• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#248905  autor: tesla
 02 lut 2008, 07:57
nie spotkałem sie nigdy z czymś takim jak licencja na EDGE, tym bardziej CInfo. Na GSM/UMTS, konkretną częstotliwość... ale tamte usługi :|

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#248936  autor: JayCee
 02 lut 2008, 13:06
Myślę, że kolega mówiąc skrótem miał na myśli zakup kompleksowego rozwiązania od jakiejś firmy.

#249058  autor: D@rio
 03 lut 2008, 08:38
JayCee pisze:Myślę, że kolega mówiąc skrótem miał na myśli zakup kompleksowego rozwiązania od jakiejś firmy.
ja się w ogóle zastanawiam czy jest potrzeba w przypadku tej dodatkowej usługi zakupować cokolwiek od kogokolwiek. Moim zdaniem to zwykła standardowa możliwość w konfiguracji...

Obrazek

#249245  autor: darnok
 03 lut 2008, 22:46
D@rio pisze:
JayCee pisze:Myślę, że kolega mówiąc skrótem miał na myśli zakup kompleksowego rozwiązania od jakiejś firmy.
ja się w ogóle zastanawiam czy jest potrzeba w przypadku tej dodatkowej usługi zakupować cokolwiek od kogokolwiek. Moim zdaniem to zwykła standardowa możliwość w konfiguracji...
Czy potrafisz poprzec swoje zdanie jakimis argumentami?
Wiesz na jakiej zasadzie uruchamia sie roznego rodzaju ficzery w infrastrukturze - czesciowo edge, hsdpa, hscsd, zwieksza przeplywnosc radyjek, uruchamia sie IuR ?
Wpisuje sie kodzik, wgrywa licencje, przyjezdza dostawca i uruchamia taka funkcjonalnosc.
To ze jakas funkcjonalnosc jest w zakupionym urzadzeniu nie oznacza ze operator moze z niej korzystac bez wykupienia jej. I MOIM zdaniem tak jest w przypadku CBC do 3G.
Podejrzewam takze ze usluga ta w 3G jest realizowana inaczej niz w 2G, gdzie mamy serwer + po X.25 polaczenie ze wszystkimi BSC i wymaga od opow inwestycji w dodatkowy serwer. A ze ta usluga nie generuje zyskow to na pewno jest na koncu dlugiej listy ficzerow do kupienia.

#249247  autor: D@rio
 03 lut 2008, 22:52
darnok pisze:Czy potrafisz poprzec swoje zdanie jakimis argumentami?
napisałem że to wyszło w wyniku mojego długiego rozmyślania o tym i jest to tylko moje zdanie, domniemanie...

Obrazek

#293048  autor: Gadulski
 16 paź 2008, 21:47
We Wrocławiu nie ma problemu z błędnymi lokalizacjami czy też nie właściwymi nazwami w Cell Broadcast Ery...
BTS_Łódź napisał:
Mówiąc w dużym skrócie Cell Info nie podaje Twojej lokalizacji, tylko lokalizację stacji bazowej (konkretnego sektora)
Nie zgodzą się z tym, gdyż jest we Wrocławiu nadajnik na ulicy Z.Janiszewskiego a w Cell Broadcast Ery emituje nazwy:
1.Wyb.St.Wyspianskiego
2.Most Grunwaldzki
3.Rondo R.Reagana-Pl.Grunwaldzki
Tak więc żadna z anten nie obrazuje faktycznej lokalizacji nadajnika...

W przypadku Wrocławia nazwy w Cell Broadcast Ery są właściwe. Przeważnie są to ulice, place a także i obszary miasta ;)

Pozdrawiam serdecznie.

Obrazek

#298996  autor: Szalony
 21 lis 2008, 19:59
Nie wiem co Era w Lodzi robi - niby cos miala poprawiac ( przybylo obszarow lac) - ale przynajmniej narazie nie zauwazam poprawy- sam uzywam Plusa ale dosc czesto jak ktos z Ery do mnie dzwoni to doslownie nic nie moge go zrozumiec :( Ostatnio mialem sytuacje kuriozalna - osoba musiala sie ze mna umowic i na szczescie miala drugi telefon w Orange bo z Ery nie dalo sie rozmowy prowadzic - jeszcze tak zlej jakosci rozmowy to przez 10lat nie slyszalem ...

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#298999  autor: Baluu
 21 lis 2008, 20:13
Nie zgadzam sie kolego z Toba. Moze ktos dzwonil z miejsca gdzie jest slaby sygnal i dlatego taki problem byl, ale gdzie nie bylem to zawsze moglem swobodnie rozmawiac :)

Szalony... Tobie to nikt nie dogodzi :-)

#299000  autor: Szalony
 21 lis 2008, 20:17
Jakby miala za slaby sygnal to polaczenie by zerwalo :) , szkoda ze tej rozmowy nie nagralem mialbym dowod :P :wink: Kurde czy ja sie kiedys doczekam "porzadnej" Ery w Aleksandrowie ... Stacja przy Piotrkowskiej nic sie nie dzieje-zero umts i brak drugiej stacji... pewnie w 2010 sie doczekam :twisted:- obecnie mam tragedie na poludniu miasta - telefon przy slabym sygnale - non-stop przelogowuje sie do stacji o trzech obszarach lac - 30600,30650,30590- gorzej juz chyba byc nie moze :?

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#299001  autor: Artur051
 21 lis 2008, 20:46
Niekoniecznie musi się zrywac połączenie w słabym sygnale. wystarczy 1 kreska na 7 i juz słychac różne trzaski na gsm900 każdej sieci.

#299012  autor: mariusz9a
 21 lis 2008, 22:13
Artur051 pisze:wystarczy 1 kreska na 7 i juz słychac różne trzaski na gsm900 każdej sieci.
A ta jedna kreska na siedem to jaki to poziom sygnału? Bo szczerze taka dana to nic nie mówi o mocy sygnału. Nie od dziś wiadomo że wskaźniki poziomu sygnału w telefonach jest niedokładny.

#299166  autor: BUCiu
 22 lis 2008, 22:46
Ja miałem dość ciekawą sytuację odnośnie tematu.
W piątek dzwoniłem ze stacjonarnego na komórkę w Erze. Abonent znajdował się w Zamościu. Wybrałem numer i... cisza, w ogóle brak sygnału wołania, nic. Już się miałem rozłączać i wybierać numer jeszcze raz a tu: Halo! - słyszę. Okazuje się, że sygnał wołania był ale jakoś go nie było słychać ;-) A jakość późniejszej rozmowy fatalna, ledwie rozmówcę rozumiałem.

#299924  autor: kotylozaur
 26 lis 2008, 16:11
No takie kwiatki tez mi sie zdazaja. Sam mieszkam przy wielkopolskiej, nie da sie rozmawiac ode mnie z domu. Musze stac przy oknie gdzie sygnal jest w miare stabilny, a tak to od pelnego do zera :( Ciagle przerywa, sa zwiechy, ja tego nie slysze, bo rozmowce slychac calkiem calkiem, ale mnie ponoc tragicznie. Najgorzej zdecydowanie mam w domu, dlatego zastanawiam sie nad zmiana sieci. Nie wiecie jak maja sie produkty z WM jezeli chodzi o te wlasnie sytuacje, czyli czesta zmiane bts-ow? Jest jakas roznica, czy reaguja jak normalne aparaty komorkowe?

#300053  autor: Szalony
 27 lis 2008, 12:55
Aparat telefoniczny ma bardzo maly wplyw na to ze czesto cie "rzuca" miedzy btsami, jedyne co moze aparat to czulosc wlasnego toru radiowego a reszta steruje siec, z wlasnego doswiadczenia wydaje mi sie ze sprzet z WM gorzej dziala jako telefon niz normalny telefon... Niestety jak jestes niezadowolony z Ery to pozostaje Ci albo "meczyc" Ere by cos zrobila... albo tak jak w moim przypadku - Era uznala ze "zmyslam" i zasieg jest ok i nic z tego sobie nie robi- zmienic siec - ja zmienilem na Plusa i wcale tego. nie zaluje

#300059  autor: Tajemniczy28
 27 lis 2008, 13:34
ja zaś jestem 3 lata w plusie i mogę przyznać,że jeszcze ani razu nie miałem takiej sytuacji że nie miałem zasięgu,nawet jak siedzę w knajpach które są w starych budynkach np pod ziemią (nooczywiście nielicząc takich gdzie fizycznie nie może go być) więc wniosek że może jednak warto się zastanowić czy przejśc z ery do plusa

#300061  autor: Prometo
 27 lis 2008, 14:20
Ja również od początku roku mam problem z zasięgiem Ery i pogorszeniem jakości rozmów. Pisałem już do Ery ale odpisali mi, że z nadajnikami wszystko w porządku. Sprawdzałem działanie karty na różnych modelach telefonów i dalej problem jest taki sam. W salonie kazałem sprawdzić kartę czy nie jest uszkodzona, ale jest sprawna. Mam Simplusa i jak trzymam dwa telefony w jednym miejscu, jeden z Ery a drugi z Plusa to na tym z telefonie z Ery zasięg zaczyna spadać do 1-2 kresek a telefon z Plusa ma zasięg na full. Wczoraj kupiłem także do testów kartę z Playa i na zwykłej Noki 3410 zasięg jest pełny. Jeżeli do końca umowy nic się nie zmieni w Erze, a zmienia się moim zdaniem tylko na gorsze (przypomina mi to przejęcie Idei przez Orange) to zdecyduję się chyba na zmianę sieci. Wczoraj będąc w domu i rozmawiając przez telefon potrafiło mnie rozłączyć (brak zasięgu) :(

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#300089  autor: Claudec
 27 lis 2008, 17:34
Miałem trochę podobną sytuacje w sieci na Play,
z jakiegoś powodu telefon zmieniał BTSy mając pod nosem antenę.
Jeśli akurat prowadziłem rozmowę to albo ja zerwało albo bardzo pogorszyła
się jej jakość.
Tego typu problemy występowały najczęściej w domu.
Obecnie zmieniłem telefon, zasięg się bardzo poprawił i jak narazie
nie miałem problemów z rozmowami.

#300096  autor: elfrid
 27 lis 2008, 18:00
Claudec pisze:Obecnie zmieniłem telefon
czyli problem tkwil w sluchawce a nie w zasiegu? a jakiego modelu na jaki zmieniles?

#300189  autor: Prometo
 27 lis 2008, 22:30
Claudec pisze:Obecnie zmieniłem telefon, zasięg się bardzo poprawił i jak narazie
Ja już próbowałem i tego ale nic nie pomogło. Nie tylko z moim telefonem mam problem z zasięgiem i jakością połączeń w sieci Era w mojej miejscowości. Z kartami Plusa i Play jak na razie nie ma tego problemu.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#300205  autor: pager
 28 lis 2008, 08:25
Prometo pisze:
Claudec pisze:Obecnie zmieniłem telefon, zasięg się bardzo poprawił i jak narazie
Ja już próbowałem i tego ale nic nie pomogło. Nie tylko z moim telefonem mam problem z zasięgiem i jakością połączeń w sieci Era w mojej miejscowości. Z kartami Plusa i Play jak na razie nie ma tego problemu.
A jaka odległość dzieli Cię do najblizszego BTS-a?
Ja mam podobny problem ,a najbliższa stacja to zaledwie 3 km. od mojego domu