• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 14 z 57
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 57

#133494  autor: amfi
 17 gru 2006, 08:16
dechomenon pisze:będąc testerem sieci P4 powinno się dostac cały wachlarz usług..

bo dostaniesz pelen wachlarz :D

a zeby z niego w pelni korzystac musisz mieszkac w wawie lub 3miescie

jak juz pisalem uslugi beda dzialac na terenie calej Polski ale logiczne jest ze operator chce przetestowac wlasna infrastrukture ktora posiada wlasnie w tych miastach

[ Dodano: 2006-12-17, 08:18 ]
bosman102 pisze:W naszym kochanym kraju standardem był nazwał nie myślenie, mało jest osób co biorą komórke na abonament, a później przychodzi rachunek wyższy niż och zarobek.

to tez jak najbardziej polskie

a co do kombinowania to czesc osob od razu zaczela myslec co zrobic zeby ten telefon zostal ich wlasnoscia...

amfi

#133495  autor: D@rio
 17 gru 2006, 08:20
amfi pisze:jak juz pisalem uslugi beda dzialac na terenie calej Polski ale logiczne jest ze operator chce przetestowac wlasna infrastrukture ktora posiada wlasnie w tych miastach
ja bym tego nie nazwał przetestowaniem. Przetestować to oni sobie to przetestują sami, od tego jest sprzęt, aplikacje pomiarowe, różnego rodzaju net-monitor'y i technicy. A Wy, Wy to będziecie pseudopodkładka marketingowa i pseuto-testerzy. To tylko nazwa, "tester". Zapewne 99% z Was będzie chwalić te sieć i wszystko będzie cacy bo wiadomo że bomby by pod siebie nie podkładali.
Dla mnie to zamierzony cel marketingowy, takie ot nietypowe wejście, w końcu jakoś trzeba walczyć o ten "chory" polski rynek telekomunikacyjny...

...nie sądzę abym się mylił w swoim przekonaniu.

Obrazek

#133497  autor: amfi
 17 gru 2006, 08:24
D@rio pisze:Dla mnie to zamierzony cel marketingowy, takie ot nietypowe wejście, w końcu jakoś trzeba walczyć o ten "chory" polski rynek telekomunikacyjny...

po czesic masz racje ale...

sami chyba sobie nie zrobia testu z udzialem 20000 osob??

w ten sposob moga sprawdzic w praktyce np. czy nadajniki nie beda mialy przeciazen itp

a dzialania marketingowe...

kazdy musi jakos sprzedac swoj towar

a na pewno jako 4 operator nie bedzie im latwo wejsc na polski rynek i zdobyc odpowiednia ilosc klientowvwiec takie dzialania raczej mnie nie dziwia

amfi

#133499  autor: D@rio
 17 gru 2006, 08:36
amfi pisze:sami chyba sobie nie zrobia testu z udzialem 20000 osob??
a co to za różnica. Mogą zrobić i z udziałem 500.000 osób, co to za problem. Tylko dodatko koszty i więcej słuchawek. A tak naprawdę, prawdziwe testy można zrobić już przy udziale 50 osób, i sprawdzić czy wszystko bangla jak należy...
Już pomijam testy typowo software'owe. Zresztą, na 100% jestem pewny że za Nim wpuszczą "pseudo-testerów" to przetestują działanie sieci, każdy element z lupą w ręku. Was, "pseudo-testów" bardziej wykorzystają jako "machina" pomysłowa, w kwestii nowych usług, rozwoju sieci itp. itd. a nie odnośnie techniki...(jak oni twierdzą 8) )
amfi pisze:w ten sposob moga sprawdzic w praktyce np. czy nadajniki nie beda mialy przeciazen itp
to sprawdzą dopiero kiedy P4 wystartuje, rozwinie się i będzie więcej klientów, będzie większy ruch, roaming między nodeB klientów itp. A teraz, to taki pic na wodę.

Pozatym, można obliczyć matematycznie max. ilość użytkowników/rozmów dla nodeB, bo przecież każda "pojemność" jest ograniczona zależnie od konfiguracji i sprzętu. A więc, pewne przypuszczenia wystarczy zrobić mają kalkulator i znając parametry sieci, stosowany sprzęt itp...
amfi pisze:a dzialania marketingowe...

kazdy musi jakos sprzedac swoj towar
no i chyba sam powiedziałeś jakie jest sedno sprawy i działania tych "pseudo-testow".

Zresztą, PolsatCyfrowy jak wchodzil na rynek było mniej więcej podobnie. Najpierw za darmo, zero abonamentu, sprzęt za darmo a później wprowadzili i ludzie popodpisywali i dalej korzystają. Nie macie nawet pojęcia jak u wielu osób "przyzwyczajenie" odgrywa wielką rolę w wyborach, czy świadomość że "coś" się dostało za darmo, że dostałem to właśnie ja a nie ktoś inny 8) no ale, nie będę się mądrzył...

Albo, to tak, jak ja bym Ci dał N70 pobawić się na tydzień, dwa tygodnie - a weź potestuj sobie to tamto, to założe się, że byś ją chciał zatrzymać sobie na dłużej a może i nawet kupić mimo wszystko ;)
amfi pisze:a na pewno jako 4 operator nie bedzie im latwo wejsc na polski rynek i zdobyc odpowiednia ilosc klientowvwiec takie dzialania raczej mnie nie dziwia
dlatego stosują takie działania. W sumie, mądrze robią jakby nie patrzeć, z punktu logicznego, marketingowego widzenia :-)

P.S

Faktycznie jesteś agitator P4 :mrgreen:

Obrazek

#133500  autor: amfi
 17 gru 2006, 08:42
D@rio pisze:Albo, to tak, jak ja bym Ci dał N70 pobawić się na tydzień, dwa tygodnie - a weź potestuj sobie to tamto, to założe się, że byś ją chciał zatrzymać sobie na dłużej a może i nawet kupić mimo wszystko
bo pewnie po tych testach tak bedzie

albo oddajesz telefon i koniec zabawy albo podpisujesz umowe i masz go za darmo badz po jakiejs tam w miare rozsadnej cenie

amfi

#133502  autor: D@rio
 17 gru 2006, 08:47
amfi pisze:bo pewnie po tych testach tak bedzie

albo oddajesz telefon i koniec zabawy albo podpisujesz umowe i masz go za darmo badz po jakiejs tam w miare rozsadnej cenie
a ja myślę, że tak nie będzie. Po testach będzie promocja, specjalna promocja dla "pseudo-testerów"...dadzą pewnie coś faktycznie dobrego (możę full minut, albo abonament za darmo...dużo by gdybać - no ale, coś dobrego i "mocnego", czego nie ma na rynku obecnie), tak aby Ci którzy się nie zarejestrowali pluli sobie w brodę a "pseudo-testerzy" (przynamniej w większośći) podpiszą umowę i biznes się zaczyna kręcić...

A myślicie, że to przypadek że dzwonią praktycznie do każego kto się zarejestrowal na WWW i jest z 3miasta lub z Warszawy? To wszystko ma swój cel...

Obrazek

#133518  autor: D@rio
 17 gru 2006, 10:17
amfi, a powiem Ci cos jeszcze. Gdyby naprawdę chcieli tak przetestować sieć, dowiedzieć się co jest dobre, co jest złe, co jeszcze trzeba poprawić, co dodać albo zmienić i tak dalej to zwrócili by sie do ludzi, którzy z telekomunikacją są na "Ty" od lat, znają się na rzeczy, mają doświadczenie i porównania na codzień. Ja takich ludzi, mogę wymienić im w tej chwili (i niekoniecznie mówię tutaj tylko o sobie). A nie, dadzą taką Motorolę V3xx Kowalskiemu, który na codzień ma Nokię 3310 w POP'ie i zrobią z Niego testera. Taki z Niego tester jak ze mnie ksiądz...

Taka prawda. Nie mówię że to złe działanie ze strony P4. Wręcz przeciwnie, bardzo mądre i rozsądne, działąjące na podświadomość ludzką ;) no ale... :-)

Ja tam im serdecznie życzę powodzenia :-) choć, swoje zdanie (jak zawsze) - mam.

Obrazek

#133534  autor: b@sho
 17 gru 2006, 11:47
tu chodzi o tania reklame, lepiej dac ludzia sluchawki i uslugi i nie robia szum wokul tego u znajomych, niz wykupywac reklama w prasie, telewizji itd. koszta sa zdecydowanie mniejsze, a to ze na forach jest juz o p4 glosno to tez zamierzone, dali temat ze niby testy beda, a ludziki robia teraz swoje, darmowa reklame im, zeby mogli byc rozpoznawalni :wink:

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#133556  autor: D@rio
 17 gru 2006, 12:31
b@sho, dokładnie. O to też. Choć podejrzewam że BOOM w mediach będzie i tak.

Obrazek

#133558  autor: Rokko
 17 gru 2006, 12:35
D@rio pisze:b@sho, dokładnie. O to też. Choć podejrzewam że BOOM w mediach będzie i tak.
napewno bedzie, ale trzeba przyznac, ze MBank wchodzi po cichu.

#133559  autor: b@sho
 17 gru 2006, 12:35
D@rio boom napewno w mediach bedzie, ale latwiej sie o czyms mowi gdy jest to rozpoznawalne. taki Kowalski uslyszy ze jest cos takiego jak P4, naslucha sie od znajomego ochow o achow, i jak zobaczy reklame w tv to bedzie chcial to sprawdzic na wlasnej skorze. a pozatym najlepsza reklama to taka gdzie ludzie polecaja cos swoim znajomym, np tak sie teraz chodzi do dentysty ktos polecil idziesz, jestes zadowolony i dalej polecasz, taki sam mechanizm tu bedzie :wink:

#133560  autor: D@rio
 17 gru 2006, 12:37
nic dodać nic ująć - w pełni się zgadzam :mrgreen:

...jeśli chodzi o tego dentystę, to też :mrgreen:

Obrazek

#133565  autor: D@rio
 17 gru 2006, 12:42
Rokko pisze: napewno bedzie, ale trzeba przyznac, ze MBank wchodzi po cichu.
bo on tak chce wchodzić. Jego model to oferowanie usług swoim klientom.

Obrazek

#133566  autor: Tomek_19
 17 gru 2006, 12:42
Nareszcie można się dodzwonić do nich z TT, bo do tej pory automat mówił, że nie ma takiego numeru, czyli coś się już rusza. Chodzi mi o ten numer 790 500 500

#133568  autor: Rokko
 17 gru 2006, 12:45
D@rio pisze:
Rokko pisze: napewno bedzie, ale trzeba przyznac, ze MBank wchodzi po cichu.
bo on tak chce wchodzić. Jego model to oferowanie usług swoim klientom.
o to jeszcze nie dostelm od nich info a jedno konto u nich mam.

#133569  autor: b@sho
 17 gru 2006, 12:47
Rokko poczekaj jeszcze cie tym beda spamowac :wink:

#133583  autor: babeo
 17 gru 2006, 13:59
Ja nie wierzę, że tu chodzi o testy. testy robi się po to, żeby znaleźć błędy, usterki itp. P4 nie może sobie pozwolić, że coś nie wypali, pójdzie źle itp. Dlatego uważam, że to rozdawanie telefonów to zwykły "chłyt małketingowy" niż jakiekolwiek testy ;-)

#133590  autor: D@rio
 17 gru 2006, 14:12
babeo83, nie powiedziałęś nic innego, co ja powiedziałem ;)

Obrazek

#133593  autor: babeo
 17 gru 2006, 14:15
D@rio pisze:babeo83, nie powiedziałęś nic innego, co ja powiedziałem ;)
Czyli się zgadzamy :-)

Dodałem posta, bo forum mi troche zmuliło i nei otworzyło mi 18 strony tematu i nie wiedziałem tego, nastepnym raziem się poprawię :wink:

#133604  autor: b@sho
 17 gru 2006, 14:31
babeo83 oj popraw sie popraw :mrgreen: :wink: :P

• Strona 14 z 57
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 57