• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#219435  autor: tesla
 06 wrz 2007, 21:38
Animatter pisze:że tak powiem, wypociny Starszych Kolegów
nie wiem co miałeś na myśli ale mi się "wypociny" źle mi się kojarzą... :evil:
Mixiorek pisze:Czy przez to orange ma problemy z prędkością EDGE? Przytykają się radyjka?
nie wiem czy ma problemy z EDGE, piszę tylko że możliwości AMS są o wiele większe niż stosowanych do tej pory LR. Odpada także opłata za korzystanie z licencjonowanych częstotliwości. Co do awaryjności AMS, no cóż czas pokaże. Na pewno powinna znacznie spaść awaryjność samych stacji. Jakość transmisji światłowodowej nie zależy od warunków atmosferycznych... jak na razie jestem fanem światłowodów na SB. O szczegóły zapytajcie mnie w grudniu :-D

#219467  autor: ancymonn
 07 wrz 2007, 00:40
TimeSlot pisze:Ale odbiegamy od tematu jakim był zmierzch ery linii radiowych.
Pomyślcie o ile większą transmisję można puścić do stacji przez taki światłowód, szok w porównaniu z obecnymi 4e1 które królują na pojedynczych site`ach.
A jaka jest przepływność łącza do stacji przy użyciu AMSa zamiast radiolinii?

#219472  autor: tesla
 07 wrz 2007, 06:38
16E1, przynajmniej na razie :)

#219639  autor: tomi81
 07 wrz 2007, 22:52
Hej

Czy macie może informację czy podobne rozwiązania planują pozostali (Era i Plus?). Swego czasu słyszałem, iż era ma również rezygnować z radiolek, o plusie było cicho sza.

Pozdrowienia

#219644  autor: D@rio
 07 wrz 2007, 23:08
tomi81 pisze:Swego czasu słyszałem, iż era ma również rezygnować z radiolek
...na korzyść? (czego? jakiej technologii?)

Obrazek

#219646  autor: tesla
 07 wrz 2007, 23:13
TimeSlot pisze:Kolejna nowość która nas czeka to SWAP infrastruktury 3G z Nortela na Huawei
Należy się spodziewać że styczeń 2008 upłynie pod znakiem testów sprzętu tego producenta.
chciałbym się poprawić, SWAP zacznie się 28 września...

[ Dodano: 2007-09-07, 23:13 ]
D@rio pisze:.na korzyść? (czego? jakiej technologii?)
AMS, o tym jest ten post

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#219654  autor: D@rio
 08 wrz 2007, 00:01
TimeSlot pisze:AMS, o tym jest ten post
ale też od TP S.A. ?

Obrazek

#219658  autor: tesla
 08 wrz 2007, 00:27
TP = Orange. Chyba oczywiste?

#219660  autor: Mixiorek
 08 wrz 2007, 01:06
TimeSlot pisze:TP = Orange. Chyba oczywiste?
Z kontekstu dyskusji wynika, że pytanie dotyczy Ery i Plusa.

#219661  autor: JayCee
 08 wrz 2007, 01:19
Hmm, ztcw to SWAP trwa już obecnie i zakończy się w październiku. Zresztą można o tym poczytać tu i ówdzie, widać monterów w zwiększonej ilości na wieżach i innych obiektach, co chwilę są przerwy w działaniu 3G chociażby w Poznaniu, Wrocławiu czy na Śląsku.

#219680  autor: krzykos
 08 wrz 2007, 10:33
JayCee pisze:Hmm, ztcw to SWAP trwa już obecnie i zakończy się w październiku. Zresztą można o tym poczytać tu i ówdzie, widać monterów w zwiększonej ilości na wieżach i innych obiektach, co chwilę są przerwy w działaniu 3G chociażby w Poznaniu, Wrocławiu czy na Śląsku.

To że widać więcej monterów na wieżach, to standard przy końcu roku. Zawsze tak jest, że od września wszyscy operatorzy chcą wydać cała kasę - bo kończy się rok, a wiadomo że jak jest w sprzęcie to jest najlepiej:) najwięcej jazdy będzie jak zawsze w grudniu......

Co do pytania o Ere i Plusa z tym przejściem na światło...oni na razie nie planują takiego ruchu - z prostej przyczyny.... światłowody ma głownie TPSA.... a TPSA powiązana jest z Orange...więc sami sobie dopowiedzcie kto ma tu latwiej z podłaczeniem i cenami...
Za to ERA ( chociaż i Orange) montują radiolinie, które moga przesłać nawet 20 x E1 - np. takiego Eclipsa PDH :) - powoli tam gdzie potrzeba dużo transmisji - to usuwa się starego typu radiolinie...a wstawia nowe... ERA np, łaczy stacje za pomocą LMDS-a punkt - wielopunkt - w ten sposób ma np, na jednym linku radiowym 12 xE1, chyba że wrzuca wspomnianego Eclipsa.... naprawdę operatorzy widzą, że trzeba dołożyć dużo tramsisji aby to wszystko dobrze działało - bo UMTS pozapychał stacje.....

długo by pisac....

a tak OT - polscy operatorzy nie sa zainteresowani UMTS na 900.... przynajmniej tak wynika z rozmów z ludzmi z technicznych działów...- a szkoda..

[ Dodano: 2007-09-08, 10:36 ]
TimeSlot pisze:
TimeSlot pisze:Kolejna nowość która nas czeka to SWAP infrastruktury 3G z Nortela na Huawei
Należy się spodziewać że styczeń 2008 upłynie pod znakiem testów sprzętu tego producenta.
chciałbym się poprawić, SWAP zacznie się 28 września...

[ Dodano: 2007-09-07, 23:13 ]
D@rio pisze:.na korzyść? (czego? jakiej technologii?)
AMS, o tym jest ten post
Aha - jesli chodzi o Wrocław - to SWAP Nortela na Huawei już jest od około 1,5 tygodnia.....:) Poznań jest cały zeSWAP-owany - nie ma już 3G Noki.

#219684  autor: tesla
 08 wrz 2007, 11:09
krzykos pisze:Poznań jest cały zeSWAP-owany - nie ma już 3G Noki.
zgadza się, 28 września to region Katowicki, z tym że w samych Katowicach pracują już stacje Huawei. 3G Orange należy się spodziewać w miejscowościach > 100tyś mieszkańców.

PS, nie wiem ilu mieszkańców liczy Zakopane ale też będzie tam 3G

#219707  autor: Mixiorek
 08 wrz 2007, 12:54
TimeSlot pisze:3G Orange należy się spodziewać w miejscowościach > 100tyś mieszkańców.

PS, nie wiem ilu mieszkańców liczy Zakopane ale też będzie tam 3G
Wiadomo mniej więcej kiedy zostaną odpalone stacje w tych mniejszych miastach? Plus i Era mocno budują i uruchamiają stacje w mniejszych aglomeracjach, a u orange cisza...

#219708  autor: mariusz9a
 08 wrz 2007, 12:57
Dokładnie, przydałoby się żeby coś w tym Orange drgnęło w kierunku rozbudowy zasięgu 3G:/ Dołączam się do pytania Mixiorek.

#219718  autor: D@rio
 08 wrz 2007, 13:56
Mixiorek pisze: Z kontekstu dyskusji wynika, że pytanie dotyczy Ery i Plusa.
Ery.

Obrazek

#219722  autor: tesla
 08 wrz 2007, 14:12
Mixiorek pisze:Wiadomo mniej więcej kiedy zostaną odpalone stacje w tych mniejszych miastach?
Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie.

Dla zainteresowanych link do zdjęcia AMS http://picasaweb.google.pl/pikczery/Tel ... 4175085410

#219726  autor: Mixiorek
 08 wrz 2007, 14:21
TimeSlot pisze:Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie.
A wiesz może coś o pracach w Warszawie lub Mazowieckim. Pytam ogólnie o całość prac, budowę nowych btsów, nodeB, rozbudowy.
Dla zainteresowanych link do zdjęcia AMS http://picasaweb.google.pl/pikczery/Tel ... 4175085410
I dalej idzie to światełkiem &TP do central Centka? Jak "grube" jest to światełko?

#219730  autor: tesla
 08 wrz 2007, 14:43
I dalej idzie to światełkiem &TP do central Centka?
w dużym uproszczeniu tak,
Mixiorek pisze:Jak "grube" jest to światełko?
chciałbym być dokładny, sprawdzę w dokumentacji - za jakiś czas

#219743  autor: krzykos
 08 wrz 2007, 16:00
Co do grubości ......to zalezy jakie wymagania są w dokumentacji - tzn. jakie są wytyczne dla konkretnego Site :) swoja droga ladne zdjecia masz TimeSlot:) jak się domyslam jestes instalatorem? :) jeszcze sie okaze ze sie znamy :P :) na Twoich zdjeciach widzialem radiolinie Alcatela - czy to sa AWY?

#219745  autor: tesla
 08 wrz 2007, 16:10
krzykos pisze:ladne zdjecia masz
widziałeś kilka z kilkuset ...
krzykos pisze:jak się domyslam jestes instalatorem?
:roll: nie
krzykos pisze:czy to sa AWY?
aaaha, fajny sprzęt nie :-D

PS
A gdzie ty tam widziałeś AWY??