• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 4 z 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Chciał(a)byś BTSa na dachu?

Tak
47
65%
Nie
16
22%
Trudno mi powiedzieć
8
11%
Już mam
1
1%

#220141  autor: mariusz9a
 09 wrz 2007, 23:11
D@rio, dokładnie, czekam na wyprostowanie;)

#220143  autor: doktor
 09 wrz 2007, 23:15
D@rio pisze:mariusz9a, masz błędne pojęcie...
chciałem napisać, wyprostuj wypowiedź kolegi mariusza9a

https://www.speedtest.net/result/a/10352767239
LTE2600+LTE2100+LTE1800+LTE800+5G 3600

https://www.speedtest.net/result/15854998413.png
GPON w domu

#220145  autor: tesla
 09 wrz 2007, 23:19
Lepiej mieć BTSa na swoim dachu niż na sąsiednim budynku
I to jest głos rozsądku :wink:
mariusz9a pisze:jeden jego sektor skierowany w moja stronę
Za żadne skarby :evil:

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#220150  autor: mariusz9a
 09 wrz 2007, 23:41
TimeSlot pisze:
Lepiej mieć BTSa na swoim dachu niż na sąsiednim budynku
I to jest głos rozsądku :wink:
mariusz9a pisze:jeden jego sektor skierowany w moja stronę
Za żadne skarby :evil:
To ja poproszę o jakieś naukowe potwierdzenie tego że "za żadne skarby".
Ja tak mam zrobione z jednym nadajnikiem Ery. Stoi sobie już od bardzo dawna wewnątrz osiedla ok 100m od zabudowań i jakoś nie czuje ubytku na moim zdrowiu;) Szczerze mówiąc to wole być w bliskości takiego BTSa i mieć z tego powodu mniejsze promieniowanie telefonu komórkowego który trzymam bezpośrednio przy swoim ciele.
Kiedyś czytałem prace naukową na temat promieniowania stacji bazowych i było tam udowodnione że antena sektorowa już w odległości 3m od niej powoduje mniejsze oddziaływanie na organizmy żywe niż telefon komórkowy trzymany podczas rozmowy przy głowie. Było w niej to potwierdzone testami na zwierzętach jak i również jakimiś pomiarami. Jeśli uda mi się ją gdzieś jeszcze znaleźć to na pewno ja tu przytoczę. Praca ta była napisana przez jakiś niemiecki instytut...

Oczywiście dowodów naukowych które twierdzą na odwrót też są setki;)

#220152  autor: tesla
 09 wrz 2007, 23:54
mariusz9a pisze:To ja poproszę o jakieś naukowe potwierdzenie tego że "za żadne skarby".
Żle zacytowałem, może.
mariusz9a pisze: I dlatego bym wolał żeby BTS stał na dachu budynku obok mnie a jeden jego sektor skierowany w moja stronę;
Określ odległość od tego budynku. Powyżej 100m nie było by dla mnie znaczenia. Poniżej 20m kupiłbym dobrą wiatrówkę.
mariusz9a pisze:i mieć z tego powodu mniejsze promieniowanie telefonu komórkowego który trzymam bezpośrednio przy swoim ciele
Ile minut dziennie dzwonisz? BTS pracuje 24/365.
mariusz9a pisze:antena sektorowa już w odległości 3m od niej
chciałbym porozmawiać z autorem tego opracowania, z tym że jeden z nas stałby 3m przed anteną rozsiewczą, damy na to godzinę dziennie przez tydzień.
mariusz9a pisze:telefon komórkowy trzymany podczas rozmowy przy głowie
nie da się ukryć. Od tego są słuchawki bluetooth. W żadnym razie takie na kabelku. Zgadnij dlaczego.
mariusz9a pisze:Było w niej to potwierdzone testami na zwierzętach..
Czy te zwierzęta jeszcze żyją. Jak się ma ich DNA, mają potomstwo, a jeżeli tak to zdrowe?
mariusz9a pisze:Praca ta była napisana przez jakiś niemiecki instytut...
Tak, a sponsorowana przez Vodafone.
Zawsze mogę się mylić, nie jestem almighty.

#220153  autor: doktor
 09 wrz 2007, 23:56
TimeSlot pisze:mariusz9a napisał/a:
telefon komórkowy trzymany podczas rozmowy przy głowie
nie da się ukryć. Od tego są słuchawki bluetooth. W żadnym razie takie na kabelku. Zgadnij dlaczego.
Lepsze sa na blutka niz kabele?? tzn zdrowsze

https://www.speedtest.net/result/a/10352767239
LTE2600+LTE2100+LTE1800+LTE800+5G 3600

https://www.speedtest.net/result/15854998413.png
GPON w domu

#220156  autor: tesla
 10 wrz 2007, 00:03
Lepsze sa na blutka niz kabele?? tzn zdrowsze
Zdrowsze to są witaminy, chodzi o to co jest mniej szkodliwe. Słuchawka bluetooth to miliwaty, pomyśl co się dzieje w kablu przewodowej słuchawki kiedy telefon pracuje z włączonym nadajnikiem. To jakbyś sobie włożył do ucha antenę. Słyszałeś może o radiach kryształkowych które nie potrzebowały zasilania? Wystarczył indukowany w antenie sygnał żeby było słychać audycję.

#220170  autor: mariusz9a
 10 wrz 2007, 09:38
TimeSlot pisze:Czy te zwierzęta jeszcze żyją. Jak się ma ich DNA, mają potomstwo, a jeżeli tak to zdrowe?
Niestety na temat potomstwa itd tych zwierzątek nie mam zielonego pojęcia hehe. Tam była głównie badana zmienność ciepłoty ciała która jest poddawana promieniowaniu elektromagnetycznemu pochodzącemu właśnie od nadajników i telefonów. Nie stwierdzono w niej już żadnego wpływu na temperaturę ciała zwierzątek gdy znajdowały się one już 3m (ewentualnie to było 5m bo już aż tak dokładnie nie pamiętam) od nadajnika.
TimeSlot pisze:Określ odległość od tego budynku. Powyżej 100m nie było by dla mnie znaczenia. Poniżej 20m kupiłbym dobrą wiatrówkę.
Z początku napisałem o np odległości 50m, należy też zwrócić uwagę że przy takiej odległości sygnał (gdyby nadajnik stał na bloku obok) również musiałby się przebić przez pewną (dość grubą) warstwę betonu która w pewnym sensie stanowiłaby jakąś izolacje przed promieniowaniem.
Z tym 100m to chyba coś jest bo znajduje się już u mnie nadajnik Ery umieszczony na niskim budynku wewnątrz osiedla, ale faktycznie tak na oko to odległość wynosi minimum właśnie te 100m.
TimeSlot pisze:Ile minut dziennie dzwonisz? BTS pracuje 24/365.
Co do moich rozmów to wynoszą one do 5 godzin w ciągu doby. Ale używam zestawu słuchawkowego na kabelku:P Chyba się przesiądę na bluetooth:D bo o tym nie pomyślałem:
TimeSlot pisze:pomyśl co się dzieje w kablu przewodowej słuchawki kiedy telefon pracuje z włączonym nadajnikiem.

#220201  autor: D@rio
 10 wrz 2007, 14:13
mariusz9a, TimeSlot już wyprostował.

Obrazek

#220231  autor: mariusz9a
 10 wrz 2007, 16:46
D@rio pisze:mariusz9a, TimeSlot już wyprostował.
Może i wyprostował ale tak nie do końca... Ja nadal utrzymuje że wolałbym mieć BTSa na sąsiednim bloku w odległości min 50m. Uważam nadal że jest to już wystarczająco bezpieczna odległość;)

#220234  autor: D@rio
 10 wrz 2007, 16:56
mariusz9a pisze:... Ja nadal utrzymuje że wolałbym mieć BTSa na sąsiednim bloku w odległości min 50m. Uważam nadal że jest to już wystarczająco bezpieczna odległość;)
nie wiem z jakich materiałów Ty korzystasz ale przeczytaj tę książkę: link zewnętrzny to zmienisz zdanie. Na prawdę nie ma nic gorszego chyba niż site BTS'a wycelowany prosto w Twoje okna... nawet z odkegłości 50m. (to wcale nie jest tak dużo).

Bo to, co Ty cytujesz i czytasz to chyba jakieś bzdury (śmiem tak twierdzić).

Obrazek

#220236  autor: mariusz9a
 10 wrz 2007, 17:04
D@rio, dzięki, na pewno zajrze:)
 #220333  autor: Baluu
 10 wrz 2007, 23:47
nie wiem z jakich materiałów Ty korzystasz ale przeczytaj tę książkę: link zewnętrzny to zmienisz zdanie. Na prawdę nie ma nic gorszego chyba niż site BTS'a wycelowany prosto w Twoje okna... nawet z odkegłości 50m. (to wcale nie jest tak dużo).
Bo to, co Ty cytujesz i czytasz to chyba jakieś bzdury (śmiem tak twierdzić).
Czyli mam D@rio rozumec iz BTSy jednak wplywaja negatywnie na nasze zdrowie tak?

#220334  autor: D@rio
 10 wrz 2007, 23:56
Baluu pisze:
Czyli mam D@rio rozumec iz BTSy jednak wplywaja negatywnie na nasze zdrowie tak?
tylko w ściśle określonych przypadkach i małych odległościach...

generalnie to temat złożony. Każdy musiałbym sobie sam poczytać.

Obrazek

#220408  autor: yagi
 11 wrz 2007, 16:13
Teraz wszystko jest szkodliwe i najlepiej trzymac pewne sprawy "na bezpieczna odleglosc" ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#220661  autor: 121167
 12 wrz 2007, 23:41
Sygnal w budynku na ktorym jest antena jest slaby - kazdy z tego forum to wie. Wszedlem do "Granitu" w Zakopanem, gdzie na dachu sa anteny wszystkich operatorow, w tym Plusa. Telefon zalogowal sie do oddalonego o 2 km masztu na Antalowce bo mial silniejszy sygnal. Na zewnatrz tez zadna rewelacja - obok budynku nie mialem sygnalu mocniejszego niz -48 pomimo widocznosci anten. Najsilniejszy sygnal uzyskalem 400 metrow od budynku na wysokosci anten bylo to -37 dBm.
Szkoda ze na moim dachu nikt nie chce instalowac BTS-ow.

PS. Wszedzie podają ze maksymalny dopuszczalny sygnal to 0,1 W/m2. Moze ktos zna wzor jak przeliczyc to na dBm bo netmonitor nie podaje w watach... chcialbym czuc sie bezpieczny.

#220689  autor: yagi
 13 wrz 2007, 09:40
121167 pisze:Sygnal w budynku na ktorym jest antena jest slaby - kazdy z tego forum to wie. Wszedlem do "Granitu" w Zakopanem, gdzie na dachu sa anteny wszystkich operatorow, w tym Plusa. Telefon zalogowal sie do oddalonego o 2 km masztu na Antalowce bo mial silniejszy sygnal. Na zewnatrz tez zadna rewelacja - obok budynku nie mialem sygnalu mocniejszego niz -48 pomimo widocznosci anten. Najsilniejszy sygnal uzyskalem 400 metrow od budynku na wysokosci anten bylo to -37 dBm.
Szkoda ze na moim dachu nikt nie chce instalowac BTS-ow.

PS. Wszedzie podają ze maksymalny dopuszczalny sygnal to 0,1 W/m2. Moze ktos zna wzor jak przeliczyc to na dBm bo netmonitor nie podaje w watach... chcialbym czuc sie bezpieczny.
Moze to bedzie agument dla Lublina? Wszystko by sie przydalo... Szkoda ze ten post sie nie pojawil zanim Witek nie wyladowal w TVN :(

#220713  autor: D@rio
 13 wrz 2007, 12:16
yagi pisze:Moze to bedzie agument dla Lublina?
ciemniactwa jeden post nie zwalczy...

Obrazek

#220717  autor: elrond
 13 wrz 2007, 12:31
ciemniactwa jeden post nie zwalczy...
ciemniactwo - ciemniactwem i nigdzie go nie brakuje. Młodych, wyksztauconych ludzi którzy sprzeciwiają się w taki sposób nadajnikom - nie rozumie. Trzeba jednak wziać pod uwagę że są tam też osoby starsze. Ciężko im cokolwiek wytłumaczyć i nam za 40-50 lat też będzie ciężko zaakceptować czy zrozumieć wiele rzeczy. Moim zdaniem chyba najważniejszą kwestią jaką prouszył Witek, była sprawa informacji i edukowania spoleczeństwa. Trzeba przeprowadzać takie akcje, mimo, że jak już powiedziałem - wielu starszym trudno cokolwiek wytłumaczyc bo "wszędzie musi być jakiś podstęp".

#220720  autor: babeo
 13 wrz 2007, 12:42
elrond pisze:Młodych, wyksztauconych ludzi którzy sprzeciwiają się w taki sposób nadajnikom
Ja z doświadczenia powiem, że to chyba nie chodzi o to czy to szkodzi czy nie, tylko o prywatę. Znaczna częśc ludzi w ogóle nie chce wysłuchać, po prostu nie. Moja ziemia, moja własnośc - nie pozwalam, itp.
  • Strona 4 z 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4