• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#166266  autor: krzykos
 25 mar 2007, 16:59
D@rio pisze:
krzykos pisze:jeśli jest wspólna instalacja tzw. "wpinka"
co rozumiesz przez słowo wspólna instalacja? Zazwyczaj wspólny, to jest nacześciej masz kratownicowy, stalowy badź betonowy. I na tym się ta wspólnota często kończy...
Niestety tutaj jesteś w błędzie - zgadzam się, że bardzo często tak jest - wspólny maszt ... Ale bardzo często jest też tak, że oprator np, Plus udostępnia na danej lokalizacji całą infrastrukturę - włącznie z antenami i feederami - dlatego nazywa się to "wpinką " - porpstu do istniejącego toru antenowego dopina się kolejny operator - i działa na istniejącej infrastrukturze - bardzo często tak się dzieje szczególnie w miastach - wtedy dokłada się tzw. couplery i tripleksery i na jednym maszcie i torze antenowym działają 2 operatorzy - czasem się zdarza, że i nawet 3 - ale to bardzo rzadko - trzeba pamietać, że każda taka "wpinka" to nowe obciążenie - i spadek kilka dbm... bardzo czesto takie wpinki robi Era z Plusem i odwrotnie - czasem Era z Orange; oczywiście są też budowane nowe instalacje od A do Z na istniejącym maszcie innego operatora - wtedy każdy ma swoje anteny, feedery i systemy zabezpieczeń - wszystko zależy od tego ile jest miejsca na danej lokalizacji i jak jest z pozwoleniami - czasem lepiej jest się wpiąć i ludzie dookoła myślą że nadal jest tylko jeden operator - a tak jakby trzeba było dobudować nową instalację z antenami to czasem są zaraz protesty .....różnie to bywa ....

#166271  autor: D@rio
 25 mar 2007, 17:05
krzykos, tak czy tak, nie oszukujmy się że takie lokalizacje to rzadkość...
Przynajmniej u mnie. Choć, nawet jeśli z anten korzystają wspólnie, to często i tak obok stoi własny kontener, z własnym sprzętem.

Obrazek

#166273  autor: krzykos
 25 mar 2007, 17:09
Mylisz się - wcale nie taka rzadkość :wink: .....- a co do kontenerów - zawsze będą obok kontenery - bo żaden z operatorów nie wpuszcza drugiego do swoich pomieszczeń - jest jeszcze odstępstwo od tego - zamiast kontenera operator wstawia tzw. zewnętrzne BTS Outdory :)jak będę miał czas to zamieszczę gdzieś link do zdjęcia - łatwo jest je poznać w przypadku Ery są to takie kontenery koloru ciemnozielonego firmy Ericsson, no chyba że chodzi o UMTS - wtedy jest konetener koloru siwego Siemensa, Plus i Orange mają konetenery Outdory Nokii:)

#166280  autor: D@rio
 25 mar 2007, 17:25
krzykos pisze:- łatwo jest je poznać w przypadku Ery są to takie kontenery koloru ciemnozielonego firmy Ericsson,
widziałem tyle instalacji Ery i ani razu tego, co Ty tu wypisujesz...

czekam na zdjęcia.
krzykos pisze:- zamiast kontenera operator wstawia tzw. zewnętrzne BTS Outdory :)
rozwiń pojęcie...

Obrazek

#166300  autor: krzykos
 25 mar 2007, 18:00
Ok jutro postaram się zrobić parę fotek i podesłać do nich link - zdjęcie więcej powie niż moje tłumaczenie - poprostu będzie łatwiej .....

Chodzi mi o to , że sieci albo wstawiają normalne kontenery ( takie "domki") , albo właśnie zewnętrzne outdory - zrobię zdjęcia i wtedy się wyjaśni:)

#166303  autor: D@rio
 25 mar 2007, 18:17
krzykos pisze:właśnie zewnętrzne outdory
ale pojęcie "zewnętrzny outdoor" nie ma nic wspólnego z jakim kolwiek kontenerem czy określeniem jakiegokolwiek "pojemnika" na sprzęt.
Zewnętrzny outdoor to jest inaczej pojęcie określąjące albo mikrokomórke, pikokomórkę albo macrokomórkę dlatego nie rozumiem nadal...
krzykos pisze:Ok jutro postaram się zrobić parę fotek i podesłać do nich link - zdjęcie więcej powie niż moje tłumaczenie - poprostu będzie łatwiej .....
Dokładne. Będę wdzięczny.

Obrazek

#166308  autor: D@rio
 25 mar 2007, 18:25
Pawrzes pisze:Pewnie chodzi o coś takiego: http://www.mobile-internet.org/biskupinska-67.htm
tyle że tu nie ma nigdzie zieleni...

Obrazek

#166325  autor: Pawrzes
 25 mar 2007, 19:07
D@rio pisze:tyle że tu nie ma nigdzie zieleni...
To może gdzieś dostawiona jest szafka w kolorze jak przy tej lokalizacji:

http://www.mobile-internet.org/siekierki.htm

Pozdrawiam

#166332  autor: D@rio
 25 mar 2007, 19:36
no chyba że, ale tak czy tak nie można się tym kierować przy "zgadywaniu" jaki to operator. Są zupełnie inne elementy wskazujące na danego operatora...

Obrazek

#166356  autor: krzykos
 25 mar 2007, 20:20
Pawrzes pisze:
D@rio pisze:tyle że tu nie ma nigdzie zieleni...
To może gdzieś dostawiona jest szafka w kolorze jak przy tej lokalizacji:

http://www.mobile-internet.org/siekierki.htm
To jest właśnie zewnętrzny outdoor ERY - jest w nim zawsze BTS GSM lub DCS -:)) oto mi właśnie chodziło - jest to produkt firmy Ericsson - i nie że zgaduje Kolego @Dario bo tego outdoora używa TYLKO i wyłącznie ERA , tak gwoli ciekawości to ta "szafeczka" jak się wyraził Kolega Pawrzes waży "TYLKO" 560 kg.....

a to są właśnie tzw. kontenery :
http://www.mobile-internet.org/images/p ... zyn-03.jpg w tym przypadku Plusa...

mam nadzieję, że już wiadomo o co mi chodziło....

a tutaj macie outdoor-a używanego w Plusie i Orange ( firma Nokia):

http://www.mobile-internet.org/images04 ... pro-07.jpg

#166360  autor: D@rio
 25 mar 2007, 20:24
chyba się nie zgadzamy w paru kwestiach. Ale nie będę się sprzeczał....nie ma sensu.

Obrazek

#166381  autor: BTS_lodz
 25 mar 2007, 21:01
krzykos pisze:bo tego outdoora używa TYLKO i wyłącznie ERA ,
No, niekoniecznie. Z miesiąc temu rozmawiałem z dyrektorem d/s technicznych jednej z firm budującej w woj. łódzkim BTS-y dla wszystkich trzech operatorów i wspominał, że Polkomtel podpisał jakiś glejt z Ericssonem i będą teraz budować na ich sprzęcie. Tak więc charakterystyczne ciemnozielone blaszaki nie będą oznaczać bezwarunkowo ERY.

#166382  autor: krzykos
 25 mar 2007, 21:06
BTS_lodz pisze:
krzykos pisze:bo tego outdoora używa TYLKO i wyłącznie ERA ,
No, niekoniecznie. Z miesiąc temu rozmawiałem z dyrektorem d/s technicznych jednej z firm budującej w woj. łódzkim BTS-y dla wszystkich trzech operatorów i wspominał, że Polkomtel podpisał jakiś glejt z Ericssonem i będą teraz budować na ich sprzęcie. Tak więc charakterystyczne ciemnozielone blaszaki nie będą oznaczać bezwarunkowo ERY.

wszystko się zgadza - ale Polkomtel będzie słopował sprzęt Noki na Ericssona - ale nie szafy - tylko same BTS ( TRX-y itp) - czyli nazwijmy to "wewętrzne części"......

Kolego Dario ja nie chcę się ani sprzeczać ani też kłócić - poprostu wiem że tak jest - oczywiście jeśli się mylę to zawsze chętnie się czegoś nowego się dowiem:))

#166393  autor: BTS_lodz
 25 mar 2007, 21:26
krzykos pisze:wszystko się zgadza - ale Polkomtel będzie słopował sprzęt Noki na Ericssona - ale nie szafy - tylko same BTS ( TRX-y itp) - czyli nazwijmy to "wewętrzne części"......
Owszem, ale w przypadku już istniejących stacji. Natomiast w przypadku nowych inwestycji nawet szafy będą Ericssonowskie. Szczytem nonesnsu byłoby instalowanie wszystkich bebechów Ericssona i ściąganie szaf od Nokii ;)

Wracając zaś do ciemnozielonych szaf Ericssona - Krzykos ma rację - do tej pory używane były wyłącznie przez Erę. Widziałem je w kilku rejonach Polski - w Łodzi, nad morzem, w Beskidach, w Warszawie.

#166456  autor: prezeswk
 25 mar 2007, 22:24
D@rio pisze:chyba się nie zgadzamy w paru kwestiach. Ale nie będę się sprzeczał....nie ma sensu.
W zasadzie wszystko wyglada tak, jak krzykos pisze. A trend wspolnych instalacji postepuje i to dosc szybko. W Poznaniu na porzadku dziennym sa wpinki, nie tylko w 2G, ale tez w 3G. Tu masz przyklad wpinki Plusa w Ere. To "malzenstwo" trwa przynajmniej od poczatku 2004 roku.
PS. W Poznaniu dziala tez pewna grupa zaplencow łapania stacji gsm/umts i zagłebianiu sie w ich budowe, zasiegi itp. Gorąco polecam Ci te adresy - http://www.mobile-internet.org oraz http://www.poznan.gsm.g.pl/, jesli chcesz, możesz być wrzucony na liste mailingową. Wiele ciekawego się dowiesz.

#166457  autor: D@rio
 25 mar 2007, 22:26
prezeswk, ja jedynie mam jakoś wątpliwości co do tego nazewnictwa...

Obrazek

#166458  autor: krzykos
 25 mar 2007, 22:28
prezeswk pisze:
D@rio pisze:chyba się nie zgadzamy w paru kwestiach. Ale nie będę się sprzeczał....nie ma sensu.
W zasadzie wszystko wyglada tak, jak krzykos pisze. A trend wspolnych instalacji postepuje i to dosc szybko. W Poznaniu na porzadku dziennym sa wpinki, nie tylko w 2G, ale tez w 3G. Tu masz przyklad wpinki Plusa w Ere. To "malzenstwo" trwa przynajmniej od poczatku 2004 roku.
PS. W Poznaniu dziala tez pewna grupa zaplencow łapania stacji gsm/umts i zagłebianiu sie w ich budowe, zasiegi itp. Gorąco polecam Ci te adresy - http://www.mobile-internet.org oraz http://www.poznan.gsm.g.pl/, jesli chcesz, możesz być wrzucony na liste mailingową. Wiele ciekawego się dowiesz.

Bardzo dobrze znam te strony:)) jestem jednym z zapaleńców:))

[ Dodano: 2007-03-25, 22:30 ]
D@rio pisze:prezeswk, ja jedynie mam jakoś wątpliwości co do tego nazewnictwa...

Jak mi wiadomo tak się wyrażają ludzie pracujący w tej branży ( instalatorzy, budowa sieci itd..), może to jest tylko ich slang...sam nie wiem - ale wiem, że w ten sposób się z nimi dogaduje:)

#166482  autor: prezeswk
 25 mar 2007, 22:52
D@rio pisze:prezeswk, ja jedynie mam jakoś wątpliwości co do tego nazewnictwa...
Rozumiem, ja z kolei nie mam watpliwosci. Krzykos uzywa nazewnictwa stosowanego przez ludzi zwiazanych z poznanska grupa pasjonatow gsm. Ja tez od nich sie ucze, wiec zgadzam sie z nim, bo outdoor to outdoor :). Tak mowi sie u nas. Moze prawidlowa (podrecznikowa) nazwa tego jest inna - ale jak rzucisz (np. na grupie) termin outdoor, to wiemy o co chodzi. Tak wiec krzykos ma tu racje - ale zaznaczam, ze jest to punkt widzenia bardziej praktykow niz teoretykow. No i na pewno taki outdoorek Eryka ma jakas tam nazwe katalogowa.

#166485  autor: D@rio
 25 mar 2007, 22:57
No dobra, niech Wam będzie. Widać książki to normalnie nazywają, konkretnie szafkami albo "szafy teletransmisyjne", "szafy operatorskie". Przyzwyczaję się. Amen :-)

Obrazek