lukastel pisze:Też mogę stwierdzić, że Era traci swoją jakość.
Wszyscy trzej traca na jakosci. Spectrum radiowe nie jest nieskonczone. Koncza sie (z jednej strony) zasoby BTSow (szerzej BSC i calej sieci strukturalnej opow), a z drugiej koncza sie tez mozliwosci dostawiania nowych TRXow do istniejacych BTSow- bo widmo jest zajete - np poprzez interferencje z innych stacji polozonych zbyt blisko. Rosnie ilosc telefonow, dluzej gadamy, do tego dochodza MMSy, transmisja danych (niezadko jako glowny dostep do netu) - znam takich, ktorzy ciagna ile wlezie (tzn do limitu) na IPlusie.
Szalony, twoje zmagania z Era przypominaja mi moje zmagania z Orange (tyle, ze ja nie uzewnetrzniam swoich pretensji na forach). Mimo, ze wszelkie uwagi techniczne jakie kierowalem co do dzialania pewnej stacji na pewnym osiedlu na Ratajach w Poznaniu w zasadzie szly do kosza, bo Centertel pisal, ze nie planuja rozbudowy, ze mam sobie gadac w oknie nie chodzac po mieszkaniu, a spadek sygnalu jest spowodowany ociepleniem budynku, to jednak rozbudowali tą stacje o 3G, wymienili anteny od 2G - tyle, ze wiazke z sektora mnie obslugujacego skierowali na pobliski lasek. Sygnal pogorszyl sie, oczywiscie kolejna reklamacja, wiec w odpowiedzi znow wyslali mnie na drzewo, a z kolei w mojej odpowiedzi (na to drzewo

) dostali maly wykladzik na temat techniczny budowy tej stacji i rozchodzenia sie fal. Po kilku dniach mili panowie skorygowali kierunek anten tego sektoru tak jak im zasugerowalem, wyregulowali tez tilt anten (zeby nie dmuchalo za daleko i w powietrze, tylko w budynki) i zasieg poprawil sie dosc znacznie.
Dlatego warto pisac i mowic gdzie jest zle.
Podobny przypadek mam z Plusem. Stacja na nowym osiedlu domkow jednorodzinnych pod Poznaniem. Obciazona ile wlezie. Mimo zasiegu full jakosc tragiczna. Ciagle handovery, kodowanie HR, przerwane polaczenia. Oczywiscie reklamacja tez poszla (zrywanie polaczen, gluche polaczenia), akurat ta rozpatrzona pozytywnie, tzn dali w ramach rekompensaty jakies minuty i przyznali sie do potrzeby rozbudowy stacji. Od dwoch dni na tej stacji trwaja prace. Pewnie dowiesza DCSa i moze 3G.
Szalony, operator widzi jakie jest wykorzystanie danej stacji i na tej podstawie uzywajac pewnych algorytmow wpisanych w oprogramowanie pod PC podejmuje decyzje o tym czy stawiac nowa, czy dokladac TRXy (jak sie da) itp. W skrajnych przypadkach, gdy stacja jest bardzo potrzebna opy dogaduja sie miedzy soba i taki Plus moze wisiec na antenach Ery, albo Orange (lub odwrotnie). Tak wiec reklamuj, moze niekoniecznie zakladajac coraz to nowe watki na forum, ale co jakis czas dopisz do tego co sie zmienilo.
Powodzenia, pozdrawiam