• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #269258  autor: 121167
 02 cze 2008, 14:38
Zastanawiałem się nad tym, jak sąsiednie kraje (w moim przypadku Polska i Słowacja) dogadują się w tej sprawie. Przecież BTS wybudowany w pobliżu granicy pokrywa również teren obcego państwa. Niejednokrotnie 20-30 km od granicy można korzystać z polskich sieci (dla nas dobrze, bo nie płacimy za roaming). Ale jak wiadomo jest ograniczona liczba kanałów. To samo działa w drugą stonę, przy czym Słowacy jakby się wcale nie przejmowali. Niejednokrotnie będąc w Polsce telefon przełącza się na T-Mobile SK i to dość daleko od granicy. Dlatego ja mam ustawiony ręczny wybór operatora. Za to moi znajomi nieraz ze zdziwieniem patrzyli na fakurę na której były połączenia w roamingu, a nigdy nie byli za granicą. Czy są jakieś ograniczenia w tej sprawie? Czy operator może po prostu wybudować maszt gdzie chce (dostanie pozwolenie) i siać sygnałem gdzie popadnie?

#269261  autor: thomson14
 02 cze 2008, 14:50
Ograniczeń jako takich nie ma, sam mieszkam blisko granicy z UA, i jak nieraz jestem za granicą to nie place za roaming bo maszt postawiony 2 km od granicy pokrywa część ukrainy. Za to nieraz moja komórka łapała sieć Kiyvstar, która jak wiadomo jest ukraińska. Też to jest uciążliwe, bo kiedyś zapłaciłem za nic ok 80 zł rachunku.

#269288  autor: kowcio
 02 cze 2008, 16:33
To ustaw sobie na ręczne wybieranie sieci. Najprostsze wyjście.

#269344  autor: rafcyk
 03 cze 2008, 09:33
Jest jeszcze coś takiego jak lista preferowanych sieci, nie wiem czy można to edytować, ale jeśli tak to ustawcie najniższy priorytet takim zagranicznym sieciom.

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#269495  autor: thonka
 04 cze 2008, 01:21
rafcyk pisze:Jest jeszcze coś takiego jak lista preferowanych sieci, nie wiem czy można to edytować, ale jeśli tak to ustawcie najniższy priorytet takim zagranicznym sieciom.
kiedys mozna bylo cos takiego robic w starych ericssonach, w nowszych telefonach moze byc ciezko.

regulacji takowej nie ma i chyba szybko nie bedzie, zaden operator raczej nie stawia specjalnie masztow przy granicy, by miec jaknajwiekszy zasieg.
mieszkam jakies 10km od granicy z niemcami i czesto zdarzalo sie w przeszlosci laczenie z t-mobile. tak samo bylo podczas slawnego kwietniowego blackouta w moim miescie. w wielu miejscach ludzie rozmawiali z t-mobile, bo nic innego nie chcialo lapac, a jakos trzeba bylo powiedziec rodzinie i znajomym, ze nic nikomu nie jest. niemniej jednak zdarza sie to sporadycznie.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#269685  autor: Sirmark
 05 cze 2008, 02:05
121167 pisze:Zastanawiałem się nad tym, jak sąsiednie kraje (w moim przypadku Polska i Słowacja) dogadują się w tej sprawie.
po prostu dogaduja sie. dzialy planowania sieci konsultuja sie co do wykorzystania kanalow w strefie przygranicznej.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#271686  autor: tesla
 15 cze 2008, 22:06
121167 pisze:Przecież BTS wybudowany w pobliżu granicy pokrywa również teren obcego państwa.
z radiem i tv jest dokładnie tak samo, nie rozumiem w czym problem?

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?