Zakupiłem ostatnio Poco X7 Pro i jest to mój pierwszy telefon obsługujący 5G. Mam więc kilka pytań dotyczących tej sieci:
1) zauważyłem w NetMonsterze, że czasem telefon połączony do jednej stacji dobiera 5G (czy to 2100 czy 3500) z innej stacji. Np. połączony jest do najbliższej stacji, która obsługuje tylko 5G 2100, a dobiera 5G3500 z dalszej stacji, która jest w zasięgu. Czasem nawet 5G 2100 pobiera z innej stacji niż ta do której jest podłączony (mimo że ta też obsługuje 5G 2100). To "dobieranie" 5G z innej stacji w NetWorks działa tylko między stacjami, które obsługują 5G - np. przy połączeniu ze stacją która obsługuje tylko 5G 2100 telefon dobiera 5G 3500 z innej stacji, ale już w przypadku gdy jestem połączony ze stacją która 5G nie ma, a jedynie LTE+ lub LTE to "dobieranie 5G" nie jest możliwe. Inaczej jest w Playu - tu co ciekawe przy pasku zasięgu cały czas pokazuje się 5G (dziwne) bez względu na to czy stacja obsługuje 5G czy nie i tu to "dobieranie" 5G zarówno (2100 jak i 3500) jest możliwe z każdej stacji, bez względu czy 5G obsługuje czy nie. ---- Jest to jakiś błąd Netmonstera czy tak powinno to wyglądać z tym "dobieraniem"? I w takiej sytuacji pod jaką stacje telefon tak naprawdę jest podpięty - pod tą co pokazuje w logu czy pod tą co ciągnie z niej 5G? A może pod obie i np. głos, SMSy i samo "połączenie" telefonu z siecią lecą przez tą z logu, a dane przez tą 5G czy następuje jakaś agregacja miedzy stacjami czy jak to wygląda?
2) Tutaj odniosę się do tego Playa i oznaczenia 5G przy pasku zasięgu. Dlaczego oznaczenie 5G pokazuje się bez względu na to czy jestem podłączony pod stacje, która to 5G obsługuje czy też nie - 5G nawet pokazywane jest przy stacjach ze starymi antenami Kathrein/Powerwave, które gdy powstawały to jeszcze nawet ptaki o 5G nie ćwierkały i 5G nie obsługują. Ale tutaj jest taki plus że w Play telefon może dobrać to 5G z innej stacji, nawet gdy jest połączony ze stacją only LTE, czego nie da się zrobić w N!. Co do N! i ich oznaczenia przy pasku zasięgu to też jest taka różnica miedzy Orange, a T-Mobile, że w T-Mobile oznaczenie 5G pokazuje się od razu jak telefon podłączy się do stacji która 5G pokazuje bez względu na to czy połączył się do 5G czy nie. W Orange oznaczenie 5G pokazuje się dopiero jak telefon faktycznie połączy się z 5G, a gdy jest tylko połączony ze stacją która 5G obsługuje, ale nie połączony z 5G (w TM już by się oznaczenie 5G pokazało) to jest oznaczenie LTE+. Nie wiem jak jest w Plusie - nie testowałem bo tam tak naprawdę 5G nie ma. Jest tylko to "fake" 5G 2100.
3) Co do monitoringu sieci to jak w NetWorks poznać z jakiej stacji "dobierany" jest c-band? Przy 5G 2100 da się poznać po tym że PCI jest takie samo jak przy L1800 i L2100, natomiast przy 5G 3500 PCI jest inne. W Playu zaś jest łatwo ustalić z jakiej stacji leci zarówno 5G 2100 jak i 5G 3500 bo tutaj i przy C-Bandzie PCI jest takie samo jak na L1800 i L2100.
4) Dlaczego Plus nie ma "prawdziwego 5G" tak testowałem prędkości u mnie w mieście - Krosno - okolice huty szkła i wygląda to tak - Orange i T-Mobile - ok. 850mb/s, Play ok. 750-800mb/s, a Plus ledwo 10mb/s wyciągał. Jakaś parodia to chyba jest, a tak się reklamują że mają jakieś "najlepsze 5G Ultra". Wiem, że Krosno to maleńkie miasto, ale Plus nie ma 5G z tego co się orientuje nigdzie.
5) Kiedy mniej więcej pojawi się 5G 700 i jakie według was będą tam prędkości - niskie pasmo więc podejrzewam, że niższe niż na LTE. I co sądzicie o 5G 26GHz - kiedy można się mniej więcej spodziewać? Zasieg podejrzewam będzie minimalny i dobrze będzie to działać tylko w dużych miastach gdzie stacje są bardzo gęsto.
p2225 pisze: ↑04 lut 2025, 13:04

Ciekawa informacja w sumie, że 5G pojawia się najpierw na stacjach ze światłowodem, potem zależnie od zagęszczenia, a najpóźniej zależnie od obciążenia.
Co do tego to takie pytanie - Czy w N! na stacjach działających na pozwoleniu Orange oni widzą tylko obciążenie przez klientów Orange, a na stacjach działających na pozwoleniu T-Mobile tylko obciążenie klietami T-Mobile czy widzą może jednak obciążenie klientów obu sieci bez względu czyja to jest stacja.