paszczor pisze:Ja natomiast dostrzeglem w Luboniu kolo Poznania, ze za czasow idei 1800 byly na terenie miasta 4 stacje, nastepnie zdualizowano je a obecnie tylko 1 ma 1800/900, zliwidowano 1 1800 a pozostale dualne przeksztalcono na 900. tyle z moich niefachowych obserwacji, nie wiem od strony technicznej jak to zrobiono, natomiast wygladalo na to ze siec rezygnuje z zasiegu w pasmie 1800, byc moze dlatego zeby pokryc wiekszy obszar wylacznie zasiegiem 900. Nie mam mozliwosci sprawdzenia czy jest tam zasieg umts, mapy na stronie orange wskazuja ze jest.
Gdzieś na tym forum czytałem że Orange jeszcze przed Plusem wprowadziło common BCCH w Poznaniu.
prezeswk pisze:
To nie jest do konca tak. 1800 dalej jest, tylko nie jest używane do "rozsiewania". To sie nazywa bodajże "Common BCCH". Innymi słowy kanały rozsiewacze to 900, w trakcie rozmowy jeśli są warunki rozmowa jest handoverowana na sektor z 1800. Podobnie dzieje sie w Plusie, co do Ery nie wiem.
Pozdr. PWK
Dokładnie tak jest w Plusie na większości stacji bazowych w dużych miastach. Nie mam pojęcia od czego zależy to czy stosują common BCCH czy rozsiewają GSM 1800, nie mniej jednak zastosowanie common BCCH daje możliwość prowadzenia jednej rozmowy więcej z danego kanału, czyli zamiast 7 (przy jednym TRX-ie) może być 8, bo jedna szczelina czasowa nie jest wykorzystywana do rozsiewania.
Wracając do sytuacji u mnie. Analizowałem to dokładnie jeszcze raz i zauważyłem, że nie opisałem całej sytuacji wystarczająco dokładnie. "Zniknięcie" GSM 1800 pojawiło się również na stacjach bazowych które przedtem od ponad roku miały GSM 1800 i GSM 900. Tak jest na wszystkich stacjach bazowych w Świnoujściu, gdzie spędzałem sylwestra. Rok temu na 100% były tam rozsiewane kanały GSM 1800. Warto również odnotować, że sieć Orange tam w ogóle nie była przeciążona o północy, co może świadczyć jednak o zastosowaniu common BCCH. Przez rok zmienili tam również radiolinie na nowe. Nie wiem czy to, że stacja ma common BCCH zależy od BSC czy od samego BTS-a (czy można to zastosować na starym BTS-ie z nowym BSC), ale wymiana radiolinii świadczy o tym że chyba postawili nowe BSC i przygotowują sieć pod UMTS. GSM 1800 nie było obecnie również rozsiewane z BTS-a Orange na dachu urzędu miasta w Świnoujściu, a jest tam bardzo stary komplet anten podobny do tego:
http://bts-gsm.eu/zdjecia/dolnoslaskie/ ... ickiewicza co może świadczyć o tym że to tylko kwestia BSC. GSM 1800 nie jest widoczne również na tej:
http://bts-gsm.eu/zdjecia/zachodniopomo ... d/majdanek stacji bazowej (przedtem było).
Czytałem na tym forum, że przy common BCCH rozsiewanym na GSM 900 przełącza automatycznie na GSM 1800 jeśli jest tylko wolne, aby GSM 900 nadal pozostało wolne, ale tego właśnie nie zaobserwowałem. Przełącza mnie tylko na innego BTS-a który normalnie rozsiewa GSM 1800 (nawet jak sygnał GSM 900 jest większy, ale to akurat normalne w Orange). Rozważam też możliwość, że mój telefon (siemens S55) nie pokazuje przełączenia na niewidoczne GSM 1800 w trakcie rozmowy, ale żeby to sprawdzić musiał bym dorwać inny telefon z netmonitorem.