• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #168950  autor: Irek
 01 kwie 2007, 17:44
Play wystartował, ale chyba nie dociągnął wszystkiego do końca przed rozpoczęciem zdobywania nowych klientów. Kolejnym mankamentem jakiego można doszukać się w ofercie Play jest roaming. Mam nadziję, że w miarę upływu czasu się to poprawi, ale jak narazie nie jest tak kolorowo.
Play podpisał do chwili obecnej 79 umów roamingowych w 60 krajach co jest już na wstepie dobry rezultatem, ale..... w więkoszości mogą z nich korzystać tylko osoby, które posiadają telefon w ofercie postpaid - abonament. W prepaidzie podpisał tylko 6 umów: czyli strasznie mało. Jeśli posiadasz ofertę Play na kartę to możesz z niej skorzystać za granicą tylko w nastepujących krajach: Armenia, Chorwacja, Irlandia, Turcja, Węgry i Wielka Brytania. Nie ma co lista krajów jest mega duża. Chwała wam za to.

"And one more thing..."

#168988  autor: stelle
 01 kwie 2007, 19:52
Od czegoś trzeba zacząć. A Play jako nowa sieć funkcjonuje dopiero 2 tygodnie.
Można na to trochę inaczej popatrzeć. Jest idealnie, w końcu Irlandia i Anglia to miejsca, gdzie Polacy wyjeżdżają masowo :)

#168990  autor: Irek
 01 kwie 2007, 19:54
Zawsze można spojrzeć od tej dobrej i od tej złej strony. Ja ostatnio preferuję tą drugą. Najbardziej ubawiłem się z 3G w Turcji.

"And one more thing..."

#169036  autor: stelle
 01 kwie 2007, 21:38
Niech Cię ta Turcja tak nie bawi. To jeden z najmodniejszych krajów jeśli chodzi o turystykę. Nie wiem dlaczego właśnie w tym roku szczególnie się ją poleca na miejsce wypoczynku.
Co więcej sporo polskich firm ma rożne kontrakty z Turkami.
Czasem to co się na pierwszy rzut oka śmieszne wydaje, po głębszej analizie zaczyna mieć sens :)

#169808  autor: ozp
 03 kwie 2007, 23:25
Ale tak samo było na początku z ideą z tego co pamietam...tak jak mówiłaś...od czegoś trzeba zacząć...wiec zaczeli i pewnie szybko nadrobią niedociągnięcia

:::...ReMeMbEr Me...:::

#169817  autor: Irek
 03 kwie 2007, 23:45
ozp, mam taką nadzieję... jednak myślałem, że choć jeden op wchodzący na Polski rynek będzie uczyć się na błędach pozostałych...

"And one more thing..."

#169823  autor: united
 04 kwie 2007, 00:09
IreQ pisze:ozp, mam taką nadzieję... jednak myślałem, że choć jeden op wchodzący na Polski rynek będzie uczyć się na błędach pozostałych...
Tak wlasnie jest. Nie da sie wszystkiego zalatwic od razu. Pewne sprawy potrzebuja czasu. Na pewno do wakacji wszystkie najbardziej popularne kraje beda objete roamingiem Play. Pamietaj, ze operator dziala na rynku DOPIERO 3 tygodnie :)

#169840  autor: b@sho
 04 kwie 2007, 08:07
united ile dziala tyle dziala, a ile mial czasu i ile juz przesywal termin startu to druga sprawa. takie umowy roaminogowe mogly byc wczesniej pozaltwiane, a nie teraz :wink: patrzmy na wszystko realnie, zaniedbali sprawa i tyle, bo czasu mieli mnostwo.

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#169868  autor: terry69
 04 kwie 2007, 10:40
Mi sie wydaje,ze szybko beda dodawane nowe kraje.Przeciez to wszystko nie jest takie proste.Ja poczekam.

terry

#169885  autor: JacekS
 04 kwie 2007, 11:20
IreQ pisze:Wielka Brytania.
He he i tyle wystarczy, i tak gro rodakow jest na wyspach

#170788  autor: ozp
 05 kwie 2007, 21:32
Na to tzrba czasu...umowy podpisać i tak dalej.... Ale na pewno bedzie ich więcej...mi to narazie nie przeszkadza...byle bym w Polsce miał zasięg ;)

#171014  autor: acid
 06 kwie 2007, 11:45
Chodzi mi o roaming międzynarodowy w sieci E-Plus (Niemcy). Wysłałem dwa smsmy 21.03.2007 na telefon +48692xxxxxx. Oba sms-y nie doszły na telefonie nie było komunikatu o błędzie a pomimo tego została naliczona opłata 2 zł.

Smsm wysłany z karty w sieci Era GSM w tym samym czasie doszedł od razu.

odpowiedz play:

Komentarz zamknięcia:
Witaj, Przykro mi, że Twoje wiadomości nie dotarły do odbiorcy. Adresat smsów znajdował się w chwili ich wysłania w zasięgu sieci, z którą nie mamy jeszcze podpisanej umowy roamingowej. Operator pobiera opłatę w momencie wysłanie wiadomości, bez względu na fakt czy zostały one dostarczone. Lista operatorów, z którymi mamy podpisaną umowę roamingową stale się wydłuża, myślę więc, że juz wkrótce nie będzie takich utrudnień:) Pozdrawiam serdecznie, Joanna, Obsługa Klienta Play

Czyli jeżeli chce do kogoś wysłać SMS-a, kto jest w roamingu to musze wcześniej sprawdzić czy Play ma podpisaną z siecią do której jest mój adresat zalogowany umowe roamingową ? Jak dla mnie to złodziejstwo.

#171016  autor: przemek910
 06 kwie 2007, 11:49
Temat o roamingu w sieci Pay juz jest...

[ Komentarz dodany przez: Kaczy: 2007-04-06, 15:33 ]
Połączyłem tematy.

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#171018  autor: piotrek_l
 06 kwie 2007, 11:49
to nie jest zlodziejstwo...mialem podobny przypadek w orange..ta sama sytuacja, tez zostala naliczona oplata za smsy i tez odpowiedz ze "nie mamy jeszcze podpisanej umowy z operatorem do ktorego wysylal pan sms-y"
mowi sie trudno :(

#171019  autor: acid
 06 kwie 2007, 11:53
piotrek_l pisze:to nie jest zlodziejstwo...mialem podobny przypadek w orange..ta sama sytuacja, tez zostala naliczona oplata za smsy i tez odpowiedz ze "nie mamy jeszcze podpisanej umowy z operatorem do ktorego wysylal pan sms-y"
mowi sie trudno :(

Ale ja wysłałem SMS-a do PTC (ERA GSM). Po co im umowa roamingowa z PTC ;) A to że
adresat był w roamingu to mnie nie interere. Bo niby skąd mam o tym wiedzieć i jak to sprawdzić ? Na stronie nie ma nawet listy partnerów roamingowych.

#171020  autor: piotrek_l
 06 kwie 2007, 11:55
teraz jak wyjezdzam za granice to kupuje jakiegos prepaida na miejscu i mam problem z glowy..wychodzi o wiele wiele taniej i bez stresu :) zawsze po powrocie do polski az sie balem jak duzy rachunek dostane...

#171022  autor: acid
 06 kwie 2007, 11:59
piotrek_l pisze:teraz jak wyjezdzam za granice to kupuje jakiegos prepaida na miejscu i mam problem z glowy..wychodzi o wiele wiele taniej i bez stresu :) zawsze po powrocie do polski az sie balem jak duzy rachunek dostane...
Tyle, że w Play-u wychodzi taniej niż kupować SIM-a gdzieś tam, zwłaszcza jak ktoś dużo SMSuje do Polski.

Odbieranie połączeń też jest na przyzwoitym poziomie i nie trzeba nikogo zmuszać aby dzwonił przez VOIP-a (co i tak wychodzi na to samo jak odbieraine przez Play-a).

#171024  autor: piotrek_l
 06 kwie 2007, 12:04
w sumie to jeszcze nie wiem jak jest w play ale jestem juz abonentem :) zrezygnowalem z orange na rzecz play i jestem zadowolony..a na temat roamingu musze poczytac, bo nawet zadnych stawek nie znam :P

#171149  autor: D@rio
 06 kwie 2007, 17:37
acid pisze:Adresat smsów znajdował się w chwili ich wysłania w zasięgu sieci, z którą nie mamy jeszcze podpisanej umowy roamingowej.
bajki, bo jeśli by nie było umowy roamingowej to by nie mógł się do Niej nawet zalogować.
acid pisze:Czyli jeżeli chce do kogoś wysłać SMS-a, kto jest w roamingu to musze wcześniej sprawdzić czy Play ma podpisaną z siecią do której jest mój adresat zalogowany umowe roamingową ? Jak dla mnie to złodziejstwo.
Dobrze by było. To nie złodziejstwo. Raczej takie są zasady. Choć tak jak mówię, nie powinno nawet nastąpić zalogowanie się do sieci...

Obrazek

#171303  autor: ozp
 07 kwie 2007, 00:19
Pewnie już niedługo problem sam się rozwiąże i nie będzie o czym pisać ;) To w sumie tylko kwestia dogadania i podpisania odpowiednich umów...