• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #256691  autor: ARKADIOS
 17 mar 2008, 13:44
Od pewnego czasu w mojej okolicy przestała działać usługa informacji o stacji bazowej w sieci Plus. Dodam że nie jest to jeden nadajnik a kilka nadajników z różnych miejscowości. Czy Plus całkiem wyłączył te usługe?

#256693  autor: kowcio
 17 mar 2008, 13:54
u mnie działa (POZNAŃ)..
restart telefonu nie pomaga?
może wyłączyłeś Cell+info w telefonie i Ci nie pokazuje?
Pozdrawiam :D

#256694  autor: ARKADIOS
 17 mar 2008, 14:03
Nie to nie to. Cellinfo mam włączone, i to nie tylko na moim telefonie występuje ten problem wszystkim moim znajomym przestała działać ta usługa.

www.mazurycudnatury.pl

#256695  autor: kowcio
 17 mar 2008, 14:04
to skontaktuj się z Plusem, może oni mają coś do powiedzenia w tej sprawie.

#256698  autor: aga
 17 mar 2008, 14:20
Może to jakaś chwilowa awaria nadajnika. W Łodzi działa. Na pewno w DOK-u więcej się dowiesz albo ewentualnie zgłosisz usterkę.

#256700  autor: ARKADIOS
 17 mar 2008, 14:28
Ten problem występuje od piątku. I nie jest to przypadłość tylko jednego nadajnika, wszystkie nadajniki które jest w stanie 'złapać' mój telefon przestały podawać te informacje.

#256709  autor: darnok
 17 mar 2008, 15:12
ARKADIOS pisze:Ten problem występuje od piątku. I nie jest to przypadłość tylko jednego nadajnika, wszystkie nadajniki które jest w stanie 'złapać' mój telefon przestały podawać te informacje.
Pewnie jak to tradycyjnie sie dzieje. Zepsulo sie w piatek popoludniu, wiec poczeka do poniedzialku :)
Takie uslugi (czytaj nie przynoszace pieniedzy operatorowi) nie sa zwykle supportowane calodobowo/calotygodniowo i jak ktos przyjdzie w poniedzialek do roboty to zobaczy co sie stalo. Skoro sporo tych stacji odcielo to pewnie BSC utracilo kontakt z serwerem od Cell Broadcastu. Warto za to zglaszac do BOKu, bo dzieki temu operator moze zauwazy ze ludzie tego uzywaja i podniesie priorytet tej uslugi.

PS. W Wawie dziala i dzialalo caly weekend. tyle ze czego tu sie cieszyc, skoro ciagle i tak widnieje tam "Warszawa". W sumie czy ta usluga dziala czy nie to bez roznicy. Moze jak by ja trache rozbudowali to bylo by czego zalowac jak sie zepsuje.

#256718  autor: Kaczy
 17 mar 2008, 15:50
darnok pisze:bo dzieki temu operator moze zauwazy ze ludzie tego uzywaja i podniesie priorytet tej uslugi.
Plus już kilka razy pokazał, że CI nie do końca go interesuje. Nie jest to usługa komercyjna, więc jak jest awaria to nie ma mega priorytetu w naprawie.

...::: Made for loneliness :::...

#256732  autor: Łukasz_W
 17 mar 2008, 17:02
A propos cell info Plusa w Warszawie to operator ten zachowuje się tak samo prymitywnie jak Centek - dlaczego do mnie krzyczy hasłem "WARSZAWA"? Przecież normalnie CHYBA NIE PISZEMY WIELKIMI LITERAMI?! Chcieli jakoś wyróżnić Warszawkę? Żałosne...

#256733  autor: kowcio
 17 mar 2008, 17:07
i co z tego że dużymi. też mieszkam w Poznaniu i mam "POZNAŃ", wcale to nikomu nie przeszkadza.. plus też ma DUŻYMI i jest oki. tylko era jakaś taka...
fajnie byłoby, gdyby każdy operator każdy BTS nazwał ulicą (coś podobnego jak w erze).. większa kontrola bez netomierza :-)

#256774  autor: widex
 17 mar 2008, 20:23
Ja mam normalnie: Brodnica, Jajkowo

Często jak jestem na wsi mam KUJ-POM, zamiast normalnie nazwy wsi jak w Orange czy Erze. Wiem, gdzie jest BTS.

#256821  autor: Pawrzes
 17 mar 2008, 23:08
Mógł paść jakiś kontroler w BSC w danym obszarze (LAC) albo skasowała się informacje przez niego nadawane i transmitowane przez kilka stacji bazowych.

Czy to szybko naprawią? Raczej nie. Polkomtel traktuje tą usługę jako niekomercyjną a więc emitowane informacje nie muszą być poprawne i nie muszą być emitowane.

Na nowych stacjach od ponad 3 lat w woj. mazowieckim nie wprowadzają Cell Info, przez to w samej Warszawie co najmniej kilkanaście BTS-ów sieci Plus nie emituje nazwy "WARSZAWA", nie ma też CI z nazwami dwóch stacji Metra (tylko Era je emituje) wyjątkiem jest mikrokomórka w C.H. Złote Tarasy emitująca CI "Zlote Tarasy"

Orange tak jak Plus od paru lat olewa Cell Info i nie ma go na nowych stacjach, wyjątek to "ZLOTE TARASY" i "CENTRUM OLIMPIJSKIE". Ale tak sobie w zeszłym roku napisałem maila do BOK-u że w miasteczku Białobrzegi prawie 3 lata temu znikło CI, podałem dane tej stacji. Przyznali mi rację, podziękowali za szczegółowe dane i "BIALOBRZEGI" powróciło :-)

Pozdrawiam

#256838  autor: Sirmark
 18 mar 2008, 01:37
Często jak jestem na wsi mam KUJ-POM, zamiast normalnie nazwy wsi jak w Orange czy Erze. Wiem, gdzie jest BTS.
a jak sie przesuniesz 100 metrow i bedziesz juz poza ta wioska to nadajnik ma sobie wykryc to? to sie tak nie da

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#256841  autor: 121167
 18 mar 2008, 07:11
Pomiedzy Myslenicami a Krakowem (i w polowie Krakowa) od kilku mesiecy nie ma cell info. Nikt z Plusa tego nie zauwazyl. Poza tym w wielu miastach zamiast nazwy miejscowosci jest tylko "Malopolska" tak jest m.in. w Limanowej, Rabce, Makowie Podhalanskim, Piwnicznej. Takie cell info to tak jakby go nie bylo...

#256846  autor: widex
 18 mar 2008, 09:18
SirmarK pisze:a jak sie przesuniesz 100 metrow i bedziesz juz poza ta wioska to nadajnik ma sobie wykryc to? to sie tak nie da
Mi chodziło o to, że wiesz wiem gdzie znajduje się BTS. Na jakiej wsi, ale on nadaje KUJ-POM, jak to na wsi jeden BTS starcza na kilka wiosek.
Nie o to, ze wykrywa "gdzie znajduje się" ech.

#256862  autor: Łukasz_W
 18 mar 2008, 13:31
@ kowcio: jak to nie przeszkadza? Przeszkadza i to bardzo! Wiem, że nikomu z Orange nie przeszkadza :mrgreen: , ale PRZECIEŻ CHYBA NIE PISZEMY CAŁY CZAS W TEN SPOSÓB? A Plus wcale tak nie ma, niechlubny wyjątek stanowi Warszawa, co tylko dowodzi, że Plus chciał się podlizać warszawiakom :D Era ma normalnie, Plus prawie (z wyjątkiem Warszawy, no i mało dokładnie poza miastami), właśnie tylko Orange jakiś taki dziwny... Poza tym Orange zawsze na sztywno podaje nazwę gminy, co daje czasem komiczne efekty. Jeśli np. BTS stoi 10-15 km od siedziby gminy, w dodatku w całkiem sporej miejscowości, której nazwę z powodzeniem można by zapodać w cell info - to i tak w cell info będzie właśnie nazwa siedziby gminy.
@ widex i 121167: Plus nigdy nie wyświetla nazw małych miejscowości, wtedy ogranicza się do podania województwa. Ale w przypadku Rabki czy Limanowej to już przesada... Zdaje się podobnie jest na którymś sektorze w Wieluniu (miasto powiatowe!). Na łatwiznę idą. A parę lat temu to wszędzie z wyjątkiem największych miast podawali tylko nazwę województwa, teraz i tak jest nieźle.
@ Pawrzes: cell info w stylu "ZLOTE TARASY" to kolejny przejaw podlizywania się Plusa... Ale tak jest w wielu miejscach, np. w Czarnej w Bieszczadach wyświetla... "PGNiG" czy coś w tym stylu, bo parę kilometrów dalej jest ośrodek PGNiG, a wiadomo, ile firmy te mają wspólnego :)

#256869  autor: Sirmark
 18 mar 2008, 14:18
widex pisze:Mi chodziło o to, że wiesz wiem gdzie znajduje się BTS. Na jakiej wsi, ale on nadaje KUJ-POM, jak to na wsi jeden BTS starcza na kilka wiosek.
Nie o to, ze wykrywa "gdzie znajduje się" ech.
no ale taki plus, w CI nigdy nie ustawial informacji gdzie sie BTS znajduje. CI informuje o tym na jakim terenie jest dostepny sygnal.. dlatego bardzo slusznie jest tam KUJ-POM a nie nazwa wioski w ktorej stoi nadajnik.

Inna sprawa, ze jakosc CI jest zalezna o checi obslugi technicznej na danym obszarze.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#256887  autor: Łukasz_W
 18 mar 2008, 15:22
Jeśli chodzi o wspomnianą Czarną to mało tego... Właśnie wyczytałem w tym wykazie, że Plus będzie (chyba nie ma jeszcze) tam miał 3G - szok! :shock: Zresztą nie wiem po co, bo do tego hotelu i tak za mocny sygnał nie doleci, o ile w ogóle... A, postawią jakiś repeater :)

#256916  autor: zik
 18 mar 2008, 18:06
Cieszcie się że macie KUJ-POM a nie HOP-BEC czy ALO-ALO :) A tak na poważnie to cell info najlepsze ma ERA (np.długie dokładne: al.Jana Pawla II, os.Zielone, os.Jasna/Tarnow) a Plus.. porażka - takie KUJ-POM to prawie nic nie mówiące 6 liter z kreską w środku. Swoją drogą mogli by to bardziej uprościć i zrobić K-P albo tylko same K :)
Orange ma niezłe cell info ale mało dokładne przez to że podaje tylko i wyłącznie nazwy gmin a nie dolin, jezior, wiosek, dzielnic itd jak w Erze. Choć i tak dobrze bo nie tak dawno za Idei to cell info było "...POLSKA..." czy "...KRA..."

#256919  autor: MvT
 18 mar 2008, 18:28
Łukasz_W, Z tego co wcześniej zauważyłem Plus w każdym byłym mieście wojewódzkim miał CI zapisane z wielkiej litery SIEDLCE, WARSZAWA, POZNAN...

N3310=>N8310=>N3100=>N6610i=>N6070=>N3110c=>SEW890=>SEW715=>LG GT540 Swift=>HTC Wlidfire S=>...