• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 2 z 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

#190937  autor: pyp
 09 cze 2007, 12:41
cperek997 pisze:Nadajniki ukryte w tubie.
No własnie, teraz już rozumie... ;-)

Pozdrawiam - pYp

#191080  autor: krzykos
 09 cze 2007, 19:57
Takich ukrytych anten na różnych instakacjach - jest od groma:)) zdziwillibyście się czasem, gdzie są ukryte anteny - dla zwykłego "smiertelnika" nie są widoczne gołym okiem, dopiero dla człowieka, który wie jakie stosuje się maskowania..... i czego szukać - te anteny stają się widoczne.... a reszta to poszukiwania z netmonitorem:))

#191547  autor: pyp
 10 cze 2007, 23:59
krzykos pisze:zdziwillibyście się czasem, gdzie są ukryte anteny - dla zwykłego "smiertelnika" nie są widoczne gołym okiem, dopiero dla człowieka, który wie jakie stosuje się maskowania
Domyślam się... A jak np. jest nadajnik w kształcie koła, to jest też tak zwany element maskowania nadajnika?. Do tek pory myslałem że to wszystko to nadajniki a teraz wiem ze to tylko tzw. plastiki żeby umiescic w nich nadajnik. A powiedz mi wogule czemu oni tak robią? takie są wymogi że trzeba to maskować ??

Pozdrawiam - pYp

#191552  autor: D@rio
 11 cze 2007, 00:08
pyp pisze:Domyślam się... A jak np. jest nadajnik w kształcie koła, to jest też tak zwany element maskowania nadajnika?.
to jest radiolinia. Pisałem już o tym kiedyś...skorzystaj z opcji SZUKAJ jak chcesz wiedzieć więcej.
pyp pisze:nadajnik. A powiedz mi wogule czemu oni tak robią? takie są wymogi że trzeba to maskować ??
chyba dla bezpieczeństwa anten i dla pozoru "maskowania"...

Obrazek

#191556  autor: pyp
 11 cze 2007, 00:11
D@rio pisze:Pisałem już o tym kiedyś...skorzystaj z opcji SZUKAJ jak chcesz wiedzieć więcej.
To dzięki napewno poszukam.
D@rio pisze:chyba dla bezpieczeństwa anten i dla pozoru "maskowania"...
No własnie, ciekawiło mnie to bo naprawde pełno jest takich tub i smiesznych "niby" nadajników. Teraz wiem że to wszystko to atrapy, a w srodku jest całe serce :-)

Pozdrawiam - pYp

#191558  autor: D@rio
 11 cze 2007, 00:15
pyp pisze:No własnie, ciekawiło mnie to bo naprawde pełno jest takich tub i smiesznych "niby" nadajników. Teraz wiem że to wszystko to atrapy, a w srodku jest całe serce
niekoniecznie. Nie zawsze musi to być GSM/UMTS.

Czasami może to być zwykły piorunochron albo punkt dostępu WLAN. Więc, trzeba się troszkę znać, aby to rozróżnić...

Proszę bardzo, o to przykłady punktu dostępowego W-LAN (i wcale to nie jest GSM/UMTS - a wygląda podobnie...) :

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

#191586  autor: pyp
 11 cze 2007, 00:55
D@rio pisze:Proszę bardzo, o to przykłady punktu dostępowego W-LAN (i wcale to nie jest GSM/UMTS - a wygląda podobnie...) :
Nie no to akurat wiem ze to internet. Casami z kumplem chodze do ludzi takie cos montować bo on ma sieć radiową.
D@rio pisze:Czasami może to być zwykły piorunochron
Na to top bym nie wpadł, dotychczas myslałem że piorunochrony są to druty :P

Pozdrawiam - pYp

#193186  autor: Dideq
 16 cze 2007, 19:54
Czy ktoś wie czy poza Wawą i 3miastem Play już stawia swoje nodeB??

#193192  autor: GSM_Maniak
 16 cze 2007, 20:29
Play ma bardzo dużo wnosków w największych miastach Polski :) Przeglądnij sobie BIPY Opola, Gliwic, Katowic, Krakowa i zobaczysz ile mają wniosków. Jeżeli dostają pozytywne decyzje to budują nodeB. Ale odpaląją je dopero jak pokryją większa część miasta. Play zapowiedział, że wkrótce odpali ponad 200 nodeB w całej Polsce.

#193205  autor: yagi
 16 cze 2007, 20:49
Z tego co sie dowiedzialem to Play buduje 2000 nadajnikow ale nie wiem w jakim stadium sa te budowy... W sumie to o pozwolenia sie starali od dawna wiec pewnie to juz faza fizycznej budowy :)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#193255  autor: Dideq
 16 cze 2007, 23:47
Sorry, ale jestem za stary na pomysły szukania tego w sieci. :P Ma ktoś taką stronkę BIP z Łodzi?? Z góry dzięki.

Pozdr.

#193328  autor: dechomenon
 17 cze 2007, 10:40
Dziekuję, że podoba ci się "moje" dzieło :P :) )))))))) Poprostu czasem administratorzy budynków mają konkretne wymagania, co do wykonania instalacji i trzeba czasem maskować anteny itd...
najlepiej zamaskowane są anteny w kościołach na wsi, przeciętny zjadacz niedzielnego opłatka nigdy sie nie kapnie, że ich parafialny proboszcz podpisał umowę z orangutanem, plusem itd..gdzie miesięcznie dostaje ładną ratę na dobre auto!

#193336  autor: Dideq
 17 cze 2007, 11:11
pawel_k pisze:
Dideq pisze:Sorry, ale jestem za stary na pomysły szukania tego w sieci. :P Ma ktoś taką stronkę BIP z Łodzi?? Z góry dzięki.

Pozdr.
google :arrow: strona www um lodz :arrow: mala ikona z prawej strony na gorze :wink:
Już znalazłem wczoraj ale nie znalazłem żadnych ogłoszeń czy "wszczęć" w sprawie nadajików Play :/

A swoją droga to Play powinien sie starać o koncesje na 1800 lub chociaż 900 w miastach żeby użytkownicy fonów 2G mogli trochę sobie pokorzystać... Przecież w 900 nie trzeba dużo nadajników żeby piokryć miasto zasięgiem. Mówię tu ofkors o równoległym pokryscu z 2100 :)

#193341  autor: GSM_Maniak
 17 cze 2007, 11:30
A ja znalazłem kilka wniosków -> http://bip.uml.lodz.pl/index.php?str=79 ... =2&id=7584 To najprawdopodobniej właśnie Play :) Przeglądnij sobie wnioski z innych miesięcy i napewno coś znajdziesz. A co do koncesji Playa na pasmo 900 lub 1800 to zabardzo się nie opłaca budować nadajników GSM jak ma się umowe z Plusem. Budowa całej sieci wyniosła by owiele więcej niż użytkowanie sieci Plusa, a GSM pomału będzie przechodzić do histori jak już cała Polska będzie w zasięgu 3G. Operatorzy będą teraz chcielei sprzedawac jak najwięcej telefonów własnie 3G.

#193348  autor: Dideq
 17 cze 2007, 11:48
Przecież całej Polski nie pokryją UMTS :/ Już to widzę, las nadajników nodeB :P A z tego co mi doniesiono Play ustawia pierw swoją sieć tam gdzie Plus ma największy ruch w sieci swojej. Chcą w ten sposób odciążyć jak najszybciej sieć Plusa w najbardziej ruchliwym miejscu. :) Może ktoś to potwierdzić??

[ Dodano: 2007-06-17, 11:52 ]
GSM_Maniak pisze:A ja znalazłem kilka wniosków -> http://bip.uml.lodz.pl/in...wa_id=2&id=7584 To najprawdopodobniej właśnie Play
Znalazłem wszystkie!! Trochę tego jest... Z tego co zauwazyłem Play ma oznaczenie stacji LOD xxx, inni operatorzy maja nazwy Era, Orange, Plus...

#193357  autor: GSM_Maniak
 17 cze 2007, 12:21
Za około 10 lat napewno 3G będzie w całej Polsce jak teraz GSM, ale to troche potrwa :) Play ma oznaczenia LOD xxx, troche dziwne, ale w każdym BIPe jest to inaczej oznaczone. A co to stawiania nadajników Playa tam gdzie jest największy ruch to prawda bo obsługiwać ruch z dwóch sieci to nie łatwa sprawa i widać, że sieć jest mocno obciążona.

#193360  autor: Dideq
 17 cze 2007, 12:48
Ogólnie przejrzałem rok wstecz i z tego co widzę to spora niespodzianka. W każdym miesiącu wydawane są decyzje o budowie, rozbudowie BTS i nodeB. Co ciekawe tam gdzie pozwoleń jest dużo więcej to Plus i P4 :) Naliczyłem ok. 100 pozwoleń na budowe/rozbudowę sieci Plus, ok. 50 - 60 pozwoleń na budowę UMTS Play, a w tym samym okresie może po 20 - 30 Orange i Ery :/ Zaraz wsiadam na koń i jadę oblookać adresy Play. :P

Plus sie wziął do roboty, a Play pewnie już buduje w Łodzi ale z tego co wiem nic nie działa. :|
GSM_Maniak pisze:Play ma oznaczenia LOD xxx
LOD to oznaczenie Łodzi, a cyfra najczęściej 4 lub 5 cyfrowa... Niestety tylko 1 Play w mojej okolicy z 500 - 700 metrów ode mnie... Na szczęście jestem w zasięgu 3 BTS Plusa :P

I nie dziwię się czemu Play wybrał współprace z Polkomtelem o roamingu krajowym ;)

#193370  autor: GSM_Maniak
 17 cze 2007, 13:13
Play niedługo pewnie odpali UMTS w Łodzi, ale pewnie czeka aż pokryje stacjami większą część miasta. Musze przyznać, że technicznie Plus jest najlepszy i przy takim obciążeniu sieci nieźle sobie radzi w przeciwieństwie do Orange, który ma więcej stacji, a ma ciągle problemy z siecią. Ale jak widać ma też troche wniosków o rozbudowe stacji, głównie o UMTS.

#193379  autor: jahu
 17 cze 2007, 13:49
dechomenon pisze:
Dziekuję, że podoba ci się "moje" dzieło :P :) )))))))) Poprostu czasem administratorzy budynków mają konkretne wymagania, co do wykonania instalacji i trzeba czasem maskować anteny itd...
najlepiej zamaskowane są anteny w kościołach na wsi, przeciętny zjadacz niedzielnego opłatka nigdy sie nie kapnie, że ich parafialny proboszcz podpisał umowę z orangutanem, plusem itd..gdzie miesięcznie dostaje ładną ratę na dobre auto!
To ile mozna zgarnac konkretnie za uzyczenie terenu pod nadajnik? Macie jakeis konkretne przyklady :?: :>

Czy sa jakeis konkretne wykazy gdzie sie na slasku buduje?
  • Strona 2 z 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5