• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 79 z 97
  • 1
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 97

Czy oferta sieci Play w porównaniu z Erą, Plusem i Orange wg Ciebie jest:

Zdecydowanie lepsza
103
40%
Nieco lepsza
77
30%
Podobna, nie wyróżniająca się
32
12%
Nieco gorsza
9
3%
Zdecydowanie gorsza
12
5%
Nie wiem, trudno ocenić
26
10%

#176620  autor: D@rio
 22 kwie 2007, 21:48
stelle pisze:A jak to ma się do info, że pod koniec roku netia podejmie decyzje o przejęciu P4?
ale tu nie ma co przejmować. Przecież P4 należy w większości akcjonariatu do Netii. Netia będzie MVNO w P4.
stelle pisze: czyżby najpierw germanos przejął Play a potem germanosa, z którym ma się połączyć Play miała przejąć netia?
tutaj mówisz znowu o oddzielnej rzeczy - o sieci sprzedaży. Germanos obsługuje sieć PLAY. W sieci Germanos będę także wkrótce sprzedawane usługi Netii (m.in BSA).

Natomiast PLAY nie będzie się łączył z Netią bo tu nie ma co łączyć ;)
stelle pisze:W ten sposób Play byłby na giełdzie jako netia.
Netia już jest na giełdzie jako Netia.

Obrazek

#176704  autor: Pawrzes
 23 kwie 2007, 10:51
ROZMAWIAMY Z CHRISTOPHEREM BANNISTEREM, SZEFEM P4
Play: w maju zaskoczymy rynek nową ofertą

■ Właściciel Novatora w wywiadzie dla Financial Times powiedział, że P4 to najbardziej ryzykowny projekt w historii funduszu. Pan uruchamiał kilka nowych sieci komórkowych. Czy to także najbardziej ryzykowny pana projekt?

– Kiedy przyjechałem do Polski 15 miesięcy temu, sądziłem, że to ryzykowny projekt. W celu ograniczenia ryzyka musiałem zbudować zespół menedżerski, zdobyć roaming krajowy, zorganizować finansowanie budowy sieci i przeprowadzić rekrutację załogi. Udało się. Każdy projekt jest inny i inne jest ryzyko z nim związane. W Malezji uruchamiałem sieć, która miała już sześciu konkurentów. W Polsce główne ryzyko jest związane z sytuacją regulacyjną oraz z tym, że uruchamiana jest sieć trzeciej generacji.

■ Jak będzie rozwiązane finansowanie dalszej działalności P4, które jeszcze przez kilka lat nie będzie przynosić zysków?

– Nasi udziałowcy zobowiązali się do wpłacenia na kapitał spółki 300 mln euro. Mamy dodatkowo 150 mln euro kredytu z China Development Bank na pierwszy etap budowy sieci. Nasze łączne wydatki na infrastrukturę wyniosą ok. 700 mln euro i teraz spokojnie szukamy alternatywnego finansowania na dalsze inwestycje.

■ Ilu klientów zdobyła sieć Play przez pierwszy miesiąc działania?

– Bez komentarza.

■ Zapytam inaczej. Słowacka sieć komórkowa O2 po pierwszych dwóch tygodniach działania miała ponad 100 tys. klientów. Byliście lepsi?

– Nie będą tego komentował. Mogę powiedzieć, że byliśmy lepsi od naszego planu i to mimo tego, że na początku mieliśmy bardzo ograniczoną sieć sprzedaży. Od słowackiego O2 różni nas też to, że my chcemy sprzedawać przede wszystkim usługi abonamentowe, a oni sprzedają usługi przedpłacone. Pre-paid sprzedaje się prościej.

■ Jaka część z 20 tys. testerów sieci Play podpisała z wami umowę?

– Sądzę, że będzie to od 65 proc. do 80 proc. do końca programu.

■ Czy zrealizujecie swój cel na koniec roku i będziecie mieli ponad 500 tys. klientów?

– Oczywiście.

■ Z szacunków ekspertów wynika, że w marcu wydaliście na reklamę ok. 15 mln zł. Więcej niż Polska Telefonia Cyfrowa i PTK Centertel. Mniej niż Polkomtel. Czy te pieniądze wydaliście efektywnie?

– Startujemy od zera i budujemy markę. Nasze wydatki były niższe od zakładanych, ponieważ nasza sieć sprzedaży wciąż się rozwija. Czy wydaliśmy je efektywnie? Tak. Wszyscy mówią o Play. Siecią interesowały się media i jak mówiłem przekroczyliśmy założenia dotyczące sprzedaży.

■ Zewsząd słychać głosy, że kampania reklamowa jest niezrozumiała. Czy będziecie ją zmieniać?

– Przez pierwsze cztery tygodnie budowaliśmy naszą markę i jej znajomość. Pokazywaliśmy, że różnimy się od innych operatorów. Teraz zaczynamy pokazywać nasze mocne strony: niskie ceny usług oraz niskie ceny multimedialnych telefonów.

■ W pierwszych dniach sprzedaży mieliście wyraźne kłopoty logistyczne. Nie wszystkie modele telefonów były dostępne. Nie wszędzie były karty SIM. Czy nie lepiej było poczekać ze startem, aż wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik?

– Nie. Zawsze jest tak, że na slajdach wszystko wygląda dobrze, a potem, gdy uruchamia się działalność, pojawiają się nieprzewidziane kłopoty. Wszyscy menedżerowie P4 rozjechali się po Polsce i sprawdzali jak działa sprzedaż, jak działają takie procedury, jak przenoszenie numeru. Na własne oczy widzieliśmy problemy i to, co należy poprawić. Większość procesów działa już bez zarzutu. A naszym wyrozumiałym klientom daliśmy specjalny prezent na start – dodatkowy pakiet darmowych minut do wykorzystania w maju.

■ Zapowiadał pan, że co sześć, osiem tygodni Play będzie zmieniał ofertę. Kiedy ona się po raz pierwszy zmieni. Na początku, czy w połowie maja?

– W połowie maja, ale nie będzie to kolejna obniżka cen o 30 proc. Nie będziemy zmieniać taryf, bo mamy dobre niskie ceny. Proszę poczekać, znów zaskoczymy rynek.

■ Czy planujecie oferowanie telewizji w komórce?

– To ostatnio bardzo modny temat w branży. I my mamy ją w planach. Testy konsumenckie zaczną się w drugiej połowie roku. Rozmawiamy z dostawcami treści i obserwujemy, co dzieje się z telewizją w komórce w innych krajach, jak ją tam przyjmują klienci. Z doświadczeń z Europy Zachodniej wynika np., że ludzie wolą oglądać gole z meczów piłkarskich na plazmowych telewizorach, a nie na wyświetlaczu komórki. Nie wszystkie treści oferowane przez telewizję da się przenieść do komórki. Testy pozwolą nam nauczyć się czego od mobilnej telewizji oczekują polscy klienci.

■ Czy P4 uda się zbudować w tym roku, tak jak planowaliście, 1500 stacji nadawczo-odbiorczych (tzw. NodeB)?

– Tak. I to mimo kłopotów, jakie mieliśmy i mamy z uzyskiwaniem niezbędnych pozwoleń. Obecnie działa kilkadziesiąt naszych NodeB, na których prowadzimy testy. Na przełomie maja i czerwca planujemy uruchomić jednocześnie ok. 200 stacji. Włączanie pojedynczych stacji nie poprawia jakości sieci. Sens ma uruchamianie klastrów (grup połączonych ze sobą NodeB – przyp. GP).
Źródło: GazetaPrawna.pl

Pozdrawiam

#176879  autor: amfi
 23 kwie 2007, 20:09
Pawrzes pisze:Na przełomie maja i czerwca planujemy uruchomić jednocześnie ok. 200 stacji. Włączanie pojedynczych stacji nie poprawia jakości sieci. Sens ma uruchamianie klastrów (grup połączonych ze sobą NodeB – przyp. GP).
to chyba najbardziej konkretna i pozytywna wiadomosc z calego tego wywiadu. moze skoncza sie w koncu lagi na styku PLAYa i Plusa. mam nadzieje ze troche tych nodeB uruchomia w wawie (chociaz pare juz sie ostatnio pojawilo)

amfi

#177065  autor: Rradzio
 24 kwie 2007, 12:24
To bardzo dobra wiadomość!! tylko, żeby nie stało się tak, że mówią przełom maja/czerwca a uruchomią we wrześniu... więc czekam :) i jestem dobrej myśli!!

#177184  autor: roxa
 24 kwie 2007, 18:22
konkterny wywiad, przynajmniej Bannister nie ściemniał i nie zwodził tylko w miare konkretnie gadał, i widać nie chcą zdradzić jeszcze ilu mają klientów, zastanawia mnie tylko czy mają ich za mało aby mówić czy wręcz przeciwnie :-)

[scroll]Seniorita Czikita[/scroll]

#177226  autor: Mazi
 24 kwie 2007, 21:15
Nie wydaje wam się, że reklama play'a: "Tylko u nas decydujesz na co wydajesz swoje pieniądze"(czy coś w tym kontekście) - jest przekłamaniem?

Pozdrawiam 8)
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2007, 23:23 przez Mazi, łącznie zmieniany 1 raz.

#177243  autor: ozp
 24 kwie 2007, 21:56
A dlaczego uważasz że to jest przekłamaniem?? ;)

:::...ReMeMbEr Me...:::

#177258  autor: roxa
 24 kwie 2007, 22:57
Mazi pisze:Nie wydaje wam się, że reklama play'a: "Tylko u nas decydujesz na co wydajesz swoje pieniądze"(czy coś w tym kontekście) - jest przekłamaniem?

Pozdrawiam 8)
nie wydaje mi sie.. masz pakiet złotówek w abo do wykorzystania i wydajesz je na co chcesz.. rozmowy, smsy, mmsy, internet.. może po prostu nie zrozumiałeś reklamy :P

#177263  autor: Rradzio
 24 kwie 2007, 23:07
Dokaładnie tak!! Więc nie ma żadnego przekłamania!! Zresztą masz regulamin na stronie, polecam przeczytać!!

#177275  autor: Bobb
 24 kwie 2007, 23:55
Wydaje mi sie ze Mazi'emu chodzilo o to z sa rowniez inne oferty z pakietem kwotowym, wiec przeklamaniem jest twierdzeniem ze jedynie Play oferuje takie cos...

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#177281  autor: roxa
 25 kwie 2007, 00:26
tak samo jak każdy op reklamuje że ma najniższe ceny i że tylko u nas coś tam coś tam, co można kupić na każdym rogu :P

#177375  autor: Mazi
 25 kwie 2007, 12:30
roxa pisze:tak samo jak każdy op reklamuje że ma najniższe ceny i że tylko u nas coś tam coś tam, co można kupić na każdym rogu :P
No tak, ale jeśli zwróciłem uwagę na reklamę o której wspominałem a nie jakąś w sensie: "u nas najtaniej" tzn. że to - przynajmniej dla mnie - przegięcie. Poza tym jakoś nie mogę sobie przypomnieć reklamy o najniższych cenach, któregoś z op'ów - co nie znaczy, że takowej nie było. Chodzi mi tutaj o reklamę, która mówiła by o całości oferowanych usług - tzn. u nas wszystko najtaniej. Oczywiście są reklamy rodzaju: najtańsze sms'esy i mms'y, rozmowy wewnątrz sieci itd.. co też zazwyczaj pokrywa się z prawdą.

Poza tym z punktu widzenia prawnego, jeśli operator reklamuje się, że ma coś najtaniej to zawsze może to udowodnić, że któraś z jego usług jest tańsza od podobnych u innych op(oczywiście jeśli nie reklamuje się, że ma wszystko najtaniej i tak nie jest, albo gdy "wszystko" nie jest nazwą najtańszej na rynku taryfy :wink: ).

Przypadek reklamy przeze mnie przytoczonej jest trochę innych.
"Tylko u nas decydujesz na co wydajesz swoje pieniądze"

Wszyscy wiemy, że chodzi tutaj o pakiet do wykorzystania, w reklamie nie ma tego zaznaczonego i to sprytny wybieg ze strony play'a. Bo z tego co pamiętam z zajęć o reklamie i nieuczciwej konkurencji jeśli w tej reklamie znalazłoby się słowo, które samo sie nam nasuwa(a przynajmniej mnie osobiście):

"Tylko u nas decydujesz na co wydajesz swoje pieniądze w abonamencie"

To jestem prawie pewny, że, którykolwiek z op'ów jak i ktoś z nas mógłby z powodzeniem powalczyć z play'em w kontekście złamania ustawy o nieuczciwej konkurencji. Jeśli będę miał kiedyś więcej czasu to poszukam tego dokładniej.

Oczywiście nie mam zamiaru zacząć tutaj rozmowy o moralności i uczciwości polityki wizerunkowej play'a ani też innych operatorów, ale tak po prostu mi się to w oczy rzuciło więc pisze.

Pozdrawiam 8)

#177543  autor: amfi
 25 kwie 2007, 20:56
Mazi pisze:Wszyscy wiemy, że chodzi tutaj o pakiet do wykorzystania, w reklamie nie ma tego zaznaczonego i to sprytny wybieg ze strony play'a.
no i to jest najwazniejszy wniosek :)

moze i PLAY przegina momentami ale nie przekracza pewnej granicy, tak zeby nie mozna bylo sie przyczepic

a co do reklam...

od kilku dni na wielu stronach www wyskakuja reklamy google Heyaha: "u nas najtaniej - 48gr minuta" tez nie do konca prawda bo chodzi o pakiety

widac ze nie tylko Play manipuluje informacjami...

amfi

#177590  autor: ozp
 25 kwie 2007, 23:26
Takie prawa rynku... Nie oszukujmy się...zawsze trzeba czytać to co drobnym druczkiem dopisane... Moim zdaniem i tak Play gra w miare fair...

#177613  autor: roxa
 26 kwie 2007, 07:32
moim zdanem nie ma w tej reklamie znamion czynu nieuczciwej konkurencji, ale ja tylko studiuje prawo.. nie musz mieć racji 8)
a czytać to trzeba zawsze i wszędzie wszystko od A do Z i nie ważne że zajmie nam to godzine, ale jak potem sie nie chce przejechać to niestety musi tą godzine poświęcić żeby niespodzianek nie było :-)

#177615  autor: frgt/10
 26 kwie 2007, 08:09
roxa pisze:ale ja tylko studiuje prawo.. nie musz mieć racji 8)
Nie trzeba studiować prawa by to wiedzieć ;) Nawet na mikroekonomii takich rzeczy da się nauczyć :D

A czy Play gra fair? to tak jak w więzieniu - wszyscy są niewinni, w tym przypadku, każdy operator jest fair :)

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=292477#292477

#177799  autor: ozp
 26 kwie 2007, 20:59
Chodziło mi o płaską stawkę raczej.... Nie ma jakiś tam dodatkowych niepotrzebnych zapisów...że jakiś tam koszty w sieci i poza nią, godziny szczytu itp itd.... To ważne jest bo baaardzo sprawe upraszcza....

#177818  autor: amfi
 26 kwie 2007, 21:53
ozp pisze:Chodziło mi o płaską stawkę raczej....
fakt, to jest jedna z zalet tej oferty

mnie to zawsze denerwowalo w oranzadzie ze przed zadzwonieniem sie zastanawialem ile zaplace albo czy mam jeszcze minuty do sieci czy juz m z glownych zje

amfi

#177912  autor: babeo
 27 kwie 2007, 10:58
Według nieoficjalnych informacji Pulsu Biznesu, P4 płaci Polkomtelowi 22,5 gr netto za każdą minutę połączenia inicjowanego w jego sieci. Dodatkowo musi płacić rywalom, do których połączenie jest wykonywane, od 22,5 do 44 gr netto za minutę połączenia. W praktyce oznacza to sprzedawanie większości usług głosowych poniżej kosztów. Za minutę połączenia, niezależnie od sieci, Play dostaje obecnie 40 gr netto. Strata sięga więc od 5 gr do 26,5 gr netto na minucie połączenia.
Źródło : Puls Biznesu

------------------------
Sieć Play wkraczając na polski rynek miała zmienić przyzwyczajenia polskich użytkowników telefonów komórkowych, by nauczyli się częściej korzystać z multimediaów. Jak jednak podaje Puls Biznesu, P4 ma problemy z ofertą usług transmisji danych.
Wcale nie mowa tutaj o problemach technicznych, ale cenowych. Jak zauważa Puls Biznesu, dostęp do Internetu przez komórkę w sieci Play uważany jest za najdroższy na rynku. Choć - warto zwróci uwagę - abonenci sieci Play mogą bezpłatnie przeglądać główną stronę serwisu PlayNet.

Jak podaje Puls Biznesu, na szybką zmianę parametrów internetowej usługi w sieci Play nie zanosi się, bo Polkomtel nie chce zaoferować korzystnych stawek na transmisję danych. Rozwiązaniem problemu będzie własna sieć, na to jednak trzeba czasu.

Za dwa tygodnie Play ma przedstawić pierwsze zmiany w cenniku i nowe usługi. Operator obiecuje, że jego oferta będzie zmieniała się co dwa miesiące. Rewolucji cenowej jednak nie będzie, czytamy w Pulsie Biznesu
Źródło : media2.pl

#178034  autor: roxa
 27 kwie 2007, 17:53
Polkomtel nie chce zaoferować niskich stawek, bo boi sie strat we własnej kieszeni i nie ma w tym nic dziwnego że dba o własne interesy, ale mimo wszystko wydaje mi się że play obniży ceny za transmisję danych i neta i to już w połowie maja :-)

• Strona 79 z 97
  • 1
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 97
  • 1
  • 77
  • 78