Witam,
Jestem nowym uzytkownikiem forum, wiec prosze wybaczyc wszelkie bledy i potkniecia...
Co to tematu, to byl on poruszany po czesci przy okazji innych rozmow, ale chyba nie do konca wszystko zostalo wyjasnione (przynajmniej dla mnie:p), wiec sprobuje pytac, moze ktos 'madry' sie znajdzie i rozwieje moje watpliwosci.
Calosc dotyczy dzialania sieci, itp.
Konkretnie chodzi mi o (wytlumaczone juz po czesci na forum) BTSy, dostep do
kanalow rozmownych. Z roznych zrodel (z forum rowniez:)) dowiedzialem sie,
ze na kazdym sektorze 'emitowany' jest jeden kanal BCCH, to jest ten kanal,
ktory widzimy np. w netmonitorze Nokii, prawda? Dysponuje on 8 szczelinami
czasowymi (w praktyce jest ich 7, bo ten jeden zajmuje sam BCCH), ktore sa
'do podzialu' dla tych, ktorzy chca uzyskac dostep do kanalu (np.
uzytkownicy z checia inicjacji polaczenia). I teraz najwazniejsza kwestia,
nie do konca jasna dla mnie...czyli TRXy... 7 polaczen jednoczesnie to
stanowczo za malo, wiec wprowadzone sa do stacji bazowej dodatkowe moduly
TRX, tak? W jakiej postaci one wystepuja? Czy sa to duze urzadzenia? Jak
wiele moze ich byc maksymalnie?... To zalezy pewnie od konkretnego modelu
stacji bazowej...ktos sie moze orientuje ile mozna ich wprowadzic np. do
czesto stosowanego przez Plusa i Orange urzadzenia Nokia UltraSite? I ile
jest ich najczesciej w stacjach obslugujacych duzy ruch, a ile w tych, ktore
obsluguja mniejszy ruch? Kolejne pytanie, to czy ma to zwiazek z iloscia
'szafek', 'kontenerow', ktore obsluguja dana stacje? (mozna spotkac np.
UltraSite'y z jedna szafka+zasilacz, z dwoma, chyba nawet trzema, czy ma to
jakis zwiazek?:)) I dalej, konkretnie co daje taki TRX-czy pozwala on na
emitowanie jeszcze jednego kanalu?...z tych dostepnych kazdemu operatorowi
(czyli np. Plus w jednym sektorze swojej stacji 'generuje' kanal 10 z puli
dostepnych kanalow i wlasnie na 10 kanale widnieje BCCH widziany przez
netmonitor, a na dodatkowym TRXie jest 'schowany', 'ukryty' kanal np. 3,
ktory posiada kolejne 8 timeslotow, czy tak to wlasnie jest? czy moze jakos
inaczej?:))
Co to Frequency Hopping?Skakanie po czestotliwosciach laczy sie jakos z tematem TRXow?
Odnosnie samej pojemnosci-nie jest powiedziane, ze np. operator X majac w danym miescie np. 3 stacje ma teoretycznie wieksza pojemnosc (biorac pod uwage ta sama jakosc rozmow, ten sam kodek) i wiecej polaczen moze obsluzyc jednoczesnie niz operator Y majacy tylko 1 BTSa w tej samej lokalizacji? Wszystko zalezy od ilosci modulow TRX, tak?:)
I jeszcze konkretnie kwestia Orange-ktos na forum napisal, ze z Orange to roznie bywa pod wzgledem pojemnosci, ze maja mniejsze mozliwosci poniewaz 'maja ograniczone spectrum radiowe', co autor mogl miec na mysli?:)
Kolejna kwestia-transmisja EDGE...wiele ludzi mowi, ze w Plusie EDGE jest jakby szybszy od EDGE'a w konkurencji, ktorego jest znacznie wiecej biorac pod uwage ilosc stacji obslugujacych taka komunikacje, z czym to moze miec zwiazek?
W ogole dlaczego Plus tak wolno wymienia stacje i niekiedy nawet w nowopowstalej lokalizacji EDGE'a brak? Duza ilosc BTSow Plusa to jeszcze stare urzadzenia Nokia CityTalk, w ktorych nie ma mozliwosci 'dolozenia' technologii EDGE... Konkurencja jakby troche z przodu...ale z drugiej strony, wg mnie, Plus prawie zawsze dziala... Zajetosc sieci rzadko spotykam (moze to akurat wynika z mojej lokalizacji, Polska jest duzym krajem...), u konkurencji czesciej (nawet gdy okolice obsluguje wiecej BTSow), ktos ma na to zjawisko jakas ciekawa teorie?:)
I ostatnie pytanie-skad roznica w stosunku do konkurencji lokalizowania BTSow UMTS przez Ere? Era w 90% przypadkow stawia UMTS w nowych stacjach (nowe maszty, maszciki, budynki), natomiast Plus i Orange korzysta zawsze z lokalizacji juz posiadanych, czyli odpala UMTS u boku pasma GSM/DCS...
Duzo zagadnien...bardzo przepraszam:)
Pozdrawiam