• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #89351  autor: kris_
 28 lip 2006, 10:11
Witam, czy jest możliwość sklonowania abonamentowej karty sim orange? używam dwóch telefonów i przekładanie jest nie wygodne a druga karta była by najlepszym rozwiązaniem. Pytanie mam takie czy jest wogle wykonalne? i za ile :) oraz czy to u operatora można załatwić czy w jakimś serwisie gsm

#89354  autor: Rydels
 28 lip 2006, 10:14
Najlepiej przejdz sie z czyms takim do jakigos salonu Orange(byle duzego)i tam otrzymasz odp.
Z tego co wiem jest mozliwosc uzyskania duplikatu karty sim w przypadku jej zniszczenia lub utrarty. Nie wiem czy w Twojej sytuacji bedzie to mozliwe...

PS.
Napewno takich spraw nie zalatwia sie w serwisach GSM :!: :!: :!: :!:

http://www.mobile-review.com/index-en.shtml
http://www.gsmarena.com/

#89355  autor: przemek910
 28 lip 2006, 10:15
Wiem że w Erze jest "Era tandem" - 2 katy - 1 numer ;-) W orange o czymś takim nie słyszałem :smt011 popytaj w salonach może jednak jest takie coś :P , pozatym w salonie to się robi ;-)

Rydels - ... Ehh... Gdy zgubisz kartę SIM, i chcesz nową to chyba logiczne że starą zablokują ;-)

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#89359  autor: Rydels
 28 lip 2006, 10:26
kindzior pisze: Rydels - ... Ehh... Gdy zgubisz kartę SIM, i chcesz nową to chyba logiczne że starą zablokują ;-)
Nie pisalem nic o blokowaniu tylko o warunkach wydania nowej(pewnych warunkach :-) )

http://www.mobile-review.com/index-en.shtml
http://www.gsmarena.com/

#89360  autor: przemek910
 28 lip 2006, 10:27
No ja pisałem o blokowaniu, że w taki sposob niebędzie miał drugiej TEJ SAMEJ karty.

#89365  autor: PeGaS
 28 lip 2006, 10:44
W Pomarańczy nie ma możliwości fizycznego istnienia dwóch aktywnych simów przydzielonych do jednego numeru.

http://kochajzycie.pl

#89404  autor: D@rio
 28 lip 2006, 12:56
PeGaS pisze:W Pomarańczy nie ma możliwości fizycznego istnienia dwóch aktywnych simów przydzielonych do jednego numeru.
Nigdzie nie ma. Ani w Plusie ani w Pomaranczy. W Erze standardowo tez nie. Era tylko udostepnia usluge "Era Tandem" za oplata abonamentowa i oplata aktywacyjna dzieki temu mozesz miec dwie karty SIM. Tyle jeśli chodzi o drogę legalną bo generalnie klonowanie kart SIM to temat rzeka i drogą nielegalną, po złamaniu zabezpieczeń pewnych jest to możliwe. Ale to nie temat na forum.

Obrazek

#89815  autor: ganc2
 29 lip 2006, 23:17
Też chciałem napisać o tandemie ;-) ale D@rio mnie ubiegł.
Działa to tak, że zawsze gdy korzystasz z jednego telefonu, wpisujesz tam kod i ta karta "fizycznie" jest aktywna bo przecież korzystają z jednego kontoa (abonamentu)
Ciekawe efekty daje zalogowanie takich dwóch komórek do sieci :-D ale to już faktycznie odbiegłem trochę od tematu. Tak jak mówiłem, tylko era ma taką możliwość.

#91787  autor: Sirmark
 04 sie 2006, 16:40
D@rio pisze: Era tylko udostepnia usluge "Era Tandem" za oplata abonamentowa i oplata aktywacyjna dzieki temu mozesz miec dwie karty SIM.
wystepuje tylko oplata za wydanie, chyba 30 pln. nie ma za to dodatkowych oplat abonamentowych.

Tyle jeśli chodzi o drogę legalną bo generalnie klonowanie kart SIM to temat rzeka i drogą nielegalną, po złamaniu zabezpieczeń pewnych jest to możliwe. Ale to nie temat na forum.
nowych typow kart ogolnie nie idzie sklonowac. stare idzie bez problemu.

#91788  autor: przemek910
 04 sie 2006, 16:42
70 złotych (chyba) ale napewno nie 30, pozatym w wyzszych taryfach (Komfot VIP, PB Prestige) jest za darmo ta usługa

#92486  autor: nstn
 06 sie 2006, 01:39
z tego co słyszałem z dobrych źródeł to można każdą kartę SIM sklonować, co oczywiście legalne nie jest. Problem nie jest w samym klonowaniu, ale w zdobyciu w pełni "czystych" kart SIM. Działa to na 100% gdy 1 telefon masz włączony, a drugi - nie. W zasadzie można sklonować komuś kartę i nabijać mu rachunek, ale nie polecam, bo to nie jest legalne.

[ Dodano: 2006-08-06, 11:50 ]
Zajrzyj jeszcze tutaj

Kilka informacji o czytnikach kart SIM

#93091  autor: Sirmark
 08 sie 2006, 00:43
nstn pisze:z tego co słyszałem z dobrych źródeł to można każdą kartę SIM sklonować, co oczywiście legalne nie jest. Problem nie jest w samym klonowaniu, ale w zdobyciu w pełni "czystych" kart SIM. Działa to na 100% gdy 1 telefon masz włączony, a drugi - nie. W zasadzie można sklonować komuś kartę i nabijać mu rachunek, ale nie polecam, bo to nie jest legalne.
powtorze jeszcze raz, stare karty SIM dalo sie sklonowac, ale trzeba i tak bylo znac PIN.
Wiec nie mozna ot tak komus nabijac rachunku.

Nowych kart ze wzgledu na zmieniony algorymt szyfrowania nie da sie sklonowac.

#93409  autor: nstn
 08 sie 2006, 22:28
A gdzie można znaleść taki algorytm szyfrowania, bo chyba nie jest on niejawny? Z wujkiem Google to życze powodzenia.

#93431  autor: Sirmark
 08 sie 2006, 23:02
nstn pisze:A gdzie można znaleść taki algorytm szyfrowania, bo chyba nie jest on niejawny? Z wujkiem Google to życze powodzenia.
leniuszek :P

ogolnie chodzi ze karty SIM z COMP128v1 da sie klonowac
a z COMP128v2 juz nie.

dwa linki:
comp128

kryptografia.com - opisy wraz z kodem zrodlowym.

#93445  autor: nstn
 08 sie 2006, 23:19
Algorytmy A3, A8 to znałem. Nie wiedzialem jednak, że algorytm implementujący A3 i A8 nazywa sie COMP128.

Ale dokładnych różnic między COMP128v1 i v2 to nie znalazlem.