• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#311125  autor: user_delete10
 17 sty 2009, 17:26
tesla pisze:fenix189, powiedz mi że dzwoniłeś do BOK zanim zacząłeś odkopywać tego trupa
Możesz jaśniej?

Do BOKu dałem znać o braku EDGE i cell.info.
EDGE już jest,tego drugiego nie ma.
W najnowszym wykazie ta stacja to UMTS,oficjalnie.

#311147  autor: pager
 17 sty 2009, 18:28
yagi pisze:
fenix189 pisze:Inna rzecz czy Cell info. można uruchomić zdalnie czy ktoś musi przejechać na miejsce?
To mozna zrobic zdalnie. W sumie stacja bazowa sluzy tylko do emisji tego co dostanie "z gory" ;)
No nie powiedział bym.Otóż ponad rok jak u mnie działa BTS Plusa niestety brak jest Cell info.
Pofatygowałem się napisać maila do BOK Plusa i co otrzymałem cytuję:
Temat
Cell info stacji bazowej

Wątek dyskusji
Odpowiedź (Karol Łagoda) 17/01/2009 14:47
Uprzejmie informuję Pana, iż opisany problem został zgłoszony do działu technicznego.
Informacja o nadajniku nie jest jednak usługą cennikową, jej brak nie jest błędem i dlatego może zostać wprowadzona dopiero przy okazji modernizacji nadajnika.

#311173  autor: yagi
 17 sty 2009, 20:41
pager, tylko zastanow sie czy swierzo odpalony BTS potrzebuje modernizacji pod Cell Info? Moze taka sytuacja musiala miec miejsce w bardzo starych stacjach, ale budowane na sprzecie obecnej generacji?

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#311238  autor: pager
 18 sty 2009, 08:53
No właśnie tez tak myślę, to co mam im odpisać?

#311243  autor: yagi
 18 sty 2009, 09:37
Zapytaj ich co to za modernizacja ;)

Poza tym moze ktos z forum w miedzyczasie napisze cos na ten tamat ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#311408  autor: borax11
 18 sty 2009, 19:48
mógłby ktoś odświeżyć fotki z 1 postu bo błąd 404 :o

#311620  autor: Gadulski
 19 sty 2009, 20:13
borax11
Nie ma już tych fotek pod tym linkiem... Szczerze mówiąc ja nie widziałem tych fotek, ale nie żałuję, bo z tego co czytam autor nie miał do końca dobrych intencji... Wierz mi jak będziesz dobrze się rozglądał nie raz zobaczysz Panów montujących rózne anteny...
pager
Napisałeś: "Wątek dyskusji
Odpowiedź (Karol Łagoda) 17/01/2009 14:47
"... Informacja o nadajniku nie jest jednak usługą cennikową, jej brak nie jest błędem i dlatego może zostać wprowadzona dopiero przy okazji modernizacji nadajnika."
Niestety walka z Plusem o Cell Info przypomina walkę z wiatrakami... A to, że w ogóle piszą takie rzeczy do Ciebie świadczy o tym, że są nastawieni TYLKO I WYŁĄCZNIE NA ZYSK a zachowanie to jest po prostu beszczelne i żenujące...!!! Sposób w jaki wpisują Cell Info na nadajnikach pozostawiam bez komentarza... Jeden sektor pewnego nadajnika w woj.śląskim emituje: "Kuznia R." a drugi tego samego nadajnika "Kuznia Racib" bez żadnej kropki, bez niczego... A nie lepiej by było: "Kuznia Raciborska"???????? Logika Plusa w stosunku do Cell Info jest następująca: "Napiszemy coś w tej NIECENNIKOWEJ USŁUDZE, byle coś było, bo zaraz będą pisać, że nie ma..."
Co tu ukrywać: Cell Info dla Plusa jest takim piątym kołem u wozu...
Przy okazji Plus zdradza kiedy można się spodziewać zmian w informacji sieciowej... "może zostać wprowadzona dopiero przy okazji modernizacji nadajnika...." i wszystko jasne... Poczekasz zobaczysz... Mam nadzieję, że jesteś cierpliwy...

Obrazek

#311706  autor: pager
 20 sty 2009, 08:08
Czekam jeszcze na odpowiedż z działu technicznego.
O wszystkim poinformuje

#311822  autor: Sirmark
 20 sty 2009, 18:19
pager pisze:No właśnie tez tak myślę, to co mam im odpisać?
tak napawde to nic nie jestes wstanie wymusic, zalezy wszystko czy komus bedzie sie chcialo cos wklikac wdalnie te pare znakow.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew
 #311866  autor: vod
 20 sty 2009, 21:54
Spacedust pisze:Przy okazji przebudowy potężnej stacji bazowej Orange na drukarni św. Wojciecha w Poznaniu wykonałem całą serię zdjęć. W tej drukarni drukuje się m.in. Przewodnik Katolicki.

Zdjęcia są powalające. W szczególności Ci Panowie, którzy załatwiają swoje potrzeby pod antenami oraz ten Pan w kominiarce :D

ERA około 200 metrów od stacji ma sygnał na poziomie -50 dBm, Orange około -40 dBm, a niektórych miejscach nawet -27 dBm. Czy oni czasem nie przesadzają z mocą ?

http://picasaweb.google.com/UMTSNO
No i co w związku z tym? mają zejść z dachu,przejść ochronę,masę korytarzy aby dojść do toalety?czy mają wyjść z budynku i znaleźć w okolicy najbliższe drzewo?

#311883  autor: borax11
 20 sty 2009, 23:22
A ma ktoś fotki jak od początku stawia się BTS ?

#312011  autor: user_delete10
 21 sty 2009, 17:53
Gadulski pisze:Jeden sektor pewnego nadajnika w woj.śląskim emituje: "Kuznia R." a drugi tego samego nadajnika "Kuznia Racib" bez żadnej kropki, bez niczego... A nie lepiej by było: "Kuznia Raciborska"????????
Zauważyłem, że gdy raz znajdzie się w zasięgu nadajnika w danym mieście/gminie i wyświetli mi się nazwa to potem niezależnie od tego,czy zmienimy położenie,czy nasz tel. zaloguje się gdzie indziej,ale wciąż w tym samym mieście/gminie nowe cell.info się już nie pojawia,nazwa na wyświetlaczu zostaje już.Rozumiem więc ,że w Kuźni Raciborskiej zauważyłeś te 3 różne nazwy,ale w różnym czasie,a nie za każdym razem gdy zmieniłeś pozycję w stosunku do tej stacji.

#312029  autor: vod
 21 sty 2009, 20:02
fenix189 pisze:
Gadulski pisze:Jeden sektor pewnego nadajnika w woj.śląskim emituje: "Kuznia R." a drugi tego samego nadajnika "Kuznia Racib" bez żadnej kropki, bez niczego... A nie lepiej by było: "Kuznia Raciborska"????????
Zauważyłem, że gdy raz znajdzie się w zasięgu nadajnika w danym mieście/gminie i wyświetli mi się nazwa to potem niezależnie od tego,czy zmienimy położenie,czy nasz tel. zaloguje się gdzie indziej,ale wciąż w tym samym mieście/gminie nowe cell.info się już nie pojawia,nazwa na wyświetlaczu zostaje już.Rozumiem więc ,że w Kuźni Raciborskiej zauważyłeś te 3 różne nazwy,ale w różnym czasie,a nie za każdym razem gdy zmieniłeś pozycję w stosunku do tej stacji.
takie info jest także zależne od rodzaju(producenta) telefonu!

#312069  autor: Gadulski
 21 sty 2009, 22:11
vod, fenix189 Sytuacja wygląda następująco: jechałem pociągiem, miałem włączony Cell Track i spostrzegłem "Kuznia Racib" a z innego sektora (w tym samym dniu) :"Kuznia R."... Jakbym pogrzebał w logu to bym to znalazł... Możliwe, że różne modele tel. emitują taka informację w różny sposób, ale informacje z kanału 50 przesyłane w formie "smsa" pokazują Cell Info w całej okazałości... Są inne nawy wymagające komentarza np.: "Kedzierzyn" a nie "Kedzierzyn-Kozle", "Kamieniec Z." a nie "Kamieniec Zabkowicki" a już tworem jest: "Jelcz - Lask."... Ręce opadają...
Ale co się dziwić jak to jest USŁUGA NIECENNIKOWA!!!!!!!

Obrazek

#314018  autor: pager
 29 sty 2009, 20:11
SirmarK pisze:
pager pisze:No właśnie tez tak myślę, to co mam im odpisać?
tak napawde to nic nie jestes wstanie wymusic, zalezy wszystko czy komus bedzie sie chcialo cos wklikac wdalnie te pare znakow.
Kontynuując wątek w tym temacie pragnę ogłosić,że dziś to właśnie Plus wprowadził Cell info sieci w mojej miejscowości. :D
Pomógł mój mail ,czy zbieg okoliczności?
Brawa dla Plusa za szybką reakcję :tylko 12 dni!

#314045  autor: Łukasz_W
 29 sty 2009, 21:22
Możliwe, że oni (w Plusie) trochę jednak patrzą na te maile dot. cell info, przynajmniej ostatnio. Wczesną jesienią w mojej okolicy zniknęła ta usługa na wszystkich bts-ach i długo jej nie było. Napisałem do nich maila w tej sprawie i jakież było moje zdziwienie kiedy po paru dniach Ci wróciło. Nie wiem - może przypadek...
A czy "Kuźnia R." czy "Kuźnia Raciborska" to co za różnica, nie ma co zaprzątać sobie głowy pierdołami :) Chociaż może i ciut lepsza by była pełna nazwa.

#314527  autor: Patryk_
 31 sty 2009, 22:18
Bywa,że Plus się wrecz cofa z CI...
W Kozach koło Bielska-Bialej jeszcze do niedawna było CI "Kozy"...
Wczoraj patrzę - na wyświetlaczu banalne "Slaskie" :roll:
Stacja ta sama,sektor ten sam,pasmo to samo...

Ech ten Plus..."Slaskie","Beskid" ("Beskid" wstawiają zazwyczaj wtedy,gdy stacja stoi na zboczu/szczycie jakiejś górki),"Malopolska",w drugim miejscu pobytu "Nad morzem" ...to u mnie króluje :roll:

#314592  autor: Gadulski
 01 lut 2009, 10:38
Patryk_ Tak niestety jest... Cell Info w Plusie może już nyć tylko gorsze... Warto też wspomnieć, że "zgodnie z procedurą" nie musi być tej usługi na wyświetlaczach naszych telefonów komórkowych... No cóż...

Obrazek

#314594  autor: Patryk_
 01 lut 2009, 11:14
Ale gdy na danej stacji jest CI,to opa nic nie kosztuje przecież wpisanie choćby nazwy miejscowości,w której stoi stacja...rozumiem,że można wpisać "Slaskie",gdy BTS jest zlokalizowany w polu,lesie,bądź w jakiejś malutkiej wiosce,ale u mnie wsie mają grube kilka tysięcy mieszkańców,a rzeczone w poprzednim poście Kozy to największa ludnościowo wieś w Polsce - ponad 11k.
Ciekawe,kto w sieci odpowiada za CI ?
Technicy na stacji chyba tego nie wpisują,tylko odbywa się to zdalnie...

#314599  autor: Gadulski
 01 lut 2009, 11:39
Patryk_ Napisałeś: "Ale gdy na danej stacji jest CI,to opa nic nie kosztuje przecież wpisanie choćby nazwy miejscowości,w której stoi stacja..." Jak sam się przekonałeś to dla Plusa jest jednak kosztowne... Przypuszczam, że nadajnik był konserwowany i dotychczasowe Cell Info zniknęło, pojawiło się takie jakie się pojawiło i pewnie stało się to "zgodnie z procedurą"... nazwa ta nie jest błędna, gdyż ZDANIEM OPERATORA nadajnik znajduje sie w woj.śląskim...
Cieżko powiedzieć kto zajmuje się Cell Info w Plusie... Chyba każdy po trochu patrząc na to co jest w Cell Info...

Obrazek