• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 120 z 134
  • 1
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • 134
 #1187270  autor: p2225
 04 lut 2025, 13:04
Obrazek
Ciekawa informacja w sumie, że 5G pojawia się najpierw na stacjach ze światłowodem, potem zależnie od zagęszczenia, a najpóźniej zależnie od obciążenia.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #1187573  autor: mp107
 09 lut 2025, 22:39
Być może uruchomiono je tam do pewnego stopnia ze względu na zajętość większości pasma C, które w Rosji jest nadal wykorzystywane do odbioru telewizji satelitarnej oraz dosyłów do nadajników telewizyjnych telewizji naziemnej (sądząc po emisji satelitarnej przeważnie w T2-MI), np.:
https://www.lyngsat.com/Express-AM7.html
https://www.lyngsat.com/Yamal-401.html

I w roli drugiej ciekawostki "dookoła 5G" podrzucam link do dyskusji na temat odbioru telewizji satelitarnej w paśmie C w Polsce w kontekście działającego tam już naszego 5G: https://www.satclub.pl/pasmo-c-f112/wim ... -s190.html
 #1188119  autor: tk925
 20 lut 2025, 09:46
Witam. Jak myślicie, mam od roku w sieci play prepaid z nielimitowanymi rozmowami, itp plus internet razem w promocji było 460 GB miesięcznie. Transfer w moim mieście były znakomite, przez rok jak weszły nowe prawdziwe pasma 5g, tak od 300 nawet do 1GB, oczywiście byly spadki do 40-60 mb. I nagle po roku wszystko zaczęło działać wszędzie tam gdzie było świetnie, tak maksymalnie jakby celowo ograniczone do 70 mb. Wymina karty SIM nie pomogła, przekładana karta do innego urządzenia to samo. Uwaga sprawdzone 5g play z inną kartą play i działa prawidłowo, kupiłem też specjalnie drugi starter play prepaid sprawdzić i też jest doskonale tak jak powinno być. Masę zgłoszeń i nic, jakieś zdalne restarty numeru mojego itp i mi nie pomogli, umywanie rąk, zganianie niesłusznie na moje urządzenie gdzie inne karty działają jak należy. Czy może sieć ograniczyć tak, czy ktoś to zauważył. Sprawa mocno irytująca i zastanawia .
 #1188122  autor: maniek357
 20 lut 2025, 10:25
Na karcie prepaid Virgin (taryfa Play) przez prawie cały zeszły rok zużywałem po ~ 400 GB miesięcznie i nie dostałem żadnego lejka. Chyba w takiej sytuacji @tk925 spróbowałbym manewru z przeniesieniem się do innej sieci i powrotem do Play.
 #1188124  autor: tk925
 20 lut 2025, 10:31
maniek357 pisze:
20 lut 2025, 10:25
Na karcie prepaid Virgin (taryfa Play) przez prawie cały zeszły rok zużywałem po ~ 400 GB miesięcznie i nie dostałem żadnego lejka. Chyba w takiej sytuacji @tk925 spróbowałbym manewru z przeniesieniem się do innej sieci i powrotem do Play.
Tak właśnie zrobię. Wyczerpały się już wszelakie metody, na każdy sposób sprawdziłem. Nawet nigdy nie przekraczam GB mi gwarantowanych, tyle że płacę za to żeby działało jak powinno a nie jakbym się cofną 5 lat lte. Zdecydowanie jest jakiś lejek do którego nie chcą się przyznać. To musiałaby sprawdzić inna osoba co po roku tam weszła w drugą promocję . :-)
 #1188450  autor: Mixiorek
 26 lut 2025, 10:49
"W 12 miesięcy T-Mobile uruchomił sygnał 5G Bardziej na ponad 3.400 stacjach bazowych w całym kraju, łącząc je w całym kraju światłowodami bądź łączami o prędkości 10Gb/s.

Obecnie 5G Bardziej jest dostępne na 3.495 stacjach bazowych.

W miastach powyżej 100.000 mieszkańców, gdzie nowa technologia stała się kluczowym narzędziem do zwiększenia przepustowości sieci, 5G Bardziej jest dostępne na ponad 75% wszystkich stacji bazowych.

Na koniec 2024 roku łączna długość własnych łączy T-Mobile wzrosła o 2.800 kilometrów (r/r) do 13.800 kilometrów."
https://www.telepolis.pl/wiadomosci/t-m ... 024-4q2024
Ostatnio zmieniony 26 lut 2025, 13:52 przez KC-KARLOS, łącznie zmieniany 1 raz. Powód: Pomieniony link informacji prasowej, w naszym serwisie

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #1188529  autor: PiRyba
 27 lut 2025, 22:44
Mixiorek pisze:
26 lut 2025, 10:49
"W 12 miesięcy T-Mobile uruchomił sygnał 5G Bardziej na ponad 3.400 stacjach bazowych w całym kraju, łącząc je w całym kraju światłowodami bądź łączami o prędkości 10Gb/s.
...
Czyli one są już zmodernizowane, pod kaprysy Orange :) , emitują co chcesz i kiedy chcesz? Tzw. "wirtualizacja". Coś jak w wątku o Play?
 #1188531  autor: KC-KARLOS
 27 lut 2025, 23:55
pipirybka780878: nie zapominaj, że Orange też udostępnia dla T swoje n78.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1188537  autor: robbo2k
 28 lut 2025, 07:39
Nie napisałbym ze Orange i T-Mobile sobie "coś udostępniają" Skoro stacja bazową i planowaniem sieci budową i utrzymaniem zajmuje się Networks. Z powodu pozwoleń jest tylko mylne wrażenie ze cos jest T-Mobil albo Orange. Ale to złudzenie. Umowa na grunt/lokalizację i blachy na nim wiszą na społce Networks.

Networks w 2020 wykonał nawet planowanie sieci, lokalizacji, mocy, kosztów dla budowy sieci 5G na 700MHz do dzis wisi na stronie referencje od Play i Polkomtela za te robote.

http://www.robbo2k.pl Testy wideo - Poradniki jak kupić i co kupić
 #1188538  autor: maniek357
 28 lut 2025, 08:45
To nie jest złudzenie. Formalnie właścicielem stacji jest T-Mobile lub Orange - wystarczy przejrzeć kto występuje o pozwolenia na budowę, czy zleca pomiary PEM.
 #1188541  autor: kozien70
 28 lut 2025, 12:07
I oczywiście, że sobie wzajemnie różne rzeczy udostępniają. Każda technologia na każdej stacji jest formalnie obwarowana umową udostępniania partnerowi. Właściciel stacji (TMPL lub OPL) podpisuje z partnerem umowę na udostępnienie np. 5G na C-band na konkretnej grupie swoich stacji. Stąd np. brały się rozbieżności w liczbie stacji L800 Orange vs. T-mobile. Nie zawsze z przyczyn technicznych. Często gęsto z formalnych, bo umowa nie była jeszcze podpisana bądź była, ale ze skutkiem np na koniec roku.
N! jest tylko i wyłącznie spółką obsługującą infrastrukturę OPL i TMPL na podstawie umowy z nimi. A to, że są jej współwłaścicielami nie ma tu większego znaczenia.
 #1188648  autor: user14
 02 mar 2025, 16:15
Zakupiłem ostatnio Poco X7 Pro i jest to mój pierwszy telefon obsługujący 5G. Mam więc kilka pytań dotyczących tej sieci:

1) zauważyłem w NetMonsterze, że czasem telefon połączony do jednej stacji dobiera 5G (czy to 2100 czy 3500) z innej stacji. Np. połączony jest do najbliższej stacji, która obsługuje tylko 5G 2100, a dobiera 5G3500 z dalszej stacji, która jest w zasięgu. Czasem nawet 5G 2100 pobiera z innej stacji niż ta do której jest podłączony (mimo że ta też obsługuje 5G 2100). To "dobieranie" 5G z innej stacji w NetWorks działa tylko między stacjami, które obsługują 5G - np. przy połączeniu ze stacją która obsługuje tylko 5G 2100 telefon dobiera 5G 3500 z innej stacji, ale już w przypadku gdy jestem połączony ze stacją która 5G nie ma, a jedynie LTE+ lub LTE to "dobieranie 5G" nie jest możliwe. Inaczej jest w Playu - tu co ciekawe przy pasku zasięgu cały czas pokazuje się 5G (dziwne) bez względu na to czy stacja obsługuje 5G czy nie i tu to "dobieranie" 5G zarówno (2100 jak i 3500) jest możliwe z każdej stacji, bez względu czy 5G obsługuje czy nie. ---- Jest to jakiś błąd Netmonstera czy tak powinno to wyglądać z tym "dobieraniem"? I w takiej sytuacji pod jaką stacje telefon tak naprawdę jest podpięty - pod tą co pokazuje w logu czy pod tą co ciągnie z niej 5G? A może pod obie i np. głos, SMSy i samo "połączenie" telefonu z siecią lecą przez tą z logu, a dane przez tą 5G czy następuje jakaś agregacja miedzy stacjami czy jak to wygląda?

2) Tutaj odniosę się do tego Playa i oznaczenia 5G przy pasku zasięgu. Dlaczego oznaczenie 5G pokazuje się bez względu na to czy jestem podłączony pod stacje, która to 5G obsługuje czy też nie - 5G nawet pokazywane jest przy stacjach ze starymi antenami Kathrein/Powerwave, które gdy powstawały to jeszcze nawet ptaki o 5G nie ćwierkały i 5G nie obsługują. Ale tutaj jest taki plus że w Play telefon może dobrać to 5G z innej stacji, nawet gdy jest połączony ze stacją only LTE, czego nie da się zrobić w N!. Co do N! i ich oznaczenia przy pasku zasięgu to też jest taka różnica miedzy Orange, a T-Mobile, że w T-Mobile oznaczenie 5G pokazuje się od razu jak telefon podłączy się do stacji która 5G pokazuje bez względu na to czy połączył się do 5G czy nie. W Orange oznaczenie 5G pokazuje się dopiero jak telefon faktycznie połączy się z 5G, a gdy jest tylko połączony ze stacją która 5G obsługuje, ale nie połączony z 5G (w TM już by się oznaczenie 5G pokazało) to jest oznaczenie LTE+. Nie wiem jak jest w Plusie - nie testowałem bo tam tak naprawdę 5G nie ma. Jest tylko to "fake" 5G 2100.

3) Co do monitoringu sieci to jak w NetWorks poznać z jakiej stacji "dobierany" jest c-band? Przy 5G 2100 da się poznać po tym że PCI jest takie samo jak przy L1800 i L2100, natomiast przy 5G 3500 PCI jest inne. W Playu zaś jest łatwo ustalić z jakiej stacji leci zarówno 5G 2100 jak i 5G 3500 bo tutaj i przy C-Bandzie PCI jest takie samo jak na L1800 i L2100.

4) Dlaczego Plus nie ma "prawdziwego 5G" tak testowałem prędkości u mnie w mieście - Krosno - okolice huty szkła i wygląda to tak - Orange i T-Mobile - ok. 850mb/s, Play ok. 750-800mb/s, a Plus ledwo 10mb/s wyciągał. Jakaś parodia to chyba jest, a tak się reklamują że mają jakieś "najlepsze 5G Ultra". Wiem, że Krosno to maleńkie miasto, ale Plus nie ma 5G z tego co się orientuje nigdzie.

5) Kiedy mniej więcej pojawi się 5G 700 i jakie według was będą tam prędkości - niskie pasmo więc podejrzewam, że niższe niż na LTE. I co sądzicie o 5G 26GHz - kiedy można się mniej więcej spodziewać? Zasieg podejrzewam będzie minimalny i dobrze będzie to działać tylko w dużych miastach gdzie stacje są bardzo gęsto.

p2225 pisze:
04 lut 2025, 13:04
Obrazek
Ciekawa informacja w sumie, że 5G pojawia się najpierw na stacjach ze światłowodem, potem zależnie od zagęszczenia, a najpóźniej zależnie od obciążenia.
Co do tego to takie pytanie - Czy w N! na stacjach działających na pozwoleniu Orange oni widzą tylko obciążenie przez klientów Orange, a na stacjach działających na pozwoleniu T-Mobile tylko obciążenie klietami T-Mobile czy widzą może jednak obciążenie klientów obu sieci bez względu czyja to jest stacja.

discord: qklon
 #1188650  autor: PLMTS
 02 mar 2025, 18:06
W Plusie masz normalnie 5G. W zasadzie, to jest to jedyny operator w Polsce, który ma normalne 5G bez dynamicznego współdzielenia spektrum, w paśmie n1 (2100). Dodatkowo, a w zasadzie to podstawowo, ma 5G w paśmie n41 (2600 TDD). 5G Ultra to agregacja n41 z n1, co daje 50 MHz szerokości pasma. Co do pasma C... Może być, że zapowiedzi Cellnexu odnośnie negocjowania "dużego kontraktu" na rozwój sieci z Polkomtelem oznacza, że wreszcie rozpocznie się budowa sieci w tym paśmie.
Co do ikon, to w Plusie jest tak, że sieć nie rozgłasza sygnalizacji 5G NSA, więc dopóki telefon faktycznie nie korzysta z 5G, ikona 5G się nie pojawi.
 #1188652  autor: robbo2k
 02 mar 2025, 18:23
Co do znaczka w 5G w Play to w Motoroli wyłączenie konkretnego pasma 5G np Band 1 nie kasuje znaczka. Moim zdaniem to urok DSS telefon w kanale informacyjnym dostaje informacje o 5G i świeci znaczek. Niektóre telefony mają różne znaczki dla detekcji i inne dla transmisji po 5G.

Sprawdziłem w Orange wyłączyłem NSA band 1,78 oraz LTE band 1 i..... Znaczek 5G świeci.

W netmonster jest NSA Disconnected wtedy. A wyłączenie pasm działa bo nie ma band 1 i band 78 ani w netmonster ani gmonpro jakby tych pasm nie było na stacji. Więc znaczek nie jest zależne od realnego wykrycia 5G NSA.

http://www.robbo2k.pl Testy wideo - Poradniki jak kupić i co kupić
 #1188671  autor: user14
 03 mar 2025, 17:27
robbo2k pisze:
02 mar 2025, 18:23
Co do znaczka w 5G w Play to w Motoroli wyłączenie konkretnego pasma 5G np Band 1 nie kasuje znaczka. Moim zdaniem to urok DSS telefon w kanale informacyjnym dostaje informacje o 5G i świeci znaczek. Niektóre telefony mają różne znaczki dla detekcji i inne dla transmisji po 5G.

Sprawdziłem w Orange wyłączyłem NSA band 1,78 oraz LTE band 1 i..... Znaczek 5G świeci.

W netmonster jest NSA Disconnected wtedy. A wyłączenie pasm działa bo nie ma band 1 i band 78 ani w netmonster ani gmonpro jakby tych pasm nie było na stacji. Więc znaczek nie jest zależne od realnego wykrycia 5G NSA.
W Playu jeszcze ciekawiej. Dosłownie cały czas świeci się 5G bez względu czy jest się podpięty do stacji, która 5G obsługuje czy nie. Tak jakby na kanale informacyjnym z każdej stacji była nadawana informacja o rzekomym 5G. Nawet na stacjach ze starymi antenami Kathrein/Powerwave, które nawet 5G nie są w stanie obsłużyć taka informacja jest nadawana. Jest więc nieco oszukane. Plusem takiego rozwiązania jest to, że telefon jest w stanie "dobrać" 5G z innej stacji mimo że jest połączony ze stacją nieobsługującą 5G. Bez flagi 5G przy pasku zasięgu (Orange i T-Mobile przy stacjach nie obsługujących 5G) nie ma możliwości "dobrania" 5G z innej stacji.

discord: qklon
  • Strona 120 z 134
  • 1
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • 134
  • 1
  • 118
  • 119