• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 6 z 11
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

#206511  autor: elrond
 26 lip 2007, 10:58
D@rio pisze:nie rozśmieszaj mnie. Mówicie jakbyście myśleli że pieniądze lecą z nieba a w tym kraju wszystko to samowolka i nie istnieją żadne procedury....
No może nie przesadzaj bo procedury są i przestrzegane być muszą. Nie mówie że nie ma matactw ale to wszystko dzieje sie z zezwoleniami, zaświadczeniami itd, nic nie ma na karte rowerową. D@rio, spokojnie, prosze bez ataków :wink:
Vodafone ma lepszy.
Może. Pisałem że "chyba E-plus", nie byłem pewien.
D@rio pisze:ok, fajnie. Tylko wytłumacz mi o sobie - po co u Nas? Po to aby mieć czy to po aby mieć i korzystać rozsądnie?
Niestety, kiedy rozwijał się u nas GSM, jakoś sie tym nie interesowałem. Ale wiem że początkowo też działało to na zasadzie "byle mieć" i nie ważne czy potrzeba czy nie. Nie ma sie co martwić - u nas też z czasem ludzie zaczną uzywać też rozsądku.

PS. Jeśli chodzi jeszcze o zasięg, ostatnio gdzieś czytałem cytat e-maila z Play - do 7 lat docelowo 100% społeczeństwa w zasięgu...

#206584  autor: D@rio
 26 lip 2007, 14:22
elrond pisze:No może nie przesadzaj bo procedury są i przestrzegane być muszą.
aż za bardzo...

Przypominam że mamy najsurowsze procedury środowiskowe z wszystkich krajów UE!
elrond pisze:Może. Pisałem że "chyba E-plus", nie byłem pewien.
korzystałem z tego i z tego. Nawet widziałem mapy zasięgu. Zapewniam że Vodafone. T-Mobile ma także ładnie pokryte tereny ;)
elrond pisze:Ale wiem że początkowo też działało to na zasadzie "byle mieć" i nie ważne czy potrzeba czy nie.
no ale wiesz, bez GSM by w ogóle nie było telefonii mobilne. Owszem, może ktoś powiedzieć ale kiedyś mieliśmy NMT. Tak, mieliśmy, ale to może lepiej przemilczę ;) ...
elrond pisze: Nie ma sie co martwić - u nas też z czasem ludzie zaczną uzywać też rozsądku.
optymista :-) zapewniam Cię że świadomych użytkowników telekomunikacji w tym kraju jeszcze długo długo nie będzie...
elrond pisze:PS. Jeśli chodzi jeszcze o zasięg, ostatnio gdzieś czytałem cytat e-maila z Play - do 7 lat docelowo 100% społeczeństwa w zasięgu...
za 7 lat to już zaczną 4G w Polsce testować...

Obrazek

#206611  autor: elrond
 26 lip 2007, 15:16
D@rio pisze:aż za bardzo...

Przypominam że mamy najsurowsze procedury środowiskowe z wszystkich krajów UE!
Procedury prcedurami, ale mnie najbardziej denerwuje, wręcz irytuje zaściankowe zachowanie ludzi. Czasami mysle " Boże, gdzie ja sie urodziłem..." :wink: Nie wiedzą, a gadają. Np odnosnie pozwoleń na Bts/NodeB
D@rio pisze:optymista :-) zapewniam Cię że świadomych użytkowników telekomunikacji w tym kraju jeszcze długo długo nie będzie...
Wyjaśnij mi jeszcze co rozumiesz przez słowo "świadomy" :-)
D@rio pisze:korzystałem z tego i z tego. Nawet widziałem mapy zasięgu. Zapewniam że Vodafone. T-Mobile ma także ładnie pokryte tereny
I jak u nich o działa? Tak jak u nas, czy moze lepiej?
D@rio pisze:za 7 lat to już zaczną 4G w Polsce testować...
czyli będzie małe deja vu - tak jak ledwie rozwinął sie GSM, już zaczną z czymś nowym. Akurat na 4G dobrze sie nie znam, tylko troszke notatek prasowych czytałem i (na razie) wnioskuje tyle że z 3G na 4G nie będzie aż tak duzego przeskoku jak był z GSM na UMTS. Mi sie to wiaże właściwie tylko ze znacznym wzrostem prędksci. Poza tym, tak samo jak w GSM jest EDGE (2,5G) to tak samo moze sie jeszcze pojawić 3,5, czyli owe super 3G. Pożyjemy - zobaczymy.

A żeby nie zbaczać z tematu - wiem że sprawa sie już przwineła, odnosnie oficjalnego braku dostępu telefonów Play do sieci UMTS Plusa. Telefony sie jednak logują i działają. Czy mozna sie spodziewać że ta opcja zostanie w jakis sposób zablokowana? Zeby nagle nie było kuku, że UMTS w Play będzie tylko w rzeczywistych nadajnikach Play'owskich...

#206641  autor: D@rio
 26 lip 2007, 16:09
elrond pisze:Wyjaśnij mi jeszcze co rozumiesz przez słowo "świadomy"
hmm...co tu dużo mówić. Wyobraź sobie że np. ok. 35% wszystkich klientów pre-paid Orange ma jeszcze stare taryfy (np. stary POP czy ZróbToSam itd.)
elrond pisze:I jak u nich o działa? Tak jak u nas, czy moze lepiej?
nie zauważyłem większej różnicy. No poza zasięgiem oczywiście.
elrond pisze:tak jak ledwie rozwinął sie GSM
dlaczego uważasz że ledwie rozwinął? Akurat uważam że rozwinął się bardzo dobrze. Ponieważ najbardziej zaawansowanym algorytmem w sieci GSM jest EDGE. Dalej się technologii GSM już nie da rozwinąć. Jedynie, można podwyższyść ilość slotów EDGE przez co max. transferem będzie 512kb/s . Co, już jest planowane z tego co wiem. Ericsson oferuje takie rozwiązania.
elrond pisze:Akurat na 4G dobrze sie nie znam, tylko troszke notatek prasowych czytałem i (na razie) wnioskuje tyle że z 3G na 4G nie będzie aż tak duzego przeskoku jak był z GSM na UMTS.
tak czy tak będzie to inna sieć. Inne matryce anten. Wszystko jest inne. W końcu to, krok na przód. 3G a 4G to mimo wszystko - nieba a ziemia ;) no ale jeszcze, 5 - 6 lat minimum...
elrond pisze:Mi sie to wiaże właściwie tylko ze znacznym wzrostem prędksci. Poza tym, tak samo jak w GSM jest EDGE (2,5G) to tak samo moze sie jeszcze pojawić 3,5, czyli owe super 3G. Pożyjemy - zobaczymy.
hmm, źle rozumujesz.

2,5 G - GSM + EDGE
3G - UMTS
3,5G - UMTS + HSPA (HSDPA + HSUPA)

Tak to wygląda. Pojęcie "super 3G" nie funkcjonuje w rynku telco.
Więć, jak widzisz technologicznie Polska wcale nie jest taka zacofana pod względem rozwojem infrastruktury telekomunikacynej ;) ...

Natomiast w sieci 4G podstawową prędkością jest 100mbit/s :-)
elrond pisze:Czy mozna sie spodziewać że ta opcja zostanie w jakis sposób zablokowana? Zeby nagle nie było kuku, że UMTS w Play będzie tylko w rzeczywistych nadajnikach Play'owskich...
plotki chodzą że w Warszawie mają się odciąć całkowicie od roaming'u na Plusie. Co z tego będzie - zobaczymy. Oficjalnych informacji na razie nie ma.

Obrazek

#207623  autor: D@rio
 29 lip 2007, 14:08
yagi pisze: Wedlug mnie funkcjonuje...

http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=news,131,1
Już wyjaśniam. To co cytujesz to jest pojęcie uslugi handlowej, komercynej w sieci japońskiego operatora NTT DoComo. Natomiast, nie jest to nazwa technologii. Tak na prawdę chodzi tutaj o technologię 4G (a raczej wstęp do Niej), stąd jest to nazwa przejściowa.

Pozatym, cytowana gazeta, które podaje te informacje wykazała się średnim profesjonalizmem. Mogli wyjaśni wiele kwestii z tym związanych a nie pisać tak, jak im się wydaje. O niskim profesjonaliżmie świadczy chociażby nazewnictwo stacji bazowej, cytuję:
Specjaliści sprawdzą także szybkość transmisji sygnału w przypadku jego przełączania między BTSami (stacje przekaźnikowe).
Panowie z gazety chyba nie wiedzą żę Base Transceiver Stations dotyczy tylko dystemów GSM/DCS ;)

Obrazek

#207697  autor: jahu
 29 lip 2007, 16:07
D@rio, no to patrz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stacja_przekaźnikowa

Ja już się wykłócałem na innym forum na temat określania stacji przekaźnikowych, stoję na stanowisku że BTS to bardzej ogólne pojęcie które poprostu ze względu na poppularność systemu GSM utrwaliło się że jest równoznaczne - a wg mnie wcale tak nie jest - żeby być precyzyjnym powinno się moim zdaniem pisać/mówić BTS xG - bo jak to napisałem gdzie indziej - nie każdy BTS to nodeB za to każdy nodeB co do spełnianej funkcji to BTS ;)

#207702  autor: D@rio
 29 lip 2007, 16:14
jahu, jak ja bym chciał się na wikipedii opierać to na pewno daleko bym zaszedł... ;)

ja Ci mogę pokazać książkę w której pisze jasno i tyle... :-)
jahu pisze:nie każdy BTS to nodeB za to każdy nodeB co do spełnianej funkcji to BTS
ciekawa teoria :) a który BTS jest nodeB a który nie jest?

Obrazek

#207752  autor: D@rio
 29 lip 2007, 18:57
yagi, ok. Dzięki. Powęszę w temacie.

Obrazek

#208085  autor: Dideq
 30 lip 2007, 17:53
Ale offtopa zrobiliście :P A swoją droga nadajniki Play rosną jak grzyby po deszczu! A przynajmniej w Łódź City. Obserwuję :]

#212873  autor: satcom
 16 sie 2007, 12:56
W warszawie bez problemu mozna korzystac z nadajnikow Playa na Dworcu Zachodnim, Wschodnim, wzdluz Targowej, Radzyminskiej az do Obi.

#216484  autor: tesla
 28 sie 2007, 00:35
jahu pisze:A cos mamrotali ze beda wlaczac hurtowo (klastrami czy jak to tam nazwali) a nie pojedyncze...
raczej chodziło o RNC, odpowiednik BSC 2G :shock:
elrond pisze:dlatego wątpie żeby stawiał nadajniki na wsiach
ehh, jeszcze niedawni nie wierzyliśmy że na wsiach pojawią sie TRXy EDGEowe, bo i po co? A jednak się pojawiły.Tak samo będzie z 3G. Tak naprawdę o ilości stacji i ich konfiguracji decyduje zapotrzebowanie na konkretnym obszarze.
jahu pisze:nie każdy BTS to nodeB za to każdy nodeB co do spełnianej funkcji to BTS
A czy każda BS to BTS? :-D
To już tylko nomenklatura, nie dorabiałbym to tego jakiejś teorii.
BS- NMT 450Mhz
BTS-2G
nodeB-3G

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#218168  autor: satcom
 02 wrz 2007, 17:46
Ostatnio lawinowo uruchamiaja stacje w Warszawie i co najwazniejsze mozna z nich juz korzystac.
Tutaj tez o tym pisza:
http://media2.pl/telekomunikacja/27802- ... sieci.html

#219371  autor: krzykos
 06 wrz 2007, 18:43
Play postawił swój Node B w Pruszkowie, niedaleko stacji Orange, zaraz na wlocie do miejscowości, na terenie boiska:)) dokładnie swój własny mały maszt typu pfeiderre:)

#219744  autor: tesla
 08 wrz 2007, 16:05
D@rio pisze:yagi napisał/a:
Gdzies czytalem ze zgodnie ze specyfikacja 3G stacje bazowe musza byc wlaczane klastrami...

pierwsze słyszę. Po proszę o cytat tej że specyfikacji.
Szukałem trochę o powodzie uruchamiania NodówB dużymi partiami. Informacja o każdym nowym NB musi być uzupełniana w systemie PLUSa. Chodzi o mechanizm roamingu a co za tym idzie, aktualizację sąsiadów dla NB Plusa. (Dziwne zdanie ale prościej nie potrafię). Taka operacja jest na tyle uciążliwa że Polkomtel wykonuję ją hurtowo dla większej ilości NB. Uruchamianie większych obszarów naraz, także zmniejsza znacznie ilość handoverów pomiędzy dwoma, różnymi operatorami. Jakby na to nie patrzyć, nie jest to dopracowana technologia, zapewne z racji sporadycznego jej występowania.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#222612  autor: Dideq
 22 wrz 2007, 20:08
A wracając do tematu, w Łodzi rosną nadajniki Play i już oficjalnie działają! Wreszcie korzystam z sieci macierzystej. :)

Gdzieś jeszcze? Dzięki za info!

#222719  autor: aga
 23 wrz 2007, 09:22
Dideq pisze:w Łodzi rosną nadajniki Play i już oficjalnie działają
A wiesz może, w których miejscach są postawione? Mnie nie udało się złapać Playa.

#222851  autor: Dideq
 23 wrz 2007, 17:37
A wiesz może, w których miejscach są postawione? Mnie nie udało się złapać Playa.
Aga, mniej więcej... Nie wszystkie szukałem, interesowała mnie moja okolica... Najlepiej tutaj. Jest to wykaz Kto i gdzie chce budować. Prócz nadajników i stacji operatorów są też inne budowle. Nie zrażaj się. :) nodeB Play maja oznaczenia LOD xxxx (tu masz przykład pozwolenia na budowę stacji Play w mojej okolicy). Zawsze jest podane gdzie chcą stawiać, ulica... Proponuję przekopać do roku wstecz i będziesz wiedziała gdzie są mniej więcej. Jeśli znajdziesz jakieś miejsce dwa razy to dobrze. Pierw jest ogłoszenie że chcą, później że mogą budować. Jeśli będą problemy to pomogę. PW lub coś tam. :)
  • Strona 6 z 11
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6