• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#219750  autor: krzykos
 08 wrz 2007, 16:32
Hehee - nie instalator... to pewnie comisioner lub utrzymaniowiec:))) albo sam Bazowiec:)))
Widziałem na Twoich zdjeciach radiolinie Alcatela - tylko tak na szybko nie moge skumać czy to była AWY czy też Melodia? Chetnie zobacze reszte Twojej kolekcji zdjęc - jesli podasz linka:)) - a sam przyznasz , że masz dostep do sieci - skoro robisz zdjecia otwartych szaf... wiesz o co mi chodzi..:) chyba, że to Ktos robi te zdjecia i Ci je podsyla:))) nie chce byc wscibski ;-) co do AWY - no Orange mocno wchodzi w ich temat na SIte:)

#219753  autor: tesla
 08 wrz 2007, 16:44
krzykos pisze:Chetnie zobacze reszte Twojej kolekcji zdjęc - jesli podasz linka
jeżeli pojawi się jakiś temat i moje zdjęcia będą do niego nawiązywały, to na pewno dam linka. Ale już koniec offtopów bazowcowych :-D

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#219769  autor: D@rio
 08 wrz 2007, 17:31
krzykos, TimeSlot, a może macie Panowie takie znajomości żeby załatwić upgrade jednej stacji Plusa z GPRS do EDGE? ;) Zależałoby mi... :-D

Obrazek

#219770  autor: Mixiorek
 08 wrz 2007, 17:33
TimeSlot pisze:Ale już koniec offtopów bazowcowych :-D
Ależ nie!!!! Miło się czyta dyskusje ludzi, którzy są "w środku" i wiedzą jak to wszystko wygląda i funkcjonuje ;-)

#219772  autor: tesla
 08 wrz 2007, 17:35
D@rio pisze:Zależałoby mi
nie moje podwórko
Mixiorek pisze:Miło się czyta dyskusje ludzi, którzy są "w środku"
może założe kiedyś temat "Offtop bazowca" :-D

#219777  autor: krzykos
 08 wrz 2007, 17:40
D@rio nie mogę nic obiecać - ale jak możesz to daj mi dokładne namiary o jaką stację Ci chodzi:)) najlepiej na prv:)

TimeSlot to ja zapisuję się na praktyki do Ciebie w tym temacie :wink:

#219779  autor: D@rio
 08 wrz 2007, 17:43
krzykos pisze:D@rio nie mogę nic obiecać - ale jak możesz to daj mi dokładne namiary o jaką stację Ci chodzi:)) najlepiej na prv:)
jasne, zrobi się.

Dodam tylko, że to jest specyficzna stacja. Ponieważ całość sprzętu wisi na wieży Ery, natomiast Era oferuje tam EDGE a Plus - nie :(

Obrazek

#219782  autor: tesla
 08 wrz 2007, 17:48
D@rio pisze:Era oferuje tam EDGE a Plus - nie
jak mogę coś doradzić, to znajdź abonenta PLUSa z abonamentem dla firm, najlepiej kluczowego i poproś go żeby zaczął nękać BOK że ma kiepski internet przez komórkę w Twojej lokalizacji. Takie zgłoszenia są 20x ważniejsze dla operatora niż "normalnych" zjadaczy chleba. :)

#219785  autor: D@rio
 08 wrz 2007, 17:57
TimeSlot pisze:jak mogę coś doradzić, to znajdź abonenta PLUSa z abonamentem dla firm, najlepiej kluczowego i poproś go żeby zaczął nękać BOK że ma kiepski internet przez komórkę w Twojej lokalizacji.
ciężka sprawa. Zwłaszcza że to gmina na Podkarpackim. Abonenta z aktywacją dla firm bym jeszcze znalazł, ale nie kluczowego...

Obrazek

#219786  autor: tesla
 08 wrz 2007, 17:59
D@rio pisze:Abonenta z aktywacją dla firm bym jeszcze znalazł,
na dobry początek, jeden telefon w tygodniu :)

#219788  autor: D@rio
 08 wrz 2007, 18:06
TimeSlot pisze:na dobry początek, jeden telefon w tygodniu
a nie lepiej wysłać jakieś ładne pisemko, z argumentami?

Dodam, że właśnie w tej miejscowości zaprzyjaźnionego mi właściciela pewnej firmy sytuacja z GPRSem Plusa zmusiła do zakupu BusinessEverywhere w Orange a nie iPlus'a. Bo tylko Orange i Era ma tam EDGE. A Plus...jak zawsze, na szarym końcu jak jakiś żul ze swoim GPRS'em :| i nic sobie z tego nie robi....

Obrazek

#219789  autor: krzykos
 08 wrz 2007, 18:10
D@rio pisze:
TimeSlot pisze:na dobry początek, jeden telefon w tygodniu
a nie lepiej wysłać jakieś ładne pisemko, z argumentami?

Dodam, że właśnie w tej miejscowości zaprzyjaźnionego mi właściciela pewnej firmy sytuacja z GPRSem Plusa zmusiła do zakupu BusinessEverywhere w Orange a nie iPlus'a. Bo tylko Orange i Era ma tam EDGE. A Plus...jak zawsze, na szarym końcu jak jakiś żul ze swoim GPRS'em :| i nic sobie z tego nie robi....
D@rio to niech właśnie ten Pan napisze konkretne pismo do Plusa, że chciałby sie przeniesc do sieci Plus - ale nie moze tego teraz zrobic bo potrzebuje EDGE :) a stawia on Plusa jako wiodacego operatora - ktory stosuje najnowsze dostepne techniki :)) takie pismo wkraczajace Plusowi na honor... niech doda ze korzysta z sieci Orange ale nie jest zadowolony i chcialby sie przeniesc...:)

wiesz o jakie pismo mi chodzi - a dokladnie tresc:))

#219790  autor: tesla
 08 wrz 2007, 18:11
D@rio pisze:a nie lepiej wysłać jakieś ładne pisemko, z argumentami?
musiałby się wypowiedzieć ktoś z BOK Plusa, każdy telefon z reklamacją na usługę jest tak samo ważny jak pismo.

#219794  autor: D@rio
 08 wrz 2007, 18:26
TimeSlot pisze:musiałby się wypowiedzieć ktoś z BOK Plusa, każdy telefon z reklamacją na usługę jest tak samo ważny jak pismo.
mnie jednak doświadczenia z Plusem już przekonały że telefon traktują tak jak e-mail. A jednak pismo, to pismo... podpis, pieczątka, dyplomatyczny ton... tyle że czasami nawet im brakuje argumentów.
krzykos pisze:D@rio to niech właśnie ten Pan napisze konkretne pismo do Plusa, że chciałby sie przeniesc do sieci Plus - ale nie moze tego teraz zrobic bo potrzebuje EDGE
na razie wysłał tylko e-mail'a do BOKu i napisali mu że w najbliższym czasie nie planują rozbudowy.
krzykos pisze:a stawia on Plusa jako wiodacego operatora - ktory stosuje najnowsze dostepne techniki )
nawet ja bym tak nie umiał napisać :mrgreen:
krzykos pisze:takie pismo wkraczajace Plusowi na honor... niech doda ze korzysta z sieci Orange ale nie jest zadowolony i chcialby sie przeniesc...:)
wczoraj podpisał umowę na BE Orange ;) więc trudno tu mówić o przeniesieniu :D

Obrazek

#219849  autor: elrond
 08 wrz 2007, 21:59
D@rio pisze:ciężka sprawa. Zwłaszcza że to gmina na Podkarpackim.
Słyszałem, że wiele ludzi narzeka na zasieg EDGE Plusa. Mógłbyś D@rio powiedzieć coś wiecej o lokalizacji? np powiat? Ja o dziwo u siebie w "podkarpackiej dziurze" mam EDGE i nawet byłem zdumiony prędkoscią, tak z przyzwyczajenia do GPRS :wink:

#219874  autor: prezeswk
 09 wrz 2007, 00:54
TimeSlot pisze:16E1, przynajmniej na razie :)
Jako zainteresowany problematyka gsm/3g w Poznaniu dziekuje TimeSloto-wi i krzykosowi za wiele cennych infromacji o zamianie radiolinii na swiatelko i o SWAPie na "Hujaweja"
Mam jednak prośbe, jako osoba niezwiązana zawodowo z telekomunikacja o rozszyfrowanie skrotu AMS. Poza tym 16E1 oznacza 16 traktów o przepustowosci 2048 kb/s każdy? Dobrze kojarze? Pozdr

#219877  autor: D@rio
 09 wrz 2007, 01:10
elrond pisze:Słyszałem, że wiele ludzi narzeka na zasieg EDGE Plusa.
znaczy, technicznie jest wszystko OK ale po prostu "lyder technologiczny" zapomniał chyba że świadczy taką usługę jak EDGE i pozostały takie "wyspy" gdzie można się "rozkoszować" tą technologią...
elrond pisze:Mógłbyś D@rio powiedzieć coś wiecej o lokalizacji? np powiat? Ja o dziwo u siebie w "podkarpackiej dziurze" mam EDGE i nawet byłem zdumiony prędkoscią, tak z przyzwyczajenia do GPRS
pewnie. Powiat stalowowolski. Miejscowość: Radomyśl nad Sanem.

Obrazek

#219881  autor: prezeswk
 09 wrz 2007, 01:30
krzykos pisze:
a tak OT - polscy operatorzy nie sa zainteresowani UMTS na 900.... przynajmniej tak wynika z rozmów z ludzmi z technicznych działów...- a szkoda..
Mała kontynuacja OT
Spotkałem się z dwiema wersjami UMTSa na 900. Dokladnie UMTS 850 i wlasnie UMTS 900. Nota bene Nokia wypuscila ostatnio telefon wspierajacy UMTS 850 - jest to Nokia 6120. Kolejny model Nokii - jeszcze nie wszedl na rynek (a ja na niego sie czaje :)), model 6121 ma wspierać UMTS 900. Rozumiem, ze Europa zaimplementuje u siebie UMTS 900? Wiadomo kiedy coś sie ruszy w tej kwestii. A moze jednak to będzie UMTS 850? Cos wiesz wiecej poza tym, ze polscy opy nie sa zainteresowani UMTS na 900 ?

#219882  autor: elrond
 09 wrz 2007, 01:36
D@rio pisze:pewnie. Powiat stalowowolski. Miejscowość: Radomyśl nad Sanem.
Niestey, nie moje okolice :wink:
Sprawa EDGE w tej lokalizacji jest dość chybiona, bo wygląda to na "przypadkową" dziurę w zasięgu --> http://img361.imageshack.us/img361/9616/beztytuuwl2.jpg
Przy większym zbliżeniu, widać że miejscowość jest otoczona lasem, więc opłacalość inwestycji w EDGE dla operatora spada.

PS. OT sie robi... ;-)

#219955  autor: tesla
 09 wrz 2007, 13:17
prezeswk pisze:rozszyfrowanie skrotu AMS
Access Management System. Jeżeli cie to interesuje to tutaj jest trochę o tej technologii.
prezeswk pisze: Poza tym 16E1 oznacza 16 traktów o przepustowosci 2048 kb/s każdy? Dobrze kojarze?
dobrze 8)