amfi pisze:sami chyba sobie nie zrobia testu z udzialem 20000 osob??
a co to za różnica. Mogą zrobić i z udziałem 500.000 osób, co to za problem. Tylko dodatko koszty i więcej słuchawek. A tak naprawdę, prawdziwe testy można zrobić już przy udziale 50 osób, i sprawdzić czy wszystko bangla jak należy...
Już pomijam testy typowo software'owe. Zresztą, na 100% jestem pewny że za Nim wpuszczą "pseudo-testerów" to przetestują działanie sieci, każdy element z lupą w ręku. Was, "pseudo-testów" bardziej wykorzystają jako "machina" pomysłowa, w kwestii nowych usług, rozwoju sieci itp. itd. a nie odnośnie techniki...(jak oni twierdzą

)
amfi pisze:w ten sposob moga sprawdzic w praktyce np. czy nadajniki nie beda mialy przeciazen itp
to sprawdzą dopiero kiedy P4 wystartuje, rozwinie się i będzie więcej klientów, będzie większy ruch, roaming między nodeB klientów itp. A teraz, to taki pic na wodę.
Pozatym, można obliczyć matematycznie max. ilość użytkowników/rozmów dla nodeB, bo przecież każda "pojemność" jest ograniczona zależnie od konfiguracji i sprzętu. A więc, pewne przypuszczenia wystarczy zrobić mają kalkulator i znając parametry sieci, stosowany sprzęt itp...
amfi pisze:a dzialania marketingowe...
kazdy musi jakos sprzedac swoj towar
no i chyba sam powiedziałeś jakie jest sedno sprawy i działania tych "pseudo-testow".
Zresztą, PolsatCyfrowy jak wchodzil na rynek było mniej więcej podobnie. Najpierw za darmo, zero abonamentu, sprzęt za darmo a później wprowadzili i ludzie popodpisywali i dalej korzystają. Nie macie nawet pojęcia jak u wielu osób "przyzwyczajenie" odgrywa wielką rolę w wyborach, czy świadomość że "coś" się dostało za darmo, że dostałem to właśnie ja a nie ktoś inny

no ale, nie będę się mądrzył...
Albo, to tak, jak ja bym Ci dał N70 pobawić się na tydzień, dwa tygodnie - a weź potestuj sobie to tamto, to założe się, że byś ją chciał zatrzymać sobie na dłużej a może i nawet kupić mimo wszystko
amfi pisze:a na pewno jako 4 operator nie bedzie im latwo wejsc na polski rynek i zdobyc odpowiednia ilosc klientowvwiec takie dzialania raczej mnie nie dziwia
dlatego stosują takie działania. W sumie, mądrze robią jakby nie patrzeć, z punktu logicznego, marketingowego widzenia
P.S
Faktycznie jesteś agitator P4