• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #238779  autor: neon4
 11 gru 2007, 17:50
Ktoś korzysta tylko z saciegu PLAY 3G jest tam kanał 50???
Chodzi o to że na wyświetlaczu pisze miejscowość albo jak w Erze ulica i miejscowość?? :)

#238813  autor: yagi
 11 gru 2007, 18:59
Z tego co wiem to kanal 50 nie dziala w 3G... Nie wiem jak jest z pozostalymi kanalami CB...

Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#238819  autor: Koyla
 11 gru 2007, 19:14
Ja mam telefon w play i u mnie pisze gdzie sie znajduje, ale tylko miejscowosc, no i jak jestem w Centrum Ogrody to tez wtedy pisze :P

#238830  autor: Kaczy
 11 gru 2007, 19:51
Koyla, a masz 3G dostępne, czy jesteś w 2G?

...::: Made for loneliness :::...

#238836  autor: senshiro
 11 gru 2007, 20:14
Mi w SE W880i w trybie 3G nie pokazuje info o miejscowości. Działa za to wtedy, gdy telefon jest w zwykłym 2G (czyli korzysta z sieci Plusa).

Obrazek

#238897  autor: D@rio
 12 gru 2007, 00:06
Koyla pisze:Ja mam telefon w play i u mnie pisze gdzie sie znajduje, ale tylko miejscowosc, no i jak jestem w Centrum Ogrody to tez wtedy pisze
bo ściągasz Cell Info z sieci Plusa...

W Lublinie na sieci 3G Play'a nie ma obsługi Cell ID.

Obrazek

#239044  autor: Pawrzes
 12 gru 2007, 19:24
D@rio pisze:3G Play'a nie ma obsługi Cell ID

Cell Broadcast / Cell Info :) Cell ID to krócej CID ;)

Pozdrawiam

#239166  autor: szmigier
 13 gru 2007, 10:21
Potwierdzam informację, że w Erze również w zasięgu sieci 3G brak jest informacji o CID. Domyślać się można, że wszystkie nadajniki UMTS nie wysyłają informacji o nazwie BTS-u.
Telefon N6288 przełączając sięz 2G na 3G wyświetla sam informację, że w zasięgu tej sieci /3G/ nie można wyświetlić CID. Pozdrawiam.

#239402  autor: Pawrzes
 14 gru 2007, 15:30
Tak, żadna sieć w Polsce nie emituje nic na kanale 50 w sieci UMTS :|

Pozdrawiam

#239459  autor: tymis
 14 gru 2007, 19:59
Pawrzes pisze:żadna sieć w Polsce nie emituje nic na kanale 50 w sieci UMTS
Wiąże się to pewnie z czysto techniczną stroną technologii WCDMA.
Jedną z jej cech jest tzw. "soft handoff", który oznacza, że słuchawka może jednocześnie komunikować się z dwiema, trzema lub z więcej stacjami bazowymi czyli NodeB.
Czyli może być kłopot z dokładnym określeniem pozycji, nawet mimo tego, że zasięg NodeB jest relatywnie mały (transfery do 384 kb/s są możliwe do około 1 km, jak jest z HSDPA nie wiem).
Przy okazji, wspomniana cecha (łączenie się z kilkoma NodeB) jest dobra, dla użytkowników, którzy są w ruchu. Natomiast dla tych, którzy są "stacjonarni" czyli są "w miejscu" i korzystają z NodeB, która akurat obsługuje równocześnie dużo użytkowników ruchomych, jest to złe.
Wynika to z tego, że zasięg NodeB jest zmienny. Im mniej obsługuje ona w danym momencie abonentów tym ma większy zasięg co z kolei jest określane w literaturze jako tzw. "cell pumping".

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...