• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#231936  autor: kosaz
 07 lis 2007, 20:56
mummy, zglosic sie do radiestety :) polecam da WAM Towarzyszko odpromienniki i bedzie git zmniejszenie promieniowania etc...

#232032  autor: 121167
 08 lis 2007, 15:01
Jak widac nie wszystkim nadajniki szkodzą. Graficiarzom na pewno nie.

http://mj.dyn.pl/P1000049-1.jpg

#232119  autor: tesla
 08 lis 2007, 23:26
121167 pisze:Niedawno sprawdzilem - moc nadajnika 1 kW a my stalismy 10 cm przed antenami i robilismy sobie zdjecia...
:shock: 121167, jak to przeczytałem to mnie zwaliło z nóg. Jest pewna grupa osób którą powinno się izolować i do tej zaliczacie się z kolegami. I to nie dlatego że możecie zaszkodzić innym ale sobie samym. Chciałbym wam kiedyś przedstawić pewnego mężczyznę który spacerował _za_ pracującymi antenami UKF. Może gdybyście zobaczyli jak po kilku latach wyglądała jego twarz po usunięciu raka z częścią żuchwy... Ale go nie przedstawię, bo nie ma go już z nami. To co nosicie na szyi to głowa, zalecam używanie póki co.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#232139  autor: Baluu
 09 lis 2007, 08:02
121167, jak to przeczytałem to mnie zwaliło z nóg. Jest pewna grupa osób którą powinno się izolować i do tej zaliczacie się z kolegami. I to nie dlatego że możecie zaszkodzić innym ale sobie samym. Chciałbym wam kiedyś przedstawić pewnego mężczyznę który spacerował _za_ pracującymi antenami UKF. Może gdybyście zobaczyli jak po kilku latach wyglądała jego twarz po usunięciu raka z częścią żuchwy... Ale go nie przedstawię, bo nie ma go już z nami. To co nosicie na szyi to głowa, zalecam używanie póki co.
Spacerowal za nadajnikami?? Tzn po masztach chodzil?? wiecej precyzji.. kolego :)

#232145  autor: tesla
 09 lis 2007, 08:52
TimeSlot pisze:spacerował _za_ pracującymi antenami UKF.
Baluu pisze:Spacerowal za nadajnikami??
Baluu pisze:wiecej precyzji.. kolego
widzę że czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną

#232152  autor: Baluu
 09 lis 2007, 09:45
Miales na mysli element nadawczy tzn antene czy maszt?? O to mi chodzilo.

Spacerowal za masztem na ktorym byl nadajnik czy za budynkiem na ktorym byl nadajnik czy spacerowal za antena tzn chadzał po dachu budynku na ktorym jest nadajnik UKF - niespotykane ale mozliwe moze był pokroju Ptaśka :P

Ps. Nie przypuszczam aby od samego spacerowania facet zachorowal... Jesli spacorowal po ziemi a nie po dachach.

Moze fajki polil???

Pozdr.

#232153  autor: tesla
 09 lis 2007, 09:53
Baluu pisze:Patrz antena - patrz nadajnik.
co ma znaczyć to zdanie?? Ja wiem na czym polega różnica pomiędzy nadajnikiem a segmentem anten UKF. Napisałem chyba wyraźnie że przechodził za antenami. Nie za masztem na którym wiszą anteny !!!
Baluu pisze:Jesli spacorowal po ziemi a nie po dachach
po jakich znowu dachach?? Widziałeś kiedyś antenę nadajnika 10kW na dachu ?? Nie wypowiadaj się w tematach o których nie masz bladego pojęcia. Drażnisz mnie tylko.

#232155  autor: Baluu
 09 lis 2007, 10:02
Masz jakies problemy?? Badz bardziej tolerancyjny.

Ja tylko pytam, a Ty jakos specjalista odpowiadasz.

Po co nerwy?

#232177  autor: 121167
 09 lis 2007, 12:11
Widocznie 1 kW EIRP to za malo, by cos poczuc. Wtedy nie zastanawialismy sie nad szkodliwoscia nadajnika, nie wiedzielismy nawet, ze pod szczytem sa jakies anteny. Zeby wyjsc na szczyt musielismy ich uzyc jako drabiny. To wszystko - wszyscy zyja i czuja sie dobrze. Bylo nas 7 osob w tym 2 dziewczyny. Jak znajde zdjecia to wrzuce zeby ktos nie powiedzial ze sciemniam

#232212  autor: tesla
 09 lis 2007, 13:37
Baluu pisze:Masz jakies problemy??
jeden z nas ma problem z czytaniem ze zrozumieniem. Jestem kosmicznie "tolerancyjny" inaczej bym z tobą nie polemizował w tym wątku.
Baluu pisze:a tylko pytam
no jakbyś pytał a ty stwierdzasz. Widzisz Baluu to że jesteś zarejestrowany na forum o tematyce telekomunikacyjnej nie czyni cię ekspertem. Chodzi mi o to że później zaglądają tu takie osoby jak autorka tego tematu i czytając co poniektóre posty wyrabia sobie błędne zdanie. Gdybyś zadał sobie trochę trudu i zerknął na post który zacytowałem na początku, ta dyskusja nie była by tak bezowocna. Wybacz ale uwaga typu
Baluu pisze:niespotykane ale mozliwe moze był pokroju Ptaśka :P
jest conajmniej nie na miejscu.
Baluu pisze:Moze fajki polil???
jak wyżej. Tyle, nie wracam do tego tematu.
121167 pisze:Widocznie 1 kW EIRP to za malo
strefa zagrożenia, strefa pośrednia, strefa niebezpieczna... powiem ci że nie wiem w której się znajdowaliście z prostej przyczyny. Nikt nie mierzy stref PEM 10 cm przed anteną UKF bo jest to niebezpieczne dla pomiarowców.
121167 pisze:To wszystko - wszyscy zyja i czuja sie dobrze.
ech.

Przepraszam autorkę za offtopa. Już nie zabieram głosu w tym temacie. 8)

#232238  autor: bgolab
 09 lis 2007, 15:21
Nie ma watpliwosci, ze promieniowanie elektromagnetyczne moze oddzialywac na biologiczne funkcje czlowieka. Sprawa zajmowano sie jeszcze w latach 60-tych.

Obecnie jest przynamniej kilkaset raportow na ten temat. Ostatni chyba jest z sierpnia 2007 wydany przez Bioninitiative Group z USa i podsumowauje ostatnie badania naukowcow w tym temacie:

BioInitiative Report: A Rationale for a Biologically-based Public Exposure Standard for
Electromagnetic Fields (ELF and RF)

http://www.bioinitiative.org/report/index.htm

Wnioski znajduja sie w "Table 1-1". Warto poczytac jakie dawki uznaje sie za bezpieczne. Dla stacji bazowych to 1mW/m2 a wiec 100x mniejsze niz przewiduja Polskie przepisy tak reklamowane jako "bezpieczne".

Bioinitiative nawoluje do wstrzymania sie z pedem ku rozwiazaniom mobilnym. Sprawa trafila juz do parlamentu europejskiego. Kilka krajow (Niemcy, Wielka Brytania, Belgia) podjely juz pierwsze kroki - uswiadamianie ludzi itd.

Dodam, ze natezenia pola nie da sie zmierzyc przy pomocy telefonu komorkowego bez kalibrowania anteny (telefon wskazuje wielkosc sygnalu w dBm a trzeba przeliczyc to na W/m2 kalibrujac antene).

Ktos kwestionowal 3000W. Dodam, ze nie rzadko moce sa nawet wieksze. Wynika to z tego, ze moc nadajnika 40W jest wypromieniowywana przez anteny kierunkowe o zysku 18dBi (Kathrein). Jesli wezmie sie malostratne kable to uzyskujemy kikka tysiecy W mocy promieniowanej. Wiec Pani piszac o 3000W nie pomylila sie.
Pozdrawiam,
Bogdan

#237178  autor: sweq
 03 gru 2007, 20:11
widże że tu same "ekspert" az płakać sie chce

[ Dodano: 2007-12-03, 20:21 ]
Po pierwsze nie ma przeszkód aby nadawać 10kW ERP z dachu
2 Moc EIRP to defacto nie moc:)
3 z tyłu za anteną UKF na maszcie która daje ok 5-10 kW moze byćmiedzi 80 a 150 v/m

4 polacem strony ICNIRP lub WHO poczytajcie troszeczke ludzie i nie gadajcie głupot zwłaszcza ci pseudo znawcy co "latają" po masztach zwłaszcza stacji bazowych .
Chłopie jeden z drgim puknij sie w łen o podporę .

5 Wpływm PEm w.cz mna człowieka ? jasne tylko jakie nateżenie musi byc lub SAR
W niektórych krajach norma dla środowiska komunalnego sąwartosc jakbyś łeb swój wsadził przed antena GSm (3-4 m przed antenę)

Proponuje tym co nie odrózniajapola ornego od w.cz zajać sie polityką .

#238191  autor: tesla
 08 gru 2007, 20:23
sweq, jak nabijasz się z ludzi to przynajmniej cytuj bo nie wiem czy to o mnie ?

#238351  autor: sweq
 09 gru 2007, 15:39
TimeSlot pisze:
Baluu pisze:Patrz antena - patrz nadajnik.
co ma znaczyć to zdanie?? Ja wiem na czym polega różnica pomiędzy nadajnikiem a segmentem anten UKF. Napisałem chyba wyraźnie że przechodził za antenami. Nie za masztem na którym wiszą anteny !!!
Baluu pisze:Jesli spacorowal po ziemi a nie po dachach
po jakich znowu dachach?? Widziałeś kiedyś antenę nadajnika 10kW na dachu ?? Nie wypowiadaj się w tematach o których nie masz bladego pojęcia. Drażnisz mnie tylko.

[ Dodano: 2007-12-09, 15:45 ]
TimeSlot pisze:Widziałeś kiedyś antenę nadajnika 10kW na dachu ?? Nie wypowiadaj się w tematach o których nie masz bladego pojęcia. Drażnisz mnie tylko.

MIędzy innymi o Tobie więc antena daje 10kW czy nadajnik? zdecyduj sie a ja ci powiem gdzie takie są .
Po drugie mozna wejsć przed antene UKF wszystko zależy od mocy doprowadzonej do anteny
Ponadto polecam strone WHO . Poczytaj o standardach w świecie , zaleceniach UE to pogadamy.

#238405  autor: babeo
 09 gru 2007, 20:00
sweq pisze:to pogadamy.
jakbyś nie zauważył jakoś nikt nie chce tu z Tobą gadacć.

peace.

#238444  autor: tesla
 09 gru 2007, 22:07
sweq, kreujesz się na speca a piszesz
sweq pisze:więc antena daje 10kW
daje to wiesz kto i komu, NAdaje nadajnik jak wskazuje sama nazwa, antena emituje sygnał z nadajnika. O czym tu jeszcze rozmawiać?
sweq pisze:Po drugie mozna wejsć przed antene UKF
możesz też włożyć swoje dziecko do pralki, wszystko OK dopóki jej nie włączysz. Znajdź mi w Polsce pracującą antenę UKF przed którą nie ma strefy zagrożenia.

#238525  autor: D@rio
 10 gru 2007, 12:45
babeo pisze:
jakbyś nie zauważył jakoś nikt nie chce tu z Tobą gadacć.

peace.
bez takich tekstów kolego...

Obrazek

#238537  autor: sweq
 10 gru 2007, 13:25
[quote="TimeSlot] możesz też włożyć swoje dziecko do pralki, wszystko OK dopóki jej nie włączysz. Znajdź mi w Polsce pracującą antenę UKF przed którą nie ma strefy zagrożenia.[/quote]

Kolego drogi strefa zagrozenia to od 70V/m do 200V/m i w świetel Polskich przepisów BHP (rozp. z 2002 Min Pracy i Polityki Społecznej). W związku z powyższym pracownik moze przebywać przed anteną (systemem antenowym) o takim nateżeniu .

Takie natęzenie pola znajdziejsz na Telewizyjnych Stacjach Retransmisyjnych w szczególności w górach .

Pamietaj kolego że stacje radiowo telewizyjne to nie tylko moce rzędu 1 MW .

Co do mojego pytanie skad ma być te 10W to jest jak najbardziej na miejscu. Oczywiscie że nadajnik daje 10 KW ale na antenie jest mniej . PO za tym moze masz an myśli powszechnie uzywaną moc ERP . Wiec daltego sie pytałem . Nadajników o mocach 10 KW jest wpolsce bardzo mało , a anteny sa na zanczynych wysokosciach wiec wbrew pozorm dla ochrony ludzi i środowiska nie mają żadnego znaczenia

Co do kolegi, który zabrania sie wypowiadac to szkoda słów.

[ Dodano: 2007-12-10, 13:32 ]
TimeSlot pisze:
Chciałbym wam kiedyś przedstawić pewnego mężczyznę który spacerował _za_ pracującymi antenami UKF. Może gdybyście zobaczyli jak po kilku latach wyglądała jego twarz po usunięciu raka z częścią żuchwy... Ale go nie przedstawię, bo nie ma go już z nami. To co nosicie na szyi to głowa, zalecam używanie póki co.[/quote pisze:
A skad wiesz jakie tam były natęzenia pole i ze to pole miałó wpływ na Jego chorobę ?

Ktoś to stwierdził czy skojarzyłes dwie rzeczy pola e-m i nowotwór?

Znasz energie kwantu przy czestotliwosci UKF lub TV? a energie potzrebną do zerwania najsłabszego wiazanania DNA?

Ja rozummiem , że nauki ścisłe to trudna dziedzina ale wiecje pokory .

Rozumiem , że swoim prostym odkryciem nie popratym żadnymi dowodami (sensownymi) obalqsz 40 lat doświadczeń i badań i ok 10 000 róznego rozdaju doświadczeń.

Kazda smierc człoweika jest tragedią ale sama śmierc jest zagadka .

#238861  autor: tesla
 11 gru 2007, 21:20
sweq, twój geniusz sprawił że poszukam sobie nowego tematu na forum. Zaczynam się zastanawiać czy nie pracujesz w komórce BHP mojej firmy. EOT.

[ Dodano: 2007-12-11, 22:05 ]
sory nie wytrzymałem... Wziąłem do ręki pomiary PEM wykonywane przez firmę Ergon. Pół metra przed anteną 1800 Mhz wynik to 90,2 V/m. Dla twojej informacji, moc 43 dBm na sektor x4 nadajniki, charakterystyka anten kierunkowa.
sweq pisze:Kolego drogi strefa zagrozenia to od 70V/m do 200V/m i w świetel Polskich przepisów BHP (rozp. z 2002 Min Pracy i Polityki Społecznej). W związku z powyższym pracownik moze przebywać przed anteną (systemem antenowym) o takim nateżeniu .
chciałbym żebyś ponownie przeczytał to zdanie, co znaczy przebywał. Może byłbyś uprzejmy napisać o ograniczeniach czasowych?
sweq pisze:od 70V/m do 200V/m(...)Takie natęzenie pola znajdziejsz na Telewizyjnych Stacjach Retransmisyjnych w szczególności w górach .
Gdzie, przy antenach? Jaja sobie chyba robisz.
Pamiętaj że cała burza zaczęła się od wypowiedzi forumowicza który opowiadał o chodzeniu po antenach UKF

#238989  autor: sweq
 12 gru 2007, 15:14
NIe zajmuje sie sie BHP daltego tez zrobiłem bład z dolna granicą nie 70 a 20 V/m
Ale nie ma to żadnego znaczenia dla tematu

Z pomiarów , które cytujeesz wynika ze było 90 V/m . Czas przebywania (pracy) pracownika wynosi ok 12 minut
Pytanie brzmi jaka jest niepewność standartowa przyjeta przez wykonawcę

Nie tak dawno realizowane były dwa projekty (tzw badania porównawcze) w Polsce dotyczace pomiarów dla celów BHP i analizujac wynika można dosc do bardzo ciekwaych wniosków .

Jesli chodzi o ograniczenia czasowe to nalezy indywidulanie podchodzić do kazdej stacji z osobna

anten aUKF antenie nie równa . upraszczając wszystko zalezy od mocy doprowadzonej do anteny . Powtarzam są anteny UKF gdzie zgodniez przepisami moga przebywac pracownicy wykonujący okreslone czynności.

|I na koniec norma w zakresie powyżej 400MHz dla populacji w wielkiej Braytani dopuszcza ekspozycje ciagłą 99V/m (6,6 wata ma metr kwadrat)

Ty w takich warunkach mozesz jeśli jestes dopuszczony do pracy w polach e-m 12 minuta a w angli non stop

Firma EOT? rozumiem żen ie zjamujecie sie polami elektromagnetycznymi