• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#248076  autor: user_delete9
 28 sty 2008, 08:05
Każda sieć ma swoje słabe punkty. W Poznaniu era w moich okolicach działa bezbłędnie, narzekałem na plusa i częste handovery ale ostatnio się poprawiło natomiast orange... HR i handovery notoryczne.

Natomiast w południowej Polsce tzn. okolice Nowego Sącza sieć Orange ma najlepiej funkcjonującą sieć, żadnych zrywanych połączeń, doskonale słyszalny rozmówca (pewnie zasługa Nortela).

Wydaje mi się ze Wrocław jest też podobnym miejscem jak Łódź bo będąc przez kilka dni sporo mogłem się nanarzekać na złą jakość połączeń...

Proponuje założyć kolejny topic w którym będziemy wypisywali miejsca w kraju w których sieci działają niesatysfakcjonująco wraz z zaobserwowanymi symptomami ;)

#248145  autor: prezeswk
 28 sty 2008, 15:00
paszczor pisze:Każda sieć ma swoje słabe punkty. W Poznaniu era w moich okolicach działa bezbłędnie, narzekałem na plusa i częste handovery ale ostatnio się poprawiło natomiast orange... HR i handovery notoryczne.
Natomiast w południowej Polsce tzn. okolice Nowego Sącza sieć Orange ma najlepiej funkcjonującą sieć, żadnych zrywanych połączeń, doskonale słyszalny rozmówca (pewnie zasługa Nortela).
Ja bym napisał, że w poszczególnych dzielniach miast sieć może różnie chodzić, zalezy to od ilości BTSów i ich konfiguracji. Akurat u mnie, też w Poznaniu (centrum i Rataje) oraz w Swarzędzu Zalasewie - Nowej Wsi bardziej narzekam na Plusa (handovery, kodowanie HR, zrywanie rozmów, gluche połączenia) niż na Orange. Ery nie używam.
Możemy wpisywać, ale myślę (i mam nadzieję), że będzie to długi wątek.

#248154  autor: user_delete17
 28 sty 2008, 15:44
Obecnie (choć jeszcze tylko kilka dni) używam kart 3 operatorów: Plus, Orange, Era. Poruszam się głównie po Warszawie (Żoliborz, Wola, Śródmieście, Mokotów, Praga, Targówek, Białołęka). Z moich subiektywnych odczuć wynika, że najlepiej sprawuje się Plus. Zarówno pod względem zasięgu jak i jakości uzyskiwanych połączeń. Chcą mieć pewność zamieniałem karty w telefonach, ale jest tak samo.
Generalnie w kwestii zasięgu:
1. Plus
2. Era
3. Orange
W kwestii jakości połączeń:
1. Plus
2. Orange
3. Era
Dlatego też zostaję w Plusie, gdyż jako jedyny (jak na razie) mnie nie zawiódł.

#248196  autor: tagal
 28 sty 2008, 20:34
Witam! jestem w Erze (zresztą, cała moja rodzina też) od 5-ciu lat i coraz mniej jestem zadowolony.Mieszkam na Dąbrowie w okolicy Tatrzańska-Felińskiego.W ciągu pół godziny na wyświetlaczu potrafi się "przewinąć":Dąbrowskiego, Broniewskiego, Podgórna, Kilińskiego,Tuszyńska, a nawet Kowalszczyzny.Dzieciaki nasze mieszkają w okolicy Sienkiewicza-Piłsudskiego."Czkawka", wycinanie rozmowy w trakcie połączenia z nimi, to niestety normalka.Ponieważ mam pakiety, to staram się w pierwszym momencie zawsze dzwonić ze swojej komórki na ich stacjonarny.Dawniej, gdy mieszkali(też, prawie ta sama lokalizacja) w takiej "czapie" na wieżowcu, to u nich w lokalu była całkowita tragedia- często nie pomagało podejście do okna (trochę dziwne, bo to jest najwyższy punkt w Śródmieściu).Kończę narzekanie i pozdrawiam Wszystkich!!! Zapomniałem jeszcze dopisać-poziom sygnału w domu mam na poziomie 65-73dBm.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2008, 20:54 przez tagal, łącznie zmieniany 1 raz.

#248197  autor: aga
 28 sty 2008, 20:41
tagal pisze:Mieszkam na Dąbrowie w okolicy Tatrzańska-Felińskiego.W ciągu pół godziny na wyświetlaczu potrafi się "przewinąć":Dąbrowskiego, Broniewskiego, Podgórna, Kilińskiego,Tuszyńska, a nawet Kowalszczyzny.
To by się zgadzało. Gdy rozmawiam z moim mężem przez telefon i zrywa połączenia albo coś trzeszczy i głos zanika, to od razu sie pytam czy jest na Dąbrowie czy w Wiśniowej Górze. Oba te miejsca są fatalne jeśli chodzi o Erę.

#248198  autor: user_delete9
 28 sty 2008, 20:44
Na forum czesto sie czytalo o fatalnym stanie ery w lodzi i okolicach z wiadomych powodow. Czekamy na wypowiedzi z pozostalych krancow Polski!

#248270  autor: BTS_lodz
 29 sty 2008, 10:51
aga pisze:to od razu sie pytam czy jest na Dąbrowie czy w Wiśniowej Górze. Oba te miejsca są fatalne jeśli chodzi o Erę.
Hmm, problem w tym, że kłopoty z Erą nie ograniczają się do tych dwóch miejsc. Fatalne jest przede wszystkim ścisłe centrum: często korzystałem z Ery w rejonie Sienkiewicza/Narutowicza, Piotrkowska, Gdańska. Momentami dosłownie nie dało się rozmawiać, musiałem dzwonić drugi raz z Plusa. Znowuż na Chojnach taka sytuacja: jeden BTS odległy ode mnie o kilkaset metrów, drugi około kilometra, a telefon notorycznie "wskakuje" na stację odległą o kilka kilometrów, co jak łatwo się domyślić skutkuje kiepską jakością połączenia.

#248277  autor: Xy
 29 sty 2008, 11:17
No bez przesady... :) Jestem w Erze okolo 6 lat (wczesniej tak-tak, teraz abo) i nie zauwazylem pogorszenia jakosci rozmow. To znaczy rozmowa sie rwie tylko wtedy, gdy czasami rozmawiam z kims z Oranża albo z kims, kto stoi pod bardzo slabym zasiegiem. Poza tym nie zaobserwowalem problemow. Zasieg ok nawet tam, gdzie go nie powinno byc, telefonu nie rzuca po bts'ach...

[ Dodano: 2008-01-29, 11:18 ]
Jednak btsy Ery czasami wprowadzaja w blad ;) Stojac na Kompozytorow pokazuje sie na telefonie ul. Gleboka, a na Peowiakow zlapalo zasieg wlasnie z Kompozytorow ;)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#248281  autor: BTS_lodz
 29 sty 2008, 11:28
Xy pisze:No bez przesady... :) Jestem w Erze okolo 6 lat (wczesniej tak-tak, teraz abo) i nie zauwazylem pogorszenia jakosci rozmow.
Napisz jeszcze jakiego miasta dotyczą Twoje spostrzeżenia. Z profilu wynika że jesteś z Lublina, ale w mailu nie napisałeś o które miasto Ci chodzi.
Wogóle to nie twierdzę że Era jest totalnym padłem w skali całego kraju. Piszę tylko, że w Łodzi jest fatalnie. Z sieciami to bardzo indywidualne sprawy. W jednym mieście sieć A może działać bez zarzutu, a sieć B rwać połączenia. Ale w innym mieście, nawet oddalonym o kilkanaście kilometrów może być zupełnie na odwrót.

[ Dodano: 2008-01-29, 11:35 ]
Xy pisze:Jednak btsy Ery czasami wprowadzaja w blad ;) Stojac na Kompozytorow pokazuje sie na telefonie ul. Gleboka, a na Peowiakow zlapalo zasieg wlasnie z Kompozytorow ;)
Usługa Cell Info nie polega na dokładnym określeniu Twojej lokalizacji. Polega to na tym, że każdy sektor ma określoną nazwę. W Erze w dużych miastach są to zwykle nazwy konkretnych ulic lub osiedli. I jeśli jesteś zalogowany do sektora, który ma wpisaną w Cell Info akurat "ul. Iksińską", to chociaż fizycznie znajdujesz się na ulicy Igrekowskiej, to i tak będzie Ci pokazywał "ul. Iksińską". Jeśli złapiesz handover i Twój telefon przeloguje się do jakiejś bardziej oddalonej stacji z Cell Info dla zupełnie innego rejonu to i tak mimo że znajdujesz się np. o kilka kilometrów dalej, to Cell Info pokaże Ci nazwę dla tamtego sektora BTSa.
Cell Info nie jest usługą lokalizacyjną, a jedynie informacją o lokalizacji BTSa.

#248295  autor: Xy
 29 sty 2008, 12:54
BTS_lodz pisze:Napisz jeszcze jakiego miasta dotyczą Twoje spostrzeżenia. Z profilu wynika że jesteś z Lublina, ale w mailu nie napisałeś o które miasto Ci chodzi.
Chodzi o Lublin :)

BTS_lodz pisze:Wogóle to nie twierdzę że Era jest totalnym padłem w skali całego kraju. Piszę tylko, że w Łodzi jest fatalnie. Z sieciami to bardzo indywidualne sprawy. W jednym mieście sieć A może działać bez zarzutu, a sieć B rwać połączenia. Ale w innym mieście, nawet oddalonym o kilkanaście kilometrów może być zupełnie na odwrót.

Wiem. Na trasie Lublin - Sandomierz Era traci czasami calkowicie zasieg (w tych samych miejscach). A w Tatrach gdzie inne sieci padaja Era ma zasieg dobry (nie max, ale da sie gadac)

BTS_lodz pisze:Usługa Cell Info nie polega na dokładnym określeniu Twojej lokalizacji. Polega to na tym, że każdy sektor ma określoną nazwę. W Erze w dużych miastach są to zwykle nazwy konkretnych ulic lub osiedli
Si senor, wiem na czym to polega mniej wiecej :) Mi pokazuje: Miasto > dzielnica > ulica. Czasami zapodaje kraine geograficzna (Tatrzanski Park Narodowy na przyklad)

BTS_lodz pisze:I jeśli jesteś zalogowany do sektora, który ma wpisaną w Cell Info akurat "ul. Iksińską", to chociaż fizycznie znajdujesz się na ulicy Igrekowskiej, to i tak będzie Ci pokazywał "ul. Iksińską". Jeśli złapiesz handover i Twój telefon przeloguje się do jakiejś bardziej oddalonej stacji z Cell Info dla zupełnie innego rejonu to i tak mimo że znajdujesz się np. o kilka kilometrów dalej, to Cell Info pokaże Ci nazwę dla tamtego sektora BTSa.

Ale jak stoje w odleglosci ~pol kilometra od nadajnika na ulicy X, to sygnal lapie z nadajnika umieszczonego na ulicy Y oddalonej ode mnie o 3 - 4km

;)
BTS_lodz pisze:Cell Info nie jest usługą lokalizacyjną, a jedynie informacją o lokalizacji BTSa.
No GPSa to nie zastapi, ale w Wawie jest to dobrze rozbudowane ;)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#248305  autor: D@rio
 29 sty 2008, 13:32
Xy, ale nie porównuj Lublin'a do Łodzi... to naprawdę temat rzeka.

Obrazek

#248315  autor: Xy
 29 sty 2008, 14:19
Za dwa, trzy miesiace jade do Lodzi to obadam na wlasnej skorze jak tam jest rozbudowany bts ;)
Mam nadzieje, ze mnie tramwaje nie porozjezdzaja.

#248323  autor: BTS_lodz
 29 sty 2008, 15:18
Xy pisze:w Wawie jest to dobrze rozbudowane ;)
Bo w Wa-wie jest po prostu gęstsza sieć BTSów, więc i prawdopodobieństwa "trafności" Cell Info jest większe.
Mówiąc w dużym skrócie Cell Info nie podaje Twojej lokalizacji, tylko lokalizację stacji bazowej (konkretnego sektora). I ponoć dlatego Plus i Orangutan zrezygnowali z umieszczania nazw ulic w swoim Cell Info, ponieważ prawdopodobieństwo "trafności" jest raczej nikłe. Mam na myśli oczywiście sposób prezentacji Cell Info w dużych miastach.
Kiedyś znajoma panna z Ery opowiadała mi, że sporo reklamacji przychodziło do nich, bo ludziska mieli pretensje, że są na ulicy X, a na wyświetlaczu pokazuje się ulica Y.
A to przecież nie jest GPS.

#248354  autor: Xy
 29 sty 2008, 18:07
BTS_lodz pisze:Mówiąc w dużym skrócie Cell Info nie podaje Twojej lokalizacji, tylko lokalizację stacji bazowej (konkretnego sektora). I ponoć dlatego Plus i Orangutan zrezygnowali z umieszczania nazw ulic w swoim Cell Info, ponieważ prawdopodobieństwo "trafności" jest raczej nikłe. Mam na myśli oczywiście sposób prezentacji Cell Info w dużych miastach.

No wiem :) Bedac w domu w moim pokoju na telefonie pokazuje mi ulice odlegla o kilometr ode mnie. Znaczy lokalizacje nadajnika, a po przejsciu do kuchni lapie juz z nadajnika kolo mnie ;)
Moze niedokladnie, ale mi sie podoba tak jak jest. Bylbym niezadowolony gdyby Era postąpila jak Plus i Orżnij likwidujac ta usluge.
W Play pokazuje tak jak w Erze czy nie?

#248355  autor: BTS_lodz
 29 sty 2008, 18:09
Xy pisze:W Play pokazuje tak jak w Erze czy nie?
Play na swoich NodeB nie pokazuje wogóle, ponieważ jedzie wyłącznie na UMTS, a w UMTS nie ma cell info.
Natomiast jak mając Play logujesz się w roamingu wewnętrznym do Plusa, to pokazuje jak Plus - czyli nazwy miejscowości/regionu (np. Lublin, Lodz, Mazowieckie, Malopolskie).

#248362  autor: Mixiorek
 29 sty 2008, 18:55
BTS_lodz pisze:a w UMTS nie ma cell info.
Ogólnie jest. W Polsce jeszcze nikt nie zdecydował się na zakup licencji i oprogramowania.

#248396  autor: BTS_lodz
 29 sty 2008, 21:37
Mixiorek pisze:Ogólnie jest. W Polsce jeszcze nikt nie zdecydował się na zakup licencji i oprogramowania.
A to nawet nie wiedziałem. Ale ciekawostka - natknąłem się w jakiś telefonie (już nie pamiętam - to chyba jakaś Nokia była, albo Sony Ericsson), że po wybraniu opcji "info o sieci" w trybie UMTS pojawiał się komunikat, że ta opcja nie jest dostępna dla sieci 3G.
Czyli chyba jednak nie stosuje się cell info przy UMTSie, skoro taki komunikat sie pojawił.

#248410  autor: Mixiorek
 29 sty 2008, 22:05
BTS_lodz pisze:Czyli chyba jednak nie stosuje się cell info przy UMTSie, skoro taki komunikat sie pojawił.
Powtarzam, takie rozwiązanie istnieje. Jednak gdy mamy do wyboru licencje na EDGE albo na cell info w 3G to wybór jest prosty.

#248413  autor: tesla
 29 sty 2008, 22:11
Mixiorek pisze:Jednak gdy mamy do wyboru licencje na EDGE albo na cell info w 3G to wybór jest prosty.
możesz rozwinąć to zdanie?

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#248417  autor: Mixiorek
 29 sty 2008, 22:33
TimeSlot pisze:możesz rozwinąć to zdanie?
Tak, kasa. Porównanie to był skrót myślowy.