• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #179828  autor: elrond
 03 maja 2007, 19:35
To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich. Od pewnego czasu odwiedzam je i widze że jest tu sporo ekspertów więc pomyślałem że ktoś rozwieje kilka moich niejasności.
W tej sprawie był już chyba kiedyś wątek ale nie zostało to wyjanione.

Chodzi mi głównie o budowe systemu UMTS. Była mowa o pikokomórkach, mikro, makro… a jak to jest w praktyce? Stosuje się to? I jak jest z owym „zasięgiem globalnym”? Na schematach umts’u w Internecie można znaleźć info że takie coś jest, ale wtedy wyglądałoby na to że umts ma zasięg jak np. Thuraya :/
I jeszcze jedna sprawa dotycząca komunikowania się stacji bazowych miedzy sobą. Jak jest ciągłość-ok.- jest połączenie. A co jeśli stoi sobie na słabo zaludnionym terenie jeden bts? Nadaje do satelity?

Wiem że moje pytania mogą dla niektórych być laickie czy wręcz głupie, ale te spawy zawsze mnie ciekawiły. Licze że ktoś w będący w temacie wyjaśni to.

#179830  autor: D@rio
 03 maja 2007, 19:38
elrond pisze:Chodzi mi głównie o budowe systemu UMTS. Była mowa o pikokomórkach, mikro, makro… a jak to jest w praktyce? Stosuje się to?
oczywiście.
elrond pisze:I jak jest z owym „zasięgiem globalnym”?
tu chodzi o zasięg satelitarny.
elrond pisze: Na schematach umts’u w Internecie można znaleźć info że takie coś jest, ale wtedy wyglądałoby na to że umts ma zasięg jak np. Thuraya :/
bo Thuraya to właśnie operator satelitarny.
elrond pisze:A co jeśli stoi sobie na słabo zaludnionym terenie jeden bts? Nadaje do satelity?
ma odpowiednio zastosowaną radiolinią. A o radioliniach pisałem już nie raz, skorzystaj z opcji szukaj. Radiolinii jest parę rodzajów, mają różną częstotliwość pracy etc.

Obrazek

#179836  autor: elrond
 03 maja 2007, 19:44
tu chodzi o zasięg satelitarny.
Dzięki za szybką odpowiedź. No ale przeciez telefony UMTS mają nieiwiele wspólnego z telefonią satelitarną. Taki telefon "naziemny" raczej nie skomunikuje sie z satelitą. Tak ja to rozumie. No chyba że to kolejna zwiłość której nie pojmuje.

#179869  autor: D@rio
 03 maja 2007, 20:51
elrond pisze:No ale przeciez telefony UMTS mają nieiwiele wspólnego z telefonią satelitarną.
teoretycznie tylko ;)

W zamierzeniu natomiast bardzo wiele, ponieważ nawet Motorola robiła prototypowe telefony obsługujące zarówno UMTS jak i zasięg satelitarny. W zamierzeniu standard UMTS to właśnie tzw. zasięg globalny...
elrond pisze: Taki telefon "naziemny" raczej nie skomunikuje sie z satelitą.
jeśli ma antenę do tego przystosowaną, odpowiedni moduł to nie ma problemu. Przecież to tak jak obsługa systemu GSM i jednocześnie obsługa systemu UMTS. Wszystko się da zaimpletować...

Obrazek

#179938  autor: elrond
 03 maja 2007, 22:43
Wielkie dzięki D@rio za odpowiedź :-)

Póki co mam nieodparte wrażenie że między UMTS'em a "Polskim UMTS'em" jest wielka przepaść. Z reszta nawet w sieciach zagranicznych ten system raczej nie działa dokładnie tak jak w założeniach powinien. Na telefony o których mówisz, a przede wszystkim na postęp w rozbudowie sieci na pewno jeszcze troche poczekamy. Póki co zostaje stary poczciwy GSM, którego zasięg, o dziwo, mam :smt004

#179940  autor: D@rio
 03 maja 2007, 22:53
elrond pisze:Póki co mam nieodparte wrażenie że między UMTS'em a "Polskim UMTS'em" jest wielka przepaść.
nie, przepaść nie jest tak duża. Przecież u Nas UMTS już ewoluje. Mamy HSDPA które osiągnęło już poziom 1,8mbit/s. PTK Centertel się wychylił i pilatożowo oferuje 3,4mbit/s . Więc, rozwijamy się. Jedyne czego nie osiągneliśmy poza zachodną Europą w sieci UMTS to standard HSUPA (high speed up-link). Jednak, myślę że to tylko kwestia czasu...
elrond pisze: Z reszta nawet w sieciach zagranicznych ten system raczej nie działa dokładnie tak jak w założeniach powinien.
a konkretnie co masz na myśli?

Bo ja, póki co to jedynie widzę znaczną różnicę pomiędzy polskim UMTS'em a zachodnim to, taka iż zasięg w tym drugim jest znacznie ale to znacznie większy (chodzi tu o liczbe uruchomionych nodeB) . U Nas generalnie cały czas UMTS to "luksus dla burżuacji z miast" ... ;-)
elrond pisze: Póki co zostaje stary poczciwy GSM, którego zasięg, o dziwo, mam
zgadza się. Dla większości user'ów typu "NON DATA" standard GSM jest wystarczający i w pełni zaspokaja ich potrzeby.

Obrazek

#180103  autor: elrond
 04 maja 2007, 16:38
a konkretnie co masz na myśli?
Racja, zasięg to zachód ma dobry, z moich informacji wynika że taki Wi-Fi potrafią mieć w całych mistach (np. USA). Jeśli chodzi o UMTS - na pewno jest lepszy niż u nas, no ale nadal uczepiając sie chociażby tego zasięgu globalnego i pierwotnych założeń, nie wszystko jest tak jak być powinno :?
Dla większości user'ów typu "NON DATA" standard GSM jest wystarczający i w pełni zaspokaja ich potrzeby.
I tu sie musze w 100% zgodzić. Będąc parokrotnie w dużych mistach (z UMTS'em) dało sie zauważyć dziesiątki czy nawet setki ludzi rozmawiających przez telefon. Ale ani jednej bawiącej się w wideorozmowy. GSM jest na tyle zakorzeniony i względnie mniej wadliwy niż UMTS że dla wielu- pozostaje wygodniejszym. Z resztą, do takich właśnie usług jak wideorozmowy trzeba mieć ludzi w książce telefonicznej mieszkających w dużuch mistach i mających odpowiednie słuchawki. W mojej- takich osób brak, więc jeśli chodzi o mnie- UMTS mógłby służyć tylko i wyłącznie do Internetu. A HSDPA w Orange z 3,6 M/bit- musze przyznać że sie postarali

#180204  autor: D@rio
 04 maja 2007, 22:29
elrond pisze: tu sie musze w 100% zgodzić. Będąc parokrotnie w dużych mistach (z UMTS'em) dało sie zauważyć dziesiątki czy nawet setki ludzi rozmawiających przez telefon. Ale ani jednej bawiącej się w wideorozmowy.
tyle że rozmowę głosową można prowadzić także w sieci UMTS.
Generalnie teraz jeśli chodzi o klientów sieci 3G i terminale 3G to mamy tendencję wzrostową...
elrond pisze: Ale ani jednej bawiącej się w wideorozmowy. GSM jest na tyle zakorzeniony i względnie mniej wadliwy niż UMTS że dla wielu- pozostaje wygodniejszym.
każda technologia ma swoje wady i zalety więc tak tego nie rozgraniczajmy. Generalnie GSM jest tańszy i prostszy.
elrond pisze: A HSDPA w Orange z 3,6 M/bit- musze przyznać że sie postarali
pewnie za jakieś 2 lata zewoulują do 7,2 mbit/s .

Obrazek

#181413  autor: dechomenon
 08 maja 2007, 21:08
a przecież wszystko idzie po jednym światłowodzie..do węzła i potem tam rozsyłany jest sygnał...no nie ?

#181416  autor: D@rio
 08 maja 2007, 21:12
dechomenon pisze:a przecież wszystko idzie po jednym światłowodzie..do węzła i potem tam rozsyłany jest sygnał...no nie ?
tak to bardziej w sieci PSTN .

Obrazek

#181711  autor: dechomenon
 09 maja 2007, 19:43
Dario a rozwiń skrót PSTN i co to znaczy ?

#181721  autor: krzykos
 09 maja 2007, 19:53
Kolegodechomenon
proszę bardzo:

PSTN (ang. Public Switched Telephone Network) - publiczna komutowana sieć telefoniczna. Początkowo bazująca na technologiach analogowych, obecnie sieć zrealizowana prawie w całości w oparciu o technologie cyfrowe. Usługi PSTN obejmują usługi zarówno analogowe usługi POTS (akronim od Plain Old Telephone Service), jak i cyfrowe ISDN.

Sieć PSTN jest regulowana standardami opracowywanymi przez ITU-T. Adresacja sieci PSTN, określana powszechnie jako numeracja telefoniczna, zdefiniowana została w zaleceniach E.163/E.164.

#196476  autor: jahu
 26 cze 2007, 17:10
A ja troche lamersko - jak to jest ze stacjami nodeB - czy beda z nimi wspolpracowac stare telefony - czyt GSM 2G ?

#196603  autor: D@rio
 26 cze 2007, 22:48
jahu pisze:A ja troche lamersko - jak to jest ze stacjami nodeB - czy beda z nimi wspolpracowac stare telefony - czyt GSM 2G ?
nie. 2G to BTS. 3G to nodeB

Obrazek

#196618  autor: jahu
 26 cze 2007, 23:55
chodzi mi tylko czy z nodeB antyczny telefon odmowi mi wspolpracy...

#196619  autor: D@rio
 26 cze 2007, 23:56
jahu pisze:chodzi mi tylko czy z nodeB antyczny telefon odmowi mi wspolpracy...
tak

Obrazek

#196704  autor: jahu
 27 cze 2007, 13:37
D@rio pisze:
jahu pisze:chodzi mi tylko czy z nodeB antyczny telefon odmowi mi wspolpracy...
tak
Dla pelnej jansosci stawiane stacje nodeB nie sa zgodne wstecz ze standardem btsow dla gsm