• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #238432  autor: bkt
 09 gru 2007, 21:16
Jestem pomaranczowy od kilku lat ale chyba wolalbym byc teraz fioletowy:)
Abonament mam tylko rok, wczesniej bylem z 5-6 lat w orange w popie, najpierw i tak sobie dalej na karte. Wydawalem jakies 50zl min miesiecznie czasami przez 2-3 miesiace nic ale to ze 3 razy w ciagu tego czasu, srednio ok 100 zl mysle mialem. Na abonament zdecydowalem sie rok temu w styczniu i tak mialem zadeklarowana platnosc 55 zl co bylo fajne przez 3 miesiace:) bo potem placilem rachunki min. 70zl -100 zl najczesciej ok 90 zl a raz nawet 120. Dlatego tez poniewaz juz nie bedzie potrzebny mi darmowy numer zaczalem zastanawiac sie nad zmiana sieci. Nie znam propozycji orange poznam ja dopiero jutro ale nie wydaje mi sie zeby mi cos ciekawego zaproponowali. Dlatego poniewaz nie chce mi sie bawic w przenoszenie numeru do play stwierdzilem ze zostawie sobie ten numer co mam od kilku lat tylko zamienie go na prepaid (to chyba nic nie kosztuje w orange?) a wezme ab. na 2 lata w play -70 zl z telefonem nokia e51 za 250zl. Tel i tak mi nie potrrzebny wiec pewnie go sprzedam.
Jutro dokladnie przedstawie propozycje orange, wiem cos tam pani gadalo o 3310 za 1zł ale ... na co mi to jak ja potrzebuje miec minuty do wszystkich przede wszystkim a nie do orange:)

Co byscie zrobili? Ewentualnie bym bral za 50zl tylko ze juz nie ma telefonu z370 w salonach zeby go pobrac za 1 zł :)

#238481  autor: hainasz
 10 gru 2007, 01:42
Po pierwsze co do oferty Orange, to podejście "co oni zaproponują" nie jest zbyt szczęśliwe. Z nimi można negocjować, jest to jednak trochę skomplikowane, bo trzeba trafić na dobrego konsultanta, który oprócz tego, że będzie chciał, to będzie miał uprawnienia aby dać dobrą ofertę. Do tego dochodzi jeszcze aby trafić na odpowiedni czas, tzn taki kiedy Orange przypomni sobie że musi zatrzymać odpływ klientów oraz realizacja planów będzie zbyt mała do upływu czasu. A to co zależne najbardziej od Ciebie to istotne jakie zyski generujesz dla operatora. A Ty przy wyborze operatora powinieneś się kierować zasadą, iż masz wybrać tego do którego kierujesz ponad 50% połączeń. Jeśli masz rozrzut to najlepszy jest PLAY. Widzę, że nie zależy Ci na aparacie, w Orange dla nowych klientów jest taka oferta przy umowie 24ms bez tel dostajesz Wszyscy i na Wszystko x 2 czyli np przy 50zł masz 100zł do wykorzystania. A oprócz tego usługę Darmowych Wieczorów i Weekendów za 60 zł bezpłatnie przez 24 ms.

Reasumując. Z przedłużeniem oferty proponuje wstrzymać się do połowy stycznia, bo Orange ma wykonany plan sprzedaży. PLAY to najlepsza sieć jeśli dzwonisz do wszystkich sieci i nie potrzebujesz darmowych numerów. No i dostajesz 1 min za 2 odebrane. Jeśli będziesz miał pytania pisz, Pozdrawiam :-)

hainasz

#239465  autor: bkt
 14 gru 2007, 20:22
No wiec tak:) W d. mam ze orange ma plan czy nie ma planu swojego zrealizowanego i ze musze trafic na chcacego goscia z uprawnieniami zeby mnie zatrzymal w sieci. Jesli nie chce tych marnych 100 zl miesiecznie to ich nie dostanie:) ja poprostu potrzebuje telefon do kontaktu z wieoma ludzmi w roznych sieciach nawet nie jestem w stanie ocenic gdzie jest ich najwiecej, bo chyba nie ma sieci gdzie jest 50% :) kiedys wiekszosc miala orange, teraz jesli juz jest jakas przewaga to Oragne rowniez ma najwiecej osob. Na pewno nie inna siec.
Ale tez nie uzywam komorki na rozmowy typu dzwonie do panny na 40 min :) dzwonie na 5 umawiam sie i tyle:)

Telefon dzis widzialem w plej nawet fajny jest. Z orange dostalem propozycje dokladnie taka jak mowisz - i niby pani mogla dac mi najwiecej co mogla (4 poziom wolnosci :D) a dala to i powiedziala ze mozemy porozmawiac o znizce na telefon na co odpowiedzialem jej ze jak mam prosic o znizke w orange za gorszy telefon bez ktorego tez by sie obeszlo to bardzo dziekuje ale nie chce. I pytanie co w orange wolno im dac do takiej ofery 24 mies. bez telefonu? Bo 3 numery za free jakos nie do konca mnie przekonuja dlatego ze taka dluzsza rozmowa na ktorys z tych numerow np 20 min czy 30 to moze 2 razy w miesiacy sie zdarzy na jeden numer raczej :) wiec jest to 60 min... czy ja wiem czy to duzo?
Poza tymwkurza mnie worangutanie ze nie maja jakiejs oferty ktora oplaci mi sie do wszystkich na jednej stawce - a to podoba mi sie w pleju.

Teraz pytanie jak w plej jest - czy po 6 miesiacach promocjii 50% abonamentu moge przejsc z 70zl na 50 jak stwierdze ze mi az tyle nie potrzebne jest?
Jak narazie jestem za play - era i plus wogole mnie nie interesuja.

#239475  autor: Vieslav
 14 gru 2007, 20:30
A widziałeś ofertę Co za Numer w Orange? To chyba jedyna alternatywna oferta bez telefonu jeśli zależy ci na dużej ilości minut do wszystkich. Za 50 zł masz 132 minuty + usługę Wieczory i Weekendy 60 za darmo. Jeśli owa oferta wydaje ci się mało interesująca to przenieś się do Playa, dostaniesz jeszcze jakiś telefon całkiem tanio który możesz upchnąć na allegro jeśli nie jest ci potrzebny. A co do tego przejścia na niższy abonament to podejrzewam, że tak jak wszędzie albo się nie da albo sporo będzie to kosztowało.

#239534  autor: bkt
 14 gru 2007, 23:48
Usluga wieczory i weekendy za darmo - na czym polega? ;D tzn od ktorej godziny jest :)

#239540  autor: PingNoMore
 15 gru 2007, 00:18
bkt pisze:Usluga wieczory i weekendy za darmo - na czym polega? ;D tzn od ktorej godziny jest
Rozmawiasz w tygodniu w godzinach 20-9 i całe weekendy do Orange i na stacjonarne za darmo (jest limit 1200 min.) Przy podpisaniu umowy na 12 miesięcy masz to przez 6 miesięcy, a przy umowie na 2 lata obowiązuje to przez cały okres umowy.

#239572  autor: malykciuk
 15 gru 2007, 10:31
PingNoMore pisze:Rozmawiasz w tygodniu w godzinach 20-9 i całe weekendy do Orange i na stacjonarne za darmo (jest limit 1200 min.) Przy podpisaniu umowy na 12 miesięcy masz to przez 6 miesięcy
kocham te teksty :) "darmowe wieczory i weekendy" -rozmawiasz za darmo za jedyne 30zl/ mies... hahaha
dla jasnosci, chodzi o to ze po tych 6 miesiacach bedziesz Kolego PLACIL DODATKOWO za te DARMOWE rozmowy...

albo, "rozmawiaj z 3 wybranymi osobami za darmo.." -oplata miesieczna 20zl...
normalnie czlonki mi opadaja jak to slysze
chociazby dla tego zmienil bym orange na playa, ale moze ja jestem jakis inny...

#239607  autor: PingNoMore
 15 gru 2007, 13:36
malykciuk pisze:kocham te teksty "darmowe wieczory i weekendy" -rozmawiasz za darmo za jedyne 30zl/ mies... hahaha
dla jasnosci, chodzi o to ze po tych 6 miesiacach bedziesz Kolego PLACIL DODATKOWO za te DARMOWE rozmowy...
Jak byś się wczytał w regulamin promocji to byś się dowiedział, że w ofercie Co za numer pakiet Wieczory i weekendy 60 dawany jest za darmo, czyli nic za niego nie płacisz!! Kto zabroni Ci wyłączyć ten pakiet po 6 miesiącach? Następnym razem poczytaj trochę zanim się wypowiesz.

#239640  autor: bkt
 15 gru 2007, 16:25
Wybór padl. Wczoraj miala do mnie zadzwonic pani z orange z "niesamowicie lepsza oferta niz ta 1 pani" (z 4 poziomem bodajze z tego co wiem najwyzszy) no i chyba... zapomniala :D dlatego poszedlem do pomaranczy i zamienilem sobie numer spowrotem na pre-paid jak sie skonczy umowa czyli za 4 tygodnie. Bylem rowniez w plej i podpisalem umowe na 24 mies z 50% abonamentem przez pol roku. Wzialem sobie nokie e51 ktora jak narazie bardzo mnie milo zaskoczyla i ma cos czego dawno nie widzialem w telefonie - jak dostaniesz smsa czy byl telefon to w ciemnosci miga sobie lampka (jak dla mnie kazdy telefon powienien to miec). Ok teraz do rzeczy - abonamentu nie bede ocenial przez pierwsze 2 -3 miesiace bo to nie ma sensu. Ale kalkulowalem w ten sposob - e51 moge sprzedac (ale jednak chyba nie zrobie tego) a do tej pory placilem mniej wiecej 90 zl rachunki z czego 30 to darmowy numer i weekendy. Zatem wiekszosc weekendow spedzalem z osoba do ktorej mialem ten numer. Idac dalej, 60 zl kosztowaly mnie inne numery! wiec dolozylem 10 zl i zobaczymy co dalej :)

Teraz pytanie - czy da sie wywalic z tego tel. menu playa :D
Druga rzecz. Mialem w orange numer przykladowo 500-200-200-200. W playu wzialem sobie 793-200-200-200 a wiec taki sam jak w orange oprocz 3 pierwszych cyferek. Dlaczego jak dzwonie na 4 rozne komorki z rodzinki i na swoj stary numer to wszystkim pokazuje ze to JA dzwonie? chociaz nikt nie zmienil sobie numeru?? Troche to dziwne moim zdaniem ;]

#239642  autor: D@rio
 15 gru 2007, 16:36
bkt pisze:Dlaczego jak dzwonie na 4 rozne komorki z rodzinki i na swoj stary numer to wszystkim pokazuje ze to JA dzwonie? chociaz nikt nie zmienil sobie numeru?? Troche to dziwne moim zdaniem ;]
bo widocznie mają Nokie, a Nokia mają taki błąd w softcie telefonu.... trzeba zrobić aktualizację soft'u. Swego czasu to typowe w niektórych modelach.

Obrazek

#239656  autor: hainasz
 15 gru 2007, 17:40
Gratuluje, dobrego wyboru. Ale widzę kolego, że Ty zbyt idealistycznie spoglądasz na świat. Uważasz, że operator powinien na koniec umowy dać Ci to i tamto, zrobić specjalną ofertę, a nie patrzeć na realizacje planu, zysk z Ciebie itd., konsultanci powinni dzwonić punktualnie, odpowiadać prawidłowo nawet na najdziwniejsze pytania. A jeśli operator np. Orange, coś knoci to trzeba iść do innego. Zgadzam się z Tobą się tak powinno być. Tylko uwierz mi nie ma takiego, który jest idealny, ale dobrze być nie świadomym i znać "kuchni". Ale to taki mały komentarzyk.
Ale serio uważam że dobrze wybrałeś, poza tym masz świadomość jak działają i kosztują Wybrane numery (znam takich co mieli wybrane numery i rozmawiali z nim 10 min.), telefon też bardzo ciekawy. Ja używałem go długo i złego słowa o nim powiedzieć nie można. Ja miałem w nim nawigację (moduł LD-3W i Tomtom). W ogóle uważam, że nawigacja powinna być w telefonie, bo nie trzeba nosić kolejnego urządzenia.
Teraz co do wyłączenia menu brandowego. Musisz wejść w ustawienia wyświetlacza i wyłączyć tryb aktywny.

Pozdrawiam

hainasz

#239665  autor: bkt
 15 gru 2007, 17:51
D@rio pisze:
bkt pisze:Dlaczego jak dzwonie na 4 rozne komorki z rodzinki i na swoj stary numer to wszystkim pokazuje ze to JA dzwonie? chociaz nikt nie zmienil sobie numeru?? Troche to dziwne moim zdaniem ;]
bo widocznie mają Nokie, a Nokia mają taki błąd w softcie telefonu.... trzeba zrobić aktualizację soft'u. Swego czasu to typowe w niektórych modelach.
Ja mam SE k750. I tez tak mi pokazalo. Koledze w orange na SE k750 to samo. Drugiemu w play pokazalo numer. Nie wiem ocb ;/

Telefon faktycznie jest fajniutki jeszcze go nie obejrzalem ale mysle ze na polkim rynku do 300 zl nie ma lepszej oferty przy takim abonamencie. Generalnie rozgladalem sie troche po telefonach i chyba bym innego nie wybral.

Ale moze gdzies widzieliscie test tego modelu?
Czy on ma jakies wady itp.
Bo nie wiem czygo opchnac czy zostawic.:)
Doczytalem sie gdzies ze nie mozna w nim edytowac dokumentow office? To chyba zart jakis co :)

Co do zbyt idealistycznego podejscia to nie tak, zle mnie zrozumiales. Tzn masz racje co do 2 rzeczy: pracownik takiej sieci (jakiejkolwiek) powinien znac odpowiedziec na kazde techniczne pytanie ktore zada mu kilent, ja nie zadaje pytan z kosmosu:)
Po drugie - kazda siec ktorej klient szuka innego wyjscia powinna zaproponowac mu nastepnego dnia po sygnale, ze chce odejsc takie warunki, zeby klient zostal - czysta ekonomia. I nie wazne czy przynossisz 1500 zl miesiecznie czy 300 zl miesiecznie czy 100 bo to jest pieniadz i nawet te 25 zl miesiecznie sklada sie na dochod firmy.

Ale nie odbiegajmy od tematu:)

#239738  autor: malykciuk
 15 gru 2007, 21:22
PingNoMore pisze:
malykciuk pisze:kocham te teksty "darmowe wieczory i weekendy" -rozmawiasz za darmo za jedyne 30zl/ mies... hahaha
Jak byś się wczytał w regulamin promocji to byś się dowiedział, że w ofercie Co za numer pakiet Wieczory i weekendy 60 dawany jest za darmo, czyli nic za niego nie płacisz!! Kto zabroni Ci wyłączyć ten pakiet po 6 miesiącach? Następnym razem poczytaj trochę zanim się wypowiesz.
nie trzeba czytac zeby zrozumiec. nie chodzilo mi o ten konkretny przypadek, choc tu tez po tych 6 miesiacach byla by pobierana oplata za niby DARMOWE wieczory i weekendy. bardziej chodzilo mi o zasade. skoro cos jest darmowe to pownno byc DARMOWE a nie platne +iles tam zl.mies. to tak jak bys powiedzial ze dzwonisz za darmo z komorki, a to gucio prawda bo placisz za to co miesiac a skoro placisz to nie jest to darmowe...

ale nie wazne, nie zasmiecajmy tematu szczesliwemu posiadaczowi E51

#239749  autor: maniek
 15 gru 2007, 22:00
Co do ofert bez telefonu w orange to naprawde warto sie zastanowic nawet w mixie jest ok. Dodam ze te darmowe wieczory i weekendy w ntp sa automatycznie dezaktywowane po bezplatnym okresie wiec nie trzeba za nie nic placic ;-)

#239752  autor: neon4
 15 gru 2007, 22:17
Jak ktoś chce być fioletowy ,pomarańczowy czy niebieski nie ma znaczenia.
Polecam Orange.
Co do PLAY byłem w pre-paid zawiodłem się 3G nie działa jak trzeba :( Usługi są na dennych poziomie :? Internet za drogi... :| LIPA...
Cennik miedzy Orange czy PLAY jest mała różnica 1-9gr, nie ma tak dobrze jak to pięknie opisują. ;-)

#239754  autor: DejwiD
 15 gru 2007, 22:25
bkt, a) co rozumiesz przez pytania techniczne (mozesz zadac przykladowe?) b) z choinki sie urwales?? wedug twojej logiki (lub jej braku) wychodzi na to, ze najlepiej zazadac 1000 minut do wszystiego co sie rusza za 19.99 bo inaczej sie przeniesiesz, a operator MUSI ci to dac.. bo bez tych 19,99 zbankrutuje...
malykciuk pisze:nie chodzilo mi o ten konkretny przypadek, choc tu tez po tych 6 miesiacach byla by pobierana oplata za niby DARMOWE wieczory i weekendy.
smiem twierdzic, ze wlasnie chodzilo ci o ten konkretny przypadek,
nie znasz sie, nie wypowiadaj sie.. bo sie kompromitujesz..

ps. DARMOWO uznalem cie za ignoranta.. na 12 miesiecy, bez zadnej ukrytej oplaty :-D

#239775  autor: malykciuk
 15 gru 2007, 23:33
DejwiD pisze:smiem twierdzic, ze wlasnie chodzilo ci o ten konkretny przypadek,
nie znasz sie, nie wypowiadaj sie.. bo sie kompromitujesz..
a ja smiem twierdzic ze jednak nie zrozumiales o co mi chodzilo. to ze dodalem informacje ze po okresie promocyjnym bedzie placil za usluge to owszem tyczylo sie tego przypadku, ale w calej reszcie chodzilo o cos innego.
chodzilo o to ze DARMOWE wieczory i weekendy tak naprawde wcale nie sa darmowe ale widac jestem jakis inny. skoro cos jest darmowe to czemu kosztuje przykladowo 20 zl?
skoro kosztuje te +20 to juz nie jest darmowe...
ale nie wazne, powiedzialem co mysllaem na ten temat i nie ma sensu sie rozwodzic.
sa osoby ktorym sie to mimo wszystko oplaca, dla mnie to jest "kłyt materkindody" ktory widac dziala...

#239783  autor: D@rio
 15 gru 2007, 23:53
neon4 pisze:Co do PLAY byłem w pre-paid zawiodłem się 3G nie działa jak trzeba Usługi są na dennych poziomie
argumentów i dowodów Ci brak w Twojej dennej wypowiedzi.

Obrazek

#239785  autor: soul blade
 16 gru 2007, 00:00
PingNoMore pisze:imit 1200 min

sorka ale ja w te ich limity nie wierze tak jest np. z tym że z darmowym numerem też ma sie tyle minut i ogólnie miesiecznie przegadam wiecej i jakoś nie odczuwam aby rachnek był większy itd.

W jednym dniu można zyskać i wiele stracić

#239930  autor: bkt
 16 gru 2007, 18:06
Moze podpisales umowe ten rok czy dwa wczesniej kiedy limitow nie bylo. Dopiero potem je wprowadzono i to podejrzewam ze tylko po to, zeby nie przeciazac sieci. Chociaz nie wyobrazam sobie ze mozna 1200 minut wydzwonic na jeden numer przez miesiac ja nie dalem rady ani razu:)

Wlasnie zauwazylem z moim nowym telefonie nie ma drugiej kamerki :D haha
Chyba go popedze chodiac jest bardzo wygodny i naprawde fajnie sie prezentuje mocno biznesowo:)