• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#237021  autor: JayCee
 02 gru 2007, 23:58
fenix189 pisze:No to co powiecie dlaczego mi nie pokazuje ikonki H? Tam gdzie jest UMTS to i HSDPA równocześnie.
Brak litery H? Pewnie jak w innych telefonach pokazuje się dopiero podczas transmisji danych. Jeśli nie korzystasz z internetu, to cały czas będzie tylko 3G.

D@rio pisze:
fenix189 pisze:No to co powiecie dlaczego mi nie pokazuje ikonki H?
dlatego bo stacja nodeB w Twojej lokalizacji nie obsługuje HSDPA. I wcale nie musi obsługiwać!
A czy w Orange wszystkie nodeB nie posiadają obsługi HSDPA? ;-) Jedynie może być sytuacja, że jest się za daleko od stacji, bądź warunki są słabe i wtedy "załapie tylko 3G".

#237023  autor: D@rio
 03 gru 2007, 00:00
JayCee pisze:A czy w Orange wszystkie nodeB nie posiadają obsługi HSDPA?
a gdzie jest napisane że wszystkie? w Lublinie nawet wszystkie nodeB nie posiadają HSDPA Plus'a. Mogę wyliczyć nawet gdzie nie ma...

Napisane są ogólnikowo tylko lokalizacje i już.
JayCee pisze:Brak litery H? Pewnie jak w innych telefonach pokazuje się dopiero podczas transmisji danych. Jeśli nie korzystasz z internetu, to cały czas będzie tylko 3G.
to też jest wersja prawdopodobna.

Obrazek

#237026  autor: JayCee
 03 gru 2007, 00:03
D@rio pisze:
JayCee pisze:A czy w Orange wszystkie nodeB nie posiadają obsługi HSDPA?
a gdzie jest napisane że wszystkie? w Lublinie nawet wszystkie nodeB nie posiadają HSDPA Plus'a. Mogę wyliczyć nawet gdzie nie ma...
Mówimy o Orange i ztcw, to wszytkie nodeB obsługują H, może źle się wyraziłem.

#237029  autor: D@rio
 03 gru 2007, 00:08
JayCee pisze:
Mówimy o Orange i ztcw, to wszytkie nodeB obsługują H, może źle się wyraziłem.
zawsze jest wyjątek od reguły...
Może warto byłoby się dowiedzieć o jakieś oficjalne info.

Obrazek

#237107  autor: user_delete10
 03 gru 2007, 17:31
Rzeczywiście, bedę musiał sprawdzić czy po włączeniu internetu pokaże sie ikonka H, mapa zasięgu na stronie Orange poświęcona 3G jest w ten sposób podpisana "3G/HSDPA"czyli że NIBY będąc z 3G równocześnie mamy dostep do tego szybkiego neta.Będąc w wielu miastach aglomeracji jeszcze nigdy nie ujrzałem literki "H",sprawdzę jak wejde w net.

#237142  autor: mariusz9a
 03 gru 2007, 19:08
fenix189, mi na motoroli V6 maxx też nie pokazuje HSDPA w żadnej sieci chociaż wiem że jestem w zasięgu HSDPA i to nawet gdy łączę się z netem. Już o to pytałem tu na forum. Możesz przeczytać tutaj: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 0&start=15
PS. w niemalże całych Gliwicach Orange, Plus posiada HSDPA 3,6Mb/s. Jedynie Era trochę odstaje.

#237155  autor: user_delete10
 03 gru 2007, 19:39
No widze co tam pisze, mamy nieco inne fony ale problem może być identyczny,tam pytałeś co oznaczają 3 niebieskie kwadraciki obok siebie, widać je gdy masz 3G to raz a dwa podlczasz pobierania danych w jakiejkolwiek innej technologii GPRS czy EDGE,czyli to jest oznaczenie jakiegoś ciągłego połączenia, transferu.

#237204  autor: mariusz9a
 03 gru 2007, 21:01
fenix189 pisze:pytałeś co oznaczają 3 niebieskie kwadraciki obok siebie, widać je gdy masz 3G to raz a dwa podlczasz pobierania danych w jakiejkolwiek innej technologii GPRS czy EDGE,czyli to jest oznaczenie jakiegoś ciągłego połączenia, transferu.
To juz zjarzyłem podczas połączenia z netem. Tylko ciekawi mnie właśnie czemu one są dostępne cały czas gdy tel znajduje się w zasięgu 3G sieci Plus, a jak juz zmienię na Orange lub Ere one się wyświetlają już tylko przy transmisji danych:| No ale mniejsza z tym bo już zmieniamy temat;P
A co do tematu to właśnie myślę że problem z pokazywaniem HSDPA tkwi właśnie w tym samym co u mnie.

#237340  autor: user_delete10
 04 gru 2007, 18:41
Problem chyba rozwiązany, gdy tylko wchodzę do neta ikonka 3G przechodzi w 3G+,co oznacza inaczej 3.5G, a 3.5G to HSDPA przecież :)

#237345  autor: PingNoMore
 04 gru 2007, 19:11
Podobnie jest z u mnie w Samsungu Z720. Jak znajde sie w zasiegu UMTS to wtedy pokazuje sie ikona 3G. Dopiero jak zaczne transmisje danych to pokazuje sie ikona 3G+ czyli HSDPA.

#237347  autor: user_delete10
 04 gru 2007, 19:16
Jestem trochę zawiedziony niestety, bo miałem już strony które nie otwierają się tylko wyskakuje błąd XML.... coś tam?Jak to jest są akieś ograniczenia co do stron przeglądanych w telefonie?Dlaczego tak sie dzieje, że niektórych nie otwiera lub nie pokazuje w pełni?Co ewentualnie z tym fantem zrobić?

#237350  autor: yagi
 04 gru 2007, 19:22
fenix189 pisze:Co ewentualnie z tym fantem zrobić?
Kupic cos na Symbianie lub mobilnym Windowsie, a tak najlepiej to jakiego UMPC z XP... ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#237381  autor: user_delete10
 04 gru 2007, 20:44
Napewno lepiej pochodzi fon pod jakimś systemem ale czy net????????????????????
Mam Opere w fonie i to wydaje mi się w największej mierze od niej zalezy czy wyświtli strone czy nie.Co jeszcze miało by mi nie pozwalać otwierać pewnych stron?

#237417  autor: yagi
 04 gru 2007, 22:36
Mala pamiec cache i nieobslugiwane formaty stron, animacji, itp.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#237510  autor: DANZI
 05 gru 2007, 14:40
A czy przez HSDPA można przesyłać dane z koma do koma ??

#237517  autor: elrond
 05 gru 2007, 15:12
A czy przez HSDPA można przesyłać dane z koma do koma ??
Przecież już w tym temacie było o tym.

HSDPA to po prostu kolejna technologia przesyłu danych obok CSD ( ;-) ) GPRS, EDGE (...), tyle że szybsza. Jeśli telefon ma wbudowany modem, a każdy z nowych telefonów (juz na pewno te z HSDPA) takowy posiada, to po podłaczeniu telefonu do kompa, mozna miec zwykły internet. I oczywiscie sobie za niego płacić.

#237539  autor: dechomenon
 05 gru 2007, 16:35
elrond pisze:HSDPA to po prostu kolejna technologia przesyłu danych obok CSD ( ;-) ) GPRS, EDGE
ale należy dodać, że HSDPA to rozwinięcie UMTS a te pierwsze co podałeś CSD, GPRS, EDGE są niepowiązanie, bo na UMTS trzeba budować nowe maszty a na EDGE modyfikować stare...

#237562  autor: user_delete10
 05 gru 2007, 17:44
Posiada ktoś takie informacje ile kilobajtów, ilościowo zostaje pobrane przy uruchamianiu danej strony i po każdorazowym przechodzeniu na kolejne podstrony?Bo opłaty są naliczane za kilobajty odebrane i potem jak za dużo powłaczam, można stracić wiele kasy??
Drugie pytanie to czy mogę pobrać bezpośrednio z fona na karte pamięci np.mp3-ke, klikając poprostu na link?
A trzecie pytanie jakie są rzeczywiste transfery HSDPA w Orange?Bo chba nie mogę się spodziewać full 3.6MB??

#237569  autor: elrond
 05 gru 2007, 17:54
dechomenon pisze:ale należy dodać, że HSDPA to rozwinięcie UMTS a te pierwsze co podałeś CSD, GPRS, EDGE są niepowiązanie, bo na UMTS trzeba budować nowe maszty a na EDGE modyfikować stare...
Tak, ale widzisz dechomenon - im bardziej starasz sie coś wytłumaczyć, tym większa pętelka się robi - jak ktoś nie ma podstawowych informacji, pewne tematy są mu po prostu obce, to już mu wole nie mieszać w głowie bo zrodzi się kolejna porcja pytań, na które nie koniecznie będe mógł albo bedzie mi sie chciało akurat odpowiadać :wink: