• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#90422  autor: Irek
 01 sie 2006, 17:29
kmis pisze:
Orange próbuje postawić BTS w pobliskiej miejscowości http://www.gminadrawsko.pl/cms_inc/cms_ ... &dok_id=15
No proszę to jednak się tam coś dzieje, już niedługo nie będzie tam błogiej ciszy.

"And one more thing..."

#90825  autor: szczeka
 02 sie 2006, 15:09
jak jechalem do Zakopanego przez jakies wioski w Malopolsce tez nie mialem zasiegu, z reszta nie tylko ja- nikt nie mial ;) sporo jest takich miejsc..

..bylem tez jakis czas temu w Wieliczce, tam tez nie bylo, co liczyc na zasieg..

...ale to bylo kilkaset (?) metrow pod ziemia :D

#90892  autor: wojttek
 02 sie 2006, 16:53
szczeka pisze:jak jechalem do Zakopanego przez jakies wioski w Malopolsce tez nie mialem zasiegu, z reszta nie tylko ja- nikt nie mial ;) sporo jest takich miejsc..

..bylem tez jakis czas temu w Wieliczce, tam tez nie bylo, co liczyc na zasieg..
jak się jedzie przez wioski, to normalka, bo tam bts'y jakoś super gęsto poustawiane nie są, i bardzo często wzniesienia zasłaniają :wink: a najgorzej to jest już nad zakopanym - jeszcze w Kuźnicach i na Kalatówkach Era i Plus łapie, ale na świnicy, czerwonych wierchach to jak alarmowe złapie to jest dobrze :D a co najdziwniejsze, już w kuźnicach telefon mi wykrywał OrangeSK i bodajze EurotelSK czy jakos tak :-D

[scroll]To przyjemność pomagać ludziom.[/scroll]
[center]Ericsson GF788e -> Ericsson T10s -> Ericsson R320s -> N 5510 -> SE P900 -> N 3220 -> N 6810 -> N 6681 -> N 6290 -> N E52 -> HTC One S4 -> LG G3[/center]

#90904  autor: D@rio
 02 sie 2006, 17:08
alarmowe zawsze są dostępne...zawsze gdzie działa jakaś sieć...

Obrazek

#90909  autor: wojttek
 02 sie 2006, 17:17
D@rio pisze:alarmowe zawsze są dostępne...zawsze gdzie działa jakaś sieć...
wiem, ale ja mowię o sytuacji, jak na telefonie (w gory bralem ericssona t10s) pojawiał się napis "tylko nr alarmowe" :wink:

[center]Ericsson GF788e -> Ericsson T10s -> Ericsson R320s -> N 5510 -> SE P900 -> N 3220 -> N 6810 -> N 6681 -> N 6290 -> N E52 -> HTC One S4 -> LG G3[/center]

#90922  autor: D@rio
 02 sie 2006, 17:29
wojttek pisze:
wiem, ale ja mowię o sytuacji, jak na telefonie (w gory bralem ericssona t10s) pojawiał się napis "tylko nr alarmowe" :wink:
no to poprostu brak zasięgu...

Obrazek

#91014  autor: wojttek
 02 sie 2006, 20:41
D@rio pisze:
wojttek pisze:
i jeszcze nie tak - jak był brak zasięgu, to mi pokazywało - 'brak zasięgu' i nigdzie nie łączyło. przy alarmowych tylko na 112 szło - sprawdzalem. do innych osob nie. moze to wina telefonu - nie wiem. ale tak było :wink:

#91024  autor: D@rio
 02 sie 2006, 21:33
wojttek pisze:
D@rio pisze:
wojttek pisze: wiem, ale ja mowię o sytuacji, jak na telefonie (w gory bralem ericssona t10s) pojawiał się napis "tylko nr alarmowe" :wink:
i jeszcze nie tak - jak był brak zasięgu, to mi pokazywało - 'brak zasięgu' i nigdzie nie łączyło. przy alarmowych tylko na 112 szło - sprawdzalem. do innych osob nie. moze to wina telefonu - nie wiem. ale tak było :wink:
a co to za telefon?

Obrazek

#91026  autor: wojttek
 02 sie 2006, 21:35
D@rio pisze:
wojttek pisze:
D@rio pisze: no to poprostu brak zasięgu...
a co to za telefon?
pisałem pare postów wyżej - ericsson T10s.

#91027  autor: D@rio
 02 sie 2006, 21:38
aa sorki ;) już nie kontaktuję. Ericsson'y dobre maszyny. Bardzo lubiłem tę markę dopóki nie połączyli się z Sony...

Obrazek

#91028  autor: wojttek
 02 sie 2006, 21:43
D@rio pisze:aa sorki ;) już nie kontaktuję. Ericsson'y dobre maszyny. Bardzo lubiłem tę markę dopóki nie połączyli się z Sony...
ja też bardzo lubiłem - właśnie tego malutkiego t10 :wink: jedyną wadą wszystkich erykow byla bateria nimh, ktora szyyybko siadała (co pół roku wymieniałem, bo nawet dnia nie czuwała.. ;/)

wracając do ekhm tematu :P coś się stało w mojej okolicy z zasięgiem plusa - od zawsze w piwnicy plus łapał z 3-4 kreski (na 7), a od wczoraj nic. :|

#91077  autor: D@rio
 02 sie 2006, 23:16
Może BTSa przenieśli albo zmienili ukłąd anten, lub ich kąt albo nachylenie. Ciężko tak symulować. Ale przeniesienia masztów pod inne lokalizacje, przebudowy są czasem robione...

Obrazek

#91085  autor: przemek910
 02 sie 2006, 23:31
A u mnie w Krośnie (mieskam nie daleko BTSa) rgularnie co dwa tyg nie ma zasięgu od 2 w nocy :-D i trwa to jakies 15 minut.. Czasem gdy nawali jeden BTS to sie przełacza na drugi i jest słabszy zasięg a tu wcale nie ma nażadnym z fonów w Erze

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#91552  autor: Sirmark
 04 sie 2006, 01:25
pumba pisze:A to wy razem byliście na tym urlopie?
no tak sie jakos zlozylo ze ten weekend spedzilismy razem, tzn az tak bardzo go nie pilnowalem ;) , lazil gdzie chcial ;)

#92303  autor: Shila
 05 sie 2006, 18:55
Ja tez znam miejsce gdzie nie ma zasięgu :}

Wystarczy pojechac za Legnice, nie pamietam jak sie wiocha nazywa, ale gdzies za Krajowem. Wjezdza sie i nagle kreski z wyswietlacza znikaja i pojawia sie napis SZUKA SIECI :D Ufo! :)

Telepolis.pl

#92452  autor: WitekT
 05 sie 2006, 23:18
kin pisze:A u mnie w Krośnie (mieskam nie daleko BTSa) rgularnie co dwa tyg nie ma zasięgu od 2 w nocy :-D i trwa to jakies 15 minut.. Czasem gdy nawali jeden BTS to sie przełacza na drugi i jest słabszy zasięg a tu wcale nie ma nażadnym z fonów w Erze
Takie nocne, kilkunastominutowe pady to normalna - zmiana softu i rekonfiguracje na BTS albo BSC.

#92489  autor: nstn
 06 sie 2006, 01:52
Jak się wejdzie do lasu za warszawskim Bemowem to nawet alarmowych połączeń nie da się wykonać. W sumie sporo ludzi tam chodzi, a BTS-ów w pobliżu chyba nie ma.
Jak byłem na urlopie za Wyszkowem (50km od Wawy) to w chacie "kresek"na fonie nie było z żadnej sieci, ale po wyjściu na zewnątrz pojawiała się jedna lub dwie.

[ Dodano: 2006-08-06, 02:48 ]
kin napisał/a:
A u mnie w Krośnie (mieskam nie daleko BTSa) rgularnie co dwa tyg nie ma zasięgu od 2 w nocy :-D i trwa to jakies 15 minut.. Czasem gdy nawali jeden BTS to sie przełacza na drugi i jest słabszy zasięg a tu wcale nie ma nażadnym z fonów w Erze

Takie nocne, kilkunastominutowe pady to normalna - zmiana softu i rekonfiguracje na BTS albo BSC.
Rzeczywiście to może być zmiana softu na BTS (BSC - prawie na pewno nie), ale ciekawe dlaczego jest to tak regularne, bo raczej co 2 tygodnie to nie robi sie update'u softu. Czasem robi się to nawet częściej przy awariach, a nie tak regularnie (co 2 tygodnie). Bo przecież nikt nowego softu nie wypuszcza co 2 tygodnie.

A tak w ogóle to mogą BTS-a wyłączać częściej na czas do 15 minut, bez mówienia komukolwiek SORRY.

...chociaż - teraz mi przyszlo do głowy - mogą mieć ustawione skrypty na automatyczną aktualizacje softu na BTS na najnowszą wersję, niekoniecznie jeszcze niezainstalowaną. Aczkolwiek jest to mało prawdopodobne, bo raczej robi sie to ręcznie, a nie z automatu.

#92550  autor: Shila
 06 sie 2006, 12:38
A co komu po jednej kresce. Ostatnio bylam w Wąwozie Mysliborskim.. mialam [az] 2 kreski, dzwonil do mnie kolega i nie moglam odebrac bo zasieg robil padu padu.

Telepolis.pl