Dostałem wiadomość w związku z mailem o likwidację konta i usunięcie wszystkich danych osobowych, posiadałem 5 numerów wszystkie już są nieaktywne. Dzwoniłem telefonicznie i pani miłym głosem mówiła, że moich numerów wyciek nie dotyczy, ale...
Witam,
Konto klubu Virgin zostało dezaktywowane.
Zgodnie z art. 180a -180d Ustawy prawo telekomunikacyjne VMP jako dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych ma obowiazek przechowywania danych w tym danych osobowych przez okres 12 miesięcy od daty wykonania lub próby wykonania połączenia przez abonenta. Ponadto VMP ma prawo przetwarzania tych danych dla usprawiedliwionych prawem interesów VMP w tym rozliczeń podatkowych oraz przez okres przedawnienia przewidziany przepisami prawa cywilnego tj przez okres 6 lat od końca roku, w którym zakończono świadczenie usług telekomunikacyjnych.
Pozdrawiam i pozostaje do dyspozycji,
Grzegorz N®
Centrum Milej Obslugi Klienta | Customer Service
Te 6 lat to jakiś żart, nie rozumiem tego polskiego prawa. Przecież na nasze żądanie powinni usunąć dane, ale jednak nie Ustawa prawo telekomunikacyjne/prawo cywilne nie pozwala. Jestem ciekaw jak w innych sferach życia. Eh