• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #221722  autor: user_delete9
 18 wrz 2007, 14:28
Nosze sie z zamiarem przeniesienia numeru do ery domowej/firmowej. W tym poscie pomijam wszelkie kwestie w stylu "czy to sie oplaca" interesuja mnie doswiadczenia innych uzytkownikow ktorzy juz maja ere domowa.

Jak wyglada kwestia zasiegu?

- operator podaje min 500 metrow (czyli informacje ktora niewiele mowi jak ta siec dziala), a ja chcialbym wiedziec czy operator przypodzadkowuje tylko 1 stacje z ktorej telefon moze wykonywac polaczenia czy tez telefon jest "w centrum" otoczony kilkoma stacjami bazowymi

Prosilbym rowniez o opinie uzytkownikow ktorzy mieli okazje korzystac z tej uslugi.

Z gory dziekuje

#221731  autor: przemek910
 18 wrz 2007, 15:42
Po prostu masz wyznaczony obszar, na którym możesz używać Erę Domową, i tyle. A Twoje położenie (tj. słuchawki), domyślam się, żę jest ustalane na zasadzie usługi Radar w Erze.
paszczor pisze:Prosilbym rowniez o opinie uzytkownikow ktorzy mieli okazje korzystac z tej uslugi.
Nie jest to złe... Wygodne nawet, tylko nie można dzownic na 0-800 ;)

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#221793  autor: D@rio
 18 wrz 2007, 20:11
paszczor pisze: operator podaje min 500 metrow (czyli informacje ktora niewiele mowi jak ta siec dziala), a ja chcialbym wiedziec czy operator przypodzadkowuje tylko 1 stacje z ktorej telefon moze wykonywac polaczenia czy tez telefon jest "w centrum" otoczony kilkoma stacjami bazowymi
kilkoma. Jest to obszar wszystkich dostępnych stacji w promieniu ~500m. od Twojego miejsca zamieszkania.

Obrazek

#221920  autor: yagi
 19 wrz 2007, 16:37
Z tego co ludzie mowili ktorzy wzieli ta usluge to w Tarnowie mozna bylo hasac z Era Domowa prawie po calym miescie :) A tutaj juz odleglosci to kilometry...

#221930  autor: Szalony
 19 wrz 2007, 17:06
Niestety u mnie w Aleksandrowie Łódzkim(część południowa i południowo zachodnia) nie mam możliwości tak naprawdę korzystania z Ery domowej :/ Po pierwsze dlatego że wewnątrz budynków nie ma zasięgu a jak jest to bardzo słaby , po drugie w promieniu 500m od mego domu jak i w domu - telefon loguje mi się do ponad 10bts w 3 różnych Lac :-) Takie rzeczy to tylko w Erze chciałoby się napisać - jakby jakimś cudem technicy by te 10bts mi przypisali do domowej to bym miał zasięg domowej w kole o średnicy uwaga 30km !!! Tak to jest jak Era ma braki w zasięgu - i tak naprawdę Era domowa będzie dobrze działać jak użytkownik ma w swojej okolicy dobry sygnał Ery wewnątrz budynków.

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

re

#222045  autor: provocatorka
 20 wrz 2007, 02:18
Posiadam w domu od kwietnia Erę Domową z przeniesionym numerem z TP.

Telefon funkcjonuje całkowicie prawidłowo. Mam ofertę dla abonenta Ery, bez telefonu (sim jest w 6310i która była w domu) - płacę zatem 20zł i mam 60min (+20zł za komórkę ale to pomijam bo można mieć też i samą Erę Domową 5zł droższą).

Możesz przenieść numer z TP (sam, bądź Era to załatwi), jeśli nie to nadadzą Ci nowy numer w danej strefie numeracyjnej. Koszt przeniesienia z TP to 50zł ;)

Jak w komórce zwykłej po aktywacji, kodem wyłączyłam pocztę głosową bo wolę aby dzwonił do skutku niż kogoś łapał. Bezpłatny biling zamówiłam mailem do BOK'u i przychodzi taki sam jak na komórkę (oczywiście na innej kartce).

Faktycznie również ciekawiło mnie jak w praktyce będzie wyglądało to 500 metrów ;)
Sprawa ma się następująco. Podpisując umowę deklarujesz w jakim mieście i na jakiej ulicy będziesz używać tego telefonu Era Domowa. Potem w domu już samemu go aktywujesz (pod 602900). Od tego momentu już działa i nic Cię nie obchodzi. Faktycznie jak to w Erze w róznych częściach domu/pokoju pojawiają się informacje o różnych stacjach bazowych. Co najciekawsze nie jest to w żaden sposób odczuwalne. W pokoju przy oknie, na balkonie czy w łazience, w wannie telefon działa prawidłowo.

Nie widzę żadnych wad tego rozwiązania oprócz ładowania telefonu raz na tydzień :mrgreen:

Sama polecam ofertę Ery Domowej i u mnie w rodzinie oraz wśród znajomych już wiele osób ma telefon stacjonarny z Ery choć zwykle wszyscy na początku robią oczy - jak to możliwe mieć telefon za 20zł :shock:

Polecę ja zatem i Tobie paszczor i Tobie też Szalony :!:

Pozdrawiam :smt006

#222049  autor: user_delete9
 20 wrz 2007, 07:08
Dziekuje za pomoc! Dokladnie o to mi chodzilo. Mialem nadzieje ze zjawi sie ktos jednak kto ma netmonitor ale biorac pod uwage informacje z cell info mozna zatem dojsc do wniosku ze siec przypisuje sluchawke do wszystkich stacji wogol ktore mieszcza sie w zasiegu 500 metrow od miejsca zamieszkania zadeklarowanego przy podpisywaniu umowy.

A jak telefon reaguje gdy wyjdzie sie z tego zasiegu?

W regulaminie jest napisane ze numer stacjonarny jest przypisany do komorkowego, oraz ze mozna zawiesic swiadczenie uslug "komorkowych" na czas trwania umowy i podpisac sama umowe na nr stacjonarny. Czy to znaczy ze w jednej sluchawce na karcie sim mozna miec oba numery?

Dla tych ktorzy nie wiedza w erze firmowej przy przeniesieniu nr od innego operatora aktywacja kosztuje 1 zl i pierwsze 2 miesiace tez sa po 1 zl!

Ja sie staram namowic mame wiec stad pojawiaja sie te moje pytania bo potem jak cos nie bedzie dzialalo jak nalezy to ja bede wszystkiemu winien...

#222136  autor: yagi
 20 wrz 2007, 15:30
paszczor pisze:W regulaminie jest napisane ze numer stacjonarny jest przypisany do komorkowego, oraz ze mozna zawiesic swiadczenie uslug "komorkowych" na czas trwania umowy i podpisac sama umowe na nr stacjonarny. Czy to znaczy ze w jednej sluchawce na karcie sim mozna miec oba numery?
W praktyce to wyglada tak ze podpisujesz umowe na komorke za ktora nic nie placisz ale karte SIM/numer masz nieaktywne - mozesz je aktywowac.
I do tego kontraktu jest dopisana usluga konwergentna czyli Era Domowa...

Jak masz juz umowe w Erze to dopisuja do istniejacej a jak nie to tworza kontrakt zawieszony za ktory nic nie placisz...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

re

#222203  autor: provocatorka
 20 wrz 2007, 23:34
Tak jest, nie musisz posiadać koniecznie telefonu komórkowego na abonament w Erze (pre-paid, mix nie liczą się) aby mieć Erę Domową/Firmową. Jednak w takim przypadku będzie to kwota wyższa za abonament czyli odpowiednio (Era Domowa) nie 20zł a 25zł(bez telefonu), nie 25zł a 30zł(z telefonem).
Tam umowa na telefon stacjonarny jest powiązana z telefonem komórkowym dlatego jeśli masz takowy razem przychodzą rachunki, razem naliczane są punkty Profit, wreszcie co istotne - nie można rozwiązać umowy na telefon komórkowy (ten przypisany do numeru stacjonarnego) do końca umowy na tą Erę Domową/Firmową. Tak to już u nich jest w systemie...

Co do tej promocji to również tak miałam w domu, a mam w końcu Erę Domową, a nie Firmową. Aktywacja kosztowała 1zł i przez dwa pierwsze okresy rozliczeniowe abonament również wynosił 1zł :!:
Tutaj jest news - http://www.telix.pl/artykul/nowa-promoc ... 17754.html - dotyczący tej promocji (swoją drogą z tym wydrukiem dla pewności byliśmy w salonie ;) )

Nie wiem prawdę mówiąc jak się zachowa ten telefon poza tą strefą domową, nigdy nie zabierałam go gdzieś dalej (w sensie do innej miejscowości). W każdym razie w pobliżu miejsca zamieszkania można spokojnie go zabierać go ze sobą do sklepu, garażu czy idąc do kiosku.

To chyba na tyle :-D