, 6c Li-Ion, XP Prof. ENG

#74787  autor: pumba
 20 maja 2006, 12:44
l3p pisze:A jak juz chcesz wiazac sie cyro z Erą to nie lepiej bedzie sciagnac simlocka z 6280 i smigac dalej na Orange. Nie wiem jak jest z sciagnieciem sima z tej Nokii czy sa problemy czy nie. A z abo wydzwanial bys tylko darmowe minuty:)
Nie głupi pomysł! Ale w tym problem że ściągnięcie simlocka z tego tela jest narazie niemożliwe :|

rafael pisze::D jeszcze zostaje zasadnicze pytanie o dostepnosc telefonów dzwoniłem do boa i jak tydzien temu to tez niemaja telefonow(nokia 6680,SE P910i,SE W800)ciekawe jak bedzie z 6280 ?czy tylko w cenniku bedą :lol:
Też się tego obawiam.

Cubus1981 pisze:Zdecydowanie w wolnej sprzedaży.
Jestem zwolennikiem unikania abonamentu wraz z cyrografem i w dodatku w beznadziejnej wg mnie sieci jaką jest ERA.
W zupełności się z tobą zgadzam :wink:

UPDATE
anglik pisze:do pumba widze ze jeszcze nie kuples 6280 :wink: w krakowie sa po 1300 w zaufanym komisie 8) bez sim-locka,(nowka)
Tak, widziałem tez na allegro już po tych cenach, ale to wszystko są przywiezione z zagranicy i sprawa z gwarancja do końca nie jest wyjaśniona tych "cudzoziemców", więc niechciałbym ryzykować bo jak wiadomo w tym telefonie są jakieś problemy z oprogramowaniem więc wolę mieć pewną gwarancję :wink:

#74804  autor: Bobb
 20 maja 2006, 14:09
Na Twoim miejscu z tych dwoch opcji wybralbym zakup w wolnej sprzedazy. Nie ma sensu sciaganie simlocka, czy kupowanie niepewnych egzlemplarzy. jest takie powiedzenie, ze chyry dwa razy traci. Piszesz o swojej niecheci do Era, wiec nie pchaj sie do niej. Kup za te 1500 i bedziesz mial problem z glowy. Zobacz jeszcze czy nie ma ich moze w Germanosie, albo Mpunkcie, bo tam podobno mozna sobie do telefonu ubezpieczenie wykupic. Najgorsze by bylo gdybys kupil samodzielnie telefon a po jakims czasie pojawilby sie on w ofertach Poręczy :D

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#74823  autor: kameT
 20 maja 2006, 15:13
Pumba jestem za kupieniem tego tel. w dobrym skupie. Nie warto wiązać sie abonamentem na 2 lata :x Lubin, skup Kevin ma nowy tel. 6280 po 1150zł :)

3510i --> T630i--> 6230i --> 6230i / 3310 --> 6230i / 6060
--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .
"The future starts today, not tomorrow!"

#75242  autor: pumba
 22 maja 2006, 14:58
Dziękuję wszystkim za wasze opinie niektóre z nich były bardzo pomocne szczególnie wypowiedź Bobb'a
Bobb pisze:Na Twoim miejscu z tych dwoch opcji wybralbym zakup w wolnej sprzedazy. Nie ma sensu sciaganie simlocka, czy kupowanie niepewnych egzlemplarzy. jest takie powiedzenie, ze chyry dwa razy traci. Piszesz o swojej niecheci do Era, wiec nie pchaj sie do niej.
Masz całkowitą rację! Bardzo mądra wypowiedź, jak pozostała część twojego postu za co masz punkcik ;)
Tak dla jasności to zrezygnowałem już z chęci zakupu tego telefonu w erze.
Bobb pisze:Zobacz jeszcze czy nie ma ich moze w Germanosie, albo Mpunkcie, bo tam podobno mozna sobie do telefonu ubezpieczenie wykupic.
Ubezpieczenie to dobra sprawa, bardzo by mi na nim zależało. Z tego co się orientuję to GERMANOS nie oferuje ubezpieczeń telefonów, natomiast mPunkt tak, tylko że ten telefon kosztuje tam 1699zł :|
Bobb pisze:Najgorsze by bylo gdybys kupil samodzielnie telefon a po jakims czasie pojawilby sie on w ofertach Poręczy :D
Tu także przyznaję ci rację, to by było najgorsze bo teraz zainteresowałem się ofertą Orange Premium i najlepszym wyjściem było by zakupic ten telefon razem z abonamentem w tej ofercie, bo jest ona bardzo korzystna i co najważniejsze ubezpieczenie telefonu dostajemy gratis! No i teraz mam dylemat czy poczekać (tylko jak długo?) aż ten telefonik będzie dostępny w Orange i kupić go z ofertą Orange Premium czy w wolnej sprzedaży? Za pierwszym wariantem przemawia ubezpieczenie, ale z dugiej strony obawiam się Orange menu choć było powiedziane że nowe telefony będą miały możliwośc wyłączenia go ale jak będzie naprawdę? i jeszcze telefon będzie miał simlocka choć raczej nie będę korzystał z innej sieci niż Orange.

#75397  autor: moods
 22 maja 2006, 21:19
czy to potwierdzone ze nie da sie sciagnac simlocka z 6280??
 #75471  autor: piti110
 23 maja 2006, 09:24
Pamietaj o tym ze ubespieczenie w orange premium nie jest GRATIS.......
płacisz za nie około 28 zł niesięcznie do abonamętu dlatego wynosi on 110zł.....

jeżeli pomogłem, kliknij na "pomógł" pod moim postem. piti110 pozdrawia.......
 #75490  autor: pumba
 23 maja 2006, 13:26
piti110 pisze:Pamietaj o tym ze ubespieczenie w orange premium nie jest GRATIS.......
płacisz za nie około 28 zł niesięcznie do abonamętu dlatego wynosi on 110zł.....
Dla mnie jest gratis bo przecież nie biorę oferty Premium tylko z tego powodu że tam jest ubezpieczenie gratis ale są tańsze połączenia poza siecią i wewnątrz sieci bez konieczności wykupywania pakietów a kwotę którą wydam na abonament mam przecież do wykorzystania no może mniej o 10zł więc gdzie tu płacę 28zł za ubezpieczenie? może te 10zł? ale dodatkowo dostaje jeszcze rachunek szczegółowy i MultiBox Platinum w cenie abonamentu więc się mylisz ;)
 #75533  autor: D@rio
 23 maja 2006, 16:28
pumba pisze:
piti110 pisze:Pamietaj o tym ze ubespieczenie w orange premium nie jest GRATIS.......
Dla mnie jest gratis bo przecież nie biorę oferty Premium tylko z tego powodu że tam jest ubezpieczenie gratis ale są tańsze połączenia poza siecią i wewnątrz sieci bez konieczności wykupywania pakietów a kwotę którą wydam na abonament mam przecież do wykorzystania no może mniej o 10zł więc gdzie tu płacę 28zł za ubezpieczenie? może te 10zł? ale dodatkowo dostaje jeszcze rachunek szczegółowy i MultiBox Platinum w cenie abonamentu więc się mylisz ;)
Popieram. Bardzo rozsądną decyzję próbujesz podjąć. Ja właśnie teraz też myślę nad Orange Premium i właśnie z Nokią N70 :) może niedługo ta Nokia co Ty chcesz także pojawi się tam. Kto wie ;) Jednak oferta napewno jest warta świeczki :) dodam złoty numer do tego jeszcze dostajesz ;)

Obrazek
 #75550  autor: pumba
 23 maja 2006, 17:17
D@rio pisze:
pumba pisze:
Popieram. Bardzo rozsądną decyzję próbujesz podjąć. Ja właśnie teraz też myślę nad Orange Premium i właśnie z Nokią N70 :) może niedługo ta Nokia co Ty chcesz także pojawi się tam. Kto wie ;) Jednak oferta napewno jest warta świeczki :) dodam złoty numer do tego jeszcze dostajesz ;)
No o tym to zapomniałem wspomnieć z tego względu że juz mam swój złoty numer który będę chciał przenieść właśnie na abonament ;)

#75686  autor: D@rio
 23 maja 2006, 21:11
Pumba: coś tej sondy nie ma i nie ma :|

Obrazek

#75692  autor: pumba
 23 maja 2006, 21:28
Denis7.91 pisze:Terz ci polecam kupić tego fona na karte bo nie bedziesz musial co miesiac placic rachunki i wogule na karte jest lepiej
Ale dla mnie karta nie jest rozwiązaniem bo i tak miesięcznie nie wydaje na telefon mniej niz 50zł więc abonament zda egzamin a telefon wtedy będę miał za pół ceny ale pozostaje sprawa simlocka i menu Orange ;)

D@rio pisze:Pumba: coś tej sondy nie ma i nie ma :|
No wiem że nie ma ale nie chciałem drażnic SirmarKa bo jakiś błąd mi wyskakuje jak chcę ponownie dodac ankietę :( ale zaraz napiszę w tej sprawie do SirmarKa i w najblizszym czasie postaram się dodać ankietę ;)

#75696  autor: Denis7.91
 23 maja 2006, 21:35
rozumiem ale abonament trzeba placic co miesiac a na karte jak sie nie ma to mozna ja kupic w nastepnym miesiącu <(*_*)> wiec dlatego polecam kupic telefon poza promocją , a po zatym nie wiem czy wiesz że orange menu mozna wyłaczyć wrazie potrzeby

#75700  autor: D@rio
 23 maja 2006, 21:49
Aha :) to OK. Pisz pisz do SirmarK'a ;) on napewno te Twoje wiadomosci traktuje jako przyjemnosc i odrazu sie cieszy jak widzi cos od Ciebie w skrzynce :mrgreen: :smt005

Obrazek