• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#187014  autor: D@rio
 28 maja 2007, 01:02
marcinb pisze:Byłem w punkcie sprzedaży Orange i zapytałem o wymianę karty sim na karte 3g. I się zaczęło.
Taka karta kosztuje kole 10 zł, a jaki ma pan telefon?
Nokię 6230.
Oooo to nie sprzedamy. Te karty są tylko do telefonów 3G.
Ale mnie głównie chodzi o liczbę dost. kontaktów, nic wielkiego.
Nie sprzedamy bo mieliśmy taki przypadek że sprzedaliśmy klientowi który nie miał telefonu 3G i nic mu nie działało. I od tego momentu nie sprzedajemy, nie ma mowy. A tak w ogóle jeśli się nie ma telefonu 3G to taka kata kosztuje 61 zł.

No i wtedy zamarłem. Nie mam tej karty.
trzeba było poprosić podstawę prawną tej decyzji. Kolejny pracownik który się na skarge kwalifikuje. Nie ma żadnych obostrzeń i wytycznych, co do tego komu sprzedać USIM'a a komu nie...tutaj, zależało to od zwykłego "widzi mi się" pracownicy...
marcinb pisze:A może spróbować poprosić o wydanie duplikatu karty sim z powodu zgubienia itp. Pewnie już wymienią na nówkę usim, bo przecież starszych nie mają/produkują?
to jest ryzykowne posunięcie. Bo jeśli mają jakieś starsze non-(u)sim to co wtedy...
marcinb pisze:Czyli w mojej N6230 i tak bym nie skorzystał z 500 miejsc na kontakty?
niestety nie.

Obrazek

#187020  autor: prezeswk
 28 maja 2007, 07:39
D@rio pisze: trzeba było poprosić podstawę prawną tej decyzji. Kolejny pracownik który się na skarge kwalifikuje. Nie ma żadnych obostrzeń i wytycznych, co do tego komu sprzedać USIM'a a komu nie...tutaj, zależało to od zwykłego "widzi mi się" pracownicy...
A za przeproszeniem co to obchodzi Orange jaki ktos ma telefon (o ile ten tel nie zakloca pracy sieci Orange i jest legalnie wprowadzony na rynek). Czytajac jakis czas temu regulamin promocyjnej wymiany sima na u-sima nie bylo tam napisane, ze warunkiem konieczym wymiany jest fakt posiadania telefonu 3G. Nie sadze, ze teraz to wprowadzili.
Wymieniajac swojego sima (tego zoltego z niebieskim logo Idea) - bylo to jeszcze wtedy, kiedy Orange nie wpuszczal do 3G inych kart niz usim - udalem sie do salonu z Nokia 6230. Mowie, ze chcialbym wymienic. Pani pyta mi sie, czy mam tel 3G. A ja jej mowie, ze tak, ale ze nie przy sobie. Ona mowi, ze ok wymieni, ale miala przypadki, kiedy karta usim zle wspolpracowala z telefonem 2G, no i zebym sie zastanowil. Ja jej mowie, ze to ze dzis mam 6230 nie oznacza, ze jutro nie bede miec N70 czy jakiegos innego wynalazku.
Wiec wymienila i ten usim (jak juz pisalem) bez klopotow smiga nawet na starych telach. Tyle, ze na tych telach nie 3G mam max 250 kontaktow. Natomiast N70, 6233 pokazuja 500

#260788  autor: ztomasz
 09 kwie 2008, 11:22
Sorry ze odswiezam temat, ale nie chcialem zakladac nowego. Mnie zastanawia jeden fakt czy stara karta sim po wlozeniu do modemu UMTS i w zasiegu UMTS bedzie dzialac poprawnie? Ja moge uzyskac tylko predkosci EDGE i to jest wszystko. Czy problem stoi po stronie karty czy moze zasiegu? Dzieki za odpowiedz.

#260890  autor: kwistas
 09 kwie 2008, 19:36
ztomasz pisze:Sorry ze odswiezam temat, ale nie chcialem zakladac nowego. Mnie zastanawia jeden fakt czy stara karta sim po wlozeniu do modemu UMTS i w zasiegu UMTS bedzie dzialac poprawnie? Ja moge uzyskac tylko predkosci EDGE i to jest wszystko. Czy problem stoi po stronie karty czy moze zasiegu? Dzieki za odpowiedz.
Powinna działać normalnie no chyba że to karta SIM z lat początku działania sieci. Karta 4-6 letnia spokojnie odpali (wiem bo sam tak mam :lol: )

Po stronie zasięgu jak ci postawią przekaźnik UMTS w twojej miejscowości wtedy będziesz śmigał na szybszej technologii. A jak narazie EDGE pozostaje. :)

#260944  autor: ztomasz
 10 kwie 2008, 00:03
No miejmy nadzieje ze cos sie pojawi wkrotce w mojej miejscowosci bo szkoda byloby nie wykorzystac pelnych mozliwosci modemu. Wydawalo mi sie ze era ma tu juz UMTS, ale widocznie sie mylilem albo te wyszukiwarki bts oraz mapki sa nie do konca wiarygodne. Dzieki za szybka odpowiedz