• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #33852  autor: m_franczak
 09 gru 2005, 12:49
Witam wszystkich.
Pomóżcie mi w takiej sytuacji. Jak wymusić na operatorze (konkretnie ORANGE) poprawę zasięgu w siedzibie firmy. Firma znajduje się w miejscowości liczącej ok 14 tys mieszkańców. Mamy 13 telefonów na firmę, rachunki gemerowane są w wysokości ok 2500 netto. Pisałem 2 reklamacje, i za każdym razem dostaliśmy odpowiedź że w najbliższych 12 m-cach nie przewidują poprawy zasięgu.

Mario

Mario

#33855  autor: Rogal
 09 gru 2005, 13:34
Najlepsze wyjście chyba to zmienić sieć :!: :!: :!:

#33857  autor: m_franczak
 09 gru 2005, 13:44
Na razie nie wchodzi w grę

Mario

#33865  autor: D@rio
 09 gru 2005, 14:24
Powiem tak. Chyba faktycznie najlepiej byłoby zmienić sieć. Swoją drogą....jak dużej powierzni jest lokal firmy? Bo jeśli jest dośc duży to możesz pisać prosbę o instalację repeatora....
...i to chyba tyle. BTSa nigdy Ci nie postawią tylko dla Ciebie. Za mało telefonów ;)
A powiedz Nam tak szczerze...ten słaby zasięg utrudnia, przeszkadza Ci jakoś w korzystaniu z usług sieci czy objawią się to tylko mniejszą ilością "kresek" niż maksymalna na wyświetlaczu? :)

#33869  autor: m_franczak
 09 gru 2005, 15:35
Zasięg strasznie się wacha. W połowie budynku nie ma go wcale.

Mario

#33894  autor: D@rio
 09 gru 2005, 19:09
m_franczak pisze:Zasięg strasznie się wacha. W połowie budynku nie ma go wcale.
No to albo repeator albo instalacja piko-komórki (zalezy od wielkosci lokalu...). Na to pierwsze to sam bys mogl sobie zamontowac. To nie taki wielki koszt :)

#33896  autor: pawelek32
 09 gru 2005, 19:23
możesz wysłać zażalenie do głównej siedziby.
a jakie macie aparaty? może jakieś słabsze?

z poważaniem

#33936  autor: Sirmark
 09 gru 2005, 23:22
D@rio pisze:Powiem tak. Chyba faktycznie najlepiej byłoby zmienić sieć. Swoją drogą....jak dużej powierzni jest lokal firmy? Bo jeśli jest dośc duży to możesz pisać prosbę o instalację repeatora....
...i to chyba tyle. BTSa nigdy Ci nie postawią tylko dla Ciebie. Za mało telefonów ;)

no wiec tak.. nie sadze aby operator w takim razie zrobil cokolwiek dla tych paru telefonow generujacych takie rachunki.
na pewno tez nie zamontuja ani ripitera ani piko.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#33941  autor: D@rio
 10 gru 2005, 00:46
Tez tak sadze. Ale repeator moglby sobie sam zamontowac i zakupic bo od tej sieci to raczej nic nie dostanie. Ewentualnie pogadaj z opiekunem Twojej firmy w Orange...

#34027  autor: Sirmark
 10 gru 2005, 19:34
Dragon pisze:http://www.cellantenna.co.uk/repeater/cae50.htm to powinno cie zainteresowac, domowymi sposobami zwiekszysz sobie zasieg :P

tylko biorac uwage cene, to taniej wyjdzie odlozyc telefony Orandza do szuflady i kupic nowe w inne sieci.

do tego
obizamy taryfy w orandzu o ile umowa pozwala
sprzedajemy stare telefony redukujac koszty.

--

#34072  autor: D@rio
 10 gru 2005, 23:24
No wlasnie o tym mowilem. Albo niech Orange mu zalozy taki repeator albo niech sam sobie kupi (jak firma bogada...) ;)

P.S
Stosunkowo cos drogi ten repeator....

#34082  autor: Sirmark
 11 gru 2005, 00:44
D@rio pisze:No wlasnie o tym mowilem. Albo niech Orange mu zalozy taki repeator albo niech sam sobie kupi (jak firma bogada...) ;)
Stosunkowo cos drogi ten repeator....

orandz nie zalozy bo sie nie kalkuluje, , a firma nie ma po co kupowac bo jej sie to tez nie kalkuluje

a ten repeater to wcale nie jest drogi, jest tani jak na "ripitery" bo ma takie se wzmocnienie.

--

#34085  autor: D@rio
 11 gru 2005, 01:15
No to pozostaje tylko zmiana sieci...

#34671  autor: arnie
 13 gru 2005, 11:19
Zmiana sieci może nic nie pomóc. Najpierw trzeba sprawdzić, czy konkurencja ma w tym budynku lepszy zasięg... :)

#34673  autor: koralowiec1
 13 gru 2005, 11:52
Możesz jeszcze spróbować zmienić telefony na takie z antenami zewnętrznymi (teraz prawie wszystkie mają anteny wewnętrzne). Niby mają troszkę lepszy zasięg. Możesz też ustawić przekierowania na numery stacjonarne rozmów przychodzących do biura jeśli telefon nie łapie zasięgu.

#34674  autor: tomico
 13 gru 2005, 12:09
Nie musi, może poprostu dołączyć sobie do obojętnie jakiego telefonu antenę zewnętrzną. Teraz telefony mają wejścia na te anteny. Ja miałem w S55 i teraz też mam w SE k700i wejście.

#34675  autor: blom
 13 gru 2005, 12:19
orage to g obchodzi w regulaminie jest...

a co do repeater'a to ok 500pln i masz tylko to dziala na zasadzie "lustereczka" chwyta sygnal i go "oddaje" w kolko jako wzmocniony - swoja droga to 1 sprawdzasz zasieg 2 kupujesz telefony....

#34744  autor: D@rio
 13 gru 2005, 17:12
tomico pisze:Nie musi, może poprostu dołączyć sobie do obojętnie jakiego telefonu antenę zewnętrzną. Teraz telefony mają wejścia na te anteny. Ja miałem w S55 i teraz też mam w SE k700i wejście.
A widziales choc raz w zyciu na oczy antene zewnetrzna? :) ...bo jesli NIE to zobacz..i napewno zmienisz zdanie o jakobym zastosowaniu jej w tym wypadku ;)

#34908  autor: m_franczak
 14 gru 2005, 11:53
blom pisze:orage to g obchodzi w regulaminie jest...

a co do repeater'a to ok 500pln i masz tylko to dziala na zasadzie "lustereczka" chwyta sygnal i go "oddaje" w kolko jako wzmocniony - swoja droga to 1 sprawdzasz zasieg 2 kupujesz telefony....
wszystko się zgadza, tylko jak braliśmy telefony w idei to byliśmy w innej siedzibie; w starej mieliśmy rewelacyjny zasięg;

Mario