• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#119541  autor: D@rio
 31 paź 2006, 21:25
tymis pisze:Radom jest znacznie większy od Zielonej Góry, będzie szybciej czy raczej w bliżej nieokreślonej przyszłości
podejrzewam że szybciej ponieważ Radom podlega pod kierownictwo w Warszawie a oni tam ładnie idą z UMTS-em, tak że już cała aglomeracja warszawska jest w zasięgu. Powiem także iż nie jestem pewny czy mi się zdaje czy slyszalem gdzieś że w Radomiu już Polkomtel stara się o pozwolenia na budowę stacji nodeB...

Update:

Lublin także podlega pod kierownictwo w Warszawie ;) stąd, mamy tak ładnie pokryte miasto Plus 3G. Nie skłamię jak powiem że chyba nawet najlepiej pokryte zasięgiem sieci 3G Plus w Polsce (no może oprócz Warszawy :-D) ...i jako jedno, z pierwszych miast "średniej wielkośći" ;)

Obrazek

#119545  autor: szejkspir
 31 paź 2006, 21:34
D@rio pisze:
szejkspir pisze:A na jakiej podsatwie tak twierdzisz? Masz jakieś informacje? Bo posztrzelać to możemy wszyscy razem, w końcu ktoś trafi
wystarczy że obserwuję rynek, tempo rozwoju sieci i wiem iż średniej wielkości (a konkretnie właśnie byłe wojewódzkie) miasta będą obejmowanie zasięgiem 3G właśnie w 2007/2008r. Uważam także że w Twoim mieście pierwszy z siecią będzie Polkomtel.
A dlaczego przypuszczasz, że Plkomtel bedzie pierwszy w moim mieście? Czyżby najintensywniej lokował nowe nadajniki w takich mieścinkach jak moja? Z tego co widziałem na paru stronach to także Era "dość intensywnie" rozbudowywuje swoją sieć. Dlaczego ona nie miałaby być pierwsza?

#119547  autor: D@rio
 31 paź 2006, 21:40
szejkspir pisze: dlaczego przypuszczasz, że Plkomtel bedzie pierwszy w moim mieście? Czyżby najintensywniej lokował nowe nadajniki w takich mieścinkach jak moja?
Dlatego, ponieważ Polkomtel leci ilosć na jakość. Dla marketingu potrzebne mu to aby powiedzieć "mamy największy zasięg sieci UMTS" (w końcu czymś musi jakoś udowadniać tę pozycję "lidera") dlatego będzie leciał na ilość miejscowości w których ma lub będzie miał w przyszłośći zasięg swojej sieci UMTS. Tylko pytaniem jest, czy zasięg obejme tylko centrum, a może tylko same peryferia (np. jak planowany Białystok obecnie...) bo szczerze wątpię iż całe miasto. Sam zobacz na mapki zasięgu obecnie działających sieci UMTS - tam gdzie zasięg jest w całym mieście, w centrum i na peryferiach to można na palcach policzyć...
szejkspir pisze:Z tego co widziałem na paru stronach to także Era "dość intensywnie" rozbudowywuje swoją sieć. Dlaczego ona nie miałaby być pierwsza?
Dlatego bo Era kalkuluje swoje inwestycje poprzez zwykły rachunek ekonomiczny. Zielona Góra nie jest dla Niej jakimś intensywnie ważnym terenem. Z tego co wiem, podobno w Zielonej Górze Plus ma największą ilość klientów nawet (tak twierdzi jeden znajomy z Twojego miasta). I dla Niej, pod słowem "intentysywnie" oznacza to iż gęsto rozbudowuje swoją sieć, czyli mówiąc krótko - wolno ale dobrze. Zazwyczaj tam gdzie Era ma swój UMTS, to miasto jest całe w idealnym wręcz zasięgu sieci...
Ostatnio zmieniony 31 paź 2006, 21:53 przez D@rio, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#119550  autor: szejkspir
 31 paź 2006, 21:44
D@rio pisze:Zazwyczaj tam gdzie Era ma swój UMTS, to miasto jest całe w idealnym wręcz zasięgu sieci...
To życzę sobie jak najszybciej UMTS Ery w mojej mieścince, może wtedy zniknie ta biała plama na mapie zasięgu pokrywająca się akurat z moim mieszkaniem.

#119552  autor: D@rio
 31 paź 2006, 21:52
szejkspir pisze:To życzę sobie jak najszybciej UMTS Ery w mojej mieścince, może wtedy zniknie ta biała plama na mapie zasięgu pokrywająca się akurat z moim mieszkaniem.
ja Tobie również życzę ;) w moim mieście UMTS Ery już działa - ale niestety, do mojego miejsca zamieszkania sygnał dolatuje właściwie "z wiatrem" :( ...

Obrazek

#119555  autor: tymis
 31 paź 2006, 21:55
D@rio pisze:Powiem także iż nie jestem pewny czy mi się zdaje czy slyszalem gdzieś że w Radomiu już Polkomtel stara się o pozwolenia na budowę stacji nodeB...
Na stronach BIP są ogłoszenia o modernizacji czterech nadajników do standartu EDGE/UMTS. Pytanie czy to tylko tak ujęto we wniosku czy naprawdę chodzi im o UMTS? Inne nadajniki (te które mają EDGE) pewnie są już "UMTS ready". Pozostają te, o których ani widu ani słychu ;-)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2006, 22:09 przez tymis, łącznie zmieniany 1 raz.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#119557  autor: tomi81
 31 paź 2006, 21:59
Dlatego, ponieważ Polkomtel leci ilosć na jakość. Dla marketingu potrzebne mu to aby powiedzieć "mamy największy zasięg sieci UMTS" (w końcu czymś musi jakoś udowadniać tę pozycję "lidera") dlatego będzie leciał na ilość miejscowości w których ma lub będzie miał w przyszłośći zasięg swojej sieci UMTS. Tylko pytaniem jest, czy zasięg obejme tylko centrum, a może tylko same peryferia (np. jak planowany Białystok obecnie...) bo szczerze wątpię iż całe miasto.

Witaj Dario :)

Skąd takie info z Białymstokiem?? :) Ja wiem troche o innych planach i strategii w jakby nie patrzec "moim" miescie :) Poki co jest gotowych 7 BTSow 3G, zas do konca roku ma byc kilkanascie. I zapewniam Cie ze nie sa to peryferia :) Co do Ery to mamy bardzo duzo BTSow w planach i od ponad 1,5 roku tylko w planach (pomimo posiadanych juz pozwolen oraz wycofania sie z czesci planow). Ale to akurat wiaze sie z ich strategia o ktorej napisales powyzej - tylko strasznie "wolna" ta budowa bedzie :) Orange tez wystepuje o pozwolenia na rozbudowe BTSow, ale jedno zastrzezenie - beda mieli najmniej BTSow ze wszystkich sieci,a do 3G to raczej slabo ;) Nie mniej na chwile obecna Plus bedzie pierwszy, a jak juz z jakoscia bedzie to wyjdzie w praniu. Majac porownanie iPLus vs BE bazujac na Edziu wybralbym iPlusa (wydajnosc). Zasieg za miastami i w mniejszych miejscowosciach (EDGE)to juz inna beczka. Reasumujac - Plus zasieg GSM supcio i ciagle nowe BTSy dochodza, pozniej Orange (raczej modernizacje do duali) i na konciu Era (jakis czas temu pare BTSow w terenie przybylo). Moze i Era ma HSDPa i supco UMTS ale z GSMem przynajmniej na podlasiu sa na szarym koncu.

Pozdrowienia

#119561  autor: D@rio
 31 paź 2006, 22:16
tymis pisze:Na stronach BIP są ogłoszenia o modernizacji czterech nadajników do standartu EDGE/UMTS
no widzisz - to jednak dobrze pamiętam. Jak sam mówisz, do standardu EDGE/UMTS - a więc, wszystko jasne.
tomi81 pisze:Skąd takie info z Białymstokiem??
mardall mówił ;) (znaczy, gdzieś czytałem jego wypowiedź). Ile w tym prawdy, nie wiem. Fakt, faktem...w końcu jako mieszkaniec napewno będziesz miał bardziej sprawdzone informacje.

Obrazek