• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 4 z 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

#376696  autor: mariusz9a
 25 gru 2009, 11:38
kowcio pisze:W Plusie SMSów nie dalo się wysyłać wieczorem, gdzieś między 22 a 24. Po prostu ponawiałem setki razy i NIC. Dzwonić się dało, SMSy do mnie normalnie przychodziły. Mam na to świadków :smt005

Nie chwal dnia przed zachodem słońca.
Potwierdzam - moje SMSy do Kowcia dochodziły normalnie a on wysłać nie mógł - takiego czegoś to jeszcze nie widziałem :-D Hehe.

#376708  autor: widex
 25 gru 2009, 12:41
Powtórze się, ale dodam nowe fakty:
Play => Orange, Play idealnie
Play => Era - SMSy w ogóle nie dotarły ok 2/3 w nocy zaczęło działać tyle o ile (nowe dochodziły)
Plus => Era - "Nieudane wysłanie"
Plus => Play - z opóźnieniem
Play => Plus - Prawdziwe potrójne doładowanie. Jeden SMS dochodził trzy razy
Play => E-Plus (Niemcy) - Jeden SMS - 10 raportów doręczeń

Rozmowy w Polsce bez względu na sieć. Nie zaobserwowałem problemów.

#376725  autor: Jojo1
 25 gru 2009, 13:51
Dziś sytuacja powinna wrócić do normy, Artur051, jak tam sytuacja w Płocku na Play?

#376726  autor: widex
 25 gru 2009, 13:57
Dzisiaj jest dobrze. Jak zawsze.

#376733  autor: nicram
 25 gru 2009, 14:41
Ja też wczoraj między 16 a 18 miałem problemy z wysyłaniem numerów w Play-u (na zasięgu Plusa jak i Play-a). Dzisiaj jest już wszystko dobrze :-)
Coś mi się wydaje że w Sylwestra mało tego że się problem powtórzy to jeszcze się nasili :P
Będzie to trochę uciążliwe, ale świadomość że nie płacę za SMS-y (konto i tak trzeba doładowywać) wystarczająco mi to rekompensuje 8)

Nie ma to jak pre-paid :) Doładowania od jakiegoś czasu za 26 zł na znanym portalu aukcyjnym. To daje upust na poziomie ponad 10% :)
W abonamencie nie ma takich możliwości :lol:

#376750  autor: emitar
 25 gru 2009, 15:32
Raporty z playa (do plusa) dziwnie dochodziły po czasie/po kilka razy, ale sms docierały normalnie zaraz po wysłaniu. (2g)

Dzisiaj zmieniłem na 3g zobaczymy czy coś się zmieni.

#376752  autor: Skarpyta
 25 gru 2009, 15:40
ja w tym roku jestem z ERY zadowolony wszystkie smsy dochodziły na czas. Natomiast na drugim telefonie był problem (ORANGE), smsy długo szły a do mnie wczoraj znajoma wysłała 2 sms-y i jeszcze nie doszły ciekawe może jak zima się skończy to dolecą :D :D

Obrazek
Obrazek

#376755  autor: Artur051
 25 gru 2009, 15:58
Jojo1 pisze:Dziś sytuacja powinna wrócić do normy, Artur051, jak tam sytuacja w Płocku na Play?
Dam znać wieczorem ;). Nie chce pisać czegoś, co potem będę wycofywał - patrz kowcio xd

#376757  autor: kwistas
 25 gru 2009, 16:16
U mnie Play dał ciała na maksa, nie można było się dodzwonić wysłać sms w godzinach 16:00-18.00, czasami zmiana na zasięg Plusa pomagała, ale też nie dochodziły smsy, mi przychodziło, że niby wysłano, ale raporty doręczeń przychodziło dopiero o 2:00 w nocy ;)

Z Erą zero problemów, sieć śmigała jak szalona, dzwoniłem tylko z Ery, inaczej się nie dało, Era mnie nie zawiodła, naprawdę duży plus.

Plus, chodził i nie chodził w ogóle, były problemy "sieć zajęta".

W Orange nie wiem, bo już na stałe pożegnałem się z tą siecią.

Po tych numerach w Playu nie będę przenosił numeru z Ery, lepiej mieć jakąś stabilną sieć.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2009, 16:20 przez kwistas, łącznie zmieniany 1 raz.

#376758  autor: Marens
 25 gru 2009, 16:17
Odnośnie PLAY, to wg. moich obserwacji były tylko problemy z smsami w kierunku PLAY-PLAY. Dochodziły z opóźnieniami.

Inne kierunki, połączenia etc. działały bardzo dobrze.

#376768  autor: Jojo1
 25 gru 2009, 17:36
kwistas pisze:Z Erą zero problemów, sieć śmigała jak szalona
Ta sieć nie jest tania, ale stawiają na jakość. Mają dużo nadajników i dobrą infrastrukturę, dlatego nie ma problemów. Jak widać reszta sieci nie zwraca aż tak dużej uwagi na jakość. W szczytowych momentach ujawniają się niedociągnięcia.

#376772  autor: Artur051
 25 gru 2009, 18:01
i bardzo dobrze wg mnie, że Era stawia na jakość ;). A co do ofert to mają fajne oferty i konkurencyjne też - patrz Heyah, 2x więcej minut do wszystkich. Cena minuty w abonamencie jest wtedy najniższa ;). No i widać, że Era w święta świetnie sobie radzi - w przeciwieństwie do pseudo lidera technologicznego - Plusa ;).

#376782  autor: user_delete10
 25 gru 2009, 20:03
Gdyby wszyscy mogli by w Erze... Ale do bycia gdzie indziej zmusza mnie zawartość książki tel.

#376788  autor: kwistas
 25 gru 2009, 20:55
Ja też z miłą chęcią nawet bym został na stałe w Erze, ale niestety warunki są takie, a nie inne, brak jasnych zasad tak jak w Play i przede wszystkim rocznej ważności na wychodzące po doładowaniu.

Tak czy siak czuje się naprawdę dobre nastawienie Ery na jakość w innych sieciach o stabilnych połączeniach mogłem tylko pomarzyć.

Mam nadzieję, że Era poprawi swoją ofertę pre-paid, bo w abonament nie mam zamiaru inwestować.

#376789  autor: Prezesek
 25 gru 2009, 20:55
U mnie jako pierwszy padł Orange, wczoraj od samego rana były już problemy...Brak zasięgu, a jak już złapał to sieć zajęta lub przeciążona...Dopiero po południu wychodząc na dwór zyskałem jedną kreskę zasięgu! Hura! Jednak 20 sms wysyłał ponad godzinę.... Pod wieczór ok. 19 wszystko wróciło do normy.

Z PLAY zaczeły się problemy po 16... zasięg UMTS strasznie zmalał w pewnym momencie... a po 15 minutach telefon przelogował się do GSM, gdzie i tak zasięg był na tyle kiepski, że nie można było korzystać z telefonu i tu podobnie jak z 3g po chwili zasiegu juz nie było... do Plusa nie można było się również zalogować i tak przez ok. godzinę byłem bez telefonu.

Na telefonie z Plusa zasięg był maksymalny. Nic dziwnego, nadajnik mam niedaleko od domu, moze 200 m w lini prostej :) Ale moi znajomi juz kilka miejscowości dalej stracili zasieg całkowicie z plusa na jakiś czas. Era bez żadnych problemów jak co roku...

#376833  autor: Pawrzes
 25 gru 2009, 23:38
W Warszawie w różnych lokalizacjach też miałem problemy z Playem w obu pasmach. Przez około 2 godziny w szczycie wysyłanych/odbieranych życzeń telefon nie mógł wysłać wiadomości SMS (część udała się wysłać w czasie podróży ale następnych znowu nie dało się wysłać...). Mimo wielu nieudanych prób jak się okazało one jednak w większości docierały do adresatów z kilkunastominutowym opóźnieniem ale bez raportu. Sam dostałem po kilka takich samych wiadomości od innych klientów Play które przychodziły co jakiś czas hurtowo... Stan bonusowych SMS-ów w pewnym momencie nawet mi się zwiększył o 2 jednostki a jak już się wszystko wreszcie odblokowało to ich stan zupełnie nie zmieniał się i zaktualizował się dopiero po 1 w nocy o połowę mniejszą ilość niż wysłałem... Nie odnotowałem problemów z połączeniami głosowymi oraz transmisją danych i MMS.

Tak źle w wigilię jeszcze nie było w żadnej sieci od kiedy posiadam telefon komórkowy...

W Erze nie odnotowałem problemów.

Pozdrawiam

#376850  autor: Jojo1
 26 gru 2009, 00:35
Tak źle w wigilię jeszcze nie było w żadnej sieci od kiedy posiadam telefon komórkowy...
Pawrzes, masz na myśli Orange, Play i Plusa razem wzięte czy samo Play?

#376863  autor: Vieslav
 26 gru 2009, 10:17
W tym roku Orange bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, ani jednego zająknięcia. Wysłałem około 400 smsów i przegadałem jakieś 20 minut i wszystko bez najmniejszych problemów. Tylko co jakiś czas ginął mi zasięg, po czym zaraz się odnajdywał (ale u mnie to nic dziwnego). Trochę gorzej sprawa ma się z Playem (zasięg Plusa). Sms wysłany do mnie w wigilię około 18 otrzymałem dopiero dziś przed godziną (w wigilię tel włączony przez pół godziny), wczoraj też przez jakiś czas. Może to dlatego tak późno? Chociaż normalnie spływają zaraz po włączeniu.

#376867  autor: Artur051
 26 gru 2009, 10:29
A więc wczoraj było z Playem lepiej ale nie idealnie ;). Dało się dzwonić (jakość nie była największych lotów), natomiast bywało, że smsów nie chciało wysyłać. No i czasami podczas wybierania numeru sieć zajęta.

#376890  autor: kowcio
 26 gru 2009, 11:15
Również nie miałem problemów z Orange w tym roku, jak na razie (nie chcę zapeszyć).

Odnośnie wczorajszego dnia, to z Orange wysłałem ok 50 SMSów do Orange i nie tylko, w tym do PLAY i dochodziły normalnie, beż żadnych problemów. Do tego łącznie 1,5h rozmów (pierwsze połączenie o 11, następne wieczorkiem) do Orange w większości. Działało tak jak zawsze, bez problemu.
Plus- w ogóle bardzo mało używałem tego telefonu wczoraj. SMSy śladowa ilość- bezproblemowo, oraz jedna 40 minutowa rozmowa do Plusa w godzinach późno popołudniowych (gdzieś 18). Połączyłem się za pierwszym razem, bez jakichkolwiek problemów. Później bateria rozładowała mi się, dopiero dzisiaj rano ponownie uruchomiłem telefon.

Tak czy owak u mnie wczorajszy dzień przebiegł wzorowo.

Odnośnie Ery to nie wiem jak teraz, ale w moim miejscu zamieszkania Era ma tragiczną jakość połączeń, więc nie wypowiadam się. W mieście ktoś postawił GSM900 i zadowolony :? Albo zapchane, albo trzeszczy i różne cuda-niewidy się robią- o tym pisałem kilka razy, ostatnio w temacie o tragicznej jakości Ery. W 3G oki, ale pod waruniek że ręcznie jest wybrane.

Zobaczymy czy dzisiaj Orange i Plus nie zdechnie. No i zobaczymy co będzie w sylwestra. Może uda mi się załatwić jakiś telefon z 3G to potestowałbym obie technologie.
  • Strona 4 z 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4