• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 9 z 11
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

#236915  autor: aga
 02 gru 2007, 18:30
zamiast zakładać nowy wątek proponuję kontynuować temat tutaj

[ Komentarz dodany przez: Kaczy: 2007-12-02, 19:06 ]
Tematy połączone :)

#237198  autor: widex
 03 gru 2007, 20:48
piti110 pisze:i w dodatku 3G.
Play stawia tylko 3G

#237667  autor: Cal_47
 05 gru 2007, 23:36
Generalnie to mam pytanie....Zauważylem od jakiegos czasu że nadajniki 3G są słabsze od normalnego GSM'u Zrobilem test...bedąc w pracy wszedlem do pancernej windy wlaczylem zeby odbierało mi tylko i wyłącznie UMTS...zasięgu ani słychu ani widu..polączenia nawiązać nie można...potem przelaczylem żeby odbieralo mi tylko GSM (Nokia N73) i zczajcie ze mialem jakos jedna dwie kreski....Takich testow zrobilem roznych i po kilka razy...jest nawet taki progs na symbiana że moge sile sygnału sprawdzać. Ta sama sytuacja ;] GSM dawal o od 5 do 10 % lepszy sygnał.... 3G --- WTF !!!!!

...watch the world...

#237670  autor: Kaczy
 05 gru 2007, 23:50
Cal_47 pisze:WTF !!!!!
Fizyka :)

Im większa częstotliwość tym sygnał propaguje się na mniejszą odległość i ma mniejszą przenikalność przez różnego rodzaju przeszkody (np. ściany).

...::: Made for loneliness :::...

#237673  autor: Cal_47
 06 gru 2007, 00:02
łoooo to ja gdzies mam te cale nowoczesne 3G :P :P

...watch the world...

#237674  autor: elrond
 06 gru 2007, 00:05
Kaczy pisze:Im większa częstotliwość tym sygnał propaguje się na mniejszą odległość i ma mniejszą przenikalność przez różnego rodzaju przeszkody (np. ściany).
Cal_47 pisze:łoooo to ja gdzies mam te cale nowoczesne 3G
Poczekajmy na wyniki testów z UMTS 900MHz. Cała w tym nadzieja, bo jakoś powątpiewam w to, że cały nasz kraj uda się pokryć WCDMA 2100. Propagacja jest straszna...

#237691  autor: widex
 06 gru 2007, 09:09
Wybrali rozwój 2100 MHz to niech pokrywają ...
wiem, że im ciężko, bo nie raz u mnie w domu są takie wachania (pokój 1 maks, przedpokój o 50% mniej)!

Ostatnio koleżanka zakupiła telefon z myślą o połączeniach wideo, kuzyn kupuje, ktoś jeszcze ws. mejla. No i co teraz powiem, macie telefony do wyrzucenia! Ehh...

Co do tematu trzeba tutaj pochwalić Play, że ma w ofercie tylko telefony 3G, bo np. Orange, Era i Plus oferują ciągle super oferty (mixPlus - 219 zł - jakiś tam Sagem...) itd. Telefony 2G są tańsze, ale większość ludzi ma w d.. całe 3G i kupuje telefon, który działa... jako największa jego zaleta to, żeby działał ;)

#237703  autor: D@rio
 06 gru 2007, 13:04
widex pisze:Wybrali rozwój 2100 MHz to niech pokrywają ...
nic nie wybrał bo po prostu taki jest światowy standard.

Oj, widać ze Ci elementarnej wiedzy brakuje, widać...
widex pisze:Ostatnio koleżanka zakupiła telefon z myślą o połączeniach wideo, kuzyn kupuje, ktoś jeszcze ws. mejla. No i co teraz powiem, macie telefony do wyrzucenia! Ehh...
jeśli chcesz aby uznali to za dowcip to powiedz.
widex pisze:Telefony 2G są tańsze, ale większość ludzi ma w d.. całe 3G i kupuje telefon, który działa... jako największa jego zaleta to, żeby działał
Pitolisz, tyle Ci powiem. Pitolisz Bracie.

Obrazek

#237707  autor: Cal_47
 06 gru 2007, 13:20
Dario wyjaśnij dlaczego "pitoli" ?? bo ja mam bardzo podobne zdanie. Uslugi 3G w naszym kraju są zdecydowanie za drogie.....może dlatego ludzie(przynajmniej większość) mają wyjebke na tą całą nowoczesną technologie....:>

...watch the world...

#237709  autor: D@rio
 06 gru 2007, 13:23
Cal_47 pisze:Uslugi 3G w naszym kraju są zdecydowanie za drogie.....
Proszę udowodnij mi gdzie i dlaczego one są za drogie. Proszę, posłuż się cennikiem. Znajdź mi jakąś pozycję gdzie CENA JEST INNA dla usługi UMTS (3G) niż dla usługi GSM (2G).

Obrazek

#237710  autor: Cal_47
 06 gru 2007, 13:28
Ja zadałem pytanie pierwszy więc odp. :>

...watch the world...

#237711  autor: D@rio
 06 gru 2007, 13:34
Cal_47 pisze:Ja zadałem pytanie pierwszy więc odp. :>
ja już odpowiedziałem. Po prostu nie podzielam Twojego zdania więc chcę abyś je utwierdził argumentami a nie rzucał puste słowa na wiatr.
Cal_47 pisze:Dario wyjaśnij dlaczego "pitoli" ?? bo ja mam bardzo podobne zdanie.
bo myślę że nie ma zupełnego pojęcia o tym jakie znaczenie dla rynku TELCO ma obecność 3G, co za sobą niesie i gdzie są wykorzystywane.

Obrazek

#237714  autor: Cal_47
 06 gru 2007, 13:51
Ja przyznam że troche zle to ująłem. Chodziło mi o to że 3G nie jest w Polsce popularne, przynajmniej nie w takim stopniu jak na zachodzie lub za oceanem. Wielu ludzi po prostu żyje w ciemnogrodzie i jeśli oferują mu telefon 2G z ładnym wyglądem ktory jest troche tańszy od tego z 3G z takim samym wygladem....to wiadomo co wybierze. Zresztą ogolnie 3G jest w poroownaniu z zachodem malo gdzie w naszym kraju, jechalem z Kalisza do Poznania na lotnisko....mialem Ere na roamingu przez gruba ponad polowe drogi mialem GSM tylko w Poznaniu po troszku tego 3G....Raczej stawialbym wlasnie że to jest powodem dla ktorego uzywanie 3G wsrod spolecznosci ma znikome zainteresowanie, nawet jak juz ktos ma (statystyczny Jasiu Kowalski) to nawet za bardzo niewie co z tym 3G zrobić ;]

...watch the world...

#237720  autor: D@rio
 06 gru 2007, 15:01
Cal_47 pisze:Chodziło mi o to że 3G nie jest w Polsce popularne, przynajmniej nie w takim stopniu jak na zachodzie lub za oceanem.
ja tego też nie podzielam. Zobacz w Niemczech czy we Francji... też są w zasięgu same największe miasta i aglomeracje. W sumie, nie wiele odbiegamy...

Dlatego jeśli ktoś twierdzi że Nasza telekomunikacja jest zacofana względem zachodu to na prawdę, guzik się zna albo nie ma pojęcia o czym mówi.
Cal_47 pisze:Wielu ludzi po prostu żyje w ciemnogrodzie i jeśli oferują mu telefon 2G z ładnym wyglądem ktory jest troche tańszy od tego z 3G z takim samym wygladem....to wiadomo co wybierze.
nie oceniaj wszystkich proszę jedną linią.
Cal_47 pisze:Zresztą ogolnie 3G jest w poroownaniu z zachodem malo gdzie w naszym kraju, jechalem z Kalisza do Poznania na lotnisko....mialem Ere na roamingu
jak mogłeś mieć w Polsce Erę na roamingu? Na karcie SIM z jakiej sieci?
Cal_47 pisze:tylko w Poznaniu po troszku tego 3G....
no to chyba w Orange...
Cal_47 pisze:Raczej stawialbym wlasnie że to jest powodem dla ktorego uzywanie 3G wsrod spolecznosci ma znikome zainteresowanie, nawet jak juz ktos ma (statystyczny Jasiu Kowalski) to nawet za bardzo niewie co z tym 3G zrobić ;]
już powiedziałem - nie stereotypujmy.

Obrazek

#237725  autor: prezeswk
 06 gru 2007, 15:29
Nie cytuję nikogo...
D@rio ma rację odnośnie polskiego nie-zacofania w 3G. W Europie (i u nas) pokrywa sie w pierwszej kolejności aglomeracje i ważne strategicznie i ekonomicznie dla danego Opa miasta oraz ważne szlaki komunikacyjne (fragmenty autostrad czy dróg kolejowych).
Cena za VC (Video Call) o ile wiem jest taka sama jak za zwykłego voice (niektórzy Opy traktują to jako promocja, ale ceny nie różnią się - nawet w Orange)
D@rio, nie narzekaj na zasięg 3G Orange w Poznaniu, akurat nie jest taki zły... Era niestety ma dziury w 3G w Poznaniu, zresztą każda sieć ma.
Małe PS. wpadła mi w ręce Nokia 6121 (to samo co 6120, ale z WCDMA na 900 MHz). Soft z września 2007, Play pokazuje się jako PL 06, podobnie na najnowszym sofcie do 6233. Trochę wstyd, że tego nie zaktualizowali.

#237741  autor: D@rio
 06 gru 2007, 16:44
prezeswk pisze:D@rio, nie narzekaj na zasięg 3G Orange w Poznaniu, akurat nie jest taki zły... Era niestety ma dziury w 3G w Poznaniu, zresztą każda sieć ma.
nie narzekam, tylko tak mi się skojarzyło... ;)

Obrazek

#237820  autor: Cal_47
 06 gru 2007, 22:54
Oj niepowiedziałbym że nie jesteśmy. Troche jezdziłem po UK i prawie wszedzie złapałem 3G. O londynie nie musze moowić chyba że zasieg GSM I 3G jest dosłownie na równi obie ikonki są zawsze przez cale 24h gdzie bym nie był. A co do UK to na moje oko i z tego co słyszalem pokrycie wynoosi 80 procent (tutaj juz sie wacha w zależoności od opa)

Nie oceniam wszystkich tak samo...przecież napisalem wyrażnie że mówie o większości :>

Zwyczajnie mogłem ją mieć O2 ma podpisanay roaming z Era w Polsce.

...watch the world...

#237838  autor: D@rio
 07 gru 2007, 05:44
Cal_47 pisze:Zwyczajnie mogłem ją mieć O2 ma podpisanay roaming z Era w Polsce.
OK.
Cal_47 pisze:Oj niepowiedziałbym że nie jesteśmy. Troche jezdziłem po UK i prawie wszedzie złapałem 3G. O londynie nie musze moowić chyba że zasieg GSM I 3G jest dosłownie na równi obie ikonki są zawsze przez cale 24h gdzie bym nie był. A co do UK to na moje oko i z tego co słyszalem pokrycie wynoosi 80 procent (tutaj juz sie wacha w zależoności od opa)
ok, tylko porównaj tendencję zaludnienia w UK na km2 oraz ilość miast dla UK i dla Polski...

Obrazek

#237880  autor: mariusz9a
 07 gru 2007, 13:45
O ile się nie mylę to nawet kolebka nowych technologii - Japonia nie posiada pełnego pokrycia kraju 3G (70% ludności a do końca marca 2008 mają mieć ponad 90% ludności Japonii dane operatora NTT DoCoMo z ok czerwca-lipca 2007). Nawet do niedawna (jeszcze pół roku temu) NTT DoCoMo oferowała HSDPA jedynie na poziomie 3,6Mb/s podczas gdy w Polsce wprowadzono już 7,2Mb/s w tym okresie. Opieram się tutaj na informacjach jakie znalazłem na stronie tego operatora ok czerwca-lipca tego roku. Być może dużo się już zmieniło.

#237944  autor: Vieslav
 07 gru 2007, 18:36
Na mapce widzę nadajniki Play w Lublinie. Sprawdziłem włączając ręczne wyszukiwanie sieci w telefonie. Wykrywa mi nadajnik 26006 - 3G.
  • Strona 9 z 11
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10