• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #219210  autor: tesla
 05 wrz 2007, 23:08
Od stycznia 2008 roku PTK Centertel zaczyna stopniowo rezygnować z realizowania transmisji do stacji bazowych za pomocą linii radiowych. Technologia PDH będzie wyparta przez AMS. Transmisja będzie opierała się na światłowodach TP S.A.

Kolejna nowość która nas czeka to SWAP infrastruktury 3G z Nortela na Huawei
Należy się spodziewać że styczeń 2008 upłynie pod znakiem testów sprzętu tego producenta.

#219300  autor: D@rio
 06 wrz 2007, 15:08
TimeSlot pisze:Kolejna nowość która nas czeka to SWAP infrastruktury 3G z Nortela na Huawei
nie wiem co ich tak wzięło na te Huawei. Czyżby dlatego że jest tani...?

Obrazek

#219351  autor: krzykos
 06 wrz 2007, 18:05
Na dzień dzisiejszy to jest tak, że Orange w miastach wyrzuca radiolinie i zakłada AMS-y, ale nie są wcale takie niezawodne...... ;-)
Co doSWAPU z Noki na Huawei - to na dzisiaj w Poznaniu nie ma już żadnego Node B Noki, wszystko chodzi już na Huawei, natomiast za jakieś 3 tygodnie będzie juz tak samo we Wrocławiu.

D@rio tak poszło tu o cenę i druga kwestia, aby nie być uzależnionym od jednego dostawcy - czyli Nokii:P
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 18:06 przez krzykos, łącznie zmieniany 1 raz.

#219353  autor: D@rio
 06 wrz 2007, 18:07
krzykos pisze:D@rio tak poszło tu o cenę i druga kwestia, aby nie być uzależnionym od jednego dostawcy - czyli Nokii:P
no w Centku jest Nokia i Nortel. Pozatym, Nokia wcale nie jest taka zła...

a jak się przedstawia niezawodność tego Huawei?

Obrazek

#219354  autor: krzykos
 06 wrz 2007, 18:08
Dodam,że w Poznaniu 3G było na Nokii, a we Wrocławiu na Nortelu, teraz będzie wszytsko na Huawei.

#219355  autor: D@rio
 06 wrz 2007, 18:09
krzykos pisze:Dodam,że w Poznaniu 3G było na Nokii, a we Wrocławiu na Nortelu, teraz będzie wszytsko na Huawei.
a powiedz mi, wg. Twojego doświadczenia który dostawca jest lepszy? Jakie są plusy i minusy tych producentów?
krzykos pisze:Na dzień dzisiejszy to jest tak, że Orange w miastach wyrzuca radiolinie i zakłada AMS-y, ale nie są wcale takie niezawodne......
a jakichś więcej szczegołów można prosić, dot. tej "niezawodności" ? ;)

Obrazek

#219356  autor: krzykos
 06 wrz 2007, 18:11
D@rio pisze:
krzykos pisze:D@rio tak poszło tu o cenę i druga kwestia, aby nie być uzależnionym od jednego dostawcy - czyli Nokii:P
no w Centku jest Nokia i Nortel. Pozatym, Nokia wcale nie jest taka zła...

a jak się przedstawia niezawodność tego Huawei?
Mijamy się z postami, co do Nokii - powiem tylko, że po ostatnich update softu na stacjach bazowych - dzieje się taki galimatias i wysyp usterek, że szok......

CO do Huawei - narazie działa to stabilniej, ale jest to jeszcze za krotki okres - zeby wiedziec czy bedzie lepiej:) wszyscy czekaja do zimy - i wtedy zobaczymy co sie bedzie dzialo...

D@rio znów się minelismy:)

co do AMS-ów - powiem, że np. ostatnie usterki to takie, że po zaniku zasilania traca swoją konfigurację i pada stacja, trzeba wszystko wgrywać od nowa i konfigurowac....

Po ostatnich burzach nie było tak wesolo.......
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 18:13 przez krzykos, łącznie zmieniany 1 raz.

#219357  autor: D@rio
 06 wrz 2007, 18:13
krzykos pisze:wszyscy czekaja do zimy
czyżby spadek temperatur był taki "niebezpieczny" dla nodeB?

Obrazek

#219358  autor: krzykos
 06 wrz 2007, 18:15
D@rio pisze:
krzykos pisze:wszyscy czekaja do zimy
czyżby spadek temperatur był taki "niebezpieczny" dla nodeB?
Nie wiem czy widziales jak wyglada Outdoor Huawei dla Orange..... jest inny niż dla Playa.....a dodatkowo ma podlaczenie światłowodu w taki spospob, że sa obawy czy to wszystko dobrze wytrzyma zime.......nie moge zdradzic szczegołów :roll:

#219359  autor: D@rio
 06 wrz 2007, 18:19
krzykos pisze:Nie wiem czy widziales jak wyglada Outdoor Huawei dla Orange..... jest inny niż dla Playa.....
w Lublinie nie ma ani PLAYa ani Orange (praktycznie...) więć niestety, nie widziałem.

to dla PLAYa jest gorszy czy lepszy niż dla Orange?

P.S
A może odpowiesz mi na pytanie z AMS'em?

Obrazek

#219361  autor: krzykos
 06 wrz 2007, 18:28
D@rio pisze:
krzykos pisze:Nie wiem czy widziales jak wyglada Outdoor Huawei dla Orange..... jest inny niż dla Playa.....
w Lublinie nie ma ani PLAYa ani Orange (praktycznie...) więć niestety, nie widziałem.

to dla PLAYa jest gorszy czy lepszy niż dla Orange?

P.S
A może odpowiesz mi na pytanie z AMS'em?
Co do AMS-a - odpowiedzialem troche wczesniej w poscie, co do Outdoora - to ten dla Playa wydaje sie być "mocniejszy".... jest bardziej zblizony do nowego RBS-a Ericssona - takiego jakiego używa ERA.....

co do wyglądu jak będę miał czas - to może porobię zdjęcia na Site i wtedy jakoś Ci podeślę :)) ale wtedy tylko na PRIV:)

#219365  autor: tesla
 06 wrz 2007, 18:36
krzykos pisze:poszło tu o cenę i druga kwestia, aby nie być uzależnionym od jednego dostawcy - czyli Nokii
poza tym Huawei do każdego nodeB dorzuca małego chińczyka :-D
D@rio pisze:a jak się przedstawia niezawodność tego Huawei?
a nie zapytasz o niezawodność Nortela? :twisted:
D@rio pisze:czyżby spadek temperatur był taki "niebezpieczny" dla nodeB?
najbardziej niebezpiecznym dla AMS jest jego operator czyli TP :wink:

krzykos pisze:a dodatkowo ma podlaczenie światłowodu w taki spospob, że sa obawy czy to wszystko dobrze wytrzyma zime
nie rozumiem, piszesz o AMS umieszczonym w nodeB? Nie widziałem jeszcze nodeB z linią transmisją wewnątrz. AMS na stacja outdoorowych mają oddzielne szafy.

PS
Zreflektowałem się że pewnie rozmawiamy o innym operatorze :wink:

#219379  autor: krzykos
 06 wrz 2007, 18:53
Nie zrozumielismy się......
AMS nie jest umieszczony w Node B, tylko jest w osobnej szafie i zastepuje sposob dostepu transkisji dla calego Site..... zgadzam sie, ze z TP tez sa przeboje....:)

co do dorzucania "malego chinczyka" to glownie jest to element sieciowy - czyli jakis switch, catalist itd... oraz swoj zasilacz - silownia;

#219384  autor: D@rio
 06 wrz 2007, 19:07
TimeSlot pisze:a nie zapytasz o niezawodność Nortela?
pytam. W tej chwili :D Więc jak jest...?

Obrazek

#219387  autor: krzykos
 06 wrz 2007, 19:10
Na tym sprzecie nie mialem okazji pracowac, ale z opini moich Kolegów w utrzymaniu - cytuje - jest ten sprzet lepszy i stabilnijszy od Nokii - co do Huawei nie wypowiedza sie bo go nie mieli jeszcze..

Moze wypowie sie na ten temat nasz Kolega TimeSlot ?

#219394  autor: tesla
 06 wrz 2007, 19:19
D@rio pisze:pytam. W tej chwili :D Więc jak jest...?
w sumie śliski temat :-D trzeba by pracować w utrzymanie 3 operatorów żeby wyrobić sobie wiarygodne zdanie. Porównując Ericssona z Nortelem, to dla bazowców ten pierwszy był o NIEBO lepszy. Natomiast od strony OMC-R stwarzał wielkie problemy, przynajmniej co niektórym 8)

Nortel, od strony OMC-R nie wypowiem się. Od strony bazowców, no cóż, jeżeli pojedynczy element który trzeba wtachać na dach, potrafi ważyć 20kg... Co jeszcze, był flek i BTSy Nortela zamarzały na potęgę. Farelki były na wyposażeniu każdej ekipy serwisowej :P Na tym polu wygrywał Erissson który był wyposażony w klasyczną klimatyzację a nie tylko wiatraki. Oj mógłbym o tym cały wieczór :mrgreen:

Ale odbiegamy od tematu jakim był zmierzch ery linii radiowych.
Pomyślcie o ile większą transmisję można puścić do stacji przez taki światłowód, szok w porównaniu z obecnymi 4e1 które królują na pojedynczych site`ach.

#219396  autor: krzykos
 06 wrz 2007, 19:22
No jesli pogadasz ze bazowcami z ERY to oni Ci powiedza ze nie chca nikogo poza Ericssonem:) wiem, ze to temat rzeka.... tez moge cały wieczor gadac:))) chyba pozostanie tylko spotkanie na pifffie - ale to juz maly OT sie robi:))

#219399  autor: Animatter
 06 wrz 2007, 19:32
Proszę o więcej bo lubie czytać, że tak powiem, wypociny Starszych Kolegów jeśli o takie tematy chodzi;)

#219414  autor: Mixiorek
 06 wrz 2007, 20:10
krzykos pisze:Mijamy się z postami, co do Nokii - powiem tylko, że po ostatnich update softu na stacjach bazowych - dzieje się taki galimatias i wysyp usterek, że szok......
Od około miesiąca obsługujący mnie w domu (Warszawa-Ursynów) nodeB zaczął wariować. Popołudniami ciągle wyługowuje się z 3G i przechodzi na DCS i tak kilka razy w ciągu wieczoru. O zrywaniu połączeń przy handoverze 3G<=>DCS nie wspomnę... a to wszystko dzieje się w Orange.
Może ma to związek z aktualizacją btsa?

[ Dodano: 2007-09-06, 20:13 ]
TimeSlot pisze:Pomyślcie o ile większą transmisję można puścić do stacji przez taki światłowód, szok w porównaniu z obecnymi 4e1 które królują na pojedynczych site`ach.
A można coś na więcej na ten temat? ;) Czy przez to orange ma problemy z prędkością EDGE? Przytykają się radyjka?