• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#122529  autor: rafcyk
 10 lis 2006, 10:08
Ja uważam, że dobrze się dzieję, że wprowadzamy UMTS. Gdybysmy uważali, że wszystko jest niepotrzebne i da się bez tego żyć to pewnie byśmy nie wyszli z ery kamienia łupanego. Choć sam pewnie przez najbliższy rok nie będę korzystał z videocall ani transmisji danych, to niech opy to rozbudowują. Kiedy będzie mnie (studenta) stać na korzystanie na codzień z 3G to już usługa będzie lepiej rozwinięta i dostępna na większym terenie

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#122535  autor: mardall
 10 lis 2006, 10:21
Ja uważam, że 3G jest bardzo przydatną sprawą. Przypominam, ze dyskusja toczy się o usłudze w telefonii mobilnej i to w temacier jest najważniejsze! Ja z niecierpliwościa czekam na 3G u mnie ale i teraz z EDGE nie moge zbytnio narzekać. To że poza domem czy praca moge korzystać z poczty elektronicznej, netu jest dla mnie bardzo ważne, a 3G znacznie to usprawnia (nie wspominając już o HSDPA, które może zastapić kablówkę). Poza tym jakże przyjemne jest prowadzenie wideorozmowy z ukochaną lub pokazywanie komuś swego otoczenia (w sklepie, zabytków, ciekawostek) itp. itd.

#122541  autor: babeo
 10 lis 2006, 11:40
mardall pisze:Ja uważam, że 3G jest bardzo przydatną sprawą. Przypominam, ze dyskusja toczy się o usłudze w telefonii mobilnej i to w temacier jest najważniejsze!
Tak, oczywiście że temat najważnieszy. Ja chciałm poruszyć inny watek. Na ile rozwój techniki ma się przyczynić człowiekowi, a na ile jest to tylko sposób pompowania z niego pieniędzy? Oczywiście po wspaniałej akcji marketingowej polegającej na wmówieniu, że bez tego nie da się życ?

Posłuże się takim (może absurdalnym przykładem). We wspomnianej kilka postów wcześniej. Otóż w fabryce samochodó pokazali nam, nowy model który ma wejść w ciągu roku do Polski (cena od 60-100tys w zalezności od wyposażenia), absurd polegał na tym, że ma np. bardzo łade tylne światła diodowe - wyglądają super! Tylko zonk polega na tym, że jak się przepali jedna dioda, to światło jest do wymiany. Cały jednak bajer polega na tym, że nie zrobimy tego samemu, a wymiana w warsztacie, trwa około uwaga: między 16 a 24 roboto/godzin! bo przepalenie jednej diody powoduje wzrost napięcia w całej wiązce przeweodowej i profilaktycznie trzeba wymienić wszytskie lampy w aucie :shock:
Czy to nie jest chore?
Do czego zmnierza ten Świat ... :?

#122547  autor: mardall
 10 lis 2006, 12:29
W takim przykładzie jak podałeś to jasne że to chore i to jeszcze jak! Ale ciężko (o ile wogóle się da) rozdzielić rozwój a robienie kasy. Podczas mojej ostatniej wizyty w salonie Plusa facet był zainteresowany wypróbowaniem iPlusa (oglądał pogodna reklamę) i już prawie podpisał umowę, gdy usłyszał o haczyku, czyli o opłacie jaką poniesie w przypadku rezygnacji po okresie próby - to wg mnie czysty przykład dojenia kasy w kontekscie nowych technologii bliski nam i bardzo realny niestety...

#122556  autor: nstn
 10 lis 2006, 13:36
babeo83 pisze:coś takeigo jak UMTS jest nam zbędnym,
Gdyby kazdy w Polsce tak uwazal jak Ty to zawsze nasza ojczyzna bylaby technologicznym zasciankiem Europy. JA SIE NA TO NIE GODZE I NIE ZGADZAM SIE Z TWOIM ZDANIEM ALE SZANUJE TWOJE PRAWO DO SWOBODY WYPOWIEDZI.

"Nic nie boli tak jak życie"

#122602  autor: D@rio
 10 lis 2006, 16:00
nstn, dokładnie. Popieram w 100%. Zresztą, ludzie techniki i telekomunikacji spojrzą na to innym okiem. A zwykli user'zy tak, jak babeo prezentuje. Ot tyle...

Obrazek

#122609  autor: babeo
 10 lis 2006, 16:15
D@rio, UMTS był tylko pretekstem do dyskusji. Ja osobiście nic do niego nie mam. Teraz nie korzytsam, a później to się zobaczy, ale w jego przypadku mam możliwość chcemy to korzystamy, nie chcemy to nie. W innych dziedzinach techniki już tak nie jest. Wspomniana np motoryzacja. Szef działu prototypów "obraził się na mnie", jak spytałem się go czy nowe bajery, które ładują w samochody są naprawdę potrzebne, czy tylko liczą na swój zysk lub chcą zaspokoić snobistyczne rządze 1% klientów? (oczywiście pytanie zadałem tak ładnie i kulturalnie). Sęk w tym, że robią to dla wspomnianego 1% ale z czasem pakują to jako "standard" byle tylko windować cene.

Powiem tylko, że mam tu na mysli np.takie coś: kilka wiązek fal podczerwonych pada na szybe od strony kabiny i bada kąt załąmania się światła. Na tej podstawie odczytuje jaki jest stan szyby. Głównie podczas deszczu i w zależności od tego zmieniana jest prędkość wycieraczek. Oczywiście czuwa nad tym super nowoczesny DSP za okolo 700 dolców, nie wspominając o reszcze ceny układu ...

Czy to już nie jest jakiś absurd?

#122612  autor: D@rio
 10 lis 2006, 16:19
babeo83 pisze:W innych dziedzinach techniki już tak nie jest. Wspomniana np motoryzacja.
Dlaczego? Ja tak nie uważam. Jak nie podoba mi się ten samochód, to wybiorę inny model, albo inną markę lub najniższą wersję wyposażenia skoro nie chcę bajerów. Pozatym, nie zakładajmy z góry że wszystko musi się psuć....
babeo83 pisze:Czy to już nie jest jakiś absurd?
to nie absurd ;) to wygoda i komfort...to tak jak ja mam w swoim telefonie czujnik, który sam reguluje jasność, kontrast i poziom podświetlenia w zależności od warunków pogodowych i ilości słońca ;)

Obrazek

#122619  autor: babeo
 10 lis 2006, 16:36
D@rio pisze:
babeo83 pisze:W innych dziedzinach techniki już tak nie jest. Wspomniana np motoryzacja.
Dlaczego? Ja tak nie uważam. Jak nie podoba mi się ten samochód, to wybiorę inny model, albo inną markę lub najniższą wersję wyposażenia skoro nie chcę bajerów. Pozatym, nie zakładajmy z góry że wszystko musi się psuć....
W tym sęk, że coraz częsciej nie bedzie już wyboru. Coraz więcej jest ładowanego do wersji podsatwowej. Nie jest to działanie tylko jednego producenta. Tam pomimo konkurencji to ich wywiad, działą dobrze. Dlaczego ma się psuć? ... za długo w tym siedzę, a wczorajsza wizyta jeszcze mnie w tym utwierdziała. Aż nie mogłem uwierzyć, że sami odradzali kupno pewnego bardzo popularnego modelu samochody w Poslce, a dlaczego? bo to juz 17 wersja konstrukcyjna, cene ma wyzsza niż poprzednie, ale w środku ma corasz gorsza materiały ... oszczędza się wszędzie byle tylko zaraobić jak najwięcej.

Z elektroniką jest dokładnie to samo, wiesz jak pracowałem w serwisie to nie narzekałem :P , ale ogólnie to wygląda to straszanie... większość sprzętu RTV bardzo tanieje, ale staję się jednorazową ... do tego że cena jest niska, a poza tym każdy nowy model ma inną konstrukcję, a nawet podzespoły zupełnie innych producentów...

Najgorsze jest to, że chcąc pracować w zawodzie musze traktować klienta jako "jełopa" któremu trzeba wcisnąć same nowinki techniczne ... ale ogólnei coś tu jest nie jest w porządku...
Ostatnio zmieniony 10 lis 2006, 16:39 przez babeo, łącznie zmieniany 1 raz.

#122938  autor: nstn
 11 lis 2006, 15:28
D@rio pisze:4G jest w Japonii, w testach ;) 5G nie ma jeszcze
jak nie ma 5G?
Prosze bardzo: :D :D :D
http://en.wikipedia.org/wiki/5G

[ Dodano: 2006-11-11, 15:29 ]
taki maly żart :D :D

"Nic nie boli tak jak życie"

#122944  autor: tomico
 11 lis 2006, 15:34
No tak myślałem bo w tej encyklopedii jakieś samoloty a nie 5g.

#122952  autor: PiotrG-dz
 11 lis 2006, 15:56
Ale jaja z tym 5 G :mrgreen:

#123234  autor: Rokko
 12 lis 2006, 12:00
Powiem moja opinie. W tej chwili nie korzystam z 3g i mysle ze nie mam takiej potrzeby, ale dlaczego mam negowac jej wprowadzanie. To co telewizje nowej generacji tez mam zanegowac, bo ta co teraz jest ok?musi byc postep, nie mozemy stac w miejscu. Nowe technologie sa i beda wprowadzane i tylko pytanie czy z tego skorzystamy. Mowicie o samochodzie. Mam aktualnie z kilokoma "tzw bajerami" i powiem wam ze nawet czlowiek nie zauwaza, ze jednak sa przydatne. Myslalem, ze nigdy sie nie przyda nawigacja, a jednak przydaje sie i bardzo fajnie dziala. Swiat musi isc do przodu, zebysmy my mieli wybor. A z tym wciskaniem, tez nie jest tak dokonca. Jak koles od i-plusa przeczytalby regulamin to wiedzialby, ze jest ta oplata. takie zycie, na kazdym kroku czekaja na nas przeszkody. A postep musi byc, bo nawte sie nie obejrzysz jak ci sie jego owoce przydadza.

#171655  autor: miliard
 08 kwie 2007, 09:42
A ja napisałem do BOKu kiedy u mnie w mieście będzie EDG(ar?)E. Po prawie 2 miesiącach dostałem odp. że na przełomie 2007/8. Czyli na 3G narazie nie ma co liczyć. W tej chwili nie widzę dalszego sensu utrzymywania i+ na dżipieresie.

#171719  autor: prezeswk
 08 kwie 2007, 13:52
miliard pisze:A ja napisałem do BOKu kiedy u mnie w mieście będzie EDG(ar?)E. Po prawie 2 miesiącach dostałem odp. że na przełomie 2007/8. Czyli na 3G narazie nie ma co liczyć. W tej chwili nie widzę dalszego sensu utrzymywania i+ na dżipieresie.
Plus nie chce rozwijac EDGE, czyli 2,5G. Z UMTSem tez się nie spiesza... A szkoda. Mysle, ze IPlus na tym wiele traci. Akurat teraz siedze na EDEGe w Orange (bo w miejscu gdzie jestem Plus jako jedyny nie ma edzia) i w porownaniu do GPRSa to niebo a ziemia, choc i tak EDGE w Plusie jest lepsze.
Pozdr swiatecznie!

#173501  autor: dt
 13 kwie 2007, 00:01
W Obornikach Plus rowniez ma 3G, ale to nastepstwo sasiedztwa z Poznaniem a co do Wloszczowej to chodzi jak juz zostalo napisane o Stolbud. BTW - na mapce Plusa nie ma tam UMTS do tej pory. Ba! Nawet EDGE brak!

#176553  autor: Animatter
 22 kwie 2007, 20:19
A ja przed chwilą przeczytałem w Biuletynie Informacji Publicznej, że "
ustalam następujące środowiskowe uwarunkowania zgody na realizację opisanego wyżej przedsięwzięcia:
I. Rodzaj i miejsce realizacji przedsięwzięcia
Rodzaj przedsięwzięcia
Inwestycja polega na wykonaniu stacji bazowej telefonii komórkowej sieci ERA „Żary 41185 Centrum" bla bla bla i "Przedmiotowa stacja będzie emitowała pola elektromagnetyczne w paśmie częstotliwości 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 38 GHz, a ich moc równoważna izotropowo będzie wyższa od 100 W, co kwalifikuje zamierzenie jako mogące pogorszyć stan środowiska."
Czy to znaczy, że w moich 40 tysięcznych Żarach odpalą UMTS?
I co na tych 38GHz bedzie?

#176598  autor: D@rio
 22 kwie 2007, 21:20
Animatter pisze:Czy to znaczy, że w moich 40 tysięcznych Żarach odpalą UMTS?
na razie się starają o zgodę. Do odpalenia długa droga jeszcze. Nie licząc dostaw sprzętu, instalacji, testów itp. itd. to jak na moje oko jeszcze z 2 lata poczekasz.
Animatter pisze:I co na tych 38GHz bedzie?
WiMAX

Obrazek

#177030  autor: Th0mas
 24 kwie 2007, 10:50
Mam babcię w miejscowości znajdującej się niedaleko Włoszczowy i nawet tam śmieją się z tego dworca :P

#181238  autor: D@rio
 08 maja 2007, 15:51
Gosiewski awansował, został wicepremierem więc pewnie niedługo we Włoszoczowej HSDPA będzie :-D ;)

Obrazek