• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #158939  autor: znal
 03 mar 2007, 22:17
szukam oferty (bez telefonu) dla osoby, która bardzo mało dzwoni i wysyła sms-ów (głównie będą przychodzące)
nie jest istotne czy będzie to pre-paid, abo czy mix, w obojętnie jakiej sieci
nie są ważne ceny połączeń, pakiety i inne dodatki
nie ważne jaki będzie "rozkład wydatków" (może być nawet opłata za rok z góry itp.)

ważny jest tylko całkowity koszt np. w ciągu roku (cena aktywacji w abo oczywiście ma znaczenie jesli to wiecej niz ~10 zl)
dla uproszczenia zakładam, że połączenia wychodzące w abo zmieszczą się w darmowych minutach (napewno) a w pre-paidach będzie zużywane ok. 20-30 zł /rok i ew. starter mozna kupic za kilka zł na allegro (jego cena miesci sie w granicy bledu)

z tego co mi sie udało sprawdzić do tej pory to najtaniej w tym wypadku wyjdzie sim+
doładowania 100 zł co pol roku (180 dni)
na allegro mozna kupic za ~95 a na konto idzie 115
jest 230 zl na koncie w ciagu roku, 30 sie zużywa, pozostałe 200 sprzedajemy w postaci teleprzelewow, przyjmując ze to bedzie 2 zl za 1,60 to odzyskane zostaje 160 zl

czyli rzeczywisty koszt na rok to (2x95)-160=30 zł

macie jakies inne pomysły?

#158943  autor: Duduś
 03 mar 2007, 22:27
Kup Orange - POP lub Orange Go. Bez konkurencyjny jest tu okres karencji na rozmowy przychodzące.

#158945  autor: b@sho
 03 mar 2007, 22:29
Duduś tylko ze nie jest najtanszy w utrzymaniu , w tym celu co chce go znal wykorzystywac to pozostaje tylko sim+ wlasnie dziki teleprzelewom. zadna inna siec nie umozliwia tego takze to jest jedyne dobre rozwiazanie. w ten sposob bedziesz mogl zadzownic kiedy chcesz, a i wydasz te 30zl na rok bo reszta ci sie zwroci

#158950  autor: Duduś
 03 mar 2007, 22:43
A jak wycofujesz pieniądze teleprzelewem, to czy czas aktywności numeru się nie skraca ?

#158952  autor: b@sho
 03 mar 2007, 22:46
jasne ze sie nie skraca. zaladowalas za taka kwote to masz tyle i tyle czasu wazne konto. przeciez jak dzownisz to nie skraca ci czasu waznosci na polaczenia, a przeciez pieniadze zuzywasz. a teleprzelew to usluga, tak jak dzwonienie czy kazda inna

#158953  autor: znal
 03 mar 2007, 22:48
pop/orange go maja dlugi okres waznosci ale na przychodzace tylko :(
w regulaminie sim+ jest napisane ze teleprzelewy mozna robic tylko do sierpnia 2007
a bez nich koszt rośnie do... 190 zł!
a przykladowo abo za 10zl/miesiac daje 120 zl
dlatego szukam tez innych opcji

#158958  autor: b@sho
 03 mar 2007, 22:55
znal niby tak ale ciagle wydluzaja czas trwania. jednak wkoncu moga ja przestac swiadzyc i wtedy bedzie lipa. co do abo to to troche lipa bo z tego co widze to wszedzie jest najmniejszy to w erze jest za 20zl, w orange mozesz sobie zbudowac abo za 10zl miesiecznie, a plusie tez jest abo za 10zl to sie nazywa superkarta10.
a to parametry superkarty w plusie:
Abonament 10 zł brutto
Liczba minut wliczonych w abonament, wymiennych na SMS lub MMS 15
Liczba SMS (MMS) wliczonych w abonament, wymiennych na minuty 75 (75)
Stawka za minutę krajowego połączenia 0,66 zł brutto
Stawka za krajową wiadomość SMS 0,18 zł brutto
Stawka za krajową wiadomość MMS 0,40 zł

#158959  autor: Duduś
 03 mar 2007, 22:55
Sprawdź może jeszcze tego nowicjusza ,,m-Mobile" co się przykleił do mBanku. Swoją drogą ciekaw też jestem do jakiej sieci przyczepił się ten wirtualec m-Mobile ?

#158960  autor: b@sho
 03 mar 2007, 22:57
ps. co do orange to tam jest jak wezmiesz wszystko i nawszystko za 10zl to masz 13min, wiec plus ma o 2min wiecej :wink:

[ Dodano: 2007-03-03, 22:59 ]
ps2
ups w orange nie zmontujesz za 10zl nic... sorki teraz wyczytalem ze musi byc laczna kwota na uslugi wysokosci 25 zl, tak wiec pozostaje tylko plus

#158965  autor: rudy
 03 mar 2007, 23:21
Sami Swoi na 7 miesięcy 80 zł.
I rozmowy są w niezłej cenie, minusem są drogie smsy, myślę że ta oferta jest dobra dla ciebie.
Teleprzelew? Zapomnij !
Zobacz tą aukcje np. http://www.allegro.pl/item169023892_dol ... aszam.html
Choć i nawet 2 zł za 1 zł jest to po pierwsze, po drugie planujesz że to będzie 25- 30 zł rocznie a nóż widelec coś wypadnie i już więcej będzie, więc upieram się nad sami swoi :P i jeszcze inny pomysł z poprzednich lat (kiedyś to się opłaciło może i teraz też ale zależy od modelu telefonu) Kupujesz telefon w plusie na abonament za ileś tam złotych, sprzedajesz go i kupujesz tańszy model, nadwyżkę masz na opłacenie komórki (ale dokładnie nie wiem, kiedyś to było na pewno opłacalne)

#158974  autor: D@rio
 04 mar 2007, 01:11
b@sho pisze:ps2
ups w orange nie zmontujesz za 10zl nic... sorki teraz wyczytalem ze musi byc laczna kwota na uslugi wysokosci 25 zl, tak wiec pozostaje tylko plus
ale przy ofercie z telefonem.

W ofercie bez telefonu jak najbardziej może wziąść abonament za 10zł.

Ponadto, jest chyba taki MIX jak Orange MIX 10.

znal, a co powiesz o Sami Swoi? Tam też jest TelePrzelew...

Obrazek

#158978  autor: Kaczy
 04 mar 2007, 01:41
W Plusie jest abo za 10 zł. Po roku masz możliwośc skorzystania ze zniżki na abo i wtedy płacisz 5 zł/ miesiąc :-D

...::: Made for loneliness :::...

#158979  autor: D@rio
 04 mar 2007, 01:56
Kaczy pisze: Po roku masz możliwośc skorzystania ze zniżki na abo i wtedy płacisz 5 zł/ miesiąc
to Polkomtelowi wtedy, nawet nie opłaca się rachunków drukować i ich wysyłać...

Obrazek

#158982  autor: znal
 04 mar 2007, 02:49
hmm czyli z tego wynika, ze najlepiej jest wziac teraz samych swoich albo sim+ i potem (jak juz nie bedzie teleprzelewow) przejsc na abo plusa za 10 zl

#158984  autor: piwosz
 04 mar 2007, 03:48
ja mam mix w orange za 10 zlotych/mies. bez telefonu. jak dla mnie to zerowe koszty,chodzi mi o utrzymanie numeru i moim zdaniem to jeden z najtanszych sposobow, przeszedlem z popa :D

(taki mały komentarz: dziwie sie orange, po co przy takim zobowiązaniu wymagali ode mnie kompletu dokumentow z zasw. z pracy łącznie... przeciez taka kwote to nawet 10-cio latek uzbierze przez miesiąc... ale cóż, procedury :? )

:occasion5:

#159394  autor: prezeswk
 05 mar 2007, 16:14
piwosz pisze:ja mam mix w orange za 10 zlotych/mies. bez telefonu. jak dla mnie to zerowe koszty,chodzi mi o utrzymanie numeru i moim zdaniem to jeden z najtanszych sposobow, przeszedlem z popa :D

(taki mały komentarz: dziwie sie orange, po co przy takim zobowiązaniu wymagali ode mnie kompletu dokumentow z zasw. z pracy łącznie... przeciez taka kwote to nawet 10-cio latek uzbierze przez miesiąc... ale cóż, procedury :? )
Wspolnie z ojcem mamy w Orange Jedna Idee z Rachunkiem 10 PLN - ojciec od poczatku swiadczenia takiej oferty - podpisal umowe bez aparatu i od razu na czas nieokreslony bez cyrografu, ja od tego roku - nie podpisalem lojalki i zmniejszylem kwote deklarowana z 25 PLN na 10 PLN. Ojcu to wystarcza, czasem przekracza 10 PLN, ja mam inny tel. sluzbowy, wiec chodzi mi o utrzymanie numeru i aktywne przychodzace. Niestety Orange nie moze przezyc tych naszych abo za 10 PLN (za wszelka cene chca nas zmusic do zwiekszenia kwoty na 25 PLN), wiec srednio raz w tygodniu dzwonia (nękają telefonami) z Propozycji, ale nie dajemy się. Powiedzialem im (w formie e-maila do Propozycji i BOKu), ze nie życzymy sobie telefonow od Propozycji - zobaczymy kiedy zadzwonia znow.

Kaczy - ja tez mam abo w Plusie za 10 PLN mies (migracja z Simplusa na Superkarte10) - umowa konczy mi sie w czerwcu 2007. Tzn, ze przedluzajac ta umowa na kolejny czas moge dostac cos od Plusa (jakies uslugi, pakiety minut, tansze abo za 5 PLN)

#159471  autor: Kaczy
 05 mar 2007, 19:37
prezeswk pisze:Kaczy - ja tez mam abo w Plusie za 10 PLN mies (migracja z Simplusa na Superkarte10) - umowa konczy mi sie w czerwcu 2007. Tzn, ze przedluzajac ta umowa na kolejny czas moge dostac cos od Plusa (jakies uslugi, pakiety minut, tansze abo za 5 PLN)
Przy Superkarcie10 za wiele nie ma do popsiu. Jakieś dodatkowe minuty, sms`y dopiero od abo za 25 zł.

...::: Made for loneliness :::...

#159581  autor: piwosz
 06 mar 2007, 01:33
prezeswk pisze: Wspolnie z ojcem mamy w Orange Jedna Idee z Rachunkiem 10 PLN - ojciec od poczatku swiadczenia takiej oferty - podpisal umowe bez aparatu i od razu na czas nieokreslony bez cyrografu, ja od tego roku - nie podpisalem lojalki i zmniejszylem kwote deklarowana z 25 PLN na 10 PLN. Ojcu to wystarcza, czasem przekracza 10 PLN, ja mam inny tel. sluzbowy, wiec chodzi mi o utrzymanie numeru i aktywne przychodzace. Niestety Orange nie moze przezyc tych naszych abo za 10 PLN (za wszelka cene chca nas zmusic do zwiekszenia kwoty na 25 PLN), wiec srednio raz w tygodniu dzwonia (nękają telefonami) z Propozycji, ale nie dajemy się. Powiedzialem im (w formie e-maila do Propozycji i BOKu), ze nie życzymy sobie telefonow od Propozycji - zobaczymy kiedy zadzwonia znow.
mi też tylko zalezy na utrzymaniu numeru :) podpisalem na czas nieokreslony, bo nie chciałem po roku znow cos załatwiać, gosciu w salonie dziwil mi sie czemu nie na np.rok?? niewiem czy on myslal ze jak biore na nieokreslony to ze zaraz zrezygnuje czy co :roll:

10pln/mies to prawie zadne pieniadze... tez sie zastanawiam jak oni na tym wychodzą ale szczerze mi to ... :D co prawda nie dzwonią do mnie z zadnymi propozycjami,tylko w rachunkach gorąco namawiają żeby przejć na rachunek on-line, ale nie doszedłem do tego jak to zrobic :smt005 mają strasznie pogmatwaną strone... :evil:

#159747  autor: prezeswk
 06 mar 2007, 18:12
piwosz pisze:
mi też tylko zalezy na utrzymaniu numeru :) podpisalem na czas nieokreslony, bo nie chciałem po roku znow cos załatwiać, gosciu w salonie dziwil mi sie czemu nie na np.rok?? niewiem czy on myslal ze jak biore na nieokreslony to ze zaraz zrezygnuje czy co :roll:

10pln/mies to prawie zadne pieniadze... tez sie zastanawiam jak oni na tym wychodzą ale szczerze mi to ... :D co prawda nie dzwonią do mnie z zadnymi propozycjami,tylko w rachunkach gorąco namawiają żeby przejć na rachunek on-line, ale nie doszedłem do tego jak to zrobic :smt005 mają strasznie pogmatwaną strone... :evil:
Sprzedawcy maja jakies tam plany i zwiazane z nimi prowizje. Z pewnoscia lepiej jak ktos kupi abo za 100 z umowa na 24 mce z telem niz, abo za 10 pln bez lojalki i bez tela.
Te abo (JIzR 10) pewnie nie sa dla Orangutana oplacalne, zwlaszcza jak dokupujesz pakiet zlotowek z punktow Profit i dzwonisz poza siec :) Jak rozwiazalem umowe na jednym z numerow za 10 PLN, to nawet nikt nie zadzwonil z propozcyja przedluzenia. Niestety lub stety okazalo sie, ze musze cofnac ta rezygnacje - zrobilem to doslownie w przedostatnim dniu obowiazywania umowy i od tego czasu zaczelo sie natrectwo Propozycji.
Rachunek w wersji elektronicznej (pliki pdf do pobrania z orange on-line) znajduje sie wlasnie w serwisie orange on-line - logujesz sie albo automatycznie z Multiboxa, albo wpisujac nr telefonu (i haslo - potrzebne do wazniejszych operacji) na TEJ stronie.
Mysle sobie, ze Orange chce zaczac abonamenty od kwoty 25 PLN, a wszystkich innych zepchnac do prepaidow.

#159774  autor: piwosz
 06 mar 2007, 18:47
dobrze ze wspomniales o punktach profit! Za dokładnie 11 złotych mam co miesiac tych punktow 110! Dlaczego? 10 pkt za fakture plus 100 za polecenie zapłaty(platne przelewem za 1zł)! Haha,to dopiero jestem dla nich niewygodnym klientem ;)