• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #238123  autor: Szalony
 08 gru 2007, 15:04
Zly jestem na Plusa ... Juz na innym forum o tym pisalem wiec i napisze i tu - wiem ze i tak nic nie wskoram ale musze swoja zlosc wyladowac... :P Witam mowie sobie tu to napisze bo pewnie na moje pismo reklamacyjne Plus by mnie zbyl i odpisal jak idiocie (zglaszalem ten problem wsparciu Iplusa i jak z katarynki mi gadaja ze w Plusie upload jest w umts do 386kb/s ) :zly: Moze ktos z Plusa wezmie moje uwagi sobie do serca... i Plus zrobi cos z tym "smiesznym" uploadem 64kb/s w umts :zdziwko: Na poczatek troche wyjasnien ;) chodzi mi o upload w umts - na modemach ktore nie wspieraja hsdpa a maja do/od symetryczne 386kb/s np wiele modeli telefonow (N73 itp)... Robilem wiele testow by wykluczyc "wine" wolnego uploadu w umts - telefonow i stwierdzic ze to siec a konkretnie Plus przynajmniej u mnie w lodzi i okolicach "blokuje" upload na modemach bez hsdpa... Otoz w plusie max upload na modemach bez hsdpa jest 64kb/s , w Erze jest na "akceptowalnym" poziomie 128kb/s za to Orange bardzo mnie zaskoczylo na plus :szok: i tu upload jest faktycznie do 386kb/s :) - na modemach ktore maja "zwykly" umts ... Pytam sie jaki to wazny jest powod ze w "zwyklym" umts upload w Plusie jest ustawiony przez "technikow" tej sieci co niby uwaza sie za lidera technologicznego na poziomie 64kb/s ? Przeciez to paranoja ze bedac w umts w Plusie nie majac hsdpa upload jest tak niski i duzo gorszy nawet od edge :( Prosze niech ktos cos z tym zrobi bo wyslanie np zalacznika co ma kilka mb to tragedia :cry:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)
 #238409  autor: prezeswk
 09 gru 2007, 20:13
Szalony pisze:Zly jestem na Plusa ... Juz na innym forum o tym pisalem wiec i napisze i tu - wiem ze i tak nic nie wskoram ale musze swoja zlosc wyladowac... :P Witam mowie sobie tu to napisze bo pewnie na moje pismo reklamacyjne Plus by mnie zbyl i odpisal jak idiocie (zglaszalem ten problem wsparciu Iplusa i jak z katarynki mi gadaja ze w Plusie upload jest w umts do 386kb/s ) :zly: Moze ktos z Plusa wezmie moje uwagi sobie do serca... i Plus zrobi cos z tym "smiesznym" uploadem 64kb/s w umts :zdziwko: Na poczatek troche wyjasnien ;) chodzi mi o upload w umts - na modemach ktore nie wspieraja hsdpa a maja do/od symetryczne 386kb/s np wiele modeli telefonow (N73 itp)... Robilem wiele testow by wykluczyc "wine" wolnego uploadu w umts - telefonow i stwierdzic ze to siec a konkretnie Plus przynajmniej u mnie w lodzi i okolicach "blokuje" upload na modemach bez hsdpa... Otoz w plusie max upload na modemach bez hsdpa jest 64kb/s , w Erze jest na "akceptowalnym" poziomie 128kb/s za to Orange bardzo mnie zaskoczylo na plus :szok: i tu upload jest faktycznie do 386kb/s :) - na modemach ktore maja "zwykly" umts ... Pytam sie jaki to wazny jest powod ze w "zwyklym" umts upload w Plusie jest ustawiony przez "technikow" tej sieci co niby uwaza sie za lidera technologicznego na poziomie 64kb/s ? Przeciez to paranoja ze bedac w umts w Plusie nie majac hsdpa upload jest tak niski i duzo gorszy nawet od edge :( Prosze niech ktos cos z tym zrobi bo wyslanie np zalacznika co ma kilka mb to tragedia :cry:
Szalony, w Poznaniu (centrum miasta), na telefonach Nokia 6120 i 6121 (wspierają HSDPA) upload w Plusie (co prawda nie w I-Plusie, ale w abonamencie z pakietem danych), wynosi nie wiecej niz 64 kb.
Wynika z tego, ze przycięli wszystkim. Nocą - jak nie zasnę :) - sprawdzę jeszcze na innym nodeB. Download leci okolo 1 Mbit. W Orange upload dochodzi do 384 kb...

Update... peryferia Poznania Down ok 2 Mb/s, Up ok 350 kb/s (max, ale niestabilne). Moze okresowo przycinaja na stacjach o dużym ruchu, żeby im nie zabrakło przepustowości na linkach radiowych ?

#238506  autor: Szalony
 10 gru 2007, 10:59
Prezeswk dzieki za opinie w temacie :-D co do uploadu w umts/hsdpa to wszystko zalezy od konfiguracji sprzetu u operatora... te 64kb/s w umts a czasami w umts/hsdpa nawet to nic innego jak konfiguracja nodeB i infrastruktury...a nie przycinanie ... :wink: w lodzi w umts/hsdpa obecnie jest juz upload 386kb/s. No ale co my szare ludziki mozemy na takie "cyrki" poradzic... chyba tylko zmienic operatora :mrgreen: ;-) Tylko nurtuje mnie pytanie czemu w Orange w "zwyklym" umts moga dac upload 386kb/s a w Plusie nie :?: Era w lodzi w umts/hsdpa ma obecnie upload 386kb/s a w umts 128kb/s , ale jeszcze kilka miesiecy temu miala tylko 64kb/s w umts/hsdpa i w umts... Wynika z tego ze przynajmniej w Lodzi Plus ma najgorszy upload w swojej sieci umts jesli modem nie ma hsdpa z wszystkich operatorow :? Playa nie testowalem bo i tak nigdy oferty internetowej nie bedzie mial na poziomie pozostalej - trojcy :| (Przynajmniej nie w ciagu 1-2lat)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#238523  autor: D@rio
 10 gru 2007, 12:42
Szalony, 384kb/s...

Obrazek

#238540  autor: prezeswk
 10 gru 2007, 13:43
Szalony pisze:Prezeswk dzieki za opinie w temacie :-D
Proszki!
Szalony, ja mysle, ze jeśli zależy Ci na stałym, dobrym łączu do netu, to jeszcze długo nie osiągniesz tego przez operatora komórkowego - chyba, że postawia Ci link radiowy punkt-punkt. Po pierwsze połączenia voice zawsze będą miały priorytet, dane mogą poczekać. Stąd, przynajmniej ja traktuję net via gsm/umts/hsdpa jako net "wakacyjno-wyjazdowy", ew awaryjny, no i oczywiscie mobilny w telefonie, czyli dostęp do stron www przez Operkę, ew przeglądarki firmowe - ta Nokiowa nawet nie jest zła, ale wolę Operę, czy wysyłka MMSa. Tak więc jeśli dziś mam upload 384 kb/s a jutro 128 czy nawet 64 to mówię sobie... trudno, widać sieć zapchana, ziomy się rozgadały :)

#238547  autor: Szalony
 10 gru 2007, 14:47
Ok 384 :P D@rio nie wiem skad mi te 386 wyszlo :-D pewnie z 8+8 = koncowka 6 :wink: Prezeswk masz racje do tego trzeba podchodzic jako "lacze" zapasowe - jednak jak juz place te ponad 100zl na miesiac za Iplusa to jest duza roznica jak ulpoad w umts jest 64kb/s a jak 384kb/s... Jesli Plus tego nie zmieni (napewno moze) - pytanie czy chce :?: to za jakis czas jak bede mial Porownywalny zasieg umts u siebie Plusa,Ery,Orange to napewno nie wybiore sieci co ma "najgorszy" upload :wink:

#238559  autor: prezeswk
 10 gru 2007, 15:23
Szalony pisze:jak bede mial Porownywalny zasieg umts u siebie Plusa,Ery,Orange to napewno nie wybiore sieci co ma "najgorszy" upload :wink:
Pamietaj, to, że dziś w Orange UL leci 384 kbps nie oznacza, ze jutro i za tydzień też tak będzie i odwrotnie - w Plusie dziś może być źle, jutro dobrze. Jeśli operator mówi "prędkość do 384 kbps" to nawet może przyciąć do 10 kbps i regulaminowo będzie OK. Tak jak piszę, będzie jakiś powód żeby przciąć to przytną i pytać się nas nie będą.

#238564  autor: Szalony
 10 gru 2007, 16:02
Masz rację :) co tu się przejmować :-) jak wprowadzą hsupa i modemy będą z hsupa i zwiększy się upload to pewnie kiedyś limit i na upload będzie działał . Bo obecnie tylko na odbieranie jest blokada prędkości. Dobra temat zamykam bo obiecałem D@rio że nie będę już narzekał :) No ale z tym Plusa 64kb/s w umts nie wytrzymałem ;)

#238570  autor: D@rio
 10 gru 2007, 16:55
Szalony pisze:Prezeswk masz racje do tego trzeba podchodzic jako "lacze" zapasowe - jednak jak juz place te ponad 100zl na miesiac za Iplusa to jest duza roznica jak ulpoad w umts jest 64kb/s a jak 384kb/s... Jesli Plus tego nie zmieni (napewno moze) - pytanie czy chce
zapełnie bez sensu. Lepiej sobie kupić modem w detalu. Moim zdaniem produkcja modemu jest tańsza niż telefonu GSM 3-generacji. Tylko operatorzy ceny na modemy narzucają tak chorendalne...
Szalony pisze: Dobra temat zamykam bo obiecałem D@rio że nie będę już narzekał No ale z tym Plusa 64kb/s w umts nie wytrzymałem
narzekasz w innej kwestii, całkiem sensownej i uzasadnionej więc nie ma problemu. Spokojnie.

Obrazek