• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #275617  autor: castagnet
 08 lip 2008, 09:07
Jak w temacie. Chciałbym zapytać Was czy smsy są gdzieś magazynowane. Czy jak skasuję wysłanego przeze mnie smsa i osoba która go odebrała też go usunie, czy istnieje możliwosć odzyskania go? Nie chodzi mi o przegrzebanie telefonu jak HDD bo np. soft był zmieniany juz 2 razy.
Czy Policja ma takie możliwości?

Proszę o nie gdybanie tylko o konkretne wypowiedzi bo to poważna sprawa.

#275618  autor: thomson14
 08 lip 2008, 09:21
Nie jestem pewien, ale jeśli popełniłeś przestępstwo i policji będą potrzebne Twoje kontakty, smsy, rejestr rozmów, to mogą oni od operatora wyciągnąć Twoje dane razem z wiadomościami. Potrzebny jest do tego nakaz prokuratora ;]

#275635  autor: castagnet
 08 lip 2008, 11:27
To, że policja ma dostęp do bilingów to wiem, ale czy policja ma możliwość odzyskania treści wiadomości?

#275641  autor: kowcio
 08 lip 2008, 11:43
O ile będzie taka możliwość, to możliwe że będzie potrzebny wniosek prokuratora.

#275650  autor: elrond
 08 lip 2008, 12:05
castagnet, ostatnia nowelizacja prawa telekomunikacyjnego ustaliła, że bilingi i SMSy są przechowywane przez 2 lata. Nie wiem, czy ta liczba sie nie wydłuzyła, ale oczywiście gdzieś u operatora, pewnie na jakimś HDD zapisane są również i Twoje smsy.

I jeszcze jedna rzecz extra - z racji, że pojawają się oszustwa (np podszywanie się pod dowolne numery), w naszym prawie jest zapis, że każdy sms zapisany w telefonie jest niepodważalnym dowodem.