• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #247390  autor: iwanek0
 24 sty 2008, 19:48
Witam kupilem sobie nowy telefon;) Jednak jak wychodze gdzies pobiegac czy pojezdzic na rowerze boje sie ze go uszkodze dlatego przekladam karte do starego fona i mam pytanie czy dalo by sie sklonowac moja karte ta by w dwoch fonach byly karty z tymi samymi numerami. Z gory dzieki za pomoc

pozdro;P
 #247473  autor: darnok
 25 sty 2008, 03:39
iwanek0 pisze:Witam kupilem sobie nowy telefon;) Jednak jak wychodze gdzies pobiegac czy pojezdzic na rowerze boje sie ze go uszkodze dlatego przekladam karte do starego fona i mam pytanie czy dalo by sie sklonowac moja karte ta by w dwoch fonach byly karty z tymi samymi numerami. Z gory dzieki za pomoc
Teoretycznie tak, praktycznie nie.
Era oferuje swoim abonenenotm cos takiego co sie Tandem nazywa - masz 2 karty sim z ktorych jedna jest dokladnym klonem drugiej. Inni operatorzy nie oferuja.

Kiedys mozna bylo kazda karte sklonowac, bo byla pewna niedoskonalosc w sile szyfrowania i w skonczonej, niezbyt wysokiej liczbie prob mozna bylo obliczyc kod szyfrujacy. Nietety poprawili ta niedoskonalosc :(

Na szczescie ja mam jeszcze kilka starych kart w uzyciu i wszystkie maja obliczone przeze mnie "Ki" :)

#247474  autor: D@rio
 25 sty 2008, 03:49
darnok pisze:Inni operatorzy nie oferuja.
wkrótce Plus wprowadzi taką usługę... będzie ona się nazywać "Multi SIM".

Obrazek

#247478  autor: dechomenon
 25 sty 2008, 08:37
warto dodać, że będzie to usługa nie wiadomo czy komercyjna czyt. dla mass

#247517  autor: D@rio
 25 sty 2008, 13:01
dechomenon pisze:
warto dodać, że będzie to usługa nie wiadomo czy komercyjna czyt. dla mass
no tego póki co nie wiem...

Obrazek

#247540  autor: darnok
 25 sty 2008, 14:18
D@rio pisze:
darnok pisze:Inni operatorzy nie oferuja.
To sie obudzili... po 10 latach

Lepiej by bardziej rozpropagowali usluge Plus Turbo, bo widac ze jest na nia duzy popyt sadzac po ilosci dualsimow sprzedawanych na allegro. A w dobie przenosnosci numerow mogli by zyskac sporo klientow ktorzy chetnie by 2 karty polaczyli w jedna.

#247717  autor: D@rio
 26 sty 2008, 15:44
darnok pisze:Lepiej by bardziej rozpropagowali usluge Plus Turbo, bo widac ze jest na nia duzy popyt sadzac po ilosci dualsimow sprzedawanych na allegro.
to nic nie da... ponieważ oni mają inną wizję usługi PlusTurbo. W ich wersji jest to tak iż jest to połączenie karty sim klienta korporacyjnego (biznesowego) z numerem klienta indywidualnego (abonamentowego). sieci Plus. Innej kombinacji nie ma dozwolonej. Pozatym zamówienie na PlusTurbo musi złożyć klient biznesowy. Więc IMHO dual-sim dalej jest lepszy i praktyczniejszy niż PlusTurbo SIM za którą trzeba zapłacić drożej niż zwykły dual-sim.

Pozatym, oni już się do tej usługi nieprzyznają bo nie ma żadnego info o niej na ich stronie WWW ani w aplikacji BOK'owskiej.

Obrazek

#247948  autor: darnok
 27 sty 2008, 15:00
D@rio pisze:to nic nie da... ponieważ oni mają inną wizję usługi PlusTurbo. W ich wersji jest to tak iż jest to połączenie karty sim klienta korporacyjnego (biznesowego) z numerem klienta indywidualnego (abonamentowego). sieci Plus. Innej kombinacji nie ma dozwolonej. Pozatym zamówienie na PlusTurbo musi złożyć klient biznesowy. Więc IMHO dual-sim dalej jest lepszy i praktyczniejszy niż PlusTurbo SIM za którą trzeba zapłacić drożej niż zwykły dual-sim.
DUAL-SIM nie jest lepszy ani troche. Roznica miedzy nim a PlusTURBO to niebo i ziemia.

PlusTurbo korzysta z uslugi sieciowej o nazwie ALS (alternate line service). I to jest prawdziwa funkcjonalnosc 2 numerow na karcie.
Karta ma 1 numer IMSI ale 2 numery MSISDN. Czyli masz oba numery na raz "zalogowane". Nie musisz sie przelaczac czy przelogowywac. Jak ktos dzwoni to widzisz czy na linie nr 1 czy nr 2. Jak ty chcesz zadzwonic to guzikiem przelaczasz sie miedzy liniami i z danej linii dzwonisz.
Podczas aktywnego polaczenie z pierwszej linii nie ma problemu zeby zrobic multiparty z numerem dzwoniacym na druga, dziala polaczenie oczekujace i inne ficzery.
Nie powiesz mi chyba teraz ze dualsim jest "lepszy"?

#248010  autor: D@rio
 27 sty 2008, 20:11
darnok pisze:DUAL-SIM nie jest lepszy ani troche. Roznica miedzy nim a PlusTURBO to niebo i ziemia.

PlusTurbo korzysta z uslugi sieciowej o nazwie ALS (alternate line service). I to jest prawdziwa funkcjonalnosc 2 numerow na karcie.
Karta ma 1 numer IMSI ale 2 numery MSISDN. Czyli masz oba numery na raz "zalogowane". Nie musisz sie przelaczac czy przelogowywac. Jak ktos dzwoni to widzisz czy na linie nr 1 czy nr 2. Jak ty chcesz zadzwonic to guzikiem przelaczasz sie miedzy liniami i z danej linii dzwonisz.
Podczas aktywnego polaczenie z pierwszej linii nie ma problemu zeby zrobic multiparty z numerem dzwoniacym na druga, dziala polaczenie oczekujace i inne ficzery.
Nie powiesz mi chyba teraz ze dualsim jest "lepszy"?
jest lepszy pod tym względem że możesz sobie włożyć prawdziwy mix różnych sieci (np. Plusa i Erę, Orange i PLAYa i tak dalej) natomiast w PlusTurbo musisz dyspozycję złożyć jako klient biznesowy i jako drugi numer będzie to numer usługi indywidualnej w sieci Plus. Ot taki minus tej całej sprawy...

Obrazek

#248059  autor: piti110
 27 sty 2008, 23:28
W Orange taka usługa jest oferowana dla klientów tylko i wyłącznie biznesowych powyżej kilkunastu aktywnych kart sim. Usługa oferowana jest na życzenie i odpowiednio płatna...

Pozdrawiam ;)

jeżeli pomogłem, kliknij na "pomógł" pod moim postem. piti110 pozdrawia.......

#293226  autor: marcio123
 18 paź 2008, 10:37
Witam,

Czy może coś się pozmieniało w sprawie tych duplikatów kart sim w orange ?
Mam iphone i modem hsdpa - przekładanie kart jest co najmniej uciążliwe :(
Jestem klientem biznesowym

Przychodnia Zdrowie S.C. Kaczyce

#294355  autor: bledos
 25 paź 2008, 10:37
darnok, mylisz się niestety... Nie są oba numery zalogowane w sieci...

Komunikat prasowy: http://www.biuroprasowe.plus.pl/komunikat.php?id=140
Kod: Zaznacz cały
Istnieje także możliwość odebrania rozmowy przychodzącej na drugą nieaktywną subskrypcję. W tym celu należy odpowiednio skonfigurować przekazywanie połączeń. Opłata za przekazanie połączenia z nieaktywnej subskrypcji jest zgodna z obowiązującym cennikiem usług Plus GSM. Jednakże aby zrekompensować tę niedogodność dla osób korzystających z prywatnego numeru na karcie Plus Turbo zostały wprowadzone nowe taryfy zawierające zwiększony pakiet bezpłatnych minut wliczonych w cenę abonamentu. 
Fizycznie wygląda to tak, że jednak trzeba się przelogować w menu, alebo ponownie uruchomić tel.

Co do dwóch kart i jednej subskrybcji to jestem chyba tym nielicznym, który może czymś takim się "pochwalić". Dawno temu, mają tel w Erze wymieniłem kartę na Tandem, dziś jedna leży nieuzywana... Tak na wszelki wypadek... Jako klient TakTaka nie dostałbym takiej karty, ale po zakończeniu lojalki nie zabierają przecież starej SIM ;)