• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #148497  autor: MaxIsMad
 01 lut 2007, 11:59
Witam,
chciałbym się podzielić uwagami z użytkownikami ERY na temat bramki sponsorowanej sms.

Otóż Era stara się "na siłę" wymoc aby nie korzystać z darmowych smsów, zmiejszyla ich liczbę z 10 do 6 bo dala 2 MMSy, żałosne patrząc na bramkę PLUSa. Dodać należy jeszcze ze sposob wysylania jest beznadziejny, zatrudnili informatyka aby zmienil dzielenie tekstu na kilka smsow i teraz trzeba je wysylac po kolei :evil:

W tych 6 pozostalych smsach ilosc znakow to 110 bo reszta to reklamy, czyli juz w ten sposob reklama oplaca mojego smsa.
Obecnie w bramce Ery jezeli wchodze do mojego konta, ktore mam juz od okolo 6 lat pojawia sie komunikat aby sie zarejestrowac !!!! A co zgubili moje dane osobowe?? :evil:

Wiec wypelnilem ten wniosek o rejestracje ponownie, jakiez bylo moje zdziwienie gdy dzisiaj pojawila sie ponownie strona rejestracji!! oni nie chca zeby sie rejestrowac !! w ten sposob utrudniaja korzystajacym zycie do tego stopnia, zeby zrezygnowac z darmowych smsow.

Na koniec dodam, ze w calej sprawie darmowych smsow winna jest sama ERA !! w odpowiedzi na mojego maila do BOA otrzymalem odpowiedz, ze zawsze moge skorzystac z platnych
sms w bramce. Czyli jest to swiadome dzialanie w polityce ERY !!!!

Czy ktoś ma podobne spostrzezenia, a moze jest na to jakis sposob?? proszę o odpowiedzi.
Możę rozpocznijmy akcję pisania maili do BOA z niezadowoleniem. :evil:

#148507  autor: b@sho
 01 lut 2007, 12:21
ilosc mmsow do wyslania to raczej 3. chyba ze teraz sie cos z mienilo :?: tylko trzeba dodac ze ten limit jest codziennie odnawiany. ja juz przestalem (jakis czas temu) korzystac z ich bramki, zbyt uciazliwe bylo to dla mnie...

ps. na swiecie odchodzi sie od darmowych bramek sms, wkoncu i u nas zostana zlikwidowane, zostana tylko platne

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#148568  autor: aga
 01 lut 2007, 15:10
Też się wczoraj trochę zdziwiłam jak musiałam na obu kontach ponownie rejestrować się. I faktycznie dzisiaj znowu to samo. Jestem ciekawa czy tak będzie codziennie. Chyba trzeba będzie napisać jakiś mailik do Ery i zobaczymy jak się wytłumaczą z tego.

#148572  autor: babeo
 01 lut 2007, 15:21
No cóż...widać, że cudowan Era ma jednak minusy i poważne braki w stosunku do innych opów. Do wspomnianego przez MaxIsMad Plusa, ja dodoam że w Orange (na którym tak lubicie wieszać psy) orócz normalnie działającej bramki sms, kazdy dostaje 30 smsów o dogości 628snaków lub 5 mmsów i to na wszystkei sieci :-)

#148617  autor: art
 01 lut 2007, 17:01
babeo pisze: ja dodoam że w Orange (na którym tak lubicie wieszać psy) orócz normalnie działającej bramki sms, kazdy dostaje 30 smsów o dogości 628snaków lub 5 mmsów i to na wszystkei sieci :-)
Tu akurat się zgodzę... ja odkąd wyemigrowałem na dobre z Idei/Orange to najbardziej tęsknie za tą ich bramką, MultiBox... to naprawdę super usługa bo nie dość że jest to 30 sms miesięcznie do wszystkich sieci krajowych to jeszcze i zagranicznych, o 5 darmowych mmsach nie wspomne (nie takich jak w omniksie - tylko tekst - a normalnych mmsów z grafika lub dzwiekiem!) ! ... no ale rozwiązałem ten problem tak że kupiłem starter popa zarejestrowalem sie przy jego uzyciu na orange.pl odpalilem multibox i wywalilem starter do kosza ... no i w ten sposob mam dostep do bramki na rok bez koniecznosci doladowywania popa :D

Nokia N95 8GB + Abonament w sieci Era (Nowy Komfort)

#148620  autor: ulmoz
 01 lut 2007, 17:07
Wlasnie na ten temat miales napisac na forum. Przed chwila chcialem wyslac MMS ze Sponsorowanej Bramki Ery na ktorej jestem juz jakis czas zarejestrowany, ale nie mam pojecia gdzie moge do tegoz MMS'a dolaczyc jakas fotke? Wysylanie SMS i MMS wyglada identycznie. Nie widze tu zadnego pola do wstawiania zdjecia. Taka opcja jest tylko w bramce multimedialnej ale za nia trzeba placic :/ Pokieruje mnie ktos jak mam wyslac tego cholernego MMS'a z fotka w srodku a nie samym tekstem?

#148621  autor: b@sho
 01 lut 2007, 17:08
ulmoz nie mozesz dodac fotki na darmowej bramce, to jest pseudo mms, sam tekst i tylko 800 cos znakow...

#148656  autor: art
 01 lut 2007, 18:07
Niestety tak jak napisałem wyżej w bramce ery w wersji darmowej (sponsorowanej) nie da się załączyć obrazka... jest tak jak pisze b@sho czyli tylko tekst i w dodatku ograniczony do 800 znaków... tak więc można to potraktować jako zwykłego smsa z limitem znaków 800 :D ... ogólnie lipa straszna!

Oczywiście jest jeszcze bramka w wersji płatnej ale koszt wysłania smsa czy mmsa z tej bramki jest taki sam jak z telefonu więc po prostu śmiech... dodam jeszcze że jak z tej płatnej bramki wysylamy mmsa z obrazkiem to obrazek skaluje się jakos automatycznie do mniejszych rozmiarów i jak chcialem wyslac sobie tapete o wymiarach 208x208 to na telefon docieral mi obrazem przeskalowany do 128x128... także totalny bezsens!...

Ja zdecydowałem się uzywac bramki w orange tak jak to wyżej napsiałem... i zachęcam bo to naprawde dobra bramka ... i tam masz 5 pełnowartościowych mmsów na miesiąc gratis oraz 30 smsów do wszytskich sieci nawet zagranicznych! Aby miec dostęp do takiej bramki musisz posiadac jakikolwiek numer w sieci orange i zarejestrowac sie na niego na stronie orange.pl ... czyli wystarczy zdobyc/kupic jakis starter popa lub orange go, zarejestrowac sie i masz dostęp na rok do bramki multibox (a starter mozna wywalić)

A teraz dodam jeszcze że jest promocja i zamawiając starter pop lub orange go przez internet dostajesz gratis na 12 miesięcy usługę Multibox Gold ... co daje ci 100 smsow do wszystkich sieci krajowych i zagranicznych oraz 5 mmsow (na miesiąc!) ... za tak zamówiony starter nic nie płacisz, wysyłka jest także gratis... super...

Nokia N95 8GB + Abonament w sieci Era (Nowy Komfort)

#148681  autor: ulmoz
 01 lut 2007, 18:53
art pisze:

Ja zdecydowałem się uzywac bramki w orange tak jak to wyżej napsiałem... i zachęcam bo to naprawde dobra bramka ... i tam masz 5 pełnowartościowych mmsów na miesiąc gratis oraz 30 smsów do wszytskich sieci nawet zagranicznych! Aby miec dostęp do takiej bramki musisz posiadac jakikolwiek numer w sieci orange i zarejestrowac sie na niego na stronie orange.pl ... czyli wystarczy zdobyc/kupic jakis starter popa lub orange go, zarejestrowac sie i masz dostęp na rok do bramki multibox (a starter mozna wywalić)
Hmm.. zastanawiam sie nad tym rozwiazaniem ale ciekawi mnie jedna rzecz. Korzystajac z darmowej bramki ORANGE (http://sms.orange.pl/) nie musze nic placic ani sie rejestrowac, a smsow mozna wysylac nawet pare dziennie (na pewno wiecej niz 30/msc). Wynika z tego ze bramka po zarejestrowaniu jest lepsza tylko w tym, ze mozna z niej wysylac MMS-y (i tak malo). Wiec co jeszcze moze mnie sklonic do wydania pieniedzy na starter ORANGA zamiast podladowania konta na bramce ERY? :)

art pisze:
A teraz dodam jeszcze że jest promocja i zamawiając starter pop lub orange go przez internet dostajesz gratis na 12 miesięcy usługę Multibox Gold ... co daje ci 100 smsow do wszystkich sieci krajowych i zagranicznych oraz 5 mmsow (na miesiąc!) ... za tak zamówiony starter nic nie płacisz, wysyłka jest także gratis... super...
Mam rozumiec ze moge sobie zamowic starter za darmo i nie zaplace nic za przesylke, a w dodatku dostane na 12msc usluge MultiBOX? Nie wierze w to :) Naprawde tak jest?

--------------------------

P.S. Szczerze mowiac (nie biorac pod uwage promocji na MultiBOX) nie widze duzej przewagi ORANGA nad ERA. W erze za darmo po zarejestrowaniu mozna wysylac 6 smsow dziennie (180/msc), a za MMS w ostatecznosci mozna zaplacic (na poczatku mozna wyslac pare MMSow, ale potem nalezy zakupic tzw. żetony). Moze zle na to patrze i ORANGE rzeczwiscie jest lepsza, wiec jesli mozesz to przekonaj mnie :)

#148685  autor: D@rio
 01 lut 2007, 19:01
ulmoz pisze:Wiec co jeszcze moze mnie sklonic do wydania pieniedzy na starter ORANGA zamiast podladowania konta na bramce ERY?
a chociażby to, że z bramki Orange MultiBOX można wysyłać SMSy na cały świat.
ulmoz pisze:Mam rozumiec ze moge sobie zamowic starter za darmo i nie zaplace nic za przesylke, a w dodatku dostane na 12msc usluge MultiBOX? Nie wierze w to Naprawde tak jest?
tak.

Obrazek

#148686  autor: aga
 01 lut 2007, 19:05
Wygląda na to, że utrudnienia są tylko chwilowe:
Kod: Zaznacz cały
Witam
W nawiązaniu do treści Pańskiego listu informuję, że opisana przez sytuacja (konieczność wypełnienia formularz danych) wynika z zaistniałych problemów technicznych z serwisem Bramka Sponsorowana.
Opisana sytuacja jest zgłoszona do Działu Technicznego i zostanie usunięta tak szybko jak tylko będzie to możliwe.
Za powstałe utrudnienia przepraszam.

z pozdrowieniami

konsultant ds. korespondencji
Internetowe Biuro Obsługi Abonenta sieci Era [email protected]
http://www.era.pl

#148689  autor: lukasm
 01 lut 2007, 19:23
D@rio pisze:
ulmoz pisze:Mam rozumiec ze moge sobie zamowic starter za darmo i nie zaplace nic za przesylke, a w dodatku dostane na 12msc usluge MultiBOX? Nie wierze w to Naprawde tak jest?
tak.
Nie wiem jedynie jak jest w praktyce z okresem ważności takiego startera. Bo w teorii powinien zostać wyłączony przy braku doładowania w ciągu iluś tam dni. Zawsze jednak można zainwestować 5 pln i mieć całkiem funkcjonalną bramkę internetową, do której ta z ery się nie umywa. Na tym polu era wyraźnie przegrywa.

#148692  autor: babeo
 01 lut 2007, 19:32
art, a ja dodam, że te smsy/mmsy z MultiBoxa mogą dochodzić do odbiory jakby były wysłane z naszego numeru, a nie jakeigos bramkowego :)

#148708  autor: ulmoz
 01 lut 2007, 20:06
babeo pisze:art, a ja dodam, że te smsy/mmsy z MultiBoxa mogą dochodzić do odbiory jakby były wysłane z naszego numeru, a nie jakeigos bramkowego :)
Ale oczywiscie da sie ustawic aby smsy podpisywane byly imiennie, bez wyswietlania numeru z ktorego sie rejestrowalismy?

#148723  autor: D@rio
 01 lut 2007, 20:54
ulmoz pisze:
Ale oczywiscie da sie ustawic aby smsy podpisywane byly imiennie, bez wyswietlania numeru z ktorego sie rejestrowalismy?
imiennie tak, ale bez numeru nie jeśli do innych sieci. Natomiast, jeśli do Orange tak, wtedy wyświetli się numer systemowy wiadomości a nie numer telefonu.

Obrazek

#148742  autor: babeo
 01 lut 2007, 21:42
D@rio pisze:ale bez numeru nie jeśli do innych sieci.
Hmm, wydaję mi się, że się mylisz D@rio o tym, czy odbiorcy pojawi się nasz numer telefony, czy numer systemowy decyduje to czy uzyjemy przed numerem odbiorcy prefiksu +48.

#148745  autor: D@rio
 01 lut 2007, 21:46
babeo pisze:Hmm, wydaję mi się, że się mylisz D@rio o tym, czy odbiorcy pojawi się nasz numer telefony, czy numer systemowy decyduje to czy uzyjemy przed numerem odbiorcy prefiksu +48.
o co zakład? ;-)

Jest tak jak mówisz - ale tylko w przypadku wysyłki do Orange.

Obrazek

#148750  autor: Kaczy
 01 lut 2007, 21:56
Potwierdzam słowa D@rio.

Sms`y wysyłane do innych sieci pokazą nasz numer telefonu. Wysyłając je do Orange bez prefiksu pokaże nam numer 15... coś tam czy coś w tym stylu. Poprzedzenie prefiksem +48 da nam możliwość pokazania naszego numeru telefonu.

...::: Made for loneliness :::...

#148806  autor: b@sho
 02 lut 2007, 00:49
D@rio ja sie z toba zaloze o co tylko chcesz ze do kazdej sieci jak wysle esa, lacznie z orange bedzie widnial na nim moj nr telefonu :P zreszta ty powinienes o tym wiedziec... pozatym esy wysylane z multi boxa mozna sobie za darmo zwiekszac bez ograniczen, wiec nie potrzebny jest nam multibox gold :P co do tego starteru, on jest "darmowy", musisz go chociaz raz doladowac kwota min 25zl inaczej jest z dezaktywowany. poczytaj sobie dokladnie regulamin

[ Dodano: 2007-02-02, 01:03 ]
ps. sorki, nie zauwazylem ze gadacie o imiennym podpisie. jesli chodzi o orange masz imienny podpis (bez +48). jesli chodzi o inne sieci zawsze widnieje twoj nr, zreszta po co ci podpis skoro mozna wyslac z nr tela :wink:
Ostatnio zmieniony 02 lut 2007, 01:17 przez b@sho, łącznie zmieniany 1 raz.

#148810  autor: D@rio
 02 lut 2007, 01:03
b@sho, chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Przeczytaj siebie raz jeszcze a później mnie ponownie.

Obrazek