Autor wspomnianej przeze mnie strony
www.gsm.biz.pl zrobił zestawienie działających BTSów poszczególnych sieci w ujęciu ogólnopolskim na koniec 2006 roku. Wyniki są następujące:
PLUS:
- w sumie 8.550 stacji bazowych, w tym: GSM 900 mHz - 6.500 sztuk, GSM 1800 mHz - 1.050 sztuk, UMTS - 1.000 sztuk
- statystycznie jedna stacja BTS przypada na 1.345 użytkowników
- statystycznie jedna stacja bazowa obejmuje swoim zasięgiem 37 km kwadaratowych powierzchni
ERA:
- w sumie 7.270 stacji bazowych, w tym GSM 900 mHz - 5.120 sztuk, GSM 1800 mHz - 850 sztuk, UMTS - 1.300 sztuk
- statystycznie jedna stacja BTS przypada na 1.513 użytkowników
- statystycznie jedna stacja bazowa obejmuje swoim zasięgiem 43 km kwadaratowych powierzchni
ORANGE:
- w sumie 5.960 stacji bazowych, w tym: GSM 900 mHz - 2.760 sztuk, GSM 1800 mHz - 2.300 sztuk, UMTS - 900 sztuk
- statystycznie jedna stacja BTS przypada na 1.845 użytkowników
- statystycznie jedna stacja bazowa obejmuje swoim zasięgiem 53 km kwadaratowych powierzchni
Jak więc widać liderem w ujęciu ogólnym jest Plus. Najwięcej stacji, teoretycznie najmniejsze szanse na "zatkanie" (tylko 1.345 userów na jeden BTS). Jednak okazuje się, że liderem UMTSa jest Era.
A wracając do Łodzi - Plus ma złożonych mnóstwo wniosków w urzędzie miasta na rozbudowę stacji, a jeszcze więcej na budowę nowych. Jest tego na prawdę sporo. Nie mało też złożyła Era, najgorzej chyba z Orangutanem. Do tego jest też kilkanaście wniosków P4 na UMTS. Czyli za jakieś pół roku, jak wszystkie papiery nabiorą mocy prawnej, będziemy mieli niezły boom na nowe i rozbudowywane BTS-y.
Sporo stacji już się buduje - niedaleko mojego osiedla powstał BTS na betonowej konstrukcji strunowej. Przypuszczam że to era, bo zwykle era stawia takie maszty. Tym bardziej, że orangutan i plus mają już swoje maszty po sąsiedzku. Jest jeszcze możliwość, że to P4. Dzisiaj pogrzebię w archiwum Urzędu Miasta i zobaczę, kto składał wniosek na tą lokalizację.
[ Dodano: 2006-12-30, 21:07 ]
Jeszcze jedna ciekawostka - zrobiłem sobie dzisiaj mały test na przerzucankę GSM - UMTS w trakcie rozmowy głosowej.
Najpierw na tapetę poszła Era na Nokii 6280. Oczywiście ustawiona sieć GSM/UMTS. W chwili dzwonienia telefon był w sieci 3G. Tuż po wprowadzeniu numeru, już na sygnale oczekiwania nastąpiło przerzucenie na GSM. Całą rozmowa odbywała się na GSM-ie, a po jej zakończeniu telefon grzecznie powrócił w tryb 3G. Dodam, że zasięg GSM jak i UMTS był bardzo dobry. Przejechałem się do centrum i dokłądnie ta sama sytuacja.
Potem w ruch poszedł Plus na Nokii N70. Telefon zalogowany w 3G, wprowadzam numer, wybieranie numeru, rozpoczyna się rozmowa i aż do końca odbywa się na 3G. To samo w centrum miasta.