• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #106710  autor: przemek910
 19 wrz 2006, 17:51
Dzisiejszy artykul Super Expressu mówi o pewnej malżonce która dzięki znajomości w jednej z sieci komorkowych, odczytala treść wszystkich SMSów przychodzących jak i wychodzących z telefonu męża (mimo że te SMSy były niby wykasowane).

Zdjęcia artykułu:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2006, 18:00 przez przemek910, łącznie zmieniany 1 raz.

#106756  autor: ywis
 19 wrz 2006, 19:22
Ciekawe... i zarazem zastanawiająca rzecz :roll:

#106757  autor: przemek910
 19 wrz 2006, 19:24
A no, zastanawiam sie czy to nie jakaś bujda... ale jak się rzecznik prasowy orange wypowiedzial to cos w tym musi byc prawdy :?

#106759  autor: D@rio
 19 wrz 2006, 19:26
Ale pierdoły. Jak macie opierać się na informacjach z SuperExpressu itp. to ja życzę szczęścia i zdrowia...

Obrazek

#106760  autor: ywis
 19 wrz 2006, 19:27
D@rio pisze:Ale pierdoły. Jak macie opierać się na informacjach z SuperExpressu itp. to ja życzę szczęścia i zdrowia...
Nikt na niczym się nie opiera, po prostu ciekawostka... :wink:

#106762  autor: D@rio
 19 wrz 2006, 19:31
ywis pisze:
D@rio pisze:Ale pierdoły. Jak macie opierać się na informacjach z SuperExpressu itp. to ja życzę szczęścia i zdrowia...
Nikt na niczym się nie opiera, po prostu ciekawostka... :wink:
Ale jest napisane że "pracownica z salonu podała treść i listę SMSów" to ja odpowiem tak: już widzę jak jakaś tam pracownica podaje listę i treści wysyłanych SMSów. Moje pytanie skąd ona to ma? Chyba z własnej głowy...bo zwykła pracownica w salonie nie ma takich możliwości...baa...nawet uprawnień. Poprostu to nie ten dział i nieodpowiednia osoba że się tak wyrażę.

Obrazek

#106864  autor: nstn
 19 wrz 2006, 23:11
To że historia rozmów jest przetrzymywana przez 2 lata przez operatora to wszystkim wiadomo, tym bardziej że ostatnio PiS chciał to zmienić na 5 lat. Być może są przetrzymywane informacje o wysłanych sms'ach, od kogo, do kogo, kiedy, ale prawie na 100% nie jest przetrzymywana ich treść.

A tak w ogóle to te historie w tego typu gazetach są wymyślane. Ściema - to wszystko.

#107237  autor: Sirmark
 21 wrz 2006, 00:33
nstn pisze:ale prawie na 100% nie jest przetrzymywana ich treść.
no tutaj nie bylbym taki pewien, oczywiscie nikt pewnie tego nie potwierdzi, ale nie ma problemow, aby operatorzy przechowywali SMS..
Poza tym wiemy ze coniektorzy np. przechowuja SMS-y wyslane z bramek www.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#107445  autor: nstn
 21 wrz 2006, 20:06
SirmarK pisze:
nstn pisze:ale prawie na 100% nie jest przetrzymywana ich treść.
no tutaj nie bylbym taki pewien, oczywiscie nikt pewnie tego nie potwierdzi, ale nie ma problemow, aby operatorzy przechowywali SMS..
Poza tym wiemy ze coniektorzy np. przechowuja SMS-y wyslane z bramek www.

istnieje oczywiście techniczna możliwość przechowywania sms'ów, ale zdajesz sobie sprawe ile miejsca na serwerach zajmowałyby sms'y. Takie działanie jest dla operatora bezcelowe: same koszta i żadnych zysków z tego tytułu.

#107453  autor: D@rio
 21 wrz 2006, 20:12
o ile się nie mylę to są zapisywane tylko informacje o dacie, godzinie i odbiorcy wiadomosci SMS.

Obrazek

#107455  autor: Kaczy
 21 wrz 2006, 20:15
No te dane do są potrzebne do billingów.
Ale treść sms`a to inna bajka. Tak na parę lat przechowywania potrzeba by było ze 10-30 MB na każdego usera. I to wszystko zapisane w bardzo małych plikach.

...::: Made for loneliness :::...

#108065  autor: yo!
 23 wrz 2006, 15:06
to musieliby mieć na to ok ok. 200 TB (taki swobodny szcaunek). nie wydaje się to specjalną trudnością dla firm tej wielkości co opertorzy...

i absolutnie nie uwierzę że nie ma technicznej możliwości zapisywania smsów użytkowników.

o ile nie speclnie wierzę super expresowi to myślę że to prawdopodobne że zapisuja nasze smsy

fear ends
when yo! comes

#108148  autor: silver
 23 wrz 2006, 18:53
W pierwszej Komisji śledczej odczytali smsa :smt025 Z tego co się orientuje to sms jest przechowywany przez 2 lat. Ale na pewno żadna szeregowa pracownica nie może tego odczytać. Do tego na pewno potrzeba dużo uprawnień i pozwoleń.

#108453  autor: D@rio
 24 wrz 2006, 16:31
W Plusie jest taki dzial jak "Dział Prewencji i Nadużyć" oraz "Dział Współpracy z Organami Ścigania" - to oni się z reguły tym zajmują a nie jakaś pracownika z salonu, która tak np. ma stanowisko konsultanta. To co napisał SuperExpress to poprostu brednie i tyle. Natomiast, czy SMSy są archiwizowane? Powiem tak, osobiście nie wierzę w to ale napewno istnieją takie możliwośći techniczne a więc jest takowe prawdopodobienstwo...tylko pytanie, po co?

Obrazek

#110017  autor: Dragon
 29 wrz 2006, 18:04
jezeli jest potrzebne to raczej tylko dla Policji bo raczej nie widze powodu dla ktorego wiadomosci bylyby potrzebne operatorom lub innym organom

#239060  autor: q-one
 12 gru 2007, 19:53
Czy jest możliwość aby odzyskać sms-y skasowane w telefonie? Mam na na myśli przywrócenie skasowanych sms-ów (wysłane i przychodzące) w samym aparacie telefonicznym lub z karty sim?
Dla jasności chodzi o mój nr telefonu i mój aparat Sagem MYZ-5.
Pozdrawiam i liczę na pomoc, bo to ważna sprawa.

Get Rich or Die Tryin'

#239069  autor: senshiro
 12 gru 2007, 20:06
Są firmy które zajmują się odzyskiwaniem danych, ale nie są to tanie sprawy... A samemu raczej nic nie zdziałasz...

Obrazek

#239171  autor: tesla
 13 gru 2007, 11:49
senshiro pisze:Są firmy
tak, al eto co innego odzyskiwać dane z HD które prawdopodobnie nie zostały jeszcze nadpisane albo wyzerowane. Pamięć telefonu jest niewspółmiernie mniejsza i te SMSy mogły zostać utracone bezpowrotnie, przez właśnie nadpisanie ich nowymi danymi.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#239177  autor: senshiro
 13 gru 2007, 12:22
Nawet wielokrotnie nadpisane dane można odzyskać, ale jest to żmudne, czasochłonne i kosztowne.

Obrazek