elrond pisze:Wyjaśnij mi jeszcze co rozumiesz przez słowo "świadomy"
hmm...co tu dużo mówić. Wyobraź sobie że np. ok. 35% wszystkich klientów pre-paid Orange ma jeszcze stare taryfy (np. stary POP czy ZróbToSam itd.)
elrond pisze:I jak u nich o działa? Tak jak u nas, czy moze lepiej?
nie zauważyłem większej różnicy. No poza zasięgiem oczywiście.
elrond pisze:tak jak ledwie rozwinął sie GSM
dlaczego uważasz że ledwie rozwinął? Akurat uważam że rozwinął się bardzo dobrze. Ponieważ najbardziej zaawansowanym algorytmem w sieci GSM jest EDGE. Dalej się technologii GSM już nie da rozwinąć. Jedynie, można podwyższyść ilość slotów EDGE przez co max. transferem będzie 512kb/s . Co, już jest planowane z tego co wiem. Ericsson oferuje takie rozwiązania.
elrond pisze:Akurat na 4G dobrze sie nie znam, tylko troszke notatek prasowych czytałem i (na razie) wnioskuje tyle że z 3G na 4G nie będzie aż tak duzego przeskoku jak był z GSM na UMTS.
tak czy tak będzie to inna sieć. Inne matryce anten. Wszystko jest inne. W końcu to, krok na przód. 3G a 4G to mimo wszystko - nieba a ziemia

no ale jeszcze, 5 - 6 lat minimum...
elrond pisze:Mi sie to wiaże właściwie tylko ze znacznym wzrostem prędksci. Poza tym, tak samo jak w GSM jest EDGE (2,5G) to tak samo moze sie jeszcze pojawić 3,5, czyli owe super 3G. Pożyjemy - zobaczymy.
hmm, źle rozumujesz.
2,5 G - GSM + EDGE
3G - UMTS
3,5G - UMTS + HSPA (HSDPA + HSUPA)
Tak to wygląda. Pojęcie "super 3G" nie funkcjonuje w rynku telco.
Więć, jak widzisz technologicznie Polska wcale nie jest taka zacofana pod względem rozwojem infrastruktury telekomunikacynej

...
Natomiast w sieci 4G podstawową prędkością jest 100mbit/s
elrond pisze:Czy mozna sie spodziewać że ta opcja zostanie w jakis sposób zablokowana? Zeby nagle nie było kuku, że UMTS w Play będzie tylko w rzeczywistych nadajnikach Play'owskich...
plotki chodzą że w Warszawie mają się odciąć całkowicie od roaming'u na Plusie. Co z tego będzie - zobaczymy. Oficjalnych informacji na razie nie ma.