• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #115734  autor: rinkar
 21 paź 2006, 19:25
Czy ktos wie jakie informacje przesyłane są na dodatkowych 3kbit/s między BTS i BSC?

Kiedys transkodowanie mowy odbywało sie w BTS ( z MS do BTS 13kbit/s a BTS do MSC juz 64kbit/s). W nowszych systemach miedzy BTS a BSC "leci" 16kbit/s ( 13 mowa + owe 3 interesujace mnie uzywane do sygnalizajci miedzykanalowej). Tam sa dekodowane przez TRAU do 64kbit/s. W najnowszych systemach transkodowanie odbywa sie w TRC ktore jest poloczone bezposrednio z MSC.

Troche sie zapedzilem ale interesuje mnie owe dodatkowe 3kbit/s jakie jest rozmieszczenie informacji pomiedzy BTS i BSC. Czy to prawda ze do jednego TRX ida 2 timesloty na PCM (2x64kbit/s = 8x16kbit/s) do rozmowy + 1 na synchronizacje czyli 3 timesloty na TRX??

#116241  autor: D@rio
 23 paź 2006, 11:38
a może chodzi o BCCH?
rinkar pisze:Troche sie zapedzilem ale interesuje mnie owe dodatkowe 3kbit/s jakie jest rozmieszczenie informacji pomiedzy BTS i BSC. Czy to prawda ze do jednego TRX ida 2 timesloty na PCM (2x64kbit/s = 8x16kbit/s) do rozmowy + 1 na synchronizacje czyli 3 timesloty na TRX??
a to SirmarK wyjaśniał. Skorzystaj z opcji SZUKAJ. Było pisane w dziale technikalia.

Obrazek

#116375  autor: nstn
 23 paź 2006, 22:03
rinkar pisze:Czy ktos wie jakie informacje przesyłane są na dodatkowych 3kbit/s między BTS i BSC?
Wg mnie to na tych 3kb/s to nie ma nic w sensie - nic ciekawego.

Kanał GSM ma przepływność 13kb/s. Jest on dopełniany w multiplekserach stacji bazowych ORAZ w modułach TRAU (Tój kochany moduł transkodera :D ) do przepływności 16kb/s.
Te 3kb/s to są poprostu śmieci, nawet nie żadna sygnalizacja. A robi sie tak dlatego, że 16kb/s odpowiadają jednemu kanałowi fizycznemu GSM, przy czym każde cztery kanały GSM o przepływności 16kb/s umieszczane są w jednym kanale łącza PCM o przepływności 64kb/s. Wszystko musi do siebie pasować. :)

pozdro

"Nic nie boli tak jak życie"