roxa pisze:tak samo jak każdy op reklamuje że ma najniższe ceny i że tylko u nas coś tam coś tam, co można kupić na każdym rogu

No tak, ale jeśli zwróciłem uwagę na reklamę o której wspominałem a nie jakąś w sensie: "u nas najtaniej" tzn. że to - przynajmniej dla mnie - przegięcie. Poza tym jakoś nie mogę sobie przypomnieć reklamy o najniższych cenach, któregoś z op'ów - co nie znaczy, że takowej nie było. Chodzi mi tutaj o reklamę, która mówiła by o całości oferowanych usług - tzn. u nas wszystko najtaniej. Oczywiście są reklamy rodzaju: najtańsze sms'esy i mms'y, rozmowy wewnątrz sieci itd.. co też zazwyczaj pokrywa się z prawdą.
Poza tym z punktu widzenia prawnego, jeśli operator reklamuje się, że ma coś najtaniej to zawsze może to udowodnić, że któraś z jego usług jest tańsza od podobnych u innych op(oczywiście jeśli nie reklamuje się, że ma wszystko najtaniej i tak nie jest, albo gdy "wszystko" nie jest nazwą najtańszej na rynku taryfy

).
Przypadek reklamy przeze mnie przytoczonej jest trochę innych.
"
Tylko u nas decydujesz na co wydajesz swoje pieniądze"
Wszyscy wiemy, że chodzi tutaj o pakiet do wykorzystania, w reklamie nie ma tego zaznaczonego i to sprytny wybieg ze strony play'a. Bo z tego co pamiętam z zajęć o reklamie i nieuczciwej konkurencji jeśli w tej reklamie znalazłoby się słowo, które samo sie nam nasuwa(a przynajmniej mnie osobiście):
"Tylko u nas decydujesz na co wydajesz swoje pieniądze w abonamencie"
To jestem prawie pewny, że, którykolwiek z op'ów jak i ktoś z nas mógłby z powodzeniem powalczyć z play'em w kontekście złamania ustawy o nieuczciwej konkurencji. Jeśli będę miał kiedyś więcej czasu to poszukam tego dokładniej.
Oczywiście nie mam zamiaru zacząć tutaj rozmowy o moralności i uczciwości polityki wizerunkowej play'a ani też innych operatorów, ale tak po prostu mi się to w oczy rzuciło więc pisze.
Pozdrawiam