• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#238998  autor: D@rio
 12 gru 2007, 15:56
sweq pisze:Firma EOT?
skrót EOT oznacza "End Off-topic" ;)

Obrazek

#239176  autor: tesla
 13 gru 2007, 12:19
D@rio, thx za wytłumaczenie i przepraszam za brak konsekwencji ale temat zaczyna się "prostować". Więc co nieco jeszcze napiszę. :wink:
Pytanie brzmi jaka jest niepewność standartowa przyjeta przez wykonawcę
nie spotkałem się nigdy o określeniem niepewności standardowej - jeżeli to dokładność to = 0,01 V/m.
sweq pisze:Jesli chodzi o ograniczenia czasowe to nalezy indywidulanie podchodzić do kazdej stacji z osobna
to akurat nie podlega dyskusji. NIKT nie przekona mnie że wyniki pomiarów z jednego systemu antenowego, przy stałych parametrach, będą tożsame na innej lokalizacji o tych samych parametrach i identycznym systemie antenowym.
sweq pisze:Powtarzam są anteny UKF gdzie zgodniez przepisami moga przebywac pracownicy wykonujący okreslone czynności.
dopóki nie poliżę to nie uwierzę. Ja na takie zdanie od rozmówcy odpowiadam - "OK jedźmy na taką stację, ty będziesz stał przed tą anteną a ja kilka metrów dalej- i wtedy będziemy o tym rozmawiać" Miękną w oczach.
sweq pisze:I na koniec norma w zakresie powyżej 400MHz dla populacji w wielkiej Braytani dopuszcza ekspozycje ciagłą 99V/m (6,6 wata ma metr kwadrat)
no i zobacz jakie brzydkie mają kobiety :-D
sweq pisze:rozumiem żen ie zjamujecie sie polami elektromagnetycznymi
Nie zamierzam pisać gdzie pracuję ale moja firma generuje (zapewne) najwięcej PEM w całej Polsce.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#239182  autor: sweq
 13 gru 2007, 12:46
ntezenie pola od anteny GSM lub inej w tym UKF zalezy od mocy doprowadzonej. Jeśli anteny DCS dają jakieś 90 V/m przed anteną to i ukf o tej samej mocy doprowdzonej do podobna wartosć
Wiec nie taki diabeł straszny .
Poza tym relatywnie wiecej "dają " anteny TV a i zagrżoenie dla pracownika jest wyższe a wynika z konstrukcji całego systemu.
To oczywisce nie oznacza że wszytstkie anteny uKF daja takie natezenia . Znam anteny przed którymi jest i 2000V/m i to jest bardzo niebezpieczne .

[ Dodano: 2007-12-13, 12:56 ]
TimeSlot pisze:
nie spotkałem się nigdy o określeniem niepewności standardowej - jeżeli to dokładność to = 0,01 V/m.

[/quote]

To zupełnie nie o to chodzi
taka dokładnosc w pomiarach jak podajesz to kompletna bzdura i nie wierz w takie pomiary .
Niepewnosc standartowa np 20% oznacza (w duzym uproszczeniu) ze ok 2/3 wyników pomniarów ma odchylenie + - 20% .I to jest bardzo dobra dokładność.

Choć suma błędów podczas pomiarów (BŁĘDÓW MAKSYMALNYCH) może dochodzić do 100% (prawdopodobieństwo praktycznie równe 0)

Reasumujac wyniki pomiarów nalezy przyjmować umiarkowanie :)
 #339613  autor: despera
 07 cze 2009, 00:16
mummy pisze: Powiedzmy że bezpośrednio żadna z tych anten nie nadaje "bezpośrednio" nad naszym domem ale mieszkamy dokładnie naprzeciwko tego budynku z BTSami (ok. 50-55 m - dzieli nas tylko droga) a mówiąc wprost jesteśmy otoczeni tymi "chmurkami" z każdej strony.
jak ja ci zazdroszczę zasięgu.... - u mnie era w linii prostej 450m sektor wywalony w moje okno BRAK UMTS :D
dwa pozostałe to tylko pod nimi maja zasięg - nie ma to jak 3g nie ma co :)

#339623  autor: Niebo
 07 cze 2009, 08:48
BTS emituje mniej szkodliwej energii niż mikrofalówka ,a na dodatek masz go "pod domem". Masz pewnie słaby zasięg ?? Bo on leci do przodu ,a nie w dół ! Większe zagrożenie ma osoba mieszkająca 200-300 metrów od BTS-a ,niż 50-55. Fajnie prawda ?

#339625  autor: Szalony
 07 cze 2009, 09:39
Despera to ze tak masz to wina tylko "zlego ustawienia katow wiazki" czyli tiltu w antenach sektorowych w 3G - posluze sie przykladem :-) oto przyklad jak nachylenie RET ma wplyw na sile i jakosc sygnalu - zrzut pierwszy- Obrazek widocznosc anten - odleglosc okolo 100-200metrow( sygnal bije w ziemie) , zrzut drugi - Obrazek - ten sam nodeB odleglosc 800metrow - widocznosc anten i zero mozliwosci korzystnia z tego sektora ( Zglosilem to Plusowi- pozostale sektory tej stacji sa prawidlowe ) Dla porownania jak powinien wygladac prawidlowo ustawiony sektor i nachylenie wiazki - nodeB 800metrow w lini prostej w sektorze widocznosc anten - Obrazek

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#339651  autor: despera
 07 cze 2009, 12:22
Szalony - Ty to wiesz Ja o wiem... - era stwierdziła podczas rozmowy t. iż BANKOWO mam juz 3g i mam z telem cos nie teges... a po zgłoszeniu SMS i cisza. "do końca 2009 będzie u pana zasięg..."
Swoją drogą po co instaluja to 3g skoro nawet prawidłowo anteny ustawić nie umieją/nie chcą?

#339654  autor: Szalony
 07 cze 2009, 12:36
Mnie zastanawia jedno zauwazylem ze czesto 3G jest robione i wlaczane " na oko" tak naprawde to ustawienia RET sa bardzo wazne i sieci powinny przed uruchomieniem nodeB testowac jaki kat nachylenia wiazki jest poprawny dla danej stacji ... Bo pozniej sa kwiatki w stylu ze zasieg jest na 200-300metrow albo znow " przestrzelaja" i sygnal w powietrze idzie... Ja tak mialem z Plusem - ale podniesli katy o 3stopnie i sygal 3G wewnatrz bydynkow wzrosl z 200metrow do 1km i wiecej... Temat nachylenia katow wiazki w 3G to rzeka bo jest wiele czynnikow na ktore trzeba patrzec a widac za duzo z tym "zachodu" i liczy sie sztuka ze dziala ale jak to juz inna bajka :? Ja z Plusem jakos moge sie "dogadac" i jak cos podsylam to to koreluja a z Era juz nie chce miec nic wspolnego :(

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#339662  autor: ciapus
 07 cze 2009, 14:15
"wymierzyłem" nawigacja i w liniach prostych: 1,45. 2,45. 1,76km - mam nadajniki ery z czego dwa najdalsze z 3g i NIE MA ZASIĘGU...

a PLAY&Orange company z drugiego końca miasta 2/5.... :)

#339688  autor: user_delete10
 07 cze 2009, 17:16
Można to podsumować: UMTS 900 MHz to konieczność tak czy siak.EGSM powinien być ogólnodostępny i w pewnych miejscach zastępować UMTS 2100 MHz.A jeśli budować UMTS na całe miasta to tylko w standardzie 900 MHz.Różnie to działa,w różnych sieciach,w różnych miejscach ale to jest śmiech na sali czasem,żeby nawet nie po 1km drogi zasięg 3G znikał.Do budowy 3G na dużych obszarach,na miasta powinna służyć częstotliwość 900MHz.2100 MHz to kiedyś,kiedyś tam można na jakiejś małej wiosce postawić.

#409152  autor: BioComp
 06 cze 2010, 20:45
Fajnie. Ja mieszkam w otoczeniu anten Orange, Era i Plus. Jedni maja mnóstwo anten na 19-sto piętrowym bloku po mojej prawej stronie, drudzy po lewej na drugim 19-sto piętrowym bloku, a plus założył sobie kilka tygodni temu anteny gsm i umts dosłownie naprzeciwko mojego okna na wieży strażackiej... Jeśli to są anteny kierunkowe, to mieszkam akurat na wysokości którą te anteny ostrzeliwują... Prosto w moje okna... Jak by nie mogli połączyć wszystkich infrastruktur w jedną i napromieniowywać ludzi z jednego punktu a nie z trzech. Poskarżyć też nie ma się za specjalnie komu... Wszyscy biorą kasę i jest fajnie, a mi w okienka codziennie to bombarduje...

Poniżej foto tej "imponującej", metalowej budowli...
Obrazek

Tu i tak aż tak dobrze tego nie widać, no i nie jest tego aż tak dużo, tego co dzieje się na dachu jednego z 19-sto piętrowców nie da się opisać - cały "zaantenowany" dach jak w obserwatorium Nasa... A już szykują kolejny dach na szkole, niedługo gdzie nie spojrzysz, zobaczysz anteny gsm/umts...

Ja się tak jeszcze zastanawiam... Te anteny mają jakąś przepustowość? Kiedyś też przecież telefony komórkowe działały, a nie stawiano jak teraz anteny na antenie...

#409174  autor: zajadacz
 06 cze 2010, 21:52
@BioComp: Na tej metalowej budowli to na razie wisi tylko radiolinia, anteny sektorowe są niżej. Załatw żeby to przenieśli do mnie za okno, zwłaszcza to Orange co widzę że tam wisi. Wreszcie miał bym normalny zasięg. Na złe forum trafiłeś, zaraz Cię wszyscy skopią że bzdury gadasz (bo gadasz). Stacje bazowe które tam są na pewno spełniają wszystkie obowiązujące normy, które w Polsce są jednymi z najostrzejszych na świecie.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

.

#409194  autor: Baluu
 06 cze 2010, 22:44
Witaj,

Ja uważam ze sama świadomość że są nowe anteny Ci szkodzi.

U mnie z Łodzi na jednym z osiedli pewna stacji Plusa była zamontowana na wieżowcu i ludzie strasznie protestowali, bo ich głowa bolała, bo mieli nowotwory i przeróżne choroby serca no i po nocach spać nie mogli - a mieli anteny NAD SOBĄ... Plus przegrał, anteny zostały zdemontowane i nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki wszyscy ozdrowiali, wyleczyli się z bezsenności i żyli długo i szczęśliwie.

I zapewne zastanawiasz się gdzie tu jest haczyk?? :-) Hehehehe

Plus zamontował anteny w kościele naprzeciw tego bloku - które notabene celują prosto w okna tych biednych ludzi, którzy wcześniej tak straszliwie chorowali... Te anteny są teraz około 150 metrów od okien lokatorów którzy zasypiają i budzą się z przekonaniem, że wygrali z tą śmiercionośną siecią, która instalując im anteny na bloku chciała przeprowadzić eksperyment naukowy rodem z Czarnobyla...

Do plusa dowiesiła się Era i tak sobie wspólnie nadają 24 godziny na dobę, 365 dni w roku aby ludzie mieszkający na tym osiedlu mieli zasięg nawet w piwnicach swoich blokowisk... No bo jak to może być aby w 21 wieku nie było łączności komókowej prawda????

A mieszkańcy owego bloku na których był niegdyś Plus myślą że, te anteny plusa u nich na bloku nie były potrzebne bo i tak plus ma zasięg... Pewnie myślą ze sygnał Plusa jest z kosmosu??

W ramach podsumowania - Sama świadomość anten Ci bardziej zaszkodzi niż one same.

Budzisz się rano i co... Myślisz... Zastanawiasz się jak bardzo zostałeś napromieniowany. Później śnieży Ci telewizor i znowu... Anteny...

Życie jest to choroba śmiertelna przenoszona drogą Płciową.

#409201  autor: BioComp
 06 cze 2010, 23:17
No niby racja, ale wcześniej też był tu wspaniały zasięg. W dodatku mnóstwo anten jest na dwóch już blokach nade mną, a ta właśnie celuje mi w okno - nie jest nade mną, tylko naprzeciwko moich okien. Z tego co wyczytałem, nie można jednoznacznie stwierdzić że te anteny są szkodliwe, faktycznie normy mamy jedne z najostrzejszych w europie, ale z drugiej strony czytałem też teksty, że dopiero za ok. 10 lat będzie można stwierdzić czy anteny są te na 100% bezpieczne, czy też nie... Dodatkowo nie bez powodu wartość rynkowa mieszkań zlokalizowanych przy takich antenach jest niższa. Skoro kiedyś bez tych anten miałem doskonały zasięg, to po co mi one? Raczej nie są to anteny które mają służyć mieszkańcom wokół nich osiedlonych.

#409206  autor: Baluu
 06 cze 2010, 23:39
Operator każda złotówkę ogląda od 2 stron i uwierz mi że nie postawi stacji w miejscu gdzie nie ma takiej potrzeby. To nie są kwoty rzędu 1000 zł... Tylko dużo więcej...

A powód?? Może inne stacje są do likwidacji... Może w tym rejonie jest wzmożony ruch abonencki.

#409207  autor: mariusz9a
 06 cze 2010, 23:44
BioComp, przeczytaj: http://www.plusblog.pl/?p=2433
Jeśli tak bardzo boisz sie promieniowania - wyrzuć wszystkie telefony komórkowe jakie posiadasz (poważnie mówię) a nadajniki zostaw w spokoju ;-)

#409208  autor: Claudec
 06 cze 2010, 23:50
Tak, ludzie protestują, każdy chce mieć zasięg, tylko nie mieszkać w pobliżu przekaźnika!
Myślisz że lepiej mieć zasięg 1 kreskę i przykładać do głowy telefon który pracuje z zwiększoną mocą promieniowania?

BioComp, pomyślałeś o tym że anteny Orange też muszą gdzieś działać?

#409230  autor: BioComp
 07 cze 2010, 01:47
OK, wszystko rozumiem, po prostu chcę zasięgnąć opinii mądrzejszych w tych kwestiach ode mnie. Czytałem że nie wolno ustawiać takich masztów na np. dachach szkół, uzdrowisk, lotnisk, szpitali (aparatura, rozruszniki serca). Powiem szczerze, że nawet te zbiorowiska anten na wysokich budynkach mi nie przeszkadzają - jedynie to co mam przed oknem na dokładnie mojej wysokości - wysokości 6 piętra. Czytałem, że te anteny pracują kierunkowo - jedna z nich (po lewej) wygląda tak, jak by była skierowana prosto w okna mojego budynku - a wszędzie gdzie nie przeczytam, nawet ludzie którzy piszą iż jest to bezpieczne i te fale i tak wszędzie nas dotykają - możemy się od nich uwolnić jedynie tam, gdzie nie ma zasięgu [co jest raczej trudne ;p] więc, nawet oni wspominają by być nad anteną a najlepiej pod nią a nie naprzeciwko. W zasadzie tylko o to mi chodzi, czy to że akurat mieszkam na dokładnie wysokości tych anten nie powoduje jakiegoś zagrożenia... Trzeba przyznać, że zanim jeszcze dojrzałem te anteny, kto nie przyjdzie w odwiedziny, nawet najbardziej energiczni ludzie, wychodzą półżywi (śpiący i zmęczeni). Często śmialiśmy się, że pewnie budynek stoi na żyle wodnej, albo coś, ale w takiej sytuacji...
mariusz9a pisze:BioComp, przeczytaj: http://www.plusblog.pl/?p=2433
Jeśli tak bardzo boisz sie promieniowania - wyrzuć wszystkie telefony komórkowe jakie posiadasz (poważnie mówię) a nadajniki zostaw w spokoju ;-)
No powiedzmy, że troszeczkę mnie uspokoiłeś. Jeszcze tylko niech ktoś się wypowie, czy ustawienie tych anten na poziomie bloków mieszkalnych które są wyższe od budynku na którym ustawiono anteny (bloki ok. 19,16,13,10 pięter w stosunku do budynku 6 piętrowego - w tym ja również 6 piętro vis a vis anteny) jest ok? Co prawda, według powyższego artykułu jest, ale ciągle jakoś ta niepewność pozostaje :/ Bo jak spojrzeć, jestem na linii frontu :>

#409241  autor: kerim36
 07 cze 2010, 08:25
BioComp pisze:Czytałem że nie wolno ustawiać takich masztów na np. dachach szkół, uzdrowisk, lotnisk, szpitali (aparatura, rozruszniki serca).
Wolno , wolno. W koncu nie zostala udowodniona szkodliwosc :) Zapewne w Wa-wie nie bedzie problemem zlokalizowanie anten na budynkach, o ktorych napisales.

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#409247  autor: Patryk_
 07 cze 2010, 08:56
BioComp pisze:Czytałem że nie wolno ustawiać takich masztów na np. dachach szkół, uzdrowisk, lotnisk, szpitali
Bzdury czytałeś.
Jedynie z uzdrowiskami (a dokładnie miejscowościami uzdrowiskowymi) nie jest różowo, ale chyba coś się ruszyło ostatnio, choćby w takim Ciechocinku, gdzie walka o rozbudowę stacji o pasmo UMTS trwała od ładnych paru lat.
Najpierw był Polkomtel, a potem długo długo nic, aż ostatnio reszta ruszyła.